icon

Musím platiť rodičom nájom v rodinnom dome?

13. júl 2025

Stále nemám ukončenú školu a ani 18 rokov. Rodičia ale trvajú aby som nepokračovala v štúdiu a našli mi prácu. Taktiež odomna žiadajú keďže byvam u nich aby som im dávala peniaze za nájom. Podotýkam že bývame v dome a je náš. Majú podľa vás právo na niečo také? Bolo mi povedané že buď budem idem začať platit nájom alebo ma vykopnú.

Strana
z8
diaszoky
15. júl 2025
@anonym_074d14

@diaszoky mám 40. Od 16tich som brigádovala, Peniaze z brigád som používala na úhradu telefónu, kozmetiky, oblečenia, na výlety a ako bežné vreckové. Bolo mojou elementárnou slušnosťou, že som malým dielom prispievala rodičom do domácnosti. Zarobila som na brigádach 1600 korún mesačne a 400 - 500 SKK minimálne som im dávala ako svoj príspevok na elektrinu, na vodu, na stravu apd. Neuhradilo to ani z polovice môj náklad, čo na mňa rodičia mali, ale bolo to úplne prirodzené. Rodičia ma viedli k finančnej gramotnosti a zodpovednosti. V momente, keď dieťa začne zarábať, tak si šetrí, hradí si čiastočne náklady a zároveň aj tým málom prispeje do spoločnej kasy. Oveľa viac si uvedomuje hodnotu peňazí a náklady na život, ktoré každý z nás máme.

@anonym_074d14 ja som tiez brigadovala a robila nakupy lebo som chcela. U nas neslo tak o financnu gramotnost ako o medziludske vztahy

anonym_074d14
15. júl 2025
@diaszoky

@anonym_074d14 ja som tiez brigadovala a robila nakupy lebo som chcela. U nas neslo tak o financnu gramotnost ako o medziludske vztahy

@diaszoky určite aj to, normálne medziľudské vzťahy a snaha dieťaťa prispieť do chodu domácnosti. A v neposlednom rade rodičia chceli, aby som vedela zaobchádzať s financiami a chápala, aké náklady má domácnosť. Neviem si predstaviť, že by som zarobila 600 eur, aj keď iba občasne a domov nedala peniaze a mama mi to musela hovoriť. Obzvlášť ak mi platia súkromnú školu a mám individuálny študijný plán.

autor
15. júl 2025
@anonym_074d14

@diaszoky určite aj to, normálne medziľudské vzťahy a snaha dieťaťa prispieť do chodu domácnosti. A v neposlednom rade rodičia chceli, aby som vedela zaobchádzať s financiami a chápala, aké náklady má domácnosť. Neviem si predstaviť, že by som zarobila 600 eur, aj keď iba občasne a domov nedala peniaze a mama mi to musela hovoriť. Obzvlášť ak mi platia súkromnú školu a mám individuálny študijný plán.

@anonym_074d14 ak si to prepočítate na 2-3 mesiace je to cca 200e..internet platím s potrebujem peniaze na cestu, hyg.potreby atď..

anonym_074d14
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_074d14 ak si to prepočítate na 2-3 mesiace je to cca 200e..internet platím s potrebujem peniaze na cestu, hyg.potreby atď..

@anonym_autor ty si musis hlavne vybrat, ci chces pracovat alebo riadne chodit do skoly. Povedz svojej mame, ze ako student v maturitnom rocniku chces riadne chodit do skoly a zucastnovat sa vyucovacieho procesu. A potom z penazi, co si zarobis na brigadach jej rada prispejes na internet, z casti na elektrinu apd. Ale nieco za nieco. Teda v prvom rade je skola. A potom praca. A potom od teba moze ziadat nejake peniaze. V kazdom pripade aktualne este mas rodinne pridavky a zaroven aj vyzivne od otca. Poziadaj mamu, aby vyzivne a rodinne pridavky posielala priamo tebe, kedze doma nie si.

cacianka
15. júl 2025
@lienka.7

@cacianka ja s tým problém nemam, len skáčes tu do iných a pritom pravda autorky je veľmi relativna... viacero veci tam nesedí, ale ok. Už len to, ze pomaly bola ochrnuta na vozíku, a teraz si veselo na smeny robí hostesku? Školné 1000€ rocne je 100ka mesacne. Zarábať priemerne 600€, tak si tu školu poľahky zaplatím sama...
A nie, lekciu ti myslím dávať nemusím 😉 mam v úcte starších ľudí 😘

@lienka.7 kde ja skáčem ? to že sa mi nepáčia niektoré otrasné príspevky a útoky, je skákanie ?! ja som kľudná, len mi je až trápne ako sa niektoré ženy tak krásne chapúnsky prezentujú. prečo si sa zamerala na mňa, prečo nevychovávaš niekoho iného, alebo sa radíš medzi ne a platí tu "trafená hus zagágala " ?

lienka.7
15. júl 2025
@cacianka

@lienka.7 kde ja skáčem ? to že sa mi nepáčia niektoré otrasné príspevky a útoky, je skákanie ?! ja som kľudná, len mi je až trápne ako sa niektoré ženy tak krásne chapúnsky prezentujú. prečo si sa zamerala na mňa, prečo nevychovávaš niekoho iného, alebo sa radíš medzi ne a platí tu "trafená hus zagágala " ?

@cacianka neviem, prečo takto reagujes... stalo sa ti niečo?

diaszoky
15. júl 2025
@anonym_074d14

@anonym_074d14 nuz odomna nechcela plus keby ich vzala odlozila by aj tak premna do buducna

Strana
z8