Musím robiť veci za brata
Chcela by som sa trochu vyrozprávať. Mám brata a odmala za neho musím riešiť jeho veci, všetko čo sa jeho týka. Preukaz na autobus som s ním musela vybavovať, keď pracoval, tak nebol schopný vstať do práce, tak ho vozil otec a občas som musela ja. Vtedy som bývala ešte u našich. Viac nepracuje ako pracuje, nechce sa mu pracovať. Keď ide do práce, otec ide ráno do obchodu nakúpiť, urobí mu desiatu. Toto bolo tak pred desiatimi rokmi. Teraz má brat 33, posledné dva roky nepracuje. Hlavne mama ma otravuje s jeho záležitosťami, napríklad mi volala, ja som bola zrovna v meste, tak ma hneď požiadala, že brat má v zásielkovni balík, nech mu ho vyberiem, keď už som v meste. Proste bratovi sa tam nechcelo, tak využila, že som v meste. Potom chcela, aby som mu napísala životopis a motivačný list, aby som ho vzala k zubárovi do Leopoldova (z Hlohovca je to pár minút autobusom).
Včera ma dorazila, ležím doma, som chorá a mala som ísť s bratom na Úrad práce, ale nemohla som , som chorá. Mama mi volala, že čo to má znamenať, že nech si nevymýšľam a idem s ním.. nechápala som, jej bol môj zdravotný stav úplne fuk, ju trápilo, že s ním nejdem na úrad..
Pohádala som sa s ňou a napísala mi sms, že som obyčajná klamárka. Ja už som hotová z nej.
Mňa vždycky dostane aká je zlá a ako si vybíja zlosť na mne. Pritom by si ju mala na sebe, ona s otcom dovolili, aby to zašlo až sem. Otec keď varí, tak varí zvlášť bratovi, lebo brat neje hovädzie, bravčové atď..tak varí špeciálne pre neho.
Najlepšia rada akú môžem dať - choď k psychológovi dievča. Ty si tak "zmagorená" v zmysle ovplyvnená, tými rodičmi a ich názorom, že akákoľvek snaha bojovať sama za seba, ohradiť sa, ti pripadá ako niečo čo sa bojíš urobiť.
@klarolinne To ma zaujalo čo píšeš, lebo ja mám strach sa ohradiť. Len neviem prísť na to prečo.
Ahoj autorka, no dopredu ľutujem tú ženu čo sa vydá za tvojho brata, ale skôr si myslím že taká sa ani nenájde, čo by ho chcela, ale možno mamka sa bude činiť 🤩🤩...
Tvoja mamina nemá prestrihnutu pupočnú šnúru so synatorom. Synáčik je lenivý, závislí na rodičoch, a naozaj ťa chcú len využívať. Toto by som ja neakceptovala. Ak má chlapec dve zdravé ruky a nohy nech sa páči nech si rieši veci sám za seba. Nie je to tvoje decko..... rázne nie by som na všetko hovorila a mama nech sa uráža koľko chce. Nenechavaj sa využívať, a nepodporuj tento chorý vzťah a správanie tvojho lenivého brata. Veľmi držím palce. Tiež mám takého brata, čo by len rád druhých aj mňa využíval. Ja som sa rázne ohradila a citujem, do konca života mi neodpustí to aká som 🙂. Nie som s ním v kontakte, kvôli vlastnej sebaucte, a svojej vlastnej rodine. Mrzí ma, že som sa musela od neho odstrihnúť, ale je to pre dobro moje, môjho muža a mojich detí.....ja to mám ľahšie ,lebo mám svoju rodinu už, keby som nemala, bolo by to pre mňa ťažšie a asi aj ťažšie by som nechala so sebou nacvičovať.
bojis sa, ze ta potom nebudu mat radi?
Tvoja matka je dosť mimo. Trvaj na "nie" zakaždým, keď nechceš. Dôvod - tvoj brat - jej syn je DOSPELÝ. Nech si vybavuje svoje veci sám, nie je snáď postihnutý, či? Možno toto je tvoja šanca naučiť sa asertivite 😉.
Bojis sa ohradit preto, lebo si myslis, ze ta potom nebudu mat radi. Je to tak?
Pravdepodobne si bola vychovaná ako tá zodpovedná a spoľahlivá, plus poslušná. A tvoj braček bol vychovaný ako ten chudáčik, ktorému treba všetko pred nos položiť na striebornom podnose...
@tenerifka
@komplikovana Asi áno keď tak nad tým premýšľam. A nechcem sa hádať, nemám rada konflikty. A asi sa chcem zavďačiť.
@mikadooo To je výstižné.
Majú ho radšej ako mňa, respektíve ho uprednostňujú a preto sa tak správajú?
Nemusíš sa nikomu zavďačovať, nemusíš robiť nič čo nechceš. Nemusíš robiť poskoka svojmu dospelému bratovi a ani nemusíš byť súčasťou ich toxického vzťahu. Tvoja mama nevidí, ako mu škodí, možno sa jej raz oči otvoria, možno sa jej neotvoria nikdy. Neboj sa byť za zlú, len tak môže prísť k nejakej zmene. Zmena vo vnímaní nepríde tak, že budeš pokračovať v hraní poslušného dievčatka. Zmena príde vtedy, keď sa rázne ohradíš. Máš na to plné právo.
Väčšinou rodičia takto ofukujú slabšie dieťa, menej životaschopné, celkom možné, že máš narcistickú matku. To je jedno, hlavne obráň seba samu a nedaj sa zneužívať a manipulovať.
A ešte taká vec, ale to už sú také malichernosti asi, trápi ma to, že mi nikdy nič nedal, keď som mala meniny, narodeniny, na Vianoce, keď som sa vydávala. Nikdy mi nezagratuluje, ja mu vždy zavolám a poprajem všetko najlepšie, darček dám, on nikdy nič. Ale nejde mi o ten darček, teda nepotrebujem darčeky v hodnote stoviek eur, úplná maličkosť by potešila, lebo pre mňa to znamená, že na mňa myslí, že mu na mne záleží.
Ale zase otec mame nikdy nič nekupuje k sviatkom ani na Vianoce, mama si kupuje sama, tak možno to brat ani nemal kde vidieť.
Aj keď pracoval, tak peniaze si nechával všetky, rodičom ani korunou neprispieval, má nahrabanych niekoľko tisíc eur, mne keď som potrebovala na autobus 40 centov nedal, že nemá. Dve eurá mi v žiadnom prípade nepožičia, aj keď som mu povedala, že vrátim. Musela som ísť do mesta peši.
Tvoji rodicia asi nevedia lubit- lebo ich spravanie voci tvojmu bratovi, tiez nie je v poriadku. Skus si najst nejakeho odbornika, ktory by ti pomohol pochopit tvoju situaciu. Chces lasku od ludi, ktori ti ju nikdy nedaju.
tak ale vidis, ze to nefunguje, ty davas vsetko a oni nic, a aj tak si ta najhorsia.
Musis zmenit v prvom rade seba ak chces, aby sa zmenili aj ostatni
Presne ako píše @tenerifka nech robíš čo robíš, aj tak si najhoršia. No tak buď najhoršia a uži si to! Prestaň s darčekami, gratuláciami, nepchaj sa im keď aj tak o teba nemajú záujem. Žobreš o trocha pozornosti a aj tak sa ti pozornosti a lásky od nich nedostáva. Kašli na to, nesnaž sa toľko.
No tak mne keby moja mama povedala že som je...nutá a obhajovala by môjho neschopného brata tak by som s ňou prerušila kontakt.
No tak aj ty nemaj čas 🙏🙏 je to jej syn :D nabudúce ju popros nech ide s tebou tiež niekam, lebo sama nevieš a netrafíš. Nech ochutná svoju medicínu :D daj jej rozvrh čo kedy máš a vyžaduj jej sprievod.
Vies je rozdiel, ci poprosim niekoho aby mi vybral balicek, ked ma cestu okolo, toto robim bezne. A pomahame si aj medzi kolegami nielen v robote. A brasko mi baliky vybera pravidelne. A rozdiel robit si z niekoho poskoka/Sluzku. Ak si rodicia myslia, ze brat je neschopny, nech sa staraju oni, preco by si to mala robit Ty, si "len" sestra nie rodic.
@cookie29 Je to normálne, samozrejme, lenže toto je len o tom, že zas a znova využíva, že som zrovna v meste a brat tam nemusí. Pritom nepracuje, takže je stále doma.
Na mňa boli naši oveľa prísnejší, mne by sa v žiadnom prípade neprepieklo to čo bratovi. Hnevali sa na mňa za veci, ktoré ale brat sám robil , jemu to tolerovali, ale mne nie.
Nie a hotovo. Tvoj manžel ti ešte nevysvetlil, že takto sa milujúca rodina k sebe nespráva? Keď si ebnuta tak nech si to vybavuje sama.
Postav sa pred zrkadlo a opakuj. NIE, nepôjdem z bratom na úrad. Nie, ne vyzdvihnem bratovi balík. Nie, neodveziem ho. Nie, nebudem mu utierat zadok. A začni sa tým aj riadiť, nie si povinná opatrovať zdravého chlapa. Keď ho mama vychovala ako neschopné ho, nech si ho opatruje sama.
Nuž, podarilo sa im vychovať parazita a nechcú v tom byt sami, tak pomôž, porad, kúp, napis... Rodičia by sa mali zobudiť a vyexpedovat ho s 2 kuframi von, zamknúť. Zvnútra. ✖️
Moja svokra je rovnaka,akurat ze svagor uz ma 42. A moj muz rodinu 2 deti ale vsetko co treba robit tak moj muz...
Brat má nejaký hendikep mentálny?
Kolko máš ty rokov?
Iba raz by som jej povedala, že je to jej syn a nie tvoj a keď ho nevedeli vychovať ináč, ty za to nemôžeš. Viac by som sa s ňou na tému brat ani len nebavila.

Koľko máš rokov? Tvoj partner je s tým ok, že tvojej rodine robíš dievča pre všetko?
Určite to nie je tvoja vina. Matka ťa psychicky vydiera. Ale ty nie si matkou svojho brata, tou je ona. A keď ona ešte nepochopila, že on je dospelý a svojprávny, a jemu to vyhovuje, že sa k nemu tak správajú 🤷🏻♀️ Tak to je proste ich problém.
ty si potrebuješ zdvihnúť sebavedomie a uvedomiť si svoju hodnotu ako človeka. Prestať sa snažiť im vyhovieť. Vidíš skačeš ako pískajú a aj tak to neocenia.
Príklad: brat termín na upsvare hold smola.🤷🏻♀️ Buď pôjde sám alebo ho vyhodia z evidencie a mama nech mu platí zdravotné . Ty nie si povinná ho tam zaviesť nie si povinná si pamätať jeho termíny ani to za neho riešiť