Muž alkoholik a tehotenstvo
Ahojte baby, som zufala. Pisem hlavne preto, ze sa musim odreagovat, tak prosim negativne komentare si nechajte pre seba. Som v 7 mesiaci tehotenstva a neviem co mam robit. Moj manzel ma miluje, ale zacinam mat pocit, ze ma seriózny problem s alkoholom. Nepije vela, ale ked hej tak to stoji zato. Je schopny mat aj dvojdňové šnúry, ked chytí slinu je schopny vypiť vsetko co je naokolo, nema mieru kedy ma dost a vzdy zakazdym to dopadne rovnako. Pošťi sa do postele, ozere sa v klude aj ked je sam, zvycajne po nejakej akcii ako rodinná oslava, kde sa načne a potom chlasce jak lúza na druhy den, ked ma opicu . Niekolko krat sme sa skoro koli tomu rozišli, potom ma odprosil a ja krava som mu odpustila. Vzdy potom polroka nepil a tváril sa ako neviniatko. Momentalne som v siedmom mesiaci tehotenstva, je jeho prvy den otcov, co stravil ozraty jak svina od rana a zaklincoval ho postatim sa do postele. Ja uz rezignujem a ľutujem,ze toto je otec mojho dietata. Mimochodom v stave najväčšej ozratosti mi stale rozprava ako ma lubi, ale ja uz jeho rečičkami neverim… momentalne sa nechcem stresovat, lebo to nerobi dobre ani malemu, ani mne …. Ale ja mu uz neverim, neverim mu, ze sa zmení koli malemu… ja mu ani neverim, ze bude schopny ma vobec zaniest do porodnice. Sice som napisala ze polroka nepije, ked ma kludne obdobie, ale to jedno pivo na vecer si neodpustí nikdy… Hlavne v poslednej dobe, ako som tehotna… mam pocit,ze mi to robi naschval…ked som tehotna nebola, choval sa ku mne ovela lepsie…on si ide kupit pivo do obchodu, ale mna sa neopyta, ci nahodou nieco nechcem a podobne…ked som mu povedala, ze odmietam robit vsetky domace prace (kedysi pred tehotenstvom sme mali domace prace rozdelené, teraz je to podla neho moja starosť lebo som doma na ritikovom) tak opral iba svoje veci !!!… prosim Vas komentare aka som hlupa si odpustite… potrebovala som sa hlavne vyventilovať… ja nebudem ziaden alkohol akceptovat, ked sa nam narodi dieta a podla mna je to metla ľudstva a najvacsia príčina rozpadnutých rodín…
moja mama mala tiež roky problém s alkoholom (od kedy mi pamat siaha), posledný výstup mala keď som bola v 9tom mesiaci a opitá padla a musela som ju odviesť do nemocnice. Potom som jej (po xty krát) vyčistila žalúdok ale s dodatkom, že ak ju uvidim pri malej raz opitu tak malú v živote neuvidí… A čuduj sa svete (klop,klop,klop), od kedy sa mala narodila, mama sa pohárika nedotkla (a to má mala 10 mesiacov aktuálne)… Obávam sa, že toto tvoj prípad nebude, ale prajem Ti aby bol. Skús sa s ním za triezva porozprávať, ze buď dieťa alebo alkohol.. Ale (aj keď to bude sakra ťažké) ak si vyberie alkohol odíď preč, dieťaťu toto nerob, nech nerastie v takejto rodine. Držím palce!
Teta môjho exmanžela mi povedala jednu pravdivú vetu....Nebude zo psa slanina!!! Nikdy!!!
Tak sa prve NIKDY NEPRESTANE...aj keby sa vam malo narodit 7 deti. Neviem co cakas, ze ako sa bude chovat ked porodis. Bude v liehu tyzden lebo bude zapijat syna. A nie, ze ty to tolerovat nebudes. Ako citam, tak budes. Tolerovat to nebudes v pripade, ze od neho odides. Ale ty neodides, takze budes doma trpiet ozrana.
Presne takýto istý prípad mala moja známa...keď mala jej dcéra 3 mesiace definitívne od neho odišla a dobre urobila...prosím ťa veľmi o jedno,urob to isté kým je čas!!!kým ta nenapadne,alebo podobne...ci chceš v takejto "rodine" vychovať bábätko???normálne sa zbal a chod ku rodičom,nie je inej cesty. Hádam si nemyslíš,že sa to čarovné po pôrode zmení. Nezvláda podľa mňa tu záťaž, tu zodpovednosť, že bude otcom už teraz a co bude potom,keď bude cele noci malé plakať bude mať kolíky nebude chcieť jest ,alebo spat,tvoj muž rovno smer psychiatria...lebo ak sa už poštiava do postele je už úplne mimo,bez zábran.Zachran seba a dieťa.
Je mi to ľúto,ale buď rozhodná a hlavne silná!
Manžel je alkoholik! Alkoholizmus je choroba čo ničí všetko, všetkých nie je nad čím rozmýšľať, ale treba konať a stáť si za svojím inak to pôjde k horšiemu...
Ak by som bola na tvojom mieste boli by len dve možnosti....
Buď by išiel na liečenie a potom už nikdy nepil alebo by mňa a dieťa nikdy nevidel...
A nemozes spat k rodicom?
@sumalee presne súhlasím!!!a pri prvom bábätku,keď ešte nemáš skúsenosti zvlášť...bude to náročné prvé mesiace sa starať o babo,o seba aby sa autorka psychicky nezrutila a ešte aj o ozrana sa bude starať...to je viac než dosť...
@autorka držím vám palce!vy to zvládnete uvidíš,chod zatiaľ k rodine a požiadaj o rozvod nič iné sa totiž k tomuto ani poradiť nedá,s malým bábätkom sa ti už bude odchádzať ťažšie,kľudne požiadaj o pomoc svoju,jeho rodinu,priateľov, susedov,kolegov,alebo požiadaj o miesto v krizovom centre pre osamele matky.
no podla mna nie je v poriadku ani ked si dava denne niekto pivo, viem ze na sk to berie velmi vela ludi ako “ved na tom nic nie je dat si jedno po praci” no podla mna tu niekde to zacina… ak si niekto nevie odpustut uz len to jedno po praci je tu problem… nechcem ti davat mudre reci, viem ake to je vyrastat s alkoholikom… bude to len horsie… bud stopne hned aj to jedno pivo alebo si slape cesticku nespravnym smerom… smutna je z toho vzdy cela rodina… trpi manzelka a trpia aj deti…
keby prisiel taky ozraty ze vies ze sa posti do postele, nechala by som ho v chlieve spat, ak by som nejaky mala alebo na balkone… prasa patri tam a nie vedla mna do postele
a bezohladnost ktoru ti prejavuje ze operie len svoje a ze ty mas vytierat tehotna dlazky a k tomu na rizikovom? mal by ta obskakovat, nohy ti vykladat a s domacnostou max pomahat… takto sa nesprava muz ktory sa tesi na svoje prve dieta…
@ivec16 suhlasim. Sme krajina alkoholikov nie ešte 100% vymleti ako Rusi ale na 50% presne sprosti ako Rusi. Ak chces žiť ako kultivovaná Európania tak sa tak správaj začni riesit sama seba svoje financie zožeň právnika nech ho oškles ak je o co ty skôr ako ošklbe on teba. Zabezpec seba a dieťa a začni na tom pracovat dnes. Z lásky účty nezaplatis a budes ich platiť za dvoch ak sa ti podarí porodiť (ešte si totiž do finále nedošla) tak sa začni o seba konecne starať. Ak si myslíš že život je o tom že ti dá niekto kvety a vsetko je vyriešené tak nie, vyriešené je keď sú zaplatené všetky účty a ostane na kvety.
Ahoj, je mi ta luto 😢, v takom stave akom si ti vobec nezavidim. Po narodeni babatka ver ci nie to bude ešte horšie. Dieťatko da zabrat a ty pomoc potrebovat každopádne budes ako kazda novopecena matka, hoci uz len taku aby bol v domácnosti pokoj, klud, takyto chlap ti pomohat nebude smrad z alkoholu, bordel a idiota v dome nepotrebujes ani ty ani tvoje dietatko. Ja by som brala caky paky a sup prec este teraz.
Neviem, ci je manzel, ci len priatel, ale dobre si rozmysli, ci das priezvisko po nom, ak nie ste svoji. Ci je skor typ, ze Ta bude vydierat cez dieta a mal by tendencie chciet Ti ho brat (vtedy radsej otec v rodnom liste neuvedeny), alebo ci by realne platil vyzivne a nerobil Ti zle, ked sa rozidete (vtedy ho mozes dat zapisat)
@zmrzlinka2021 no pokiaľ to takto bude na SVK,tak to tu nikdy lepšie nebude. Prídeš n návštevu,hlavne východ alebo horná Orava a už ti vo dverách skoro nalievajú tvrdé, možno je to aj v iných častiach SVK,neviem. Prídeš n oslavu a tam viac alkoholu ako normálnej vody, čo je smutné, a j čo nepijem,tak m nútia a presviedčajú. A smutné je že proste toto vidia deti na školách,že dospelý sa vyrochnia pri stole a nepostavia sa odtiaľ a chlascu ako dúhy,pomedzi to fajčia,je im jedno že okolo sú deti a nefajčiari. Je to riadne smutné kde sme s aako spoločnosť dostali a že sa to prenáša z generácie na generáciu,málokto je taký že žiadny alkohol neakceptuje,a aj tak vtedy je za divného. Jedina veľká oslava kde nebol žiaden alkohol bola u švagrinej, ani tam nik nefajčili,som sa tam cítila riadne dobre,ako v inej diemzii. A ja zatiaľ oslavy nerobím,ale ani u nás doma žiaden alkohol nie je a ani nekupujem nikomu ako darček fľašku a aj na gulase a iné oslavy odmietam už mojimi peniazmi podporovat alkoholizmus (svokor a aj môj otec nevedia kedy dost)
Autorka,utekaj kým nie je neskoro (síce to bolo už dávno, ešte rpedtym jak si otehotnela,keďže dieťa bude vedieť akého má otca,bude sa môcť s ním žiaľ stretávať). To ako ho to môže poznačiť do budúcna mať takého otca je bez debaty jasné. Môže to byť ten lepší prípad,že sa mu bude hnusit,teba bude viniť za to čo si mu to vybrala a že si s ním ostala,v horšom prípade skončí ako jeho otec,čo by som nikdy nechcela. Ani si nevieš predstaviť aké spomienky som mala a mám na svojho otca keď bol pripity,opitý,a to nebolo často a nejako moc,a ani nebol agresívny ani nič a aj sa o nás normálne staral ,ale vidím ako si s tým ničí svoje zdravie,telo, ako na oslavách nevie kedy dosť,ako ide na bicykel a vždy skončí na pive ,ako sme ako malé mu volali kedy Ride,a on že ešte jedno pivo a pride za polhodinu a prišiel v noci,ako po gulasoch prišiel ozraty že až grcal na wc. Mám z toho úzkosť ako tu na to spomínam,je mi to veľmi ľúto, nikdy tak nechcem vidieť svojho muž a svojich dvoch synov, návštevy u mňa sú zásadné bez alkoholu, ja zásadne nepijem,ani mi to nechutí , a je mi ľúto aj mojej maminy,ona to mala v detstve tie,ale ešte horšie ,ale sama si z to môže,tolerovala mu to,kedysi keď ocino sám šoféroval,tak nepil na oslavach vôbec,alebo iba tam kde sa spalo,ale teraz ako sestry mali vodičáku,začali mu robiť soferky po oslavách,odišli preč a teraz to prebrala mama, čo malamvodicak a bála sa šoférovať keď sa ide na oslavy,svadby.
A vlastne aj ty si za to môžeš kde si sa dostala, keďže toto všetko si o ňom vedela aj predtým, a nič si neurobila.
To co je za kravinu ze od vianoc alkohol nemal a teraz na den otcov sa ozere ako prasa a posti do postele. Pricom inde pises ze si da kazdy den pivo.
To je ta zavisloat to je ten alkoholismus ktory mu prehliadas a tolerujes…. Pije kazdy den, je jedno ze ci pivo alebo vino.
Ja si dam pohar vina tak 2xdo roka a pridem domov normalne po svojich a ani nie som opita ani nic….to sa nazyva prilezitelostne alebo spolocenske pitie.
To co mas doma je jasny priklad pokrocileho pijanstva absolutne asocialneho charakteru. Ako prepac ale tebe to nepride ze zijes s prasiatkom? Ako fakt aby mi nastavajuci otec nasho babatka sa postal do postele?
A to tvoje dieta tam bude v tej istej spalni spat? A co ked nabuduce sa potyckuje a vykadi so postele? Budes pisat na konika alebo budes riesit tvoju zivot u situaciu odchodom?
Ja ti napisem ako dieta alkoholika,moj otec bol dobry clovek,nebol vulgarny,nebil nas,lubil mamu..Ale pil,vela,stale..A nebolo to dobre..Nezmenilo ho nic,ani prichod deti,ani vnucata,ani ked nafukal v praci,ani ked mama od neho po 23rokoch trapenia odisla..Vedel ze ma problem,ale neurobil s tym nic..Je mi to luto,ale nebudem ti klamat,pretoze ty mas sancu este prezit pekny zivot..On sa s najvacsou pravdepodobnostou nikdy nezmeni,iba ak k horsiemu 😞 Caka ta tazke rozhodnutie,jedna cesta je prezit zivot s tym,ze budes prat muzove pomocene obliecky a utierat jeho grcky,alebo sa rozhodnes odist,a urobit sebe i dietatu dostojnu buducnost bez pohladu na ozrateho otca
Tvoj manžel je alkoholik a mýliš sa, keď si myslíš, že ťa miluje.
Miluje alkohol.
Viem aké je to ťažké, a viem cca ako asi teraz rozmýšľate, keďže pochádzam z rodiny kde bol otec alkoholik. Ak váš muž nepripúšťa že by mal problém a nechce ho riešiť, tak vám ako dieťa alkoholika odporúčam čím skôr odísť, bude to ťažké ale nie také ťažké ako život po jeho boku.. a to nevravím o tom všetkom čo si to dieťa so sebou bude niesť už po celý život, keď bude vyrastať v takomto prostredí.. odísť je to najlepšie čo pre to bábätko môžete urobiť.. verte mi
Poniektore zeny su take naivnucke, a stale nejak dufaju ze sa chlap zmeni. Urcite ked sa ozeni sa zmeni .... dieta ho urcite zmeni, a potom clovek je v srackach az po usi. Moja este pockaj ked sa narodi dieta a vsetka pozornost sa strhne tam. Len vtedy mu bude sibat.
Ked takto pije do takej miery (binge drinking) je to velmi zle. Skus najst ake su moznosti liecby, a porozpravaj sa s nim o tom. Jedine on sa to bude musiet zmenit. Poviem ti pravdu ze ta caka tazke obdobie, z vlastnej skusenosti ti hovorim. Ak nebude mat zaujem o liecbu, rob si plan na odchod. Vravela si ze nemas kam ist, vobec nemas rodinu nikoho kto by mohol pomoct? (Docasne)
Mala som takého otca... O mŕtvych len v dobrom, len napíšem svoju skúsenosť.. Bolo to presne to iste... Ibaže a rozdielom, že on pil 2 týždne vkuse... Ale pred rokmi to tak nebolo. Pil tak ako tvoj, až časom sa to vypracovalo na 2 týždne. Bez jedla a bez vody, iba pil.. Nedal si povedať, staval sa z neho agresor, ak sme ho nechceli pustiť. Ako dieťa som si prežila peklo. Nikdy by som to svojim deťom nedovolila zažiť. Trauma na celý život.. Párkrát rozbil hlavu, doteraz to mam pred očami, sanitka, nemocnice.. A tak dookola. Ak po 2 týždňoch prestal, tak len na 3-6mesiacov a znova... Dospelo to do štádia, kedy vypil metol ci ako sa to vola, a skončil v nemocke na jiske, nakoľko krv išla z každej strany. Upratovali sme to doma my ako deti (ďalšia trauma), a mamka... Pozbieral sa, nepil... Dostal sa ale do takých depresii, kedy z alkoholu prešiel na lieky...dopoval sa liekmi každý deň a veľa... (lieky na migrénu na predpis, psychotika,...) odkiaľ ich mal? Netušíme... Doktori o ktorých vieme už mu nepredpisovali. Cestu si našiel. Prešlo to až tak, že minulý rok spáchal samovraždu strelou do hlavy. 😞 A kto to všetko zase riešil? My deti a mamka... Preto odporúčam, ak sa dá, chod preč a čím skôr.. Už keď bude dieťa na svete, tak to neurobíš, tak ako moja mamka... 😞
Nechces počuť nic negatívne…
Ale ani nic pekne sa neho neda povedat!!
Nezmení sa🙁 a preto si to dovoľuje teraz keď si tehotna, lebo si mysli, že v takom stave ho neopustis, dieta berie ako poistku..
Kym dieta nie je na svete, treba dat mu poriadnu príučku!!..Ja by som sa s nim nebavila pár dni potom ako má tie šnúry..a za triezva by som mu vysvetlila, ze stacilo a viac to znášať nebudeš..naznačiť, ze odídeš ty, alebo on..!!!....škodí to kazdemu..a dobre by bolo zistit aj príčinu jeho spravania(opyjania sa)..🫢drz sa a zelam ti, aby si uvedomil čím skor, že bud ty a dieta, alebo alkohol..
Snáď mam okolo seba aspoň rodinu, ktorá ti v tom pomoze a podporí ta..
@milanemila veru zazraky sa nedeju ani ked deti pridu a vekom sa to zhorsuje 😔
No neviem či to pomohlo ,odreagovať sa, -ale je načase urýchlene hľadať riešenie a konat! Ideálne skôr ako sa narodí bábo. Kam by si mohla odísť? ...Potom už nespravis NIC. Určite nie tak skoro.
dobre, potrebovala si sa vyrozprávat a ja som rada, že si to spravila, lebo to možno naštartuje novú etapu tvojho života a otvoria sa Ti oči. baby Ti tu aj naložili, ale vlastne aj povedali pravdu. nemyslím si, že si hlúpa, jednoducho človek si niekedy vyberie zle.
ale poviem ti dobrú správu - máš všetko vo svojich rukách. teraz, kym ešte dietatko nie je na svete máš možnost všetko zlé zvrátit. verím, že si pracovala, že možno ešte pracuješ. nemušíš si kupovat byt, ale podnájom určite zvládneš. všetko naplanuj a priprav tak, aby on o tom nevedel. jedného dna, ked nebude doma, sa zbalíš a odídeš. verím, že priatelov, rodinu máš. .. ak sa tu na modrom koníkovi dokáže urobit dobrá vec, možeme ti pomoct s vecami. oblečenie atd... verím tomu že sa dokážeme spojit aj pre dobru vec, nie len pre prázdne reči dievčatá.
a posledna vec, teraz trošku nazrieme do reality. poviem ti, čo bude nasledovat, ak neodídeš. bude pit viac a viac, začne byt agresivny a bude ta mlatit, casom aj dieta. budeš troska bez vlastneho nazoru, bez života...
@amis89 ano, je to tak, ze neplati, ked nie je uvedeny. Ale kopec ich neposiela, aj ked uvedeni su, ked tak poslu euro, aby na nich nesla exekucia. Preto som radila autorke, aby porozmyslala, ci by jej vobec platil. Lebo ak ho zapise, bude mat rodicovske prava, bude sa moct stretat a pod. Teda toto plati, ak nie su zobrati. Ak je to manzel, ten je otcom automaticky, tam si nepomoze...

@nique bud ho zle interpretovali, alebo to on nemá ujasnené, veď toto je základ terapií, a on ich už absolvoval aj za 3 inych