icon

Muž chce dom, ja nie

10. feb 2022

Ahojte, môj muž stále sníva o dome. Vlastníme dva byty, tie chce predať a kúpiť dom. Lenže vzhľadom na cenu nehnuteľnosti by sme si mohli kúpiť nejaký starší dom alebo malý bungalov. Muž chce starší dom s aspoň štyrmi veľkými izbami, nastahovat sa tam a postupne prerábať. Ja som proti. Už sme tak bývali v byte. Postupne sme prerábali izbu po izbe. Stále zháňať majstrov, neporiadok po celom byte. Máme pekný, veľký, prerobený 4 izbový byt. Nechcem sa nasťahovať do starého domu v pôvodnom stave. Muž zrovna nie je domáci kutil. Na všetko volá majstrov. Neviem si ho predstaviť starať sa o dom. On si to predstavuje len romantický ako sedí večer na terase a pije víno. A deti sa kúpu v bazéne. Ja som vyrastala v dome, tak viem koľko je okolo domu roboty Išli by ste do toho či sa ho snažili od domu odhovoriť.

Strana
z4
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
eeffka
11. feb 2022

Zbytocne to tu riesis, tvoj muz je proste lavy... to je fakt. Mam takeho kamosa, kupil si chalupu a ide ju prerabat, ehmmm teda ide platit nenormalne peniaze za prerabku lebo je poduroven makat, nevadi ze ja-panicka na chalupe ho vitam v zasr.... gumakoch vo vykope. On nebude debil ako my 🤣🤦‍♀️ nas odpad 2300 jeho 7500, nech sa paci ked si lenivy.
Chalupa je jedna vec, ale dom druha. Proste ako spolumajitelka poviem len NIE. To je vsetko, koniec debaty, bez teba nevybavi nic. A podla yoho co citam tak ani obhliadku 🤷‍♀️

mamula20
Odpoveď bola odstránená
autor
11. feb 2022

@eeffka môjho muža každý majster oklame. Vidia, že tomu nerozumie tak len peniaze pýtajú a prácu odflaknu. Stierky hrbolate, jadro vymurovali tak, že po roku hore začala praskať stena, stojany na poháriky v kúpeľni nakrivo navrtane.

autor
11. feb 2022

@mamula20 my máme 4 izbový byt a len dve deti, tak je to v pohode.

alvaluka
11. feb 2022

@autorka napisem uz iba jedno, starsi dom s velkym pozemkom ma vacsinou aj stary pletivovy plot. Ak odhliadneme od estetickej stranky tak mavaju casto aj diery, mozu byt povalane a bolo by vhodne vymenit ten plot. Ak by ste mali co i len 20 arovy pozemok cena betonoveho plotu moze byt aj 10 tisic.
Tvoj muz ak chce dom, mal by prestat snivat, zistit kolko realne stoja starsie domy tam kde byvate, mal by zistit, kolko zhruba bude stat prerabka, kolko mozna uprava pozemku a mozete zhodnotit ci na to mate, ci na to budete mat financie a nervy.
Na margo toho, ze sa mu paci predstava ako sedi na teraze popija a deti santia v bazene je supis, vie ale ze ten bazen treba aj cistit a napriklad dreveny altanok bude treba mozno o 10 rokov pretiet farbou?
Nemyslim to v zlom, ale on naozaj nema predstavu, co obnasa prestavba stareho domu a mat velky pozemok.

smajcii
11. feb 2022

@anja27 píšem, že by som sa oboch bytov nevzdávala 😉 a čo sa týka kam pôjdu, my sme v nájme, hľadáme dom, je to presne to isté, tiež nie je isté, že keď nám ubehne nájomná zmluva hneď aj budeme mať dom, kde by sme sa mohli ihneď nasťahovať, stále treba alternovať. Nie je to však neriešiteľné, aj keď uznávam, že možno trocha nekomfortné áno 🙂
Čo sa týka autorkinho muža, komentáre som nečítala, len som odpovedala na jej prvotnú otázku 🙂

anja27
11. feb 2022

@smajcii ja vobec nechapem aky by malo vyznam predat oba byty ako on chce ist zatial do podnajmu a hladat stary dom lebo on chce. To mi pride take nezmyselne ze az. Kazdy chce teraz nieco vlastnit. Napr moji rodicia ci stari rodicia nadodbudli prve svoje byvanie v 50ke cca kym nemali nasetrene..ano bola ina doba ale beztak hrnut sa do niecoho aj ked to teraz nema ani hlavu ani patu a este ked neviem a nechcem nic v dome robit tak to je fakt na hlavu

lujza123
11. feb 2022

@autorka píšeš ze "som mu aj ja hovorila, že sa neoplatí kúpiť starý dom lebo prerabka zožerie veľa peňazí kdežto pri novostavbe presne vie koľko eur ho to vyjde."
Trochu ta poopravím, rozpočet si vieš (a aj musíš) spraviť aj pri rekonštrukcii. Rátať aj s aspoň 15% navysenim ale to je rovnako ako pri novostavbe - aj tam ta niektoré neplánovane navýšenie prekvapí.
Každý dom starší ako 40 rokov je vhodné zrekonštruovať poriadne. V podstate do musíš dostať do stavu holodomu a od tohto štádia je suma aj stavebné práce úplne rovnake ako pri novostavbe.
Rekonštrukcia domu ta vide cca 80-90% sumy novostavby. S tým treba rátať. Posli muža presmejdit modrastrecha.sk nech si pozrie fóra koľko reálne ľudí stala rekonštrukcia, to mu otvorí oči a vylieči ho z naivity.

arasidka123
11. feb 2022

Ale veď keď vravíš že máte dva byty...a predsa len dnešné ceny za byty sú teda riadne...tak určite aj dom by sa vám podarilo buď kúpiť už prerobený ale o by ste si prerobili podľa svojich predstáv, prípadne by ste si dali rovno postaviť taký ako by ste chceli 🙂

didi2102
11. feb 2022

@lujza123 rekonštrukcia dokonca drahšia ako keď si kúpiš holodom,lebo búracie a prerabacie veci stoja veľa veľa peňazí,plus teda nové veci ... My sme zatiaľ investovali do fakt fakt mini starého domu 30000€ na prerábky a to nič extra,ľutujeme že sme úplne nezrušili schodisko a nedali novú konštrukciu napr lebo hrozné vrzgaju schody atď atď ešte nám treba celú pivnicu atď min.10 000 ale to asi zavrieme dvere a nepozeráme

Strana
z4