Muž má peniaze, ja nič a čakám druhé dieťa
Muž ma všetky majetky napísané na seba byty, pozemky, domi auta. Keďže pracuje iba on ja sim na materskej . Niesme zobratý .
Ja som pracovala klasicky plat ženy admin. teda som si toho v živote nevedela vela kúpiť.
Čakáme druhé dieťa a jeho reakcia nebola pozitívna.
Bojim sa že ak raz s detmi zostanem sama budeme bez ničoho .
Rozmýšľam čo robiť ako sa zabezpečiť do budúcna .
@lasoli Moja mama ma iba zakladnu skolu, vychovala sama dve deti, stredne Slovensko, kde prace tiez nikdy nebolo na rozdavanie. Na dochodku ma 3 izbovy byt, ktory si kupila sama a po troche cely zivot splacala. Pracovala cely zivot okrem dvoch rodicovskych. Mala vyhodu, ze bola z dediny a bola zvyknuta pracovat. Niekto hlada sposoby, niekto zase dovody.
Pracovala cely zivot a ma kde byvat.
Tu sa casto rozobera, ze najlepsie je sediet doma polku zivota a zavidiet, ze ti co pracovali cely zivot, maju svoje vlastne byvanie.
@liljana no bed za komacov sa kazdy dopravival k vlastnemu,ano aj moji rodicia sonstrednou k domu,teta sama s jedinacikom k bytu atd,len dnes je troska ina doba a hlavne dnes v skolke deti nevezmu so soplom,kaslom,a na sukromnu kazdy nema,ja mam tri deti a tiez som zvedava ci ma bude akoze zamestnavatel stale ospravedlnivat,ontom to je ze ekd mas viacej deti ,a nikoho na opatrovanie je troska priblem,ale ty s jedinacikom to mozno inak pocitujes.
@lasoli nuž ale to je každého vlastne rozhodnutie koľko bude mať deti. Len to rozhodnutie musí urobiť v prvom rade žena a musí si byť istá mužom s ktorými ich má, pretože čím viac ich bude tým viac bude závislá na jeho pomoci. Chápem túžbu po veľkej rodine ale svet je taky aký je, preto treba aj trochu racionálneho uvažovania. Vôbec si pripustiť aj možnosť co budem robiť keby ostanem sama.
Aj žena s 3 malými deťmi ma možnosti, ma svoj život stále v rukách. Ono je úplne iné keď máš stabilnú prácu mas sa kam po tej materskej vrátiť, mas zo zákona nárok na 10 dní ocr (rovnako ako aj otec), vyhodiť trvalého zamestnanca len tak nieje vôbec lahke, musí mu byť vyplatene odstupné + tak isto ma nárok na 6 mesiacov podpory. Tych 9 rokov doma na RD je dostatočne dlhý cas aby si vedela žena vymyslieť a rozbehnúť nejaký lepší prijem, či už sa vzdelávať a zvýšiť si kvalifikáciu alebo predávať domáce džemi, to je úplne jedno.
Tak isto je žena s viacerimi malými deťmi v úplne inej situácii keď si zabezpečí vlastne bývanie s manželom ešte pred deťmi, vie ze ma nárok na polovicu nehnuteľnosti a ze keby sa čokoľvek stane neskončí úplne bez bývania a peňazí.
@lujza123 výstižne napísané. Nemôžeme porovnávať, ako sa žilo kedysi. Žijeme v úplne inej dobe.
Ja ako slobodná som si v zahraničí zarobila na byt. Môj muž v ňom nikdy nebyval, bývame v spoločnom, v inom meste. Mam ho ako investíciu.
@liljana presne, sa smejeme, že vtedy nikto nič nemal a všetci mali všetko... Hlavne tu pracu
@lujza123 len ako vies ci to s tym vydrzis alebo nie?Preto ked si v manzelstve je asi prirodzene ze chces mat viacej deti,nie len jedno.Ale zasa kto rata s tym ze ten muz sa zmeni alebo ze sa manzelstvo rozoadne?Inak tusim ona ani nepise ze jej muz ju chce opustit,akurat ze nic nema.Ale tak ne h si odklada spon matersku cele 3roky,tak nasetri ore start a potom uz je na nej.Ale hlavne na sk sa musi zmenit postoj tamestnavatela k zenam s malymi detmi,a nepozerat na inych krivo,zato ze su zasa na ocr s detmi.
@lasoli na ocr ma každá žena nárok. Čiže v práci to musia akceptovať, nemám skúsenosť, že by sa mňa krivo pozerali koli ocr....
@snezienkaaa82 aj ked napriklad by si hcela ocr kazdy tyzden aleb o kazdy druhy napr jedne -dva dni?
My sme napriklad mali kolegu v AT,ktory casto marodil a bol na koberceku,pritom v AT je to troska benevolentnejsie z mojho pohladu.
A naprikald tu poznam dost cela zien,ktore ked maju chore deti,pytaju alwbo aj vyuzivaju radsej pomoc starych rodicov ako by mali ist zasa na ocr.
@lasoli a na co ocr každé 2 tyzdne? To, čo ti prináleží si vyberies Ty, potom manžel.
Niektoré ženy to riešia len cez opatrovatelky, čo viem, ani nie sú na ocr. To je individuálne. Ako je to v zahraničí, neviem..
@lasoli ak máš viac detí, väčšinou choroby vychytaju jeden od druhého v rovnakom čase, teda, takú mam skúsenosť. Väčšinou to kolegom tak vyšlo..
@snezienkaaa82 len prefo by som mala platit opatrovatelku ked mam narok byt na oc?To potom nech zamestnavatel preplaca,robim aby som zarobila a nie any vyplta sla na opatrovatelku.U nas manzel neprichadza do uvahy,cize ocr je len na mne
@lasoli boki také, ktoré to tak riešili, keď nemali už ocr, tak opatrovateľkou. A boli aj také, ktoré mali len opatrovateľku, lebo aj ked ju zaplatili,
Ostalo im viac penazi, akoby mali byť doma ba ocr. Vselijak sa veru zariadili.... Vieš,, to bola robota, kde nás naozaj nemal kto zastupiť. Keď sa inak nedalo.
No, to máš blbé, keď muž neostane doma s chorym dieťaťom par dni. ... To je kp omplikacia dosť veru
@lasoli a, tiež záleží v akom odvetví robíš, keď si v kancli niekde na úrade, tam to väčšinou je v pohode. No ak robíš niekde v nejakjej fabrike, tam už áno.
@snezienkaaa82 ano ved to,mas pravdu.