icon

Muž ma vyčerpáva

21. nov 2021

Pekny vecer. Mozno mi poradite, ako zit s takou osobou. Moj muz ma fyzicky aj psychicky vycerpava. Podla neho mame pekny vztah a je normalne, ze mi svojim spravanim napriklad pokazi den, aj ked to napriklad urobil ci povedal nepravom a nenechal si to vysvetlit. Ja citim opak, vnimam, ze nas vztah je zalozeny na nepriamej umere, cim viac sa snazim zlepsovat ako zena, matka....tym sa on menej snazi byt dobry muz. Vytraca sa ucta, citim stale cim dalej ironicke az satiricke poznamky, nepoznam pochvalu, neznosti ci prekvapenia. Fungujeme mechanicky a na moje emocne prosby mi odpovie, ze je to detinske, hlupe a trapne. Citim sa ako zena 60+, ktora ma z manzelom odtocene roky a riesia iba to, co bude na obed. Snazim sa v domacnosti, mam tu system ako nikdy predtym, nemam kopy pradla, veci mam zorganizovane (vramci moznosti nasho byvania), stiham pripravovat jedlo (uz rok pracuje z domu takze celodennu stravu jemu aj dietatu). Posledne ma pochvalila aj svokra, ze to tu dobre funguje. Uvedomujem si, ze do toho nedavam 100%, ale verte mi, kebyze ich dam, onchce 110%. Uz neriesime to, ci mam navarene, uz riesime to, ze jemu toto nechuti alebo prestalo chutit (co sa dozvedam po rokoch) a ze on chce iny obed nez co som pripravila. Nevadi mi, ze doma nepohne prstom (ani nevyhodi obal od keksika, neodnesie ponozky, nic...). Ma svoju pracu, exterier, ja mam domacnost (+pomaham mu s jeho pracou co sa ten zakaznickej stranky tyka, pripravujem faktury, objednavky atd)..... vadi mi, ze sa zameriava na moje chyby, na malickosti a chce odo mna napravu ci pokanie bez toho, aby si on raz priznal hoci aj hrubu chybu (napriklad ze mi vynada za nieco, co som neurobila alebo to pochopil inak). Damy, som unavena..... naozaj padam na hubu a caka ma druhy porod. Asi som si ho rozmaznala, ale to citove ochladenie, smiech ked placem od zufalstva. Najhorsie je, ze pri sebaobranovani klame a prekruca veci, ktore sa nestali, pouziva argumenty stylu "vsetko, nikdy, stale", ale nevie vymenovat jednu realnu vec a ked uz, je to nieco na styl -
Dnes rano si dlho spala (ano, spala, pretoze som celu noc pracovala na jeho veciach, ktore nutne potreboval a isla som spat o 3,4 rano).
Lezala si tu a neupratala (ano, lezala, pretoze som v 1.trimestri iba zvracala, aj cistu vodu a isla zo mna zlc, nevedela som zit - ale on tu pracu nespravil, neopral, neupratal....iba okomentoval, ze som to neurobila ja a uz obhajobu odo mna nebral).....pritom sam ma miliardu chyb, na ktorych ani nechce pracovat ☹ caka ma druhy porod a kazdym dnom je to hadam horsie. Vysnival si zenu, ktora neexistuje? Co s takym muzom, ktory nevie byt sebakriticky a zaroven je prenho pol hodinova komunikacia so mnou trapna a strata casu?

Strana
z3
martinajurkechova
22. nov 2021

@kudyca musí sa dať vzoprieť. Nechce sa mi veriť že by naozaj nejaká žena takto dokázala žiť. Boj o moc to vôbec nemusí byť. Proste si musí autorka uvedomiť svoju hodnotu. Sama si to robí svojím správaním, svojou prehnanou starostlivosťou. Berie si príliš k srdcu každé jeho slovo. Prečo by si ju muž vážil, keď ona sa správa ako slúžka a nemá žiadnu sebaúctu? Čo teda navrhujes? Ja by som sa kvôli nejakým slovným kydom s mužom isto nerozvadzala.

kudyca
22. nov 2021

@martinajurkechova nie su to slovne kydy, ale systematicka manipulacia.
Su 2 cesty - odist a to je pri tychto typoch paradoxne ta najtazsia volba alebo potom ist to riesit k psychologovi / psychiatrovi a ten vie aspon ciastocne usmernit, ako s nimi narabat a komunikovat atd.. + sa musi jednat o odbornika skuseneho v tomto smere. Dalej pre beznych jedincov zijucich v "normalnych" vztahoch je toto nepochopitelne, tu sa uz jedna o patologiu.
Ja zijem s narcistickym partnerom 18 rokov a skutocne slnko do mojho zivota nesvieti. Nenabrala som odvahu opustit ho, aspon som sa naucila nehrat s nim dalej jeho hry, ale to mi tiez na stasti nepridava, len nieco na pokoji..
Nedavno som mala moznost spoznat zivot dalsej zeny s podobnym osudom a ta zvolila cestu psychologa, aplikuje jeho rady do zivota.. na moment sa jej zdalo, ze to nieco pomohlo, nakoniec to vsak vyzera tak, ze sa len ostala nadalej motat v bludnom kruhu.

bluka2
22. nov 2021

@kudyca prečo si sa vlastne rozhodla ostať s narcisom? Ja práve naopak a nikdy som neoľutovala. Vlastne pri každej takejto téme a proste vždy ma táto voľba teší

lujza123
22. nov 2021

Ono sa to hovorí veľmi ľahko že vzoprieť sa, povedať mu niečo, ignorovať atď...

Vztahy sú vždy o 2 ľuďoch, je to ich vzájomná komunikácia, prežite spolocne roky, situácie, zážitky proste to nejde z ničoho nič zmeniť celú dynamiku a hodnoty na ktorých stojí ich vzťah.

Tak ako si vychoval manipulator svoju obeť rovnako si vychovala aj obeť svojho manipulatora.

Toto u nich začalo veľmi, veľmi dávno, možno v časoch keď ako píše autorka nevedela varit a podarilo sa jej niečo rozvarit/presolit co jej chlap následne ohundral. Vtedy, v začiatkoch malo zmysel povedať mu tak nejedz. Len ona možno spravila úplne opačne, ospravedlnila sa, snažila sa polepšiť, možno mu rýchlo uvarila nové jedlo len aby bol spokojný... Proste kúsok po kúsku sa dostali tam kde sú teraz.

Neverím ze by sa dokázali natoľko zmeniť, že by si ona z neho nič nerobila a on prestal s kritikou. Aj keby sa snažia skôr či neskôr sklznu do starých kolaji

samanta44
22. nov 2021

Keď mu nechuti nech neje a uvarí si sám .keď súrne potrebuje veci nech si nachysta .to Si si ho asi ty naučila obskakovanin a teraz už nevládzes.si moc mäkká taký by picung dostal o do mňa žeby už nemukol ani slovo

20erika07
22. nov 2021

Autorka, poznam to ,mam najlepsiu kamosku v takomto vztahu. Ona je totalne oddana domacnosti, detom, muzovi...a nikdy nic nie je podla neho ok. Staci jedna mini chyba a uz je neschopna atd atd. A co je najhorsie zacina to otec robit aj detom. Vyzaduje od nich dokonalost v nizkom veku a psychicky ich depta.
NIKDY NIKDY NIKDY sa nezmeni! Ani odchod kamosky s detmi a nasledne udobrenie sa a vyrozpravanie, vyplakanie na oboch stranach nepomohlo, resp.pomohlo na par dni. Ona je uz velmi psychicky vycerpana, bojim sa o nu. Nechapem to ako mozu rodicia nechat zit deti v takom prostredí. Ze si to jeden chlap nevie uvedomiť a jedna matka ze to dopusti. Tento kamoskin on v tom vyrastal a je presne taky isty ako jeho otec...
Ja by som sa nenechala takto manipulovat, ked chces s nim dalej byt, tak prestan byt dokonala konecne , rob to tak ze budes ty spokojna a on ked ma pindy, na to mu len hovor ze je to len a len jeho problem ako danu vec vidi, ty si spokojna! Ked sa mu nepaci nech si to spravi sam inak. Spala si dlho. No a? Chcela som a vies ako mi to dobre padlo! Neupratala si. No a? Mna to pocka ale az to tebe vadi tak si to mal spravit skor, preco si to nespravil ked ti to vadi? Nemas ruky nohy? Ani by som viac nedebatovala! Dupni si kus a hlavne, PRESTAN BYT DOKONALA! Pre neho aj tak nikdy nebudes

krisbar
22. nov 2021

Ptecitala som po "caka ma druhy porod" a ja zase pocitujem len lutost voci tomu dietatu ktoreho vnimanie sveta bude poznacene vztahom jeho rodicov. Smutne smutne. Je mi tazko z tychto pribehov.

kudyca
22. nov 2021

@bluka2 stale zbieram odvahu...snad aspon to. Tuto temu som zacala riesit len pred pol rokom, kedy som zalozila anonym temu tu na MK.. s cielom spytat sa inych zien, ci je moj zivot podla nich normalny, ci to uz nie je za ciarou - predsa len po tych rokoch su moje hranice uz zotrete.
Riesila som tam napr.ze mm mi odmieta spristupnit jeho ucet, nedava ziadne € mimo toho, co zarobim napriek tomu, ze zaraba 3x viac a ja platim hypo + komplet seba, deti a domacnost. Sposoby, akymi sa so mnou bavi.. - Bol by som iny, keby ty si ina.. a pod. Odniesla som si z komentarov tip na NPO a vobec prvy x sa dozvedela o pasivnej agresivite.
Vtedy som sa pustila do studia tychto veci a sadlo. Mam doma skyteho narc. a je to stale tazke, stale ho sama pred sebou aj obhajujem, ze ved je v nom aj nieco dobre.. a nezmierila som sa s predstavou, ze deti pridu o komplet.rodinu, aj ked viem, ze to nie je ok! Bojim sa toho celit tomu a toho, ze tomu budu musiet celit tiez

bluka2
22. nov 2021

@kudyca držím ti palce. Možno som ti v tej anonymnej téme aj niečo písala. Škoda, že je taký tlak v spoločnosti na tú kompletnú rodinu, lebo teda moje štúdium tohto (knihy, psychoterapia...) dalo výsledok, že pre deti je naj, nezit v rodine s touto dynamikou. Nie žeby táto voľba nemala svoje úskalia, ale nedá sa to porovnať s tým predtým. Pre mňa fakt omnoho lepšie

negymama
22. nov 2021

@kudyca ked s nim zijes uz 18 rokov, zrejme uz deti mate velke a samostatne, co by ti mohlo ulahcit odchod.

luccija
22. nov 2021

@kudyca a tiež sa cyklicky opakujú dobre a zle časy?lebo mojej kamarátke to robí muž, keď vidí, že prepiskol seká týždeň, dva dobrotu niečo jej kúpi a potom zase začne s poznámkami.

nttnnt
22. nov 2021

@michaela_murinova no mna to neskutocne vytaca taky uboziaci este tehotnu ju bude buzerovat a deptat a hovorit jej ze komunikacia s nou je trapna....ked bude babatko na svete a nebude stihat sa co ja viem tak upravit potom co jej bude hovorit ze je zanedbana spina? ach moje nervy, nozik sa mi otvara vo vrecku

kudyca
22. nov 2021

@bluka2 dakujem 🤗 uz som absolvovala par sedeni so psychologickou a koucom, ktory sa tomuto venuje a obaja ma smerovali z toho vztahu von. Moj rozum vie a rozumie, cim dalej tym viac vnimam manipulacie manzela aj smerom k detom.. no neviem to zatial prijat a stotoznit sa vnutorne s tym, ze by to mohlo byt lepsie v konecnom dosledku aj pre deti. Obdivujem kazdu, ktora nasla tuto silu!

kudyca
22. nov 2021

@negymama som s nim od 18. Deti maju 12 a 6

kudyca
22. nov 2021

@luccija vseobecne je to tak, ako pises. A rokmi sa tieto intervaly skracuju. Teda ze sa to nadalej strieda, ale uz vydrzi byt mily kratsie a kratsie a je to teda rychly emocny kolotoc. U nas uz tie udobrovacie fazy vlastne ani nie su. Mame to skor tak, ze 2 tyzdne sa na mna mraci a potom pride den D, kedy chce napr.sex, v ten den sa usmieva.
Ale v minulosti, ked prepiskol situacie a mal prehresky, prisiel vzdy s tym, ze hruba ciara, recami o tom, ako sme uz tolko zleho prekonali a v bol pokojnejsi a milsi.
Az do chvile, kym opat prisiel na nieco, co ho v zivote depta a neuspokojuje a opat zacal vymyslat.. casom sa potom pridalo obvinovanie mna, hladanie chyb na mne..

luccija
22. nov 2021

@kudyca ty si tu písala v lete ?muž je vojak?ak áno veľmi si pamätám ten prispevok

karolinakr
22. nov 2021

@domi835616 gratulujem 🍀 my sme tiež boli baby a mama si priala chlapca nadovšetko...a ako sa ti podarilo zabezpečiť si ho ? či si si vsugerovala, že to bude chlapček?

kudyca
22. nov 2021

@luccija to bol niekto iny 🙂) ale je toho vela vsade naokolo, bohuzial

domi835616
22. nov 2021

@karolinakr ja som si našla Jonášovu metódu ale len na nete.Nepisala som mu. Pozrela som ešte čínsky kalendár a vyšlo to.Ako chlapčeka som chcela ale keby je aj dievčatko určite sa tesim.Aj muz chcel ešte jedno aj keď asi len koli mne. Jemu bolo jedno ci to bude dievča alebo chlapec aj keď sa asi potešil, ze bude mat chlapa.A teda dúfam,ze sa Dr.nepomylil...Lebo som mu už nakúpila plnú skrinu veci..😀😀😀😀

krisbar
23. nov 2021

@kudyca ked taketo citam, tak sa pytam, preco ludia vedome obetuju svoj zivot a preziju ho v mestasti.

katlak
23. nov 2021

@krisbar mas pravdu. Ja som vyrastala v takej rodine, bohuzial pocitujem nasledky

kudyca
23. nov 2021

@krisbar mas pravdu, chapem to tak aj citim, ale stale sa neviem pohnut

@katlak dakujem aj za tvoju reakciu, ja prave potrebujem stretnut takych ludi, ako si ty.. a ich skusenosti. Mrzi ma, co pises samozrejme a ze to takto u vas bolo.
Ja som stale pod vplyvom MM. Napr.teraz som chora a on sa chova tak, ze ma pravidelne poznamky - k tomu, ze svoj stav konzultujem s naj kamoskou zdravotnickou, ze som sa jej spytala, odkedy si zrazat teplotu a cim, k tomu, ze som sa rozhodla ist ako samoplatca na PCR.... K tomu ze naco uzivam vitamin C, stacia mi mandarinky. Potom nezabudne ustipacne niekolko x hodnotit, ze mi je ukradnuty jeho nazor a radim sa s inymi..
A po takomto dni vecer skoci do lekarne kupit mi lieky a nasledne mi niekolko x pripomenie, ze on sa o mna postaral a mozem sa s kludom liecit. A ja ostavam rozhodena a zmatena.

kudyca
23. nov 2021

Este dodam, ze u nas je prave tento "tichy" tlak, plno nikam neveducich nic neriesiacich debat. MM mi pravidelne pripomina, aky je usilovny, starostlivy.. ako napr.s tym nakupov liekov. A ja som dezorientovana na vlastnom piesocku 🤷‍♀️

negymama
23. nov 2021

@kudyca poviem ti o pripade z mojej blizkosti, Moj muz ma otca ...no nechcem stanovovat diagnozu z prsta, ale dajme tomu sociopat. Manipulacny, vyhrazny, vyzarujuci strach, ma dar reci, neznamych ludi na prvy pohlad ocari , okeca sarmom. Rad ironizuje, prekruca zhadzuje, nik nevyjde z rozhovoru s nim bez pachute ponizenia a v podstate sebazhodenia. Nikdy nikoho nepochvali, nevyslovil slovo prepac, jediny smiech je arogantny vysmech, okolo neho je toxicke ludoprazdno, navstevy syna raz do roka zo zatatymi zubami - kvoli mame.

V detstve mali z neho obaja synovia desivy strach, bil ich, ale strach nebol ani tak z bolesti ale z jeho nenavisti a hnevu, ked poculi dupot, cakali bitku a dostali, nic nebolo nikdy odpustene, sucit, empatiu, pochopenie nemal. muz si pamata ako maly chlapec studoval kalendar, kedy ma otec sluzbu, to boli normalne hodiny zivota aj ked vzdy v pozadi bol stres a strach.

V takej rodine nevyrastu nepoznacene deti, Jedno z nich, starsi brat bol vybraty ako preferovany a druhy ako obet /moj muz/. Je to tiez sucast narcizmu a manipulacie, netreba v tom vidiet ziadnu skutocnu oblubu dietata. Vraj podla psychologov, aj ked to tak spociatku nevyzera, lepsiu perspektivu ma ta obet. suhlasim s tym, lebo preferovane dieta v dospelosti casto predava kontinuitu manipulacie a despotizmu do svojej rodiny, pretoze je previazane "vdacnostou" za uprednostnovanie a uplacanie. takze tento vzor ma za spravny a dobry. a tak sa vyrabaju dalsie preferovane deti a obete. u svagra to sedi.

a my? trapime sa, depresie, zachvaty hnevu, emocne vykyvy.

viveglo
Autor odpoveď zmazal
mia78111
23. nov 2021

To čo máš za xuja? Za každú hovadinu ťa okomentuje, za každú snahu niečo povedať ťa sfukne. Toto by som mu netolerovala. Ak máš kam ísť, odišla by som. Nežila by som s arogantný debilom

kudyca
23. nov 2021

@negymama dakujem ti za taku otvorenu reakciu 💓 vezmem si aj tvoje slova k srdcu. My tiez mame 2 synov a starsi je ten, co to nevyhral, mladsi oblubenec. Bitky nie su, ale natlaky a navazacky ano. Teda ten syn je aj tazka povaha a dokaze spolahlivo hodit do vyvrtky aj mna, ale manzel napr na neho reaguje tak, ze mu splechne do oci kazdy nedostatok, toto sa stava, pokial sa mu syn v niecom vzoprie.
Mrzi ma, ze sa tym doma dodnes borite :( emocne vykyvy a hnev ma aj ten nas starsi.
Onedlho mame termin u psychologicky, no najskor obaja individualne a neskor spolocny. Urcite si pri tom procese spomeniem aj na tvoj pribeh. Dakujem

janickacrazy
24. nov 2021

@negymama uf, až mi je zle to len čítať, neviem si predstaviť také detstvo 🙁

lujza123
24. nov 2021

Z podobnej rodiny je zrejme aj manžel autorky. Pise že na začiatku vzťahu bol šťastný ze zapla pracku a vyluxovala byt.
To bežného mladého muža podľa mňa ani nenapadne nejako sa zamýšľať nad domácnosťou a pociťovať šťastie pri partnerke ktorá dobre upratuje. Jedine ak sú to veci a očakávania naučené z domu, že domácnosť je vizitka ženy a povinnosť muža je cepovat ju aby to bolo dokonale...

Strana
z3