icon

Muž mi dáva pocítiť, že som neschopná

1. dec 2021

Bývam v jeho 5i byte a ani tu nemám vlastnú izbu. Sme spolu 7 rokov, mame 3r. Zo začiatku hovoril, že nech nerozprávam tvoj byť, že je to naše. Že čokoľvek chcem zmeniť, nemusím sa nič pýtať. To bolo také divadielko. Vždy rozpráva,,ja mam, v mojom byte, u mňa,..." je tu obývačka, pracovna, 2 detske (1d z prvého manzlestva) a,,JEHO IZBA" ( SPALNA)
Aj naše dieťa to vola ockova izba. Bývame na ,,ockovej" ulici.
Tak ti je len začiatok mojich negatívnych pocitov. Keďže ja vlastne ani nemám svoju izbu.
Muž mi zakázal robiť nákupy, len vždy kúpim niečo nekvalitneal, alebo príliš draho. Neviem bakupovst v akciách a nepoznám najlepšie značky. Aj keby som kúpila niečo kvalitné a v akcii, tak určite tonerová dobrá akcia, alebo ta značka už zrazu nie je dibra. Neberiem, lebo moje prádlo nevonia. Vlastne ani variť poriadne neviem. Pri niekoľkých hádka ch ni vykrical, že ani variť neviem. Vraj tu je stále neporiadok, aj keď ja si za celý deň nesadne na zadok a dookola len upratujem upratujem upratujem a vždy je niečo zle. Zle otvorím balenie šunky, zle natriem chlieb, zle zavesím prádlo...
Keď som chcela niekoľko krát odísť, vždy povedal, že veď ma.nevyhana, že nemám preháňať, ale radšej sa nad sebou zamyslieť. Ze je zo mňa nešťastný, ako robím tie isté chyby dookola, napríklad že sa mi často stane, že pri otváraní jogurtu odtrhne tak, ze ten alobal ostane na kraji plastu. A podobne veci. Som neskutočne benevolentna, že dovolím nášmu 3r dieťaťu hrať sa s plastelinou, kresliť fixami, a kriedou na tabulu. Lebo potom je všade prach a dokonca popísal už stôl aj gauč. Ešte ani to dieťa nie som schopná ustrážiť. K tomu všetkému mam 70kg pri výške 170cm , (10kg pptrebujem zodit) Tak ešte som aj tučná a denne niekoľko krát počúvam o tom, že kedy mienim začať cvičiť a robiť niečo so sebou. Možno keby prišiel z prace skôr ako 7 večer, tak by som mala energiu ísť si napríklad zabehať. Ale nemám.
Proste som totálne neschopná ženská. Budem niekedy ešte v zivote žiť bez stresu a bolesti žalúdka, kedy co zas kde som nechala, neoslovila, preložila? Ja už keď kladiem šálku na stôl, tak pred tým si 10x premyslím, či vôbec môžem, či na servítku, či radšej podržím v ruke.
Rozmyslam, či by som vôbec bez neho prežila....
Ešte pred tými 7r som dokázala viesť sama celú domácnosť, a zázračné bol vždy poriadok, navrhne, ...ex sa nikdy nesťažoval, práve naopak.

autor
1. dec 2021

@miriamsenica ďakujem za skusenost. Cením si to. Len ja práveže o sebe nepochybujem, ja som si istá ze som niekde niečo položila. Ze som mu vrátila doklady od auta, viem presne kde som položila to a to. Stále niečo zmizne. Večne niečo hľadám a pritom som presvedčená, že viem, že som to tam nechala. A nie je to tam. Ja som si myslela, že on je sklerotik. Teda stále si myslím, že on chudák ma už nejakú začínajúce demencia.
Teraz keď o tom píšeš.... veľa krát boli také vypate situácie, že napríklad, už sme sedeli v aute na dovolenku do chorvátska a on sa ma opýtal, kde sú doklady od auta. Zmrazilo ma, lebo som vedela, že som mu ich dávala do ruky. On začal hrozne nadávať a kricat a začal so všetkým trieskat a búchať a hádzať aká som nenormalna a nezodpovedna, že toto snáď dokážem len ja, že to je vrchol co som urobila že nemáme doklady od auta. Pritom som bola stále presvedčená že ich musí mať on. Nasrata som vystúpila z auta, vyšla hore do bytu a vysypala som mu celý pracovnú tašku na zem. Tam boli. Ospravedlňoval sa a vážne vyzeral, že je sám z toho v šoku.
To ma chcete presvedčiť, že to urobil naschvál? Neidlozil by ich tak, aby som ich naozaj nenasla? Do dnešného dňa ma presviedča, že som stratila tankovaciu kartu, lenže on stratil aj svoj vodičský, on svoj vodičský nosil stále s tou kartou a co ja by som robila s jeho vodicskym??? Momentálne mám stratenú bankomatovu kartu. Samozrejme sa mu ani nepriznavam. Ani nevolam do banky, lebo viem ze musí byť doma. Viem ze bola v mikine keď som dobehla kúpiť smotanu a mlieko. Nie je tam. Peniaze z účtu mi nemiznu. Keby som ju stratila, dávno by boli peniaze fuč. Viem, riskuje, ale ja som si istá, že je doma.
Jasne, som trochu lajdak v niektorých veciach, občas niečo stratím (za svoj život som nikdy nestratila doklady ani mobil ani kluce) ale od kedy som s nim nonstop niečo hľadám. On ma vo zvyku mi prekladať veci a ja to nenávidím a miliónkrát som mu hovorila nech to nerobí. On odloží dokonca aj moje topánky a ja keď idem s malým von, on je už naobliekany, čaká ma na chodbe a ja hľadám po celom byte moje topánky!!!! Zavolám mu q on mi povie ,,ved som ti ich odložil tam, kam patria"
Nech ide do prdele.... jeden par topánok ešte na dverách nikomu nezavadzal. Ale aj on stále niečo stratí a vždy zo všetkého viní mňa. Twkze momentálne je to ta tankovacia karta, jeho vodičský, moja bankomatova a najnovšie hľadáme jeho harddisk....no co by som s nim ja zas robila!?!?!?!

sari24
1. dec 2021

Pozri si toto video. Neviem či vieš po anglicky, ak nie tak si dopomôž slovníkom. Je tam krásne ukázané čo robí človek ktorý voči tebe využíva gaslighting:

https://www.youtube.com/watch?v=SVCqTcb4qkM

- áno k tomu patrí aj schovavanie veci a oblbovanie tvojej pamäte. Vôbec by som sa nečudovala keby ti všetky veci schovával a potom robil z teba neschopnú.

tomas115
2. dec 2021
https://www.youtube.com/watch?v=xy9AxUrpda0

Pozri si tento pribeh. Mozno sa v nom ciastocne najdes.

karolinakr
2. dec 2021

Ja som raz videla taky film, kde muž robil žene zle, už si nespominam nazov Plynove lampy alebo take niečo, až si žena myslela, že je šialena, a malo to smerovať k vražde alebo samovražde Inak tvojho muža pozdravujem, ked nema nič na robote, len schovavať veci a kamuflovať, aby vyzeralo, že máš kratku pamäť, tolko starosti ma človek v živote a problemov, nie aby spolubyvajucemu robil prieky..Nema čo s časom robiť, nech ide venčiť psov do utulku, tam aspoň spraví dobrý skutok.

mandala77
2. dec 2021

podľa mňa si dosť nabudená. A urobíš veľkú chybu, ak mu povieš, napr. o tých veciach. Samozrejeme, je logické, že cítiš hnev, keď si si vďaka komentárom v diskusii uvedomila, že to (napr. puding a ostatné) môže robiť naschval. Sama píšeš, "Jasne, som trochu lajdak v niektorých veciach, občas niečo stratím". Možno práve túto Tvoju slabosť využil, možno nie. Pri veciach, ktoré používaš a potrebuješ, maj jedno miesto, kde ich vždy položíš. Možno naozaj aj on niečo zabúda a stráca, ale kde je jeho vodičák a jeho harddisk, je jeho zodpovednosť. Alebo to dáva za vinu Tebe? Hlavne sa upokoj a nerieš veci s horúcou hlavou. V Tvojom prípade určite nie. A radšej zavolaj na ten kontakt, nech Ťa nasmerujú.

alanko20
2. dec 2021

Mne je z toho smutno a nedokážem to už ani čítať, odíď. Hneď.

negymama
2. dec 2021

@sari24 ano taky clovek to robi vedome. pretoze CHCE aby ten druhy bol ponizeny, trpel, ci bol zmeteny. Nema empatiu, ludsky cit, zabrany , ktore by mu prebudili nejake zabrany, svedomie ci nutkanie to nerobit.
to je ako ked dvaja ludia pridu k prilezitosti vziat nieco cudzie lakave, a nehrozi odhalenie...jeden clovek to bez vahania supne do vrecka, druhy zastavi ruku lebo ma zabranu /svedomie moralku/ to nespravit aj ked ho nik nevidi.

negymama
2. dec 2021

@sari24 ja mam takeho svokra... uplny deficit sucitu, empatie, pochopenia druhych... pri takom cloveku vobec ziaden efekt robenie "zrkadla" ..ako tu mnohe radia, ze treba mu robit to iste, ze sa spamata.
takisto su nevhodne aj parove terapie ci posedenia u psychologa. sociopat oblbne casto aj skuseneho psychologa a terapia mu prave pomaha ziskat dalsie psychologicke nastroje a triky voci obeti.

mirro
2. dec 2021

Čítala som po "zbil ma len 2x"...
No hotové zlatíčko. Prepáč za úprimnosť, ale si hlúpa zotrvávať v takom vzťahu.

magnetk
2. dec 2021

Buzerácia, psychický teror, manipulátor. Jemu to dobre robí ak môže buzerovať. Taký muž sa nikdy nezmení. Bude to len horšie. Lepšie je byť bez takého muža. Kamarátka mala takého nevlastného otca. Vždy som ju lutovala. Báli sa ho, keď len zazrel. Našťastie si našiel frajerku a spravil jej decko a oni sa ho navždy zbavili. Síce prišli o majetok, ale boli radi, že sa ho zbavili. Taký muž sa nikdy nezmení, bude len horší. A pri každej žene.

dada7701
2. dec 2021

...ak máš kde, utekaaaaaaj preč, k tomu niet čo dodať 🤷

evangelina0
2. dec 2021

Moja zlata, nájdi si psychoterapeut, ešte lepšie klinického psychológa, aby si začala veci vidieť, ako sú... Systematicky ta manipuluje, to je taktika, vari ta v horúcej vode ako žabu. Pekne, pomaly, stupňuje,ohrieva vodu, žabka je spokojná, postupne sa adaptuje až sa uvarí... , aby si nevedela vyskočiť z hrnca, robí to postupne, strieda fázy-medové týždne a zle dní, má to svoj cyklus, len žiaľ to dobre trvá čoraz kratšie a to hories čoraz dlhšie.. Ak chceš, napíš mi ip, žila som dlho v takom vzťahu...

jvlo
2. dec 2021

Nesprávne odtrhnes viečko od jogurtu????? Len pripomínam. Je to odpad... Aj ten téglik, aj to viečko... Je to psychické týranie, čím ďalej to bude horšie. Odišla by som... A nikdy sa nevratila

bosorka2302
2. dec 2021

ja by som ho tak vytacala naschval do nepricetnosti 🙂 mala som raz podobneho frajera a tak som ho vytacala naschval a potom mu ukazovala ze ma neprimerane reakcie az sa on so mnou rozisiel 🙂 Len na to musi byt clovek ina povaha ako obete ktore si vyberaju tie typy

simca06022011
2. dec 2021

170/70kg nie nie si tucna, nie si ani neschopna.. mas chlapa debila

lucyla38
Autor odpoveď zmazal
mimikarol
2. dec 2021

Ach žena....nečítam všetko. Stačilo potiaľ ako ta zbil "len" 2x. Je mi ťa ľúto, časom ta normálne zničí. Tak ťa dá dole že bude s teba troska. Utekaj. Fakt čím skôr tým lepšie. Hned. Máš dieťa, nedovol aby časom zničil aj jeho 🙁

simonahra
2. dec 2021

poviem ti tak ako som za to, pokiaľ sa to dá zachrániť, tak by sa mal človek o to snažiť, no v tvojom prípade si myslím, že tu nie je čo zachraňovať ak sa takto dokáže k tebe chovať, zhadzovať ťa a psychicky ťa zraňovať

anonym_11
Odpoveď bola odstránená
anonym_11
Odpoveď bola odstránená
autor
2. dec 2021

@bosorka2302 🙈😅vytacat ho naschvál? Milujem moje dieťa. Nechcem aby ostalo polosirota a žilo by s otcom debilom. Zabil by ma.

sari24
2. dec 2021

@negymama ďakujem za vysvetlenie 🙂 pre mňa ako človeka s vysokým stupňom empatie je to až nepochopiteľné, že sa niekto tak správa.

sari24
2. dec 2021

@bosorka2302 aj to je možnosť, robiť človeku naschvál. Tiež som to s jedným tak robila, ale tam mi nehrozila facka ako u autorky. Blbé je, že keď muž tlčie ženu, tak je risk robiť druhému napriek :/

dominika1988
2. dec 2021

Ked vies, ze by ta zabil za nieco, co robi tebe on sam, preco este vobec uvazujes nad tym, ze ostanes s nim a "spravis si s nim poriadok", ako si vcera pisala...? Kludne by som isla do krizoveho centra, len aby som sa od neho oslobodila...

bluka2
2. dec 2021

Narcisticky psychopat. Inak vedia dobre klamať. Tie stratené veci sa stavím kľudne o svoju jednu výplatu, že má on na zodpovednosti. Jeden zo znakov narcizmu je ten ich pocit, že môžu všetko. Oni si to fakt odôvodnia v hlave, že si to zaslúžis ako nejakú lekciu, že ti schová platobnú kartu a veria tomu.
Tou vetou provokovať naschvál - zabil by ma - si to vystihla. Normálne si v tých videách o týchto narcistickych psychopatoch nastuduj, ako odísť. Nemôže nič vedieť. Daj pozor, aby si neprečítal túto diskusiu, možno ťa kontroluje.
Tiež som takého mala. Odišla som.potom síce nastane tá fáza, kedy musíš byť najviac opatrná (vtedy napríklad takí psychaci polievajú bývalé partnerky kyselinou na ulici), ale on si potom nájde novú obeť. Do pol roka, on bez toho nevie žiť, musí niekoho ničiť. A postupom času budeš mať novy, skvelý, pokojný život. Najlepšie čo najďalej on neho.

bluka2
2. dec 2021

Nechaj mu kľudne všetko v tom jeho 5i byte. Stačí mať dieťa a dôležité dokumenty ako CP. Mňa najprv stvala tá finančná strata, ale fakt je to v porovnaní so životom s takýmto človekom čisté nič.

negymama
2. dec 2021

presne ako hovori
@bluka2 dosledne sa odhlasuj z konta, maj vsade dobre heslo. Moj svokor ludi spehoval, chodil ako tichoslapek, nacuval co rozpravame, pod oknami, medzi stromami v zahrade. to co vypocul, vedel dobre pouzit voci nam.

su to nebezpecni ludia, fakt sa nestitia nicoho, pouziju kludne aj deti. nemaju o ne skutocny zaujem ci lasku, deti su ale ako lahko ovplyvnitelne male bytosti, bez moznosti ich prehliadnut dobry prostriedok na ich ciele.

negymama
2. dec 2021

@bluka2 Inak cisto pre zaujimavost mozem napisat, co sa moze stat s takymto narcistickym psychopatom v starsom veku. Pretoze vacsinu pripadov clovek vidi ci stretne v ich mlladom strednom, skratka produkcnom veku plnom sily.

moj svokor uz ma 74 rokov a samozrejme kym mal fyzicke i dusevne sily, tak sa mu darilo v jeho psychopatizme, nicil ludi, vztahy - pretoze jasne v tom veku do toho dochodku mal okolo seba dostatok "potravy" v okoli - manzelka, deti, kolegovia, neskor nevesty, vnucata atd... Kazdy clovek, psychicky zdravy ci kripel je skratka biologicky evolucne nastaveny na rozvoj v komunite, ostatni ludia nam davaju podnety na rozvoj mozgu, interakcie, rozhovory, cinnosti, hadky, lasky, kamaratsva to je potrava pre nas mozog.

No a takemu staremu psylchopatovi sa casom stane ze moznosti ubyva..odchod deti, odchod do dochodku, ziaden kamarat, ziaden sused, ziaden surodenec - vsetci su odpudeni alebo vyzmykani a zbaveni vole, a teda uz ziadna "potrava" pre manipulaciu.
cca 8 rokov dozadu som ho ...prekonala, vyzrela nanho. deti su vacsie poucene . a on je cim dalej neviem k comu to prirovnat, prazdna skrupina, bez moznosti uplatnenia. pozitivne vztahy nema, negativne su prestrihnute, je uz len vypachnuty, vyblednuty chudak. Nema moznosti nema temy, zbrane otupene.

Este skusa pri zriedkavych navstevach trestat nas nekomunikaciou, no poviem, nie je nic trapnejsie ako ked sa robi vzacny a urazeny ten, koho nikto nechce. Sam seba dobehol. Bez ludi nemozme byt ludia. Tak to je.

bosorka2302
2. dec 2021

@negymama presne toto aj moj skoro takto dopadol. Obcas este skusa na svokru alebo deti vnucata no svokra ho ma na haku a 4r vnuca nechape😂

brembo
Autor odpoveď zmazal