Muž nechce, aby syn išiel na 1. sväté prijímanie

14. sep 2022

Ahojte, riešil niekto niečo podobné, že partner nechcel aby dieťa absolvovalo 1.sv. prijímanie? Ako ste sa dohodli? Muž argumentuje, že aj tak má syn toho veľa (škola, krúžky,...) a pridávať mu ďalšie a spraví si ho, keď bude dospelý, keď bude chcieť (lenže syn chce teraz).
Syn chodí na náboženstvo a na 1.sv. prijímanie chce ísť, len proste muž nechce o tom ani počuť. Normálne som ostala zaskočená, keď mi to dnes povedal a úplná hádka na streche.
Ďakujem

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadka128
14. sep 2022

Tak moja rada, nepotrebuje to, urobí si to sám ked bude väčší... Ale ked to chce mať aj s inými detmi naraz, tak nevidim na tom nič zle .. tvoj muž je neveriaci ked to nechce ?

cyberk
14. sep 2022

Ak sa syn sam rozhodol, nechala by som to na nom, ked chce ist, nech ide a muz nech to prekusne.. 🙂 ine by bolo keby to prve svate bolo kvoli tebe ...nutene, ale takto ked dieta chce nevidim dovod preco odopierat take nieco 🙂

mata71
14. sep 2022

Ahoj, ak dieta chce ist a chodi na naboženstvo od prveho ročnika , treba ho dat bde tam s kamaratmi je to pekná slavnost , a manžel nech sa uvedomí a neškodi malému.

mamickalisticka
14. sep 2022

Veď to mu absolútne nenabura žiadny program mimo školy... Len sa sem tam deti stretnú v kostole ak to tak ešte funguje vôbec... Nech manžel nevymýšľa

ninusa221
14. sep 2022

No ked bude velky vobec to nieje pekne ako ked su tie deti menšie a hlavne sa mu to uz robit nebude chciet si myslim. Vidim to podla seba že už birmovku sa mi nechcelo robiť…

lucyluska
14. sep 2022

Dieťa sa vo viere vyvíja ...rastie v nej. Vždy som túžila mať prvé sväté prijímanie, mojím kamarátkam som tíško závidela. Tu ide o princíp, že prijme Telo Kristovo, ktoré lieči, prináša pokoj, uzdravuje na duši, pomáha v živote, pri skúškach. Môže vo viere rásť a tým sa vyhnúť aj zlým vplyvom v živote, aj nemusí...ale vždy sa môže o to ľahšie vrátiť.
Ja som si spravila prvé sväté prijímanie v deň 31 narodenín, kým som sa obrátila a zatúžila po vzťahu s Bohom.
To len názor človeka, kt. to vníma inak. Sme zodpovední za naše dieti a keď si myslíš, že je to na úžitok, urobte to. Ak nie, tak nie. Všetko dobré želám.

autor
14. sep 2022

@dadka128 neveriaci. syna, čo má z prvého manželstva tiež spravili len krst, že prijímanie a birmovku nech si spraví, keď bude chcieť, keď bude dospelý. A teraz to chce takto spraviť aj s naším synom. Tiež nerozumiem, čo vymýšľa, prípravu majú v rámci krúžku po vyučovaní od 13-14. Čiže miesto hodiny v družice by bol na krúžku a potom by išiel normálne do družiny. Vôbec ho netreba nikde voziť, nič riešiť.

mata71
14. sep 2022

moj ide tiež teraz na prímanie,/ 3,ročnik// maju spolužiaka čo od 1,ročika etika a teraz chce ist na naboženstvo lebo spolužiaci idu ,, to je teraz behania

autor
14. sep 2022

@ninusa221 ano, máš pravdu, samozrejme, ze už keď bude dospelý, sa mu to robiť nebude chcieť. Ani mne by sa to teraz nechcelo

mata71
14. sep 2022

nedajte sa ak to syn chce nekazte mu to a muž , bude tam s detmi..

autor
14. sep 2022

@mata71 toto tiež sesternicina dcéra, chodila na etiku a v treťom ročníku si zvolila sama, že chce chodiť na náboženstvo a ísť na 1.sv. prijímanie a aj ju tak dali

mata71
14. sep 2022

lebo je to pekne a spomieky ako bol zo spolužiakmi,, jedoznače nech ide a muž sa musi trochu prisposobit ,

renat04
14. sep 2022

ak chce syn a aj ty, tak si myslim, ze by mal ist. Je pravda, ze cim bude starsi, tak moze mat toho este viace a uz do toho nemusi byt taky zapaleny tak ako teraz. ja by som ho v tom teraz podporila

ninusa221
14. sep 2022

Ja mam v rodine taky pripad ze muz nechcel krst. Potom sa im narodilo druhe dieta a nakoniec ich pokrstili ked boli vacsie jedna mala tusim 3 a dalsia hadam aj 7-8 rokov a vyzeralo to hrozne

lucia147852
14. sep 2022

Ak syn chce, neni o čom. Hádam je to synov deň, on bude musieť chodiť na prípravu. Chlap je tuším celkom nezrely, egoisticky jedinec

nelca84
14. sep 2022

ja by som to tiez nechcela, ale ak by to chcelo dieta, tak by som to respektovala

stvura
14. sep 2022

Ako co riesi nechapem...dieta chce tak pojde. Ucis sa s nim ty? Vodis ho do skoly, robis mu volnocasove aktivity? Tak potom...pardon, nech sa spamata. Ja som so svojimi detmi hodila rec, vsetky maju prve sv. prijimanie (ja som si ho robila pred stvadbou), robili si ho v tretiaku so svojou triedou a spoluziakmi, dve z troch deti mi v nabozku pokracuju, mladsi nie, rozhodol sa pre etiku (moj 9tak bude mat uz birmovku o mesiac). Je to ich rozhodnutie. Ani moj deviatak sa nejako specialne nepripravuje, tak co manzel vie o nejakej priprave, figu borovu!

deniseee
14. sep 2022

Nemusi ist o samotnu slavnost. Pred prijimanim museli deti chodit pravidelne do kostola, ucast museli mat podpisanu, museli chodit aj s rodicom/mi na pripravu, dieta muselo ovladat latku, ktora bola urcena. Na niektore deti toho moze byt vela, najma ak maju problem s ucenim. Taktiez to moze zasahovat do programu rodicov, ktori musia chodit s detmi na stretavky a omse… syn chce, ty chces, to je pekne, ale mozno si muz mysli, ze na stretavky ci do kostola potom bude musiet chodit so synom on a nie ty, taktiez ze sa on bude musiet ucit so synom predpisanu latku. Ak muza nemas veriaceho, alebo mu to nie je blizke, tak sa necuduj. Ubezpec ho, ze s tym nebude on mat nic spolocne, ze s vami do kostola ani na stretavky nemusi a zo spolocneho programu vam to tiez nic neuberie a proste ho od toho uplne odbremen a nasledne mozno nebude mat proti tomu nic.

mirkaandrej
14. sep 2022

Môj muž tiež nieje pokrstený a nemá prijímanie ci birmovanie, ale ja som mu už pri krste syna povedala, ze budem deti viesť vo svojej viere a pokrstím ich bez ohľadu nato, ci on tam bude alebo nie. Nemal našťastie s tým problém, dokonca mal tohto roku syn aj prijímanie. Mužovi rodicia ho k viere neviedli, preto tie slávnosti nemá, ale zase nemá ani problém ísť s nami do kostola.
Postoj tvojho muža je sebecky, ak dieťa chce a ty ho vychovávaš v tejto viere, tak by tam mal ísť.
Povedz mu to, ako ja. Ak nechceš, ty tam ísť nemusíš.

mirkaandrej
14. sep 2022

@deniseee väčšinou chodí na stretnutia len jeden rodič, jedine co robia oboja, ze v deň prijímania idú do kostola. Ale ako som napísala vyššie, ak s tým má problém, nech nejde ani do toho kostola. Tak ako autorka nemoze nútiť muža tak ísť, on nemôže nútiť dieťa alebo ju tam neísť.

janinah
14. sep 2022

Tak predpokladám,že u vás je to otec dieťaťa a nie ty,ktorý sa s ním učí,vybavuje školské veci rodičovské a pod,vodí na krúžky aj na tú náuku by vodil syna len on aj na omše,tiež by on chodil na stretká a modlitby rodičov raz do týždňa /my sme aj toto mali/,potom by riešil oblečenie na slávnosť,vybavoval by slávnostný obed pre vašich hostí a všetko okolo toho.Tak to by mu veru pribudlo roboty,v tom má pravdu.Druhá vec je nakolko si želáte ,aby váš syn bol veriaci so všetkým čo k tomu patrí,syn si to zrejme želá.Keby ste mali sobáš,tak neveriaci partner tam sľubuje,že nebude brániť tomu veriacemu ani ich deťom prístup ku viere,vy ste ho nemali,ak dobre chápem.
Ak chceš muže nejako prehovoriť,tak musíš všetko zobražť na svoje plecia a postarať sa ty,on možno občas príde o teplú večeru tebou uvarenú,ale to hádam zvládne.Na dieťa to bude veľa,hlavne ak má aj nejakú krúžok,ale ty ako rodič máš rozhodnúť čo je pre neho priorita,tvoj muž ako neveriaci má na to názor aký má,ale veriaca matka chce pre dieťa to najlepšie a tým prijímanie určite je.

deniseee
14. sep 2022

@mirkaandrej to ej v poriadku, ale mozno su stretnutia v dobu, ked mama pracuje a ocakava od neveriaceho muza, ze tam bude so synom on. Nepozname rodinnu situaciu. Muz na to moze mat svoje dovody. Vtedy nech to teda preberie v plnej miere zena, ani toho muza sa neda do niecoho takeho nutit

maryetta
14. sep 2022

Dohodnut sa je dolezite. Ale ak to chce syn teraz tak preco mu v tom chce jeho otec branit?
Ine by bolo ak by aj sam chlapec nechcel ☹
Ake je to uz ine ci teraz. Alebo o 5 rokov alebo o 10???

isis234
14. sep 2022

Na náboženstve sa porozprávaj o tom,,neviem či ich učí mníška,,, alebo tam bude i farár.., isto vyjdú v ústrety, ak by si nemohla ísť so synom, na stretko, tak by šiel s kamarátom a jeho rodičom... Ježiš povedal " Nechajte prísť maličkých ku mne"

mirkaandrej
14. sep 2022

@deniseee a to je problém pre otca zobrať dieťa a zaviezt ho tam? Čo takto nejaký kompromis? Nepoznáme ich situáciu, ale vždy sa dá dohodnúť.

autor
14. sep 2022

@deniseee áno, muž s učením, vodením deti zo školy (do školy ho vodi, aby som neklamala), na kruzky, učenie, ... všetko riešim ja.

autor
14. sep 2022

@janinah áno, celu logistiku a učenie s deťmi riešim ja. Prípravu majú v skole v rámci družiny, čiže to ho nikde vodiť netreba. Aj som mu vravela, ze jednoducho si to so synom všetko "vybavim" sama a keď bude chcieť moze sa zúčastniť už hotovej slávnosti. No ale z jeho strany neexistuje.

janinah
14. sep 2022

asi to nemáš ľahké s tak tvrdohlavým človekom..načo potom súhlasil,aby syn chodil na náboženstvo? nech sa ide opýtať psychologa aký dopad toto bude mať na dieťa...tri roky sa na niečo pripravuješ,učíš,tešíš sa na prijatie ježiška do srdiečka a potom ti to "otec" zatrhne...fakt super prístup

lukbe
14. sep 2022

Tu je ťažká rada,je to otázka presvedčenia a viery,podľa mňa,nielen slávnosť,kamaráti,ako niektorí vravia. Tieto veci ste mali mať vyriešené už pri sobáši,ak je jeden z partnerov neveriaci, je táto vec síce ťažšia,ale možná,ak je tolerantný. A to by predsa v manželstve a pri výchove detí malo byť na 1. mieste,láska a tolerancia.