icon

Muž nechce ísť do Nemecka

lenuska9999
12. jún 2020

Ahojte baby. Moja mamka žije dlhodobo v Nemecku a asi 3 roky som tam žila aj ja. Robila som Ausbildung ( forma školy ) ako sestrička u obvodnej doktorky. No nedokončila som to a vrátila sa na Slovensko. Tak som si našla svojho priateľa a máme spolu malého syna. Teraz som dostala ponuku sa vrátiť do Nemecka a dokončiť si to Ausbildung. ( Aby ste boli v obraze funguje to tak, že ste 3 -4 dní v týždni v zamestnaní a 1-2 dní v týždni v škole a dostávate za to nejakých 800 eur v cistom). Priatelovi by som vedela nájsť prácu za takých cca 1500 v cistom. Malého by som tam dala do jasli. Keďže som kvazy slobodná matka a robila by som Ausbildung, je reálne, že by mi tie jasle preplatil štát. Plus prídavky na dieťa sú tam vyše 200 eur. Na začiatku by sme mohli žiť u mojej mamky a popri Tom si hľadať vlastný byt.podla mňa je to skvelá šanca , lebo si môžme tam plno peňazí naetrit a ja by som mala dokončené vzdelanie. Tu na sk mám maturitu. No priateľ ísť nechce. Povedal, že kvôli mne pôjde, ale veľmi sa mu nechce a každý deň pre to len dudre. Čo siyslite, mám ho do toho tlačiť, alebo ostať tu na sk ? Ide mi hlavne aj o to, že by sa tam náš syn mal lepšie,ak tam mamu , ktorá by nám pomohla a mohli by sme si dovoliť isté veci..

Strana
z3
mitta1436
12. jún 2020

.... sk mas možnosť dokončiť školu choďte, teraz by si mala len 800 € ale po ukončení školy budeš mat ďaleko lepší plat, plus partner sa zabehne a tiež pôjde platovo hore- a vrátiť sa môžete vždy

sovica
12. jún 2020

Taká ponuka sa neodmieta. Ak si môžete vzdelanie dokončiť, určite sa na to dajte. Ináč by ste mohli v budúcnosti ľutovať. Nikdy neviete čo sa stane a mať vzdelanie, pritom aj prax a ešte si zlepšiť jazyk je super. Nikto nehovorí, že tam musíte ostať navždy...a možno aj áno😉. Kto vie? Takú šancu by som však využila. Odvážnemu šťastie praje.

Priateľa by som do toho "netlačila", ale skúsila nejaký kompromis. Napríklad ísť tam na dobu 2 rokov, kým si nedokončíte školu. On si skúsi nájsť prácu a naučí sa jazyk (neviem, na akej úrovni ho má, či aspoň rozumie). Po tých dvoch rokoch môžete situáciu opäť prehodnotiť a uvidíte, či ostanente alebo sa vrátite na SK. Tak isto sa bude vyvíjať aj váš vzťah a aj od toho bude záležať, čo obaja urobíte...

Ak vám na začiatok môže pomôcť mamka, tak super. Ale dlhšie ako 2-3 mesiace by som ju nevyužívala resp. neviem, čo si môže dovoliť, aký veľký má byt atď. Ľahké to mať určite nebudete, ale ak by ste vy mali tých 800 + 200 Eur a priateľovi by sa pošťastilo mať v čistom aspoň tých 1500 Eur, tak to zvládnete. Nehovorím, že budete môcť vyskakovať, ale určite sa dá z toho aj ušetriť, ak nebudete kupovať somariny, chodiť každý týždeň do reštaurácií atď. Ak vezmeme, že Miete + Nebenkosten budete mať cca 700 Eur + cca 500 Eur potraviny a drogéria, to je spolu 1200 Eur. Ak počítame s tým, že by ste mali spolu 2500 Eur, tak vám ešte 1300 Eur ostane. Treba však počítať s tým, že keď idete do podnájmu, tak si musíte zariadiť celý byt, čiže tam treba rátať na začiatok s vyššími výdajmi (kaucia, práčka, kuchyňa (ak budete mať šťastie, tak bude v cene nájmu) atď. Ak na SK žijete spolu a už máte kúpený svoj nábytok, tak by som zvážila, či by nebolo lacnejšie riešenie ho presťahovať do DE, keď si nájdete byt (treba všetko prekalkulovať).

f333
13. jún 2020

@luccija ano,to mozem verit.ale v de su aj ine polozky,ktore su ovela drahsie v de ..napriklad take sluzby...ako som uz pisala, byvanie, energie atd atd atd...
Takze treba vzdy pocitat s nakladmi na zivot celkovo v porovnani s prijmom..
A ten predpokladany autorka ma podla de pravidiel pre tri osoby velmi nizky .

A ak pocita s nejakou pomocou socialnou,tak ak bude byvat bude s mamou/ete treba zistit,ci prnajimatel by suhlasil s pribudnutim dalsich osb do najmu na m2 a najma ci je vitane diieta...
aka by snimi byvala aj hoci spartnerom spolu len, nebude v de vedena ako matka samozivitelka.... A ako bolo pisane,tak tie podvody,co su zname na sk od zien,ze sa tvaria ako samozivitelky /aj ked su splu s partnerom/ vd e by som na jej mieste ani neskusala pouzit....

A to je podstata toho,naco som ju chcela upozornit...

hopsadobrandejsa
13. jún 2020

Vela zalezi aj od kraja v ktorom clovek chce zit. Ja som bol napr v Bayerne nedaleko Garmischu a bolo to celkom ok. Mali sme fajn kolektiv len som bol troska odrezany od sveta. S autom by som to mal urcite ovela lahsie.

Platovo som bol na tom celkom ok. S tringeltom som mal nieco viac ako 2000 a dokazal som si pokryt naklady v pohode. Doteraz mam kolegov ktori tam ostali a neplanuju navrat pretoze sa tam uz akosi udomacnili po tych rokoch.

Ja som momentalne vo Svajciarsku, ale jedine co ma domov taha je rodina pravdupovediac. Tiez som si uz zvykol na tunajsi zivot, ale do zahranicia treba ist s triezvou hlavou. Clovek viac zarobi, ale aj naklady su radovo vyssie cize sa nebavime o ziadnej utopii.

bimbambim
13. jún 2020

Okamžite by som šla či s chlapom alebo bez neho už by som tam bola dávno

karolinakr
13. jún 2020

Tak samozrejme, ked ma niekto manžela podnikatela, manažera zarobi 3500€ a ženska 1400€ a všetko tu hodi na zem a idu makat ako upratovači do Nemecka za 700€, nebudem s tým
súhlasit
Ale to su take argumenty, že vonku je všetko drahšie.Ano, ale aj vyšší priíem.Tu je všetko drahé a výplata 3x nižšia a čo pozorujem posledne roky, enormne sa všetko zvyšilo + idu centovky zaokruhlovat smerom hore, čiže ďalšie zdražovanie..

Ja som už pevne rozhodnuta neostať na Slovensku
Fakt ak tu niekto neni riaditel, IT alebo manažér či extra živnostnik šikovny, tu skape

777januska777
13. jún 2020

@karolinakr vieš prečo sa všetko zdražuje? Práve kvôli tým čo chodia robiť do zahraničia, ale žijú tu. Vonku zarobia, žijú tam na pastekach a na Slovensko prídu ako veľká voda a kupujú všetko možné. Tým pádom dvíhajú umelo ceny a ľudia čo žijú tu si nemôžu veľa vecí dovoliť. Najviac to vidieť na cene nehnuteľnosti.

thoughtfulweirdo
13. jún 2020
vyrobky123
16. jún 2020

Ahoj. Môj tiež pracoval v zahraničí, citujem jeho slová : za 1500€, odstrihnutý od rodiny by som nešiel. A inak, nezľahčovala by som to, že však jazyk sa naučí a kým sa oťuká... To môže trvať celkom dlho, každý potrebuje iný čas na naučenie jazyka a oťukanie sa, hlavne keď si ho tam v podstate nasilu dotiahla a nemá nejakú motiváciu. Myslím to tak, že keby tam šiel sám a chcel by sa udržať, mohol by vynakladať iné úsilie na to zabehnúť sa.
Potom ďalej. V každej diskusii sa tu zatracuje bývanie u svokry, z hocijakého dôvodu. A zrazu je to v poriadku? Veď jej predsa narúšate súkromie! 😀Posielajú tu baby do podnájmu s priateľom aj keď napríklad stávajú dom😄 Kombinácia svokry a zaťa, ktorý tam nejako byť nechce a nadšenej priateľky nemusí byť šťastná kombinácia. Aby sa chalan neocitol v pozícii nepochopeného a bude sa cítiť... Povedzme zbytočne. 🙂 Hoci si myslím, že on je nepochopený už teraz z tvojej strany. Nehovorím, že je to zlá príležitosť, ale skutočne si to netreba predstavovať tak jednoducho.

snehulienka0905
16. jún 2020

@vilma7 nie, toto nepochopim. Zijem dlhodobo vonku, manzel je Nemec, kamarati skoro vsetci Rakusania. Taki Slovaci ktori tvrdia ze si kamaratov medzi cudzinacmi nenajdes su podla mojho nazoru neprisobivi a chyba je v nich a nie v tej krajine kde sa pristahovali.

vevesh
16. jún 2020

@snehulienka0905 prave preto, ze je muz nemec, tych kamaratov mas😉 Je rozdiel aku su obaja cudzinci a je rozdiel, ak je iba jeden "cezpolny". A tie vztahy su naozaj dost povrchne, bohuzial u nemcov plati, ak nieco mas, tak su kamarati. Ak nemas, tak o teba ani nezakopnu a uz duplom, ak si pristahovalec- teda obaja. A co mam na okoli slovenske pary, kamaratov maju slovakov, cechov, poliakov- nie ze by extra chceli alebo vyhladavali, ale nemci nechcu.... Ja napriklad mam odvsadial mozne zo sveta, len nie slovakov a nemcov...

lenuska9999
autor
16. jún 2020

Aby som to uviedla na pravú mieru. Moja mama ma v Nemecku 3 poschodový dom , v ktorom je v podstate samostatný byt, takže toľko k bývaniu u svokri. Nemusíme s ňou predsa zdielať ani spoločnú kuchyňu. A ďalej : nepovedala by som, že o nemcoch platí, že sa kamarátia len keď niečo niekto má. Práve naopak, by som povedala, že v Nemecku ľudia neriešia kto čo má, kto má čo oblečené a na akom aute jazdí. Áno všade sa nájde skupina povrchných ľudí , ale netreba všetkých hádzať do jedného vreca. A tiež keď ste tam neboli a osobne to nezažili netreba počúvať názori slovákov, ktorý tam išli za prácou a bývali niekde na ubytovni s polakmi a slovakmi a celý deň len frflali na nemcou. Viem, že v Nemecku sú úplne iné možnosti, práve pre to tam chcem ísť. A chcem ukázať tento spôsob života aj svojmu priateoovi. Keď sa nebude páčiť dobre, môžme sa rozprávať o odchode. A taktiež tam nemusíme ísť na stalo. A o Tom otukani sa : ano každému to trvá inak dlho, ale všetko sa dá. Ja som tam bola pri mamke , s ktorou som sa rozprávala po slovensky a aj tak som sa po pol roku naučila plynulo rozprávať po nemecky. A nesedela som práve za knizkami, ale snažila som sa nadväzovať kontakty, sledovala filmy, počúvala radio.. všetko sa dá keď sa chce. Ja dokonca púšťam nášmu synovi od mala rozprávky po nemecky.

lenuska9999
autor
16. jún 2020

A tiež tam nebude odstrihnuty od rodiny. Ja s malým sme predsa jeho rodina. Dokonca jeho biologický otec býva asi 200 km od nás. Čo je po diaľnici tam rýchlovka. A mamka a babka ktoré ostanú tu ?? Tak čo veď môžme ich chodiť navstevovat. Ide tu u tie možnosti ,ktoré tam máme

karolinakr
16. jún 2020

@lenuska9999 tak ako ste sa nakoniec rozhodli? Idete?

karolinakr
16. jún 2020

@lenuska9999 tak mamke grsaulujem keď má 3.posch.dom.To ako sa jej podarilo? Všetko hra v tvoj prospech, jedina prekažka je priateĺ.Ked tam máš mamu, neni o čom

lenuska9999
autor
16. jún 2020

@karolinakr tak mamka tam žije už roky a veľmi dobre zarába, tak preto. No ja som rozhodnutá celý čas ísť 😀 ale tak priateľ nakoniec povedal, že to skúsime.. tak sa veľmi teším

vilma7
16. jún 2020

@snehulienka0905 veľmi sa mýliš, je ľahšie sa.adaptovať medzi domacich keď máš manžela nemca.. úplne iné to je,ak ste obaja Slováci. Ale to asi nezažiješ, keďže máš nemca. A svajciari ťa "medzi seba"nepustia. Nepíšem že tu nemáme kamarátov, máme,hlavne slovakov a iných cudzincov. Ale takých ako mám doma tu určite nemám a ani mať nebudem.

Strana
z3