icon

Muž nepomáha

15. máj 2023

Baby ste tu také, že máte deti a popri tom študujete? Ja sa momentálne ucim na skúšky. Väčšinou ráno vychystam dieťa okolo 6:30, do 7:30 mám taký čas pre seba, syna odvezie muž do škôlky a potom sa začínam učiť. Učím sa do 14:00 potom idem do škôlky pre dieťa, vrátime sa domov, napapame a potom sa zas idem učiť. Malému púšťam teraz rozprávky poobede aby som kľud a mohla som sa sústrediť (nezabite ma). Večer príde domov muž, synovi dá jesť umyje ho a dá spať, hra chvíľu psko kým sa doucim cca do 21:00 a potom si pozrieme spolu ešte jeden dva diely seriálu alebo sa pomilujeme a ideme spať. Ja momentálne kvôli dennému štúdiu do práce nechodím, ale občas si privyrábam prácou z domu, po nociach vypracúvam klientom jedálničy. Pochytili sme sa, kvôli tomu že je tu stále neporiadok. On neupravuje, ja neupratujem a len sa to zbiera. Ja robím také tie základné veci ráno ako riady, posteľ, práčka, jedlo riešim dosť punkovo teraz, ale riešim ho ja. Celé to trvá tak 45 minút denne.

beatrice3
15. máj 2023

Muz toho robi dost? To si snad srandu robite baby, dojde z roboty, da malemu jest, osprchuje ho a da spat. Toto je dost? Tak toto “dost” by som chcela robit aj ja. A zena ma robit vsetko ostatne, robit ranajky, obed, veceru, dat prat, vyvesat pradlo, umyt riady, ozehlit, umyt kupelnu, wecko, povysavat, umyt dlazku a utriet prach. A popritom sa ucite na skusky. Boze moj, vdakabohu ze som si vysku robila za “slobodna a bezdetna”. A urcite by som chcela travit pauzu v uceni umyvanim kupelne 🤦‍♀️.

nickpick
15. máj 2023

@beatrice3 tak poniektore ti maju trochu ine meritka, co je dost… staci si vsimnut ze za posledne 2 tyzdne tu bolo takychto tem asi 5 a teda niektori chlapi si nedaju ani tanier do drezu….

autor
15. máj 2023

@veselo_neveselo on inokedy normálne upratuje, stará sa o dieťa. Väčšinou s tým nemá problém alebo keď hej, tak mu trošku dám najavo, že chcieť sa mu nemusí a už kmitá :D ale toto mi príde ako keby fakt závidel že som doma a ešte po ňom chcem aby niečo robil. Nie je to asi úplne red flag pre mňa. Zatial. Keď bude chuj aj do budúcna dám o sebe vedieť. Ale neviem ako začať ten rozhovor. Všetko skončí tým, že veď nikto ti nekázal robiť si školu.

autor
15. máj 2023

@beatrice3 ja by som chcela vidieť tých chmulov čo majú doma

viestta
15. máj 2023

Muz, otec nema pomahat zene, matke. Muz sa ma podielat na chode domacnosti a starostlivosti o deti. Je to rovnako jeho domacnost ako zenina, su to rovnako jeho deti su to deti svojej matky. Pomahat moze akurat tak susedovi vystahovat nabytok, rodicom vymalovat byt a kamaratovi vymenit kolesa na aute. To co robi okolo domacnosti a deti nie je pomoc, je to jeho povinnost.

jackiem__
15. máj 2023

mal by ta viacej pochopit,lebo vsetko je o komunikacii a kompromisoch 🙂

beatrice3
15. máj 2023

@nickpick presne, normalne nechapem, niektorym zenam to pride asi fakt normalne, ze robia vsetko a muz urobi jednu vec a uz robi toho vela chudacik 🤦‍♀️

sissy27
15. máj 2023

@beatrice3 a chlap sa po celodennej praci a cestovani ma este pustat do drhnutia kupelne?
Obaja makaju, kazdy po svojom. Tak nech investuju par € do pani na upratovanie a problem vyrieseny. Alebo teda nechat chlapa s prazdnym bruchom a plnymi gulami a vyglancovat kupelnu, aj to je moznost. Mozno mu bude luto pustit peniaze alebo ho budu gulky tlacit, tak radsej umyje on.

ema22270
15. máj 2023

Rozumiem ti, tiez som to mala tak nejako podobne, ale mala som lahsiu skolu. Chodila som externe a pomimo som bola na materskej so synom. Ked som mala skuskove, tak to bolo zaujimave a tiez ked som pisala bakalarku a diplomovku a ucila sa na statnice. Ale chvalabohu mam uz po tom.

petamich
15. máj 2023

@beatrice3 nie mne to nepride normalne a moj manzel ma svoj diel na udrziavani a starostlivosti o domacnost rovnako ako pri starostlivosti o dieta a robi to automaticky, mne ale pride maximalne sebecke, ak som doma cely den chciet, aby jedine co som robila je ucila sa a potom si vecer pozrela telku, pripadne si vrzla a manzel nech chodi do prace, zivi nas, stara sa o domacnost, o dieta, nech mi autorka nehovori, ze sa uci 12 hodim kazdy pracovny aj nepracovny den 🤷‍♀️ a este aj ma rano hodinku pre seba taku jej chvilku akoze...

a nie autorka nemam doma chmula 🙂

kkovacovak
15. máj 2023

No podla mňa má tvoj muž tak trochu pravdu. Ty si doma cely deň a učíš sa od rána do večera dva mesiace? Ak nerobíš minimálne kvantovu fyziku tak neviem čo toľko robíš. Ja keď chcem tak mám byt ako tak upratany do hodiny aby to nejako vyzeralo. Mi nehovor že nemáš ani hodinu času na to aby si byt/dom prebehla vysávačom, utrela vaňu, umyla wc a tak podobne. Takže toto sú len také výhovorky. Myslím že muž sa stará naozaj dostatočne. Ale toto sú veci ktoré ste si mali vydiskutovať predtým aby nevznikali konflikty.

autor
15. máj 2023

@petamich to som napísala kde? Prosím ťa ukáž mi konkrétny úryvok kde som napísala, že doma robím len to čo si napísala vyššie.

autor
15. máj 2023

@kkovacovak hore som popísala koľko toho učenia asi tak mám a aj to, že pokiaľ to pôjde tak ako má bude to mesiac a nie dva. Mám skúšky nasekané na každý týždeň buď jednu veľkú alebo dve menšie. Doma robím podľa mňa dosť. On má v podstate viac voľného času ako ja. Bolo by to sebecké keby to takto funguje normálne, ale celý rok si žijeme pekne fifty fifty, to je tak hrozne, že chcem aby to pár týždňov kúsok potiahol? Ani nie že sto percente ale možno na 70.

sense
15. máj 2023

Tak raz dvajrat do týždňa umyť kúpeľňu a povysavat 4izb. nezaberie toľko času. Namiesto 2 seriálov večer dajte len jeden. A jeden umyje kúpeľňu a druhy povysava. Alebo to spravte cez víkend.
Takisto umyť kúpeľni môžte každý potom čo ju použijete, otázka par minút. A keď to ne zvládnete tak víkend začnite upratovaním, každý spraví niečo a je to

beatrice3
15. máj 2023

@petamich ale autorka sa “nevala” ako je rok dlhy. A asi si necitala pozorne, ale drobne prace plus varenie robi, cize nie, ona sa “len” neuci. Studium nie je lahke, ja si teraz neviem predstavit ked mam dve deti, robotu a domacnost, aby som sa do toho este ucila na skusky. Toto je vynimocna situacia cez jej skuskove obdobie, mal by ju podporovat a snad dva mesiace vydrzi sa viac starat o domacnost ako ona.

petamich
15. máj 2023

opat raz prispevok, kde si len chcela pritakavat ako ma manzel doma robit viac a ako ta ma podporit, lebo ty sa ucis

napisala si, ze vsetko co doma aktualne robis ti trva cca. 45 min. a teda ano z mojho pohladu mas cely den na to, aby si sa ucila, takze stale si nemyslim, ze je velky problem, aby si 1x tyzdenne umyla kupelnu a zachod a manzel moze povysavat alebo si na dva mesiace zaplatte upratovacku 🤷‍♀️

a este tie co s tebou nesuhlasia osocis, ze maju doma chmulov, velmi inteligentne

autor
15. máj 2023

@petamich ale ja toto chapem, len nevidím dôvod prečo by to vo svojom voľne nemohol urobiť on. Tiež ho to nezabije a nezaberie trojnásobne času ako by to zabralo mne. Nechcem pritakavanie, len vy si vyberiete konkrétne body z mojich príspevkov, urobíte zo mňa lemru a tu druhu polovicu total odignorujete. A neviem ako ty, ale večer po robote ešte šurovať byt sa nechce snáď nikomu, keď to môže urobiť počas voľného dňa niekto iný

petamich
15. máj 2023

@beatrice3 napisala, ze jej to cele zaberie 45 min. ak by co i len trochu chcela pristupit na kompromis tak tu hodinu na umytie kupelne si najde 🙂 o to tu ale nejde, zly chlap, co ju nepodporuje a nepomaha, mal by robit vsetko, takto nejako?

a tymto by som ukoncila moje prispievanie v tejto diskusii, lebo opat raz bola zalozena len preto, aby sme vsetky suhlasili a autorka mala pravdu 🙂

petamich
15. máj 2023

ja z teba lemru nerobim, to by som si v ziadnom pripade nedovolila, ja chapem, ze to mas narocne a obdivujem ta, ze si sa na to dala

na druhej strane je cely zivot chceme nechceme o kompromisoch, takze ak sa manzel stavia na zadne, tak bud sa dohodnite, ze pride upratovacka a urobi nejake veci za vas alebo teda dobre ty rychlo povysavas ale on nech spravi vsetko ostatne, lebo ti to velmi pomoze

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
januska12323
15. máj 2023

Namiesto dvoch častí seriálu si dnes napíšte na papier povinnosti v domácnosti, ktoré si rozdelíte. K tomu pripíš aj varenie a venovanie sa dieťaťu pretože ako čítam na to dieťa teraz nikto nemyslí. To je od 14 do večera sám pri telke?

salamistka
15. máj 2023

Možno by pomohlo, keby sa on sám rozhodol, čo chce doma robiť...ty by si chcela, aby umyl kúpeľňu a poupratoval, jemu sa ale chce radšej variť príp. ísť na prechádzku s malým. Tiež nemám rada, keď mi niekto hovorí, čo by som mala robiť, ja sama sa chcem rozhodovať, čo, kedy a koľko toho spravím.

betulinka1
15. máj 2023

Chod pre maleho do skolky az okolo pol stvrtej a mas denne o hodinku a pol viac casu. Aspon jeden mesiac vydrzi. A just by som upratovala v case, ked muz chce aby si sa mu venovala a nekukala s nim seriál. Akoze nie je schopný sa mesiac starat o teba a maleho? To je jedno, ze je to skola alebo by si bola napr. chora.

solange7
15. máj 2023

Ja stale nerozumiem aky je problem. Ved nech vezme cistiaci prostriedok umyje wc a zbytok kupelne za 10 minut ma hotovo a moze sa ist hrat playstation.
Na podlahu si kupte robota a nemusis kazdy den vysavat.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
autor
15. máj 2023

@petamich veď o to mi celý čas ide. Aby sme našli nejaký kompromis. To, že budem študovať sme obaja zvažovali a nevynechala som ho z toho rozhodnutia. To, že bude musieť viac zabrať aj on sme vedeli. A zas zopakujem, je to jeden max dva mesiace, nie navždy, preto ma mrzí, že tu zo mňa niekto robíte sebecku harpiu čo chce, aby za ňu muž robil komplet robotu

autor
15. máj 2023

@sheila121 to je presne to, že materská dovolenka predsa nie je dovolenka. A každý pricetny to vie. Ale skúškové už je asi wellness. Fakt by som radšej bola na materskej a 7 krát vstávala k dieťaťu ako tento mordor so skúškami

sheila121
Odpoveď bola odstránená
rivini
15. máj 2023

To co studujes, ze sa ucis cely den kazdy den v tyzdni? Mne tiez pripada nefer vyzadovat od muza, aby sa podielal viac na pracach v domacnosti, ked plne pracuje. Mne to pripada skor, ze ty sa nejako neefektivne organizujes, ked sa od rana do druhej a este aj po veceroch ucis…

benny11
15. máj 2023

Som samoziviteľka, čiže deti mám nonstop pri sebe. O mesiac mám štátnice a to stíham chodiť do práce a celý chod domácnosti je na mojich pleciach. Učím sa v noci, keď mi deti spia a v pohode to zvládam.