Muž nerozumie, prečo potrebujem spať pri otvorenom okne
Akoze muž to nevie pochopiť ale ja musím spať pri otvorenom okne aj teraz v zime, keď okno zavrie mám v noci upchatý nos a keď ráno vstanem mám plný nos soplim smrkam jednoducho ako pri chorobe, on mi neverí 😤
ahoj, nevadi ti, ze mas studeny nos? Viem pod perinu sa skryjes ok ale nos trci a mne strasne vadi studeny cumak 😀
Skús ho privrieť tak, aby cez neho jemne išiel vzduch, ale aby nebolo úplne otvorene. Otvor akože na vetracku a priklop ho
Ja som na tom rovnako, okno musí byť dokorán celý rok, kúrenie vypnuté a ráno v zime máme koľkokrát sneh v izbe čo nafúkalo a ani sa neroztopí 🤣🤣🤣 manžel bol varovaný ešte pred svadbou, povedal že nevadí, svadba bola v lete a potom ako sa postupne ochladzovalo tak si zvykol, takže našťastie nemáme okolo toho žiadne konflikty. Len potrebuje teplú perinu a spí v kúte aby naňho až tak neťahalo. Deti sa narodili na jar a pekne od prvej noci doma spali so mnou pri otvotenom okne a nikdy s tým žiadny problém nebol. Sme vďaka tomu veľmi zdraví, ani deti nikdy nebývajú choré, takže za mňa super. Je to oveľa zdravšie než spať vo vydychanom vzduchu.
@zuzubb007 v izbe ,kde sa spi,ma byt najlepsie 16-18 stupnov,
Atb som mala naposledy pri kovide v 2021, a predtym x rokov ziadne. Pracujem v skole, kde je cez 700 ziakov, kde stale niekto smrka, kycha, takze imunita je ok.
@maryetta dcera ma 20 rokov, a ani jednu noc od narodenia nespala pri zatvorenom okne. Spala vzdy zakryta, chora zacala byvat az po nastupe do skolky,aj to len prvy rok viac, potom uz menej. Atb mavala na zs tak raz za 2 roky, naposledy este niekedy pred 2020.
@earlgrey teraz na tych 15cm, ak je viac pod nulou tak na nejakych5-10, a od jari do jesene normalne dokoran.
@angeli121212 nevadilo mu to, aj ked spi cez den pred nocnou, tak si otvori okno a to je sam doma
Zatvoriť okno a otvoriť dvere spálne na chodbu? Nekúriť v noci? Inak ta chápem mam to iste. Tí čo riešia Dr. Tak jedine kortikoidy sprej do nosa dlhodobo čo aj tak nemá efekt na celú noc alebo operácia nosa, ktorá má ale tiež svoje rizika a nemusí pomôcť.
Odparovanie na radiátor tie klasické nepomohli a tie zvlhčovače automatické sú hlučné pre druhú stranu.
Ak sú v spálni tzv.stupacky, tak ani vypnutie radiátora na noc nepomôže.
Vadí manželovi, že naňho ťahá alebo všeobecne zima v spálni?
Podľa toho by som sa snažila nájsť riešenie, kompromis
Ja kebyže spím teraz pri otvorenom okne, do rána budem mať nabetón seknutý krk.
My mame cely rok nonstop otvorené okno v spálni a spavam v kratasoch a kratkom tricku a to iste aj partner. Ja si neviem predstavit zase spat v 20+ stupnoch v zaprdenej miestnosti bez vzduchu 😀 Priatel by asi musel spavat v inej spálni…
Ja tak isto. Otvorené okno, keď je fakt moc zima tak ventilačka. Mám fakt teplý paplón. Radiátor vypnutý. Ako decko si pamätám u starenky obrovské duchny plnené perím a v spálni sa nekurilo. Nikdy nikde už sa mi tak dobre nespalo. Manžel sa na zimu sťahuje 🙃
@angeli121212 a čo???
16 stupňov je extrémna zima, to určite nieje vhodné pre zdravie za jedno, za druhé ja som antibiotiká nebrala roky to nemá nič s teplotou v byte a spávam v izbe kde je 22 stupňov celý život, tocim sa medzi ľuďmi, a teda aj deti zo školy nosia kadiake jobovky, všetko je imunita, to si len nahovaras s tým oknom je blok v hlavičke, skôr by som to riešila cez doktora, ako má trpieť zvyšok rodiny v zime, akože aj otvorená vetracka v zime robí organizmu veľmi zle, tu je problém inde
@zuzubb007 22 stupňov na spanie je veľa. Odporúčaná teplota v spálni je medzi 17-19 stupňov.
@zuzubb007 tých 16 je na spanie určite zdravšie ako 22
Ja nechápem tieto dohady, či je lepšie spať v chlade, alebo v teple, pri otvorenom, či zavretom okne... Veď každému to ináč vyhovuje. Niekomu sa zle spí v teple, inému v zime. Na toto neexistuje univerzálna odpoveď.
Ja mám zas iný extrém ja milujem vetrať,aj zimu a aj horúčavy,dokážem spať aj pri zatvorením okne a aj pri otvorenom, ale celý rok mám paplón a vlnený deku na ňom a v posteli ešte elektricku podložku ,čo celú noc hreje ,síce spím odkrytá ,ale zaspávať musím ísť do teplej postele a aj vstávať, inak bude každý môj sval stvrdnuty na betón a neoddýchnem si, ešte aj na letnú dovolenku si beriem hrubú deku.Autorka presťahujesa do druhej izby,to nie ,že ťa partner nechápe, ale ty ho obmedzujes v tom aby si doma dobre oddýchol,ono to má dve strany nielen tu tvoju
Baby, koľko máte v zime pri otvorenom okne v izbe? 10°C? Menej? Keď je von pod nulou? Zakladatelke, nestačí stiahnuť kúrenie a len mikroventilacku dať?
@h2 Táto diskusia je o tom, že autorka chce spat pri otvorenom okne aj v zime a od svojho muža chce, aby sa jej prispôsobil.
Autorka, čo si chcela vlastne dosiahnuť touto diskusiou? Lebo na tvojej strane zjavne chyba nie je, podľa toho ako sa prezentuješ.
@grof_monte_christo Ja viem, o čom je diskusia. 😁🙈
@h2 Ja viem 🙂. Ale mne aj tieto argumenty za a proti prídu zaujímavé. Osobne si myslím, že spat v zime pri otvorenom je už za hranicou otužovania a organizmu, ktorý na to nie je stavaný, môže ublížiť. Očakávať od partnera, že sa mi prispôsobí, je maximálne sebecké.
My sme si vymenili strany, lebo sa sťažoval, že mu fúka a teda by som neverila čo urobí 1m v postely.. keď som si nevedela otočiť krk som pochopila, že až také prospešné to nie😀
@grof_monte_christo dobre tesniace okná a prekurene byty sú otázkou posledných možno 60 rokov, dovtedy bolo spanie pri teplote aj pod 10C úplne bežné, takže evolučne sme stavaní skôr na tú zimu. Zvyknúť si môže každý behom jednej sezóny, stačí začať v lete a postupne ako sa ochladzuje tak si človek zvyká. Myslím že autorka nikde nepíše že sa má manžel prispôsobiť, len sa pýta ako to ktorá rodina rieši.
My spime pri otvorenom okne za kazdeho pocasia, nie je otvorene dokoran, len trochu. Ak je zatvorene, budim sa uprostred noci na vydychany vzduch a bolest hlavy. Mne sa lepsie spi v chladnejsom prostredi s pristupom cerstveho vzduchu.
Pred chvíľou som vetrala v detskej izbe - okno iba na vetračku. Po pár minútach je tu taká zima, že až. Neviem si predstaviť mať otvorené okno celú noc. Nemáte potom zimu v celom byte?
Váš problém má jednoduché riešenie - oddelené spálne 🤷🏻♀️ ty v izbe s otvoreným oknom, manžel v druhej izbe.
Ja by som ta vystahovala na balkon 🤷
@zuzubb007 čo je na tom choré? Choré je spať vo vykúrenej miestnosti.Vieš,ako sme spávali v Tatrách na liečení? Otvorené okná dokorán,aj keď bola fujavica.A vieš,ako výborne sa tam spalo? Radiátory boli síce žeravé,mali sme páperové paplóny a hrubé deky.Po obede bolo povinné spanie 2 hodiny vonku v prístrešku v spacákoch,v mraze a snehu.
Klimatická liečba.

No keď si takto naučená, tak si takto spi, ale nečuduj sa, ze drvivej väčšine ľudí to príde choré. A muz to nechápe, ale prispôsobil sa... Ci ako vlastne?