icon

Muž nie je schopný dostavať dom

21. feb 2020

Ahojte, neviem, ci hľadám radu, alebo je to skôr môj výlev, ale trápi má naša situácia. Pred 4,5 rokmi sme kúpili dom, mal byt obývateľný a zrekonštruovaný. Ešte sme sa ani nenastahovali, tak nám v ňom vyhorela elektrika, začali praskať kachlicky(dlažba bola nalepená na dlažbe), začal problem s vlhkosťou, tak muž, že to ideme poriadne zrekonštruovať a dom nadstavit. Chcel si robit sám svojpomocné, že takto ušetríme. Postupne prichádzal na nove a nove problemy, ktorým išiel ku korienku, až z domu zostali len obvodové múry bez stropu, lebo podľa neho to tak ostat nemohlo. Ja som vzala na rekonštrukciu z banky 100tisic, aj dom som kupovala na hypotéku(v tom čase bol živnostník vykazujúci stratu, preto som dom ešte za slobodna kupovala sama). Problem je, že sme sa zasekli, už sa rozfrckalo cez 40tisic na tie jeho výmysly(odvoz sute, výkopové prace, prerabka sieti, aj takých, čo sa prerabat nemuseli) a realne za 60tisic nie je sanca dom dostavať do obývateľného stavu, keďže vlastne ani nie je nič spravene a dom je znehodnotený. Ak by som ho aj predala, musela by som ho predať pod cenu za cenu pozemku, takze by sme došli určite aspoň o 40-50tisic, čo sme do toho dali a po vyplatení hypoték by sme boli tak ledva na nule. Refinancovať ich tiež počas materskej neviem na nižší úrok(som na materskej s 2 r a 1mesacnym dietatom, čiže sa nedá ani nič ušetriť, lebo náklady na Hypo a bývanie v byte mame 1200eur a to ešte aj niekedy ťaháme náklady na zivot z hypoteky). Muž je z domu otrávený, vyčíta mi, že on nemôže nič robit, lebo držím prachy ja, ale on si vymýšľa take stavebné riešenia, na ktoré prachy nemame(po novom absolútne zbytočnú prekládku kúrenia za 5000eur, na ktorú mu prachy nedam, aj keď sa na hlavu postavi). Mysli si, že on je najmúdrejší na svete, ako v konečnom dôsledku ušetrí, keď to nedá/l robit firme, ale realita je taká, že on ani na ten dom nemá kedy chodit robit(v lete chodil tak 1-2x tyzdenne na par hodín), keďže chce byt aj s detmi a nakoľko sú obe narocne, čisto zo sebeckeho dôvodu by som ho radšej chcela mat doma. Naj by bolo spravit aspoň hrubú stavbu firmou, dat dom pod strechu, tým sa zhodnotí a predať, ale to pri ňom nie je možné, keďže on ten dom asi stavia pre Anglicku kráľovnú, keď všetko musí byt do posledného kameňu prerobené najpodstivejsie ako sa dá. Keď ho pocujem rozprávať, že on nepojde do foliovych dverí, ale kvalitných drevených, lebo fóliové nič nevydrzia, tak ho mám chut prefackať, aby sa spamätal, že nam prachy nevyjdu na žiadne dvere, nie na ešte nejaké drahe a kvalitne...Mame bezproblémový vzťah, všetko klape, s deckami a domacnostou pomaha, ale keď otvorim tému dom, je to ako otvorit pandorinu skrinku a buď sa strašne pohádame, alebo sa ofuci a odide na par hodín z domu. On si asi mysli, že keď sa o dome nebudeme rozprávať, tak nebude ani existovať. Keďže sa jedna o radovú zástavbu s pozemkom za domom, tak stojíme na vlas pri susedoch, kde im po demontovani strechy padá naša omietka na pozemok. Suseda je samozrejme nasrata, lebo má bordel na svojom pozemku. Píše mi maily, že chce počuť riesenie, ale ja nemôžem začať robit nove zateplenie a fasádu, pokial nemame doriešené iné veci v dome a vystavané poschodie. Na druhej strane chapem, že mala dosť trpezlivosti, som slušná, ospravedlnujem sa, ale tiež som v pätovej situácii, keďže mám decka, pri ktorých stavbu manažovať neviem a nemam ich ani komu “strcit”, aby som obehala robosov, ktorých ani nie je vôbec ľahké zohnat, keďže sa 10x slubia a ani nepridu na obhliadku. Písala som jej, že muž príde dat dole aspoň starú omietku na tehlu a upratať a na toto mi už ani neodpisala, takze predpokladám, že jej(oprávnene) prekypel pohár trpezlivosti a možno už podala podnet na úrad.
Tak strašne ľutujem, že sme ten dom kúpili, nici nám vzťah, mám z tejto situácie depky a samozrejme sme terčom posmechov a otázok, kedy sa stahujeme(takymto tempom asi za 20 rokov). Mám pocit, že som si touto životnou chybou(kupou domu s mužom, akého mám) znicila život, dostala sa do s prepáčením s*aciek. Keby som pred tými rokmi kupila ako investíciu byt, tak na ňom zarobím aj 30 tisíc, keďže nehnuteľnosti veľmi stúpli na cene, ale takto budem rada, ked nebudem v strate viac ako 50tisic.

Strana
z2
eliska13
21. feb 2020

V akom stave je to vlastne teraz?

lentilkaxxx
21. feb 2020

Vidíš, čo je manžel zač, zober to do svojich rúk. Ked sme prerábali manželov 3+1 byt v rodičovskom dome, kde vyplatil po babke všetky jej deti, nechal to plne na mňa. Bola sim projektant, nakupca a stavbyvedúci. Co skm nenaplanovala a nekupila, tsk sa nerobilo. Hej, na prášky... Materiál som vozila (sama) z okolia a z Poľska, kde som to mala so zľavami, bez DPH a bol aj výhodný kurz. Elektriku, plyn, vodu robili firmy, stavebné veci kamarát murár + pomáhali manžel a svokor. Suma rekonštrukcie (bez vstavaneho nábytku) cca 20000 eur pred 4 rokmi.
Minulý rok som rekonštruovala svoj menší 2+1, okrem ošklbania na tehlu to realizovali firmy. Kupoval a a doviezla som si to, čo bolo "volitelné": obklady, sanitu, podlahy, dvere, zásuvky a vypínače a podobne. Ceny však za 3-4 roky prudko narástli, táto rekonstrukcia vyšla 25000 (tiež bez vstavaneho nabytku)

Čím dlhšie to odkladáš, tým viac sa Ti to predraží. Zober to do vlastných rúk, spoj sa s niekým, kto tomu rozumie a postupujte systematicky. Treba to dostať pod strechu, spraviť nové rozvody a sprevádzkovať kuchyňu a aspoň 1 izbu. Ostatné postupne. A hlavne neplatiť zbytočne drahý prenájom

ivana11155
21. feb 2020

Áno máš pravdu poslala si si s týmto domom život a to doslova? Je to manžel alebo len priateľ. Prečo si úver 100tis.brala len na seba? Vyzerá že presne preto že nie je súčasťou bezpodieloveho spoluvlastníctva muzovi/manželovi to je jedno. Myslím že manžel si je vedomý toho, že nemá na to technicky osobnostne fyzicky atď. aby dom sám dostaval. Cestu vidím tak, že sa toho chytis ty, objednáš robotníkov ktorým budeš dôverovať a zmanazujes to sama. Rozpočet musíš držať tiež, lebo muž ti všetko rozflaka. Je to beh na dlhé trate takisto ale sú ženy ktoré pri stavbe domu ťahajú za dlhší povraz a sú technicky zdatnejsie ako chlap. Držím veľmi palce. Mne osobne by takýto muž už asi nestal za dôveru.

fokuska
21. feb 2020

@ivana11155 Ved pisala ze dom kupila este pred manzelstvom a aj hypoteku na neho brala sama pred manzelstvom.

bodkolienka81
21. feb 2020

No mne je navracanie aj za Teba :D Skaredo si sa popalila a bude vas to stat nemale peniaze. Prva chyba bola zalozit dom rodicov, keby to vtedy nedovolili (co teda aj mali spravit), mala by si krasny zivot. S muzom na rekonstrukciu nemate, darmo Ti

mpg
21. feb 2020

Vyzerá to tak, že to treba dať do rúk skúsenému stavbárovi, firme, dať si robiť rozpočet
a dokončiť to aj bez poschodia. Ja tiež u nás dávam robiť opravy RD, lebo keby som čakala na manžela, tak neviem, neviem...

bodkolienka81
21. feb 2020

@bodkolienka81 tu niekto napise ako krasne lacno zrekonstruoval.. Treba sa tej zataze zbavit. Ci to predat tak ako je alebo dat firme dostavat najlacnejsi holodom a tak predat.. vyplatit vsetky hypo, pozviechat sa a kupit si NOVU nehnutelnost, aj ked mensiu, ale zdraviu a vztahu neskodlivu..

lujza123
21. feb 2020

Mate projekt? Určený postup stavebných prác a ich rozpočet? Ci všetko je len na rozhodnutí muža ktorý si sam vymýšľa co ako spraví?
Tvoj muž a jeho ego je bohužiaľ prekážka k dostavaniu domu. Bude musieť z predstav všetko ja sám a podla seba upustiť, ináč vás to zruinuje ci už vás vzťah alebo finančne.
Treba si sadnúť, ideálne aj s nejakým odborníkom (napríklad architekt, projektant, stavebnik) a spísať naozaj presný postup prác, ich realizáciu a rozpočet. Určiť si priority, dostať dom do obyvatelneho stavu zvnútra, vymeniteľné veci ako podlahy dat naozaj najlacnejšie, radšej investovať do okien napríklad a fasádu riešiť naozaj až nakoniec.
Nepotrebuješ firmu, môžeš si najimat aj partie majstrov. Vela, naozaj veľa času venovať prieskumu trhu, či už cenové ponuky na prace alebo materiál.
Tých 60 tisíc vám na dokoncenie v nižšom/strednom štandarde bude určite stačiť, ale na to bude treba naozaj všetko naplánovať a držať sa toho. Na jeseň by ste mohli bývať.

Ale to budeš musieť muza odstaviť od kormidla a chopit sa toho sama. Lebo minút 40% rozpočtu na búracie práce je fakt bláznovstvo.

Hlavne hlavu hore a pusti sa do toho. Neboj, niesi sama co ma takého muža. Chodím dosť po stavbách a bohužiaľ takýchto kutilov co vedia všetko najlepšie, od nikoho si nedajú poradiť, vkuse špekulujú, všetko musia robiť zložito a neefektívne je naozaj veľa.

My sme opravovali starý dom, úplná kompletka ostali len obvodové múry a vyšlo to 60000, je tomu síce 5 rokov, ceny šli hore ale myslím ze tých 100000 co ste na to mali vyhradených bola celkom slušná reálna suma.

dkethe
21. feb 2020

Moj ty boze. Aj placem aj sa smejem. Ja som strasne tuzila po dome, muz nie. Aj sme vela chodili obzerat, aj som zobronila (financny tahun som bola ja). Nezlomila som ho. CHVALABOHU. Potom sme kupili malu chatku v lese a zistila som, ze keby kupime dom, sedim v base za vrazdu. Je tiez sikovny. Ale tempo. Time management. To je na vrazdu. Brutalne hadky furt mame od jari do jesene. Konecne uz je ale chata obyvatelna (po dvoch rokoch). Neviem co ti poradit. Nahovno.
Ale bacuje dost zle, lebo citala som aj take ze za zburanie domu sikovny chlapik este aj zarobi, ked vytriedi kovosrot a podobne. Tvoj len rozhadzuje. Drblo by ma

lujza123
21. feb 2020

Ináč celu prerabku domu som riešila ja sama. Našťastie my sme mali nášho známeho co je architekt takže postup prác a materiál bol určený hneď od začiatku. Ja som potom len zhanala objednávala materiál, hľadala robotníkov atď.
Nastastie ja nie som rozhadzovacny typ takže okná nám napríklad stačia aj plastové, tiež sa mi páčia drevené ale keď na to nemám tak na to nemám.
A tiež sme burali. Mala som tam 2 cigosov všetko sa separovalo, tehly na palety, drevo zvlášť všetko si pobrali ľudia za odvoz, niečo sa ešte predalo (kovosrot,dvere, staré gamaty atď) , odviezol sa naozaj len bordel. Prenájom kontajnerov som neriešila to je ta najdrahšia možnosť. Vyšlo to 10 000 vrátane platu robotníkom a likvidácie azbestovej strechy co bola riadna pálka.

Ide prerobiť aj za normálnu cenu, len treba rozmýšľať prakticky a hlavne mat dopredu rozpocet

karolinakr
21. feb 2020

@judar 😁😁

karolinakr
21. feb 2020

Vies co velmi ta v-a-r-u-j-e-m!! Davaj si bacha, pozerala som dokument, kde tiez takto zbabrali kupu domu, dom rozostavany, nemohli ho rok predat a muz cely cas ldn o tom rozpraval, ake talianske kachlicky a mramorove vzory, co stali majland tam bude mat A nedal sa prehovorit, stale si len hudol svoje, nechcel ani za lacnejsie predat a teraz byva 4- členná rodina v karavane, lebo banka im vzala dom

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
21. feb 2020

Keby sa nespamatal pohrozila by som mu rozchodom!
Moji susedia stavali a opravovali dom 20rokov, az kym vsetky deti nevyrastli a kupili si vlastne byty.Teraz na dochodku byvaju v 5 izbovom poschodovom dome
No, ale hlavne, že sú spokojní

juliet86
21. feb 2020

ahoj. prakticku radu nemam. nezazila som to... len ti poviem ze mi je luto situacie v akej si sa ocitla. chapem ze ak by si dopredu tusila tak robis uplne ine rozhodnutia... uprimne. bud sa toho domu zbavte alebo si spravute jasny plan. akoze ak ho budete za nejaku sumu ponukat a cakat ci sa niekto nechyti nemate co stratit. akoze podla mna aj keby ste to zazrakom za rok dva dotiahli budes sa tam po tom citit dobre? zalozenie nehnutelnosti rodicov? neprakticky manzel co to svojpomocne stavia? ja mam za sebou len ciastocnu rekonstrukciu bytu (sadrokarton malovanie parkety brusenie a lakovanie plus zariadenie nabytku aj na mieru od stolara) a poviem ti ze to bolo tak narocne pre mna. a to sme pritom mali na vsetko firmy a odbornikov ale manazovat to dohliadat upratovat po nich. zelala som si aby som bola mnich 🤣 aj teraz vidim ze treba vymalovat ale brutal sa mi nechce do toho. su ludoa co chcu a vedia majstrovat a potom ti druhim tvoj muz to zjavne nevie. kupili ste nechtiac macku v ovreci a teraz ste v krize jak svina. najdite spolocne cestu von! drzim palce

iren88
21. feb 2020

@juliet86 hlavne treba nájsť niekoho kto sa veciam rozumie, nejakého známeho, čo by jej mužovi aspoň dal nejaké rady, že akým smerom sa vydať, aby to malo zmysel, aby to malo hlavu aj pätu

zupka33
22. feb 2020

@karolinakr A keby nepomohlo asi by som sa aj zbalila a odisla :/

acmvm
22. feb 2020

Dom by mali stavat/prerabat len ti, ktori na to maju peniaze, cas a ludi, ktori im s tym pomozu. A nie nejaky snilek s manzelkou s dvomi malymi detmi, ktory si moze dovolit chodit na stavbu sobotami. Tiez by som rad byval v dome, ale bohuzial nemam nikoho, kto by mi mohol dlhodobo pomahat na stavbe. Ono to ide ak ti bude pomahat otec, brat svagor a este si zavolas majstrov na odborne prace. To sa potom stavia. Ale ak je clovek sam, tak bohuzial... Urobili ste velku chybu uz tym, ze ste kupili staru barabiznu bez toho, aby vam to pozrel odbornik. Teraz ste to zburali a zistujes, ze muz to nedava, nie je povaha na stavanie domu, ale to si treba ujasnit dopredu, nie ist na to hrrr.

karolinakr
23. feb 2020

Napis si naklady na dom polozku po polozke so vsetkymi muzovymi vymyslami na lavu strabu- na pravu stranu ceny.Ceny spocitaj- vyjde to podla toho co pises mozno 100 000 - 130 000 a ukaz mu zostatok na ucte 60 000 a spytaj sa ho, kde chce zohnat 60 000€. Ci ich ma alebo ako to chce riesit a nech napise on rozpocet tak, aby ste sa zmestili do 60 000€ polozku po polozke Lebo ked to nespravi, furt bude lietat v oblakoch a matematika nepustí
Inak to co mate za byt, ze 1200 mate naklady mesacne na najom? I keby si mala hypoteku 600, s plynom elektrinou sa zmestite do 800 s prizmurenymi ocami.Hrozne vela sa mi to zda. Co hovori na to tvoj otec a mama? Rodicia maju vacsinou pravdu. Uz si volala nejakeho odbornika co by vam poradil ako dalej?
Nejakeho stavebneho fachmajstra co sa do toho vyzna, nech urobi obhliadku rozpočet

autor
24. feb 2020

@eliska13 v takom, že zostali v podstate len obvodové steny vratane vybratia pôvodnej základovej dosky + sa zburala prístavba a pivnica. Čiže v tej najhoršej fáze, kedy sa ubralo stavbe na hodnote, keďže bola pod strechou a obývateľná, aj keď pre skôr nenáročného človeka.

Zvazovali sme aj montovaný dom, ale tam bol problem manipulačný priestor. Všetky firmy nám to odmietli a jedna, čo by do toho išla, zadrela sumu 230tisic a to veľmi zahmlievali s cenou, že nevedia, aký problem sa vyskytne, že môže byt aj vyššia a toľko dat za dom z drevotriesky, by bolo bláznovstvo.

@ivana11155 lebo som úver a dom kupovala ešte za slobodna a muž ako živnostník by mi v tom čase kazil bonitu, ale on sa vtedy na dom skladal okolo 25tisic a platil jednu hypotéku, kým sme sa nezobrali a nemali dieťa, čiže má v ňom tiež dosť peniazi, aby mu to bolo úplne jedno. A zase nesúhlasím, že je to ľahké, aby som to riešila ja. Ja síce nie som hlúpa, ale nemam vzdelanie v oblasti stavebníctva a proste niektoré veci musis technicky vymysliet(je tam v rámci dotiahnutych sieti napr vodovodné kúrenie, ktoré sa dá použiť aj na vyhrev vody, ale ako to technicky vyriesit som absolútne nepochopila a mali sme tam viacero firiem na obhliadke, 99% odrbavaci, ktorí boli buď amateri, alebo si pýtali take sumy, že sa mi hlava krútila, alebo to každý druhý chcel zburat a stavat nový dom, lebo samozrejme, že sa lahsie ťahajú hore tehly ako niečo opravuje). Tu v ba a okoli tazko zohnat serióznych a šikovných majstrov, väčšina ide za iné peniaze robit do Rakuska a tu ti ostanú len sami alkoholici a podvodnici, ktorí ani nepridu, keď ti slubia, že prídu niečo spravit), v rodine mame všetko pracujucich(otec, švagor, svokor, ktorí nám povedali, že si potrebuju oddychnut cez vikend, že si to mame riesit po vlastnej osi a pomôcť nebol nikdy nikto mužovi, tu v Ba je ina mentalita, nie ako na dedinách, kde chlap zavolal 20tich susedov a za 3 mesiace mal postavený dom).
@mpg Ano, tiež sme nad tým rozmýšľali, ak by sa netahalo poschodie, len potom by to malo len 60m2, čiže pre nás male, keďže z toho spravíš len 2 izbový dom a asi by ani o taký maly dom nebol záujem. A ako som písala, tých serióznych robotníkov je ako šafranu.
@lujza123 projekt je v štádiu rozpracovania na rekonštrukciu s poschodim, čakalo sa na technika ohľadom kurenia(musíme dodržať maximalnu výšku stavby a to kúrenie, ktoré má ist pod novú zakladovu dosku je vysoko, čiže sme čakali na nacenenie presunu potrubia, lenže to sú nejaké špeciálne trubky, ktoré vyrabaju len niekde pri Slovinských hraniciach(doprava stoji 700eur) a cena by bez výkopových prác bola 5000eur(nemozes si to riesit inak, lebo to je v podstate ústredne kúrenie, ktoré mozes poškodiť neodborným zásahom a sposobit státisícové škody), čiže toto nás zase zabrzdilo, že sa už nepodal projekt na konanie, aj keď spodok v podstate robit zatiaľ mozeme, lebo tam ide o to, aby povolil úrad nadstavbu. A keď sme búrali, tiež sme to v istej etape riešili darovanie kameňov a tehiel za odvoz, len problem bol, že ti ľudia si chodili po 30kusov tehiel, lebo na osobnom aute viac neunesieš, keďže sú tazke a keďže je stavba asi 15 km od bytu cez celu Ba, tak som prejazdila viac ako ušetrila na kontajneri a muž sa ešte zdržoval ich ocistovanim, takze to bolo absolútne nerentabilné a to som dala dokonca dvom kluce od brany, aby si chodili brat sami(nie je tam čo ukradnut) a samozrejme, že si nechodili, aj keď som ich naháňala a ani ich neviem dokopat, aby mi vratili kluce, lebo stále nemajú čas..
@karolinakr ale tak ja som sa v hádke aj povyhrazala rozvodom, ale kam môžem ist s mesačným a 2rocnym dietatom a tou obrovskou hypotékou? Navyse muž je fantastisticky otec, kde mu boh ubral na stavbárskych schopnostiach, tam mu pridal na rodičovských zručnostiach, ako deti miluje, stara sa o ne, venuje sa im, mazna sa s nimi, je to otec, čo presedi celu noc na stoličke pri horuckujucom dietati držiac ho za ruku(naozaj takého dobrého a starostlivej otca v okoli ani nepoznam, čiže obdobne vyhrážky mi ani do ust prirodzene nejdú, lebo už by som takého dobrého otca detom nenasla a manzel je tiež dobrý, keď mu hocico poviem, tak to urobi, bez reci mi pôjde aj 3x do obchodu pre surovinu na varenie, atd., až na ten dom, to vtedy sa otoci o 180 stupnov a zo submisivneho a nehadaveho muza, čo plni všetko, čo mi na očiach vidí, sa stava urážlivý, dominantný chlap, ktory si mysli, že zjedol všetku múdrosť sveta). 1200 náklady sú: 2 hypoteky 750 s poistením za dom, 200eur zálohové platby za tento byt + 250eur platíme rodine za prenajom bytu.
@iren88 najhoršie je na tom to, že muž má skončenu stavebnú, spolužiakov má teda architektov a veľa ľudí z fachu a keď aj nejakeho zavolal, ten mu dával take rozumy, jak to všetko musí prerobit, dat prec, proste úplný opak toho, čo mu hovorím ja, že to mame čo najlacnejšie a najjednoduchšie prerobit, preto to muž začal robit tak pedantne od piky. A keď sme to kupovali, mali sme tam odborníka(bola v poriadku statika, merali nám prístrojom vlhkosť, tá bola tiež v norme, steny vyrovnane sadrokartónom, bolo to veľmi dobre pokamuflovane predávajúcim, ešte aj hypotekárny znalec hovoril, že čo chodi po starých domoch, tak sú v strednom stave a ako super kupujeme🙄 ).

autor
24. feb 2020

V každom prípade Dakujem baby za rady. Aj tipy na stránky
@deti95060810 , kde ste hľadali jednotlive profesie.

Pokusim sa niekoho seriózneho najst, kto mi spravi len holostavbu pod strechu, na čo by mi tých 60tisic malo stacit a potom sa to pokúsim predať, aj keď muž s tým nesúhlasí, dom je na mna, na vyber nemá. Realne na dokončenie ani v nízkom štandarde proste nemame, keďže mám skusenosti, či už s prerabkou bytu, či so stavbou domu rodicov, že vtedy len zacnu lietať palky. Ďalšia vec je, že si myslim, že kvôli muzovej nečinnosti sa už narušili aj susedské vzťahy so susedou, ktorej padá naša omietka na pozemok, lebo stále mi na mail neodpovedala, takze to spolunažívanie by prijemne nebolo.. Zvazujem aj pozastaviť si jednu Hypo splatku(podmienky v zmluve to umožňujú, aby som si o to požiadala 6 mesiacov po narodeni dietata, len vraj je za to negatívny zápis v registri😕), ale lahsie by sa nám dýchalo a usetrila by som do predaja nejaké prachy..

eliska13
24. feb 2020

Mne sa zdá, že sa motate v bludnom kruhu, keď čítam o tých tehlach ako jazdite hore dole a ešte ich ľuďom čistíte a na koniec nevieš dostať kľúče.
Tomu kúreniu nerozumiem nie som technický typ, ale to bude asi ďalšia vec na ktorej zahucite,ale keď teda bola obhliadka statikom pri kupe dobrá prečo ste vlastne začali rekonštrukciu od piky až zostali len obvodové múry?rozvodom, hádkami si nic nepomôžes vyzerá to byť dobrý chlap len už nevie ako to uchopiť a čím začať.Hladaj firmu, ak chces môžem Ti jednu napísať do IP je to náš rodinný známy stavia domy za napísanie nič nedáš možno by sa takému ani nevenoval musela by si sa informovať čo viem skôr stavia nové, ale netuším.Stavaju 20 r nie je to nejaký rychlokvaseny podnikatel

lujza123
24. feb 2020

Uff tomu vodovodnemu kúreniu som absolutne nepochopila, to sú ako trúbky co vedú niekam do nejakej bytovky a vy ste o nich nevedeli že ich mate pod domom?

karolinakr
24. feb 2020

Teraz si vzbudila vo mne závisť, akého máš dobrého muža.Síce je ako Pat a Mat v niektorých veciach 🤣, ale verím, že napriek zlému začiatku to najlepšie na koniec

whistler
28. feb 2020

Uff, neviem čo tam stvárate, ale my sme stavali novostavbu, čiže trebalo dosku vybetonovať, vymurovať múry z novej tehly, strechu úplne kvalitnú, nové okná atď. Toto vy nemusíte riešiť lebo to už de facto máte a teda veľký kus nákladov z krku.

Ak by som to bral že by dal dom dole na tehlu, urobil nové rozvody elektriky, vody, kúrenie, nahodili by sa omietky, dala dlažba do celého domu a z vonku by sa zateplil barák, tak to nemôže stáť viac ako 40 tisíc pri 150 metrovom dome keď si to dáš spraviť firme. Ak si to robí svojpomocne, tak možno 10 tisíc menej. Zo 100 000 by malo stačiť v pohode ešte aj na fungl nigl nagl novú kuchyňu aj so spotrebičmi, vstavané skrine a zariadenie. A ešte aj na nové auto by malo ostať.

Ale ináč poznám dvoch takých magorov čo stavajú tak že nikdy nedostavajú. Furt vymýšlajú že čo ešte ako urobiť, ako keby mali rozpočet milionový ale zároveň všetko len svojpomocne. Od takých utekať....

marguay
28. feb 2020

Ahoj necitam diskusiu len ti poradim. My sme postavili novy dom svojpomocne sice este nie je hotovy, ale moj muz sa rozumie uplne vsetkemu v tejto oblasti, robi dokonca poradenstvo pre ludi, co chcu stavat akebo prerabat, ale ako pises nevedia v tom chodit, nepoznaju ceny, vhodne riesenia, nevedia si dat rady. On vystudoval stavebnictvo, aj robi v obore a vie urobit okrem elektriky hadam vsetko, aj tu by podla mna dal. Proste aj keby si sla kupovat ojazdene auto, treba si k tomu niekoho zavolat, ak sa v tom nevyznas. A s domom ide o velke peniaze, takze tak k tomu treba aj pristupovat. Asi je treba, aby sa na to pozrel niekto skuseny a zhodnotil, ako dalej, aby ste z toho vysli co najlepsie.

Strana
z2