icon

Muž odmieta jesť doma uvarené jedlo

dievcanakopci
22. okt 2018

Ahojte maminy. Mam muza, ktory doteraz jedol skoro vsetko, co som mu navarila. Pred niekolkymi mesiacmi mal traumaticku skusenost (smrt v rodine) a odvtedy jeho zivotny styl isiel dolu vodou. Na ranajky iba pecivo, obed menucko v robote, vacsinou vyprazane a vecer zase iba pecivo, alebo si chce stale objednavat donasku (hotdogy, cina, burgre, atd). Varim pre syna a seba vyvazene, kazdy den polievka, je aj maso ale max 2x do tyzdna, rozne prilohy, salaty, natierky. Snazim sa robit vzdy aj zaujimave jedla pre muza, ako pulled pork, rozne pecene masa a podobne. Niekedy pride domov a ani sa nepozrie uz do hrnca a ja uz mu nenukam, vzdala som to. Jeho mama ho velmi rozmaznala, preto cely zivot jedava tak 10 jedal. Ale to, co robi teraz - zacinam sa uz bat naozaj o jeho zdravie aj o to, aby nesiel synovi zlym prikladom (20m). Ako takuto situaciu riesit? Prosim, neradte mi, ze mu mam robit 7x tyzdenne na veceru domacu verziu masovych junkfoodovych jedal, to naozaj nedavam financne, ani presvedcenim. Dajte mi prosim tipy, co vasi musi radi jedia na veceru, co sa da pripravit aj pre celu rodinu. Dakujem!

Strana
z3
sissy27
22. okt 2018

@dievcanakopci je dospelý, nech jedáva čo chce. Buď nech si spraví / objedná sám alebo nech ti povie, čo by si dal, sprav mu po chuti a vybavené. Nepochopím toto obskakovanie okolo zadku a diktát, čo má alebo nemá jesť dospelému chlapovi.

andrea_82
22. okt 2018

Skôr rozmýšľam o tom, či je to len jeho rozmaznanosť alebo je za tým niečo viac. Keď píšeš, že mal traumatickú skúsenosť, po ktorej sa to ešte viac vystupňovalo. Či nepotrebuje pomoc od psychológa...

tehotna91
22. okt 2018

co to ma s jedlom ? traumaticka skusenost

beckynka07
22. okt 2018

@dievcanakopci jedlom si vela ludi zahana zle pocity ako s cigaretami, alkoholom atd...je emocne, preto tie rychle a nezdrave jedla...skor sa s nim skus porozpravat ako sa citi, co ho trapi, nech sa vyrozprava, nech nehlada oporu v jedle

beckynka07
22. okt 2018

@tehotna91 vela

alaguema
22. okt 2018

@dievcanakopci Ak dávaš do súvisu tú traumu so zmenou stravovacích návykov, tak tam pravdepodobne aj bude. Veľa ľudí si kompenzuje problémy istými špecifickými chuťami - sacharidy, umami (glutamán sodný), preto vyhľadávajú jedlá, ktoré sú nimi nabité - burgre, čína - teda to, čo popisuješ. Žiaľ, choroba dnešnej doby. Hovor s ním. Ale nie ako s deckom 😉

evakalna
22. okt 2018

@dievcanakopci Jednoducho mu nič nevar. Nesprávaj sa ako matka svojmu manželovi. Asi mu prestala chutiť tvoja kuchyňa.

belasy_motylik
22. okt 2018

@dievcanakopci problém bude asi niekde inde ako v jedle, aj u teba, aj uňho. Inak z tohto opisu ťažko vybadať, čo je vlastne za problém, manžel doma je, len neje to, čo si predstavuješ a chceš ty, chápem ťa, ale v tvojom opise je toho zamiešané veľa, do akej miery sa zmenilo jeho stravovanie, príp. spôsob života sa z toho skutočne vyčítať nedá. Možno má má duševne nejaké ťažšie obdobie, možno depresiu, krízu, možno mu tvoje jedlo prestalo chutiť, možno je problém niekde úplne inde ... a možno ani nijaký problém nie je. Píšeš, že predtým jedol takmer všetko, čo si uvarila, ale potom, že jedol dookola max 10 jedál, čo sa mi zdá u dospelého človeka už teda poriadne obmedzenie, tak ideál to teda nebol asi ani predtým. Tak možno si to začala teraz, keď máte dieťa a chceš, aby malo pri sebe vo vás správne stravovacie vzory, len intenzívnejšie vnímať a začalo ti to vadiť.

vanesanova
22. okt 2018

Neboj sa 20 mes. Zlym prikladom este nepojde no je dospely a nech je co ma on rad ja som tiez cele roky na veceru varila ale tiez mam 20 mes. A varim uz len na obed malemu a mne ak nieco ostane zje vecer muz ale tiez on je len masove tie nase zdrave a bezmasite co varim mne a synovi neje po vacsine uz len sucha vecera a ked je cas tak omeleta s pecivom nejaka polievka z obeda syry klobaska moj muz osobne ma najradsej segedin bravcove maso rezne perkelt hovadzi gulas stroganov kapustnicu s klobasou a ak prezil taku traumu necuduj sa mu alebo jednoducho zmenil chute mne sa to stava teda bezne nepremyslaj nad tym nejak ved bud rada ze mas menej roboty ja robievam obcas aj plnene kuracie rezne a to ma tiez rad alebo fasirky so zemiakmi na kyslo alebo cele pecene kura s ryzou a malemu varim stale osobitne na dva tri dni.

esterba
22. okt 2018

@dievcanakopci nie každý "môže" Bukovskeho, ale tu https://www.pantarhei.sk/knihy/zdravie-zivotny-... zrozumiteľne vysvetľuje, ako súvisí celý tráviaci systém s psychickými problémami. Osobne by som to nepodceňovala a ak teda môže mať nejakú traumu, najprv by som sa s ním snažila hovoriť o tom a skúsila ho presvedčiť aspoň na psychológa.

bodkolienka81
22. okt 2018

@dievcanakopci ak je to psychika, tak by sa mal porozpravat s odbornikom, ja by som to riesit nevedela. Inak by som varila jedla vhodne pre dieta a mna, bud si z toho naberie alebo nie, ziadne vynukovanie. Ked to bude pretrvavat, tak by som mu povedala, ze ide dietatu zlym prikladom, chybaju rodinne vecere, poskodzuje si zdravie.. A inak este ma zaujalo, ze Ty nemas financie na rodinne masove vecere, ale on na kupovanu donasku pre seba ano?

cacianka
22. okt 2018

neviem prečo sa niekto čuduje čo má stravovanie spoločné so psychikou. môj otec bol veľmi ťažko chorý, strašne trpel, zomrel. ja som nemohla celé mesiace dopoludnia normálne jesť, až okolo 11 som ledva zjedla jogurt a pár piškót, alebo ovocie. potom až okolo 14-15,00 ma chytal hlad a mala som skôr chute na vyprážance, gyros, kebab, večer zas len niečo ľahké na polovicu rožka a ovocie. v noci často pálenie záhy. neskutočne rozhádzané trávenie a jedenie. po prepustení z práce to isté. po každom väčšom probléme niekoľko týždňov/mesiacov.

ikonica
22. okt 2018

Co to bolo za traumaticku udalost?

Akoze cierny homor mi napadol... Neboji sa ze ho chces otravit?

Sorry....

janulka2811
22. okt 2018

Si vymysla nic viac,bud nevies varit o com pochybujem,ked doteraz jedol normalne alebo mu nechuti skratka domaca strava.Umrtie v rodine nieje pricina.

caroline_
22. okt 2018

@janulka2811 ale je to príčina, ja tiez ked som mala psychicke problemi som velmi vela pribrala, doslova sa mi ziadalo jest len take jedla ako bagety,pizza,hamburgre,kopec sladkosti atd...urcite odporucam navstevu psychologa, nemusi hned brat lieky, su aj ine moznosti

dievcanakopci
autor
22. okt 2018

Dakujem za odpovede. Nuz, je to tak, ze jedol vzdy malo jedal, ale zjedol ochotne aj ked som navarila nieco trochu ine ako co bol zvyknuty od mamy. K terapeutovi chodil niekolko mesiacov, uz aj prestal, ukoncili to tak, ze uz psychol. pomoc nie je potrebna a zvysok prace je na nom. Mne vadi to, ze ide zlym prikladom synovi, demotivuje mna samu a velmi mi chybaju spolocne vecere. Rozpravame sa o tom stale, aj o tom co sa stalo aj o jedle. On moje obavy hlavne o svoj zdravotny stav povazuje za neopodstatnene. Ale ked nuka 20mesacnemu dietatu polotovarove parene buchty s cokoladou na veceru, to uz naozaj musim zakrocit. Dovod traumy:umreli mu dvaja rodicia v priebehu 24 hodin.

slapina
22. okt 2018

@dievcanakopci neriešila by som ho a nechala by som ho tak. Chápem, že ťa to rozčuľuje ale je dospelý a keď sa budeš do neho neustále starať, tak to bude robiť z trucu

caroline_
22. okt 2018

@dievcanakopci a on ti co povedal?

tykat
22. okt 2018

@dievcanakopci ....vela ludi sa stravuje ako on, nehrotila by som to...ked sa o tom viete rozpravat tak sa s nim skus dohodnut ze trebars piatky bude vecerat s vami a uvaris nieco co ma rad...inak nech sa stravuje podla seba seba, pripadne nech si vyhliadne zdravsi "fastfood" nevyprazany alebo si k tomu da aj salat z cerstvej zeleniny, ovocie, vlakninu...
co sa tyka syna...z polotovarovej parenej cokobuchty na veceru raz za cas mu nic nebude.
Teraz by som skor riesila muzovu psychiku, jedlom z fastfoodu si len navodzuje pocit okamziteho uspokojenia.

caroline_
22. okt 2018

@tykat mas pravdu vela ludi sa tak bohuzial stravuje, ale autorka pise ze zmena nastala po tej tragedii,takze predtym jedol normalne

anninkak
22. okt 2018

A keby si mu obcas navarila nieco, co mu varila mama? Aspon docasne, na preklenutie tazkeho obdobia. Musi to byt strasne, co preziva. Aby zacal doma jest s vami a postupne opat prejdes na zdravsie, ked si zvykne opat jest doma. (neviem, ci dobry napad). Z takej traumy sa neda dostat rychlo. Prajem vela sil.

sardinka32
22. okt 2018

Moj nazor je, ze predtym Ti chcel len urobit radost a jedol to, co si navarila...asi nejake zdravsie jedla, ktore on velmi nemusel...teraz, mozno to aj suvisi s tou tragediou, sa uz prestal premahat, nema asi na to energiu a da si proste to, co chce. Tvoj syn uvidi, ked bude vacsi, ze ludia jedia kadeco, takze mu to treba vysvetlit potom adekvatne veku, co je zdrave, preco to treba papat a tak. Nutit chlapa jest daco, co mu nechuti, nikam nepovedie, akurat k hadkam. Alebo sa s nim dohodni, ze parkrat do tyzdna nech si da, co chce a xy dni nech je s vami Tvoje jedlo, ked Ti chybaju aj spolocne vecere.
@dievcanakopci

eliska13
22. okt 2018

@dievcanakopci nespravis s tým nič ja som sa roky rozčuľovala načo varím, keď on si dá rožok, či tu párenu buchtu.Navarene je vždy, ak mu je po chuti dá si, ak nie dá si hemendex.Povie, že má teplé jedlo v práci a večer mu stačí to čo si on dá.Ano je to divné u nás často každý je niečo iné a inokedy.Casom rezignuje s tiež som apelovala zdravím, spoločnou večerou, aký dá príklad dieťaťu a ešte budú hádky prečo dieťa má mať polievku či niečo iné a on si dá vianočku s kakaom🙂lebo dieťa tiež chce také ako otec.A tiež ma svojich pár obľúbených jedál tie klasické pečené kura, guláš čo ho doma naučili a ostatné je fuj.Ked Ti svokra povie, že nikdy nerobila pomazánku, paradajky paprika fuj, olivy fuj, šaláty vôbec, pochopila som, že tak sa u nich žilo a prestala som núkať, je dospelý jeho zdravie potom som často jedla vyhadzovala

eliska13
22. okt 2018

@dievcanakopci iná vec je, že tvoj muz minie veľa peňazí na donášku a to čo on chce jesť.To by mi vadilo,že sa dvojmo nakupuje a je to len také vymýšľanie.

wewika1
22. okt 2018

@dievcanakopci prepac, ale ked nie je ozajstny problem, tak si nejaky treba vymysliet?😝nezje to co navaris? No nech necha tak, hadam nie je digitalny a vie si nieco pripravit alebo objednat...druha vec je, priklad synovi. Nech sa ide najest do mesta alebo jedava inde ako pred synom. Ty spravis ustupok, ze nemusi jest tvoju kuchynu, on, ze nebude jest v pritomnosti syna...isto to nie je situacia natrvalo, tych fastfoodovych sraciek sa casom obje🤷‍♀️

simcika
22. okt 2018

@dievcanakopci obaja rodičia?... Nečudujem sa mu. Verím, že čas a láska ho z toho pomaly dostanú. Ja osobne by som nepolavila a niečo mu vždy ponúkla... Jasne, ze polotovary dieťaťu nie.

asia83
22. okt 2018

@dievcanakopci Môj muž má tiež teplý obed, takže na večeru už len niečo suché, poprípade volské oko a podobné rýchle jedlá. Zvykla som mu niečo navariť, ale pri dvoch hlavných teplých jedlách denne plus desiata, začal priberať. Tak mi to stopol a už ani desiata a na večeru len niečo málo suché, rožky s paštétou, s maslom a šunkou, atď. Nerozumiem, prečo vás to trápi. Zje, čo uzná za vhodné a na čo má chuť, je to dospelý svojprávny človek.

lujza123
22. okt 2018

Takmer každé jedlo sa dá navariť v zdravej, pripadne bezlepkovej ci veganskej a pod verzii. Náhodou taka Čína je chutné a zdravé jedlo, tak isto si spravíš curry, pizzu, domáce hamburgre, slovensku klasiku.... Tak skus aj niečo také občas navarit. Použi spaldovu múku namiesto normalnej, smotanu namiesto majonezy, nevyprazaj ale pec v trube.....

dievcanakopci
autor
22. okt 2018

@lujza123 ano to vsetko ovladam. Pracovala som v gastre a viedla som aj kurzy varenia. Tam ide skor o to, te muz cokolvek domace varene odmieta. Nielen doma, ale aj na navstevach. Trapi ma to preto, ako som uz pisala - zdravotne hladisko (stazuje sa ze pribral, zle sa citi) a ze nie je prikladom pre syna, ktory po nom chce vsetko opakovat.

dievcanakopci
autor
22. okt 2018

@wewika1 uz ho to drzi dost dlho na to, aby som videla ze to zacina byt problem. A naozaj si nemyslim ze hladam problem tam, kde nie je, ale snazim sa mu vyjst v ustrety ako viem.

Strana
z3