icon

Muž odmieta jesť doma uvarené jedlo

dievcanakopci
22. okt 2018

Ahojte maminy. Mam muza, ktory doteraz jedol skoro vsetko, co som mu navarila. Pred niekolkymi mesiacmi mal traumaticku skusenost (smrt v rodine) a odvtedy jeho zivotny styl isiel dolu vodou. Na ranajky iba pecivo, obed menucko v robote, vacsinou vyprazane a vecer zase iba pecivo, alebo si chce stale objednavat donasku (hotdogy, cina, burgre, atd). Varim pre syna a seba vyvazene, kazdy den polievka, je aj maso ale max 2x do tyzdna, rozne prilohy, salaty, natierky. Snazim sa robit vzdy aj zaujimave jedla pre muza, ako pulled pork, rozne pecene masa a podobne. Niekedy pride domov a ani sa nepozrie uz do hrnca a ja uz mu nenukam, vzdala som to. Jeho mama ho velmi rozmaznala, preto cely zivot jedava tak 10 jedal. Ale to, co robi teraz - zacinam sa uz bat naozaj o jeho zdravie aj o to, aby nesiel synovi zlym prikladom (20m). Ako takuto situaciu riesit? Prosim, neradte mi, ze mu mam robit 7x tyzdenne na veceru domacu verziu masovych junkfoodovych jedal, to naozaj nedavam financne, ani presvedcenim. Dajte mi prosim tipy, co vasi musi radi jedia na veceru, co sa da pripravit aj pre celu rodinu. Dakujem!

dievcanakopci
autor
22. okt 2018

Ano, dvojite nakupovanie je dost zasah do rodinneho rozpoctu.

dievcanakopci
autor
22. okt 2018

@anninkak ano skusala som, nechce jest vobec domace jedloyl, ani ked mu moja mama navari take, ako sa varievalo.

majkeel
22. okt 2018

Je ti neverny a zacal zahybat najskor Tvojej kuchyni. ;)

dievcanakopci
autor
22. okt 2018

@majkeel to je naozaj komentar na urovni.

radu_lienka
22. okt 2018

bila by ho lopatou, tak zomreli, taky je život, s tým nic nespravi, len sa pozriet pred seba a vidiet uzasnu zenu co rada caka na neho s večerou, syna ktorí mu rastie pred ocami. Nech sa zobudí, lebo bude alo tie prasce v telke, co len zeru a potom revu ze su tucny. Asi by som uz ziapala na neho...

michelle567
22. okt 2018

Skus sa s nim mozno porozpravat o financiach...ze vela ide na jedlo...to co sa kupuje domov z coho sa vari...vzdy ma navarene. Plus u neho kazdy den obed v praci a potom si este objedna na vecer doma donasku..a pritom doma vselico..my si tiez sem tam objedname pizzu ale nie ked mame nakupenu plnu chladnicku... Ze ako to idete poriesit.

kllamarka
22. okt 2018

@dievcanakopci a jemu nevadia tie peniaze čo do toho junkfood extra investuje? A nemá min snahu riešiť stravu - keď sa teda objektívne sťažuje na váhu a zlý pocit, čomu to pripisuje?

lubik87
22. okt 2018

@dievcanakopci môj jedáva na večeru celý obed polievka aj druhé

lubik87
22. okt 2018

@dievcanakopci haha teraz som si prečítala komentár o nevere až mi zabehlo :D

danina09
22. okt 2018

@radu_lienka len co krikom sa spravi, nic, on sa s tym asi potrebuje sam nejako vyrovnat, len najhorsie je na takeho cloveka sa pozerat ako sa opusta, ako chradne pred ocami, len komu niet rady tomu niet pomoci

esterba
22. okt 2018

@dievcanakopci reálne môže mať depresiu. Mne by to tiež nedalo pozerať sa, ako sa mi muž ničí pred očami, keď máme spolu žiť a vychovávať deti.

sweetdreams
22. okt 2018

@dievcanakopci mozno hlupost - neskusila si mu navarit nieco uplne ine, ako tradicnu kuchynu? mozno mu tvoje varenie pripomina kuchynu jeho mamky,skusk nejaky uplny ulet uvarit, co nikdy predtym nejedol..... alebo chodte spolu do restiky, dajte si daco dobre a povedz mu, ze zajtra SPOLU navarite to iste, ci to bude lepsie....tiez myslim, ze sa este vyrovnava so vsetkym a je to hlavne psychika.

janickacrazy
22. okt 2018

@dievcanakopci No asi ešte potrebuje nejakú odbornú pomoc, vyzerá to tak, že sa s tým ešte nevyrovnal, aj psycholog sa može mýliť, je to len človek. Možno potrebuje iný prístup, nie každý si sadne s prvým psychológom, ktorého navštívi. Úprimne si fakt neviem predstaviť, žeby mi zomreli zrazu obaja rodičia, asi by mi dlho trvalo sa s tým vyrovnať. Mám kamošku, ktorá vždy nemože jesť, ked má nejaké stresy v práci alebo doma, schudne aj 5 kg za pár týždnov.

deti95060810
22. okt 2018

@tehotna91 čo má spoločné traum. skúsenosť s jedlom? sú ludia ktorí pri strese prestanú jesť....poznám to. Iní zas papajú za dvoch...

deti95060810
22. okt 2018

ja by som sa na neho vykašľala...však je dospelý chlap nech je čo chce...môj mm dnes tiež nejedol obed...dostane ho zajtra...😉

tehotna91
22. okt 2018

@deti95060810 on neprestal iba zostal priebercivy

radu_lienka
22. okt 2018

@janickacrazy psychiatra

miriam11
Odpoveď bola odstránená
mircalla
22. okt 2018

Ja uz neverim otcovi mojich deti vobec. Peniaze mi nedava ziadne uz 2 roky, ak som uvarila kritizoval. Zamerne varim len detom a hladuje. Ked je hladny mu poviem, nech si daco kupi. Z 10 jedal mi 9 skritizoval plus vsetku stravim financujem ja. Dovi-dopo.
Chapem, ze ta trapi, ze jedava junk food, ale je dospely - skus mu fakt nevarit vobec, zbytocne sa namahas a stresujes.
Depresiu mam aj ja, ale nie nonstop (povedala by som, ze mam na to celkom dobre dovody)

mircalla
22. okt 2018

@dievcanakopci Tak mu uz v ustrety nevychadzaj, mozno ho prave to zmeni. Povedz mu, ze pribral, nevyzera dobre, o chvilu bude mat nadvahu a ta strava ho za par rokov zabije.

blue_eyes
22. okt 2018

Nasrala by som mu z vysoka. Ini by za akekolvek jedlo boli vdacni ...a tu pan vyberavy.....

alessia443
22. okt 2018

Toto je presne ako by si pisala o nas.. Moj manzel taktiez odmieta jest cokolvek, co doma navarim a prave toto je u nas najcastejsou pricinou hadok. Ono to totiz nie je tak jednoduche, ako niektore dievcata pisu, ze ved ho nechaj, ked nechce jest nech neje. Napr.moj manzel zacina pracu az popoludni, cize cez obed je doma, ja si kazdy den lamem hlavu, co navarit, venujem kopec casu, energie a lasky samotnemu vareniu, v neposlednej rade aj penazi a mlady pan ohrnie nosom a kupi si obed v praci. A polovica navareneho konci v kosi, lebo tiez ma nebavi tri dni za sebou jest to iste.. Cize financne je to tiez narocne.. A varit si len pre seba a dvojrocneho syna tiez nie je jednoduche,zvlast ked maly mi odmieta zjest uplne vsetko... Som z toho na prasky obcas.. Tak tuzim po tom, aby sa z chuti najedli a aby mi muz aspon raz povedal, ze som mu dobre navarila a ze si pochutil... Ale to je uplne scifi...No, zial velmi som ti neporadila, ja len ze takychto muzov je viac, no sama neviem, co s tym.. Asi treba ustupit z kazdej strany trochu... Drzim palce.

evallu
22. okt 2018

@dievcanakopci a ani tych 10 svokrinych jedál uz ne je? Ja by som pomaličky možno na to išla cez tieto obľúbené ?

sisaka
23. okt 2018

Bože, je to dospely človek, nech je, čo chce. Ja ani netuším, čo môj muž je na obed (ani on nevie, čo jem ja). Ja varím cez týždeň, nesledujem ani koľko si naberie, ani či to je. Nemá moc rad cestoviny, niekedy zje, inokedy nie, keď nezje, spraví si niečo iné a ja so synom to jeme aj na druhy deň, určite som koli nemu nevyhodila cestoviny z jedálnička. V sobotu jeme v reštaurácií, v nedeľu vari muž, ak urobí polievku, tak niekedy si dám tabletku a zjem ju (mám intoleranciu laktozy) niekedy si tabletku nedám a nezjem vôbec. Neriešime. Nech si každý je to, čo chce, trebárs aj junkfood, je to dospely človek, hádam do neho nebudem hučať, čo a kedy ma jest a presviedčať ho, nech je to, čo ja. Keď nechce vôbec jest, tak navarím o jednu porciu menej a vybavené. Ak vás ruinuje to, že jedáva vo fastfoodoch, tak mu povedz, že Vám nevychádzajú koli tomu peniaze a nech si skúsi niekde privyrobiť, keď sa nechce lacnejšie stravovať. Asi po tom, čo mu zomreli rodičia jednoducho nemá energiu tváriť, že mu niečo chuti a je len to, čo naozaj chce. Za seba môžem povedať, že by nielen môj muž, ale aj ja sme išli do vývrtky, ak by mal ten druhy potrebu riešiť čo, kedy, kde a koľko zjeme. Začni ho brat ako dospelého človeka, ktorý je schopný robiť vlastne rozhodnutia ohľadom toho, čo bude/nebude jest a nie ako malé dieťa, ktoré je neschopne navarit/kúpiť a tým pádom odkázané na to, čo rodič navarí. On nie je tvoje dieťa a nemá žiadnu povinnosť jest, to čo ty doma navariš.

moonlight1210
23. okt 2018

@dievcanakopci a ta zmena zo smrti rodicov sa prejavila cisto iba v jedeni?

radu_lienka
23. okt 2018

toto su tie uzasne svokrine naviky, ktore potom ako manzelky chceme zmenit... ja mam stastie ze zje vsetko... a tiez sa chodime eaz za cas naobedovat do restiky, povedz mu ze je tucne prasa ze to ide do penazi a hotovo

eliska13
23. okt 2018

@lujza123 ide o princíp myslím, že má na starosť dieťa, píše, že navarené sú aj 2 jedla prečo má mať starosť ešte s ním?
@dievcanakopci tak mu nevychádzaj v ústrety sú chlapi čo prídu z roboty a robia večeru pre ostatných.

eliska13
23. okt 2018

@sisaka lenže to je aj o úcte, že tá žena sa snaží a vari a nič mu nie je dobré.Ono to urazí, ale časom mavnes rukou a povieš jedz čo chces.Ono zavolať donášku či ísť do foodu je jednoduché to aj ženy by tak mohli fungovať, ale tie si povedia peniaze navyše, nie príliš zdravá strava....práve preto, že prisiel o oboch rodičov by si mal vážiť, že má rodinu a autorke záleží na jeho strave, zdravi.Asi nevarí zle, keď robila kurzy varenia.

negymama
23. okt 2018

ona ta prisposobivost v hocicom, teda aj v stravovani, je dost dana povahou. Poznam ludi co nejak z podstaty su velmi konzervativni a neprisposobivi, od mala tocia dookolo niekolko jedal a velmi tazko prijmaju do zivota nove chute, jedla, jedacie navyky.a pod.
vyberove jedenie je radene medzi porucdhy prijmu potravy a casto sprevadza aj ine poruchy napr. pervazivne, alebo depresie a pod. Preto sa necudujem ze tvoj muz v psychickej traume zvyraznil svoje sklony k vyberovemu jedeniu. Tvoj muz ma blok k domacej varenej strave, mam neter ktora ma blok voci surovej zelenine akejkolkvek, pritom sa vcelku zdravuje zdravo, zje ovocie, celozrne vyrobky, jogurty, syry, neje fastfood.

urcitu rolu moze zohravat aj svokrina kuchyna, ale nie az tak. Moj muz vyrastol na desnej kuchyni, svokra je taka jednoduchsia, doma mali madarsku mastnu kuchynu, lacne mastne maso, ziadne surove salaty, bo vsetkych jedlach plavaju oka bravcovej masti, na ranajky klobasove leco /nukali aj rocnej dcere/ , na veceru obarova slanina z bocika, svokra ked chce zjest surovu zeleninu, napr. listovy salat, tak aby to prezila a nezozelenela kupi 16 percentnu smotanu a do tej to doslova utopi. 😝

no a moj muz bez problemov ci tlaku, plynule bez problemov presiel na moju stravu, ja som sa najucila aj madarske jedla varit, ale bez premastovania, dokonca aj halaszle sa mi vydarilo. Moj muz hovori ze teraz za tyzden zje viac salatov a surovej zeleniny ako doma za rok. zje to co u mami v zivvote nejedli, ako kremove polievky z brokolice, patizonu, ci salat z cinskej kampusty.

dievcanakopci
autor
23. okt 2018

@moonlight1210 ano, iba v jedeni.