icon

Muž opustil hendikepované dieťa a chorú partnerku?

8. sep 2024

Momentálne má zaráža taka vec na zoznamovacich fórach- muž co opustil, ženu kvoli prepukajucej chorobe sklerózi multiplex - vraj im choroba zničila vzťah. Cozeee preboha, chudera žena teraz keď sa ma na niekoho oprieť, tak ju opustil.
Ďalší typ - opustil rovno dve ženy. S toho ta jedna ma hendikepovane dieta. Úplne žasnem, ze sa niekto naozaj zavesí na takéto exempláre a toto je to najhoršie co som zatiaľ citala a teda aj chuť má presla co sa v tom svete deje? Kto takych synov vychovával. A co to vôbec hovorí o tých ženách, ktoré si takéto niečo naozaj zavesia

Strana
z2
pribinak
8. sep 2024

@earlgrey vieš, ja to dieťa aj chápem, muselo to byt pre ňu strašne, asi kvôli bolesti z odlúčenia nie je schopná vidieť ako sa tá matka snažila a robila čo sa dalo

maciatkolulu
8. sep 2024

Jezisi nie je to normálne,ALE nevieš ,čo by si robila ty....alebo druhý....je to extra ťažké sa pozerať ako ti niekto blízky trpí a stať sa môže všeličo. Naozaj nevieš,čo by si robila ty. Cítits sa ako individum? No vidíš,ale reálne nevieš,čo by si spravila,keby a netvrd,že vieš .

autor
8. sep 2024

@katarinaba no tak počkaj...ani som nedostala- a slovo súdiť si vyprosim. Ked muz opustí, ženu, lebo je tučná. Ako pardon. Nemienim sa tu dalej obhajovať...ja také niečo v zivote nepotrebujem. Ked sa muž raz vzda komplikácií...ako pardon - to dieta si to postihnute telo nevybralo dobrovoľne. A to tu píšem o dieťati viacnasobne postihnute. Nie dakujem - takého muža chápať ani nechcem a nemusím!

sss777
8. sep 2024

Na toto sa dá pozrieť z rôznych uhlov pohľadu. Poznám rodinu, kde žena ochorela na isté neurodegenerativne ochorenie, keď mala 27 rokov. Doma 2 deti. Muž sa o ňu obetavo staral skoro 20 rokov. Ona bola jedna zlá a zatrpknuta žena (v podstate sa jej ani nečudujem, asi nie je ľahké bojovať s takou chorobou). V každom prípade on zomrel asi 2 roky po nej. Bol to zničený a psychicky dlhodobo týraný muž.
Áno, zachoval sa morálne správne - v zdraví aj v chorobe ...ale za odmenu dostal zničený život. Keby to bol môj syn, nechcela by som, aby sa správal morálne, ale bol nešťastný.

0silvia0
8. sep 2024

@earlgrey v tvojom pribehu chapem aj matku aj to nestastne postihnute dieta. Musi byt tazke toto stravit a asi nebola dostatocne silna na to, aby prijala, ze matka musela z niecoho zit.

katarinaba
8. sep 2024

Co pises? To mas odkial, ze je v pohode opustit zenu lebo je tucna. Kde to pisem?

annm81
8. sep 2024

Je veľmi veľký rozdiel, či niekto opustí takéto vlastné dieťa, alebo dospelú osobu, kde vstupuje do rozhodovania aj sila vzťahu medzi partnermi. Rozchádzajú sa predsa aj zdraví ľudia. Aj ja poznám ženu so SM. V čase, keď jej ju diagnostikovali, mala dlhšie trvajúci vzťah a chystali sa na svadbu. Rozišli sa, lebo sa takto dohodli, ona sama nechcela nikomu ostať na krku, najmä nie mladému človeku, ktorý má celý život pred sebou.

Ďalší aspekt, ktorý je nutné zvážiť je ten, že vážne chorému človeku sa môže dramaticky zmeniť psychika a ten, čo opúšťa, to vôbec nemusí robiť z dôvodu choroby, ale z dôvodu povahy chorého.

Realita je taká, že vážne choré dieťa, ktoré vyžaduje neustálu starostlivosť naozaj ľahko zničí hneď niekoľko životov - je to smutné, ale kto si tým neprešiel, by asi nemal súdiť toho, kto to nezvládol.

marca12
8. sep 2024

Normalne to nie je,ale bohuzial to tak je. Muzi su zbabelci. Oni zdrhnu,ale co ma robit zena?

vkatush
8. sep 2024

Autorka, to vyjadrenie "co to vôbec hovorí o tých ženách, ktoré si takéto niečo naozaj zavesia".
Nikto keď ide do vzťahu/manželstva nečaká, že príde ťažká choroba/postihnutie dieťaťa alebo dokonca smrť. Teoreticky vie o tom, ale reálne si vraví, veď mne sa to nemôže stať. A nikto nevie, ako sa s tým vyrovná, či už muž alebo žena.
Môžeš byť extre silný jedinec, no keď príde takáto situácia, nezvládneš to.
Odcudzovala by som asi jedine vtedy, keď by dieťa rodič nepodporoval ani finančne (keďže viem, aké je to nákladné). Ale časom (rokmi) by som mu to nemala za zlé, že odišiel, lebo by som chápala, že starostlivosť o chorého partnera alebo dieťa nedá každý.
Bohužiaľ máme v rodine (a aj v okolí) až príliš veľa prípadov s postihnutím či ťažkou chorobou, ale zároveň našťastie všetci sú ukážkoví partneri a rodičia, čo robia prvé aj posledné pre rodinu.

Proste, nesúď niekoho, ak si nebola v jeho situácii a aj ak si bola, nikdy to nebolo rovnaké, lebo všetci zvládame veci inak a každý "prípad" je iný, aj keď na papieri je rovnaký.

simsalabim
8. sep 2024

Moja byvala kolegyna ma syna a mala dievcatko s Downovym syndromom, so srdcovymi vadami atd. Mali ho v ustave, zomrela asi ako 3 rocna? Bravali si ju domov na vikendy a tak. Vravela, ze ustav im zachranil manzelstvo, zdravy rozum aj vztah so synom. Toto bolo v dobe, ked vacsina takych deti koncila v ustave. Jej syn je uz dospely a ma lastne dieta. Mimochodom, kolegyna bola psychologicka.
Jej pribeh som si vypocula po rokoch, netudila som, ze mala dve deti. Ale… kto som, aby som ju sudila?

autor
8. sep 2024

@vkatush ja tu ale píšem o tej druhej ci tretiej žene- nie tej pôvodnej. Ktora tomu mužovi verila to - navzdy ci v dobrom a zlom....

earlgrey
8. sep 2024

@pribinak
@0silvia0
Samozrejme, chápem obe strany, len to človeka zamrzí, keď pozná tú rodinu a všetko okolo.

matkahelka
8. sep 2024

Autorka, statisticky sa najviac vztahov rozpada do 2 rokov od narodenia dietata. Vsak aj tu na mk mas obden temu, ze dieta nema ani 2 roky a uz su od seba, lebo chlap sice dieta velmi chcel, ale realita s batolatom ho tak prefackala, ze zbabelo od rodiny odisiel. a to dieta nemusi byt ani chore, staci, ze vstava 3x za noc, ze ma koliky, ze je narocne. tak ako tu niekto uz vyssie poznamenal, chlapi nie su stavani na dlhodoby stres. pri chorych blizkych je ta zakaz nekonecna a malokto to da. opatrovala som par rokov svoju babku- plienkovala, krmila, kupala, otacala. je to masaker. moj muz vtedy x-krat povedal, ze on by toto nedal. a verim mu. mame v rodine chore dieta, tazko chore, celozivotne. rodina drzi pokope len preto, ze maju z oboch stran starych rodicov poblizku a ochotnych kedokolvek pomahat. neraz uz povedali, ze bez babiek a dedkov by sa im vztah davno rozpadol, pretoze pri chorom dietati bez pomoci nie je cas na utuzovanie partnerstva a chvile osamote.

cyberk
8. sep 2024

Akoze… ak sa ma narodit tazko postihnute dieta a matka sa rozhodne si ho nechat, ale chlap s tym nesuhlasi, tak preco by mal za jej rozhodnutie trpiet aj on? Tam nech si ta zena sama trpi, na tomto nie je nic na polutovanie, len sprostost zeny. V zivote by som neobetovala svoje stastie stvoreniu, ktore je predurcene k 0 produktivite, zije len na pristrojoch, uplne na pritaz, kotva na nohe. 🙈

gabikaa96
8. sep 2024

Bola tu taká diskusia keď žena písala že má tuším rakovinu,a manžel jej nechcel kúpiť kaše ktoré potrebovala a bol dosť hnusný na ňu,ak ju nájdem hodím sem link, ani tam som nechápala ako sa môže tak zachovať ten chlap.

cacianka
8. sep 2024

@gabikaa96 poznám ten príbeh, prednedávnom tu písala. Že načo, aj tak umrie 😭

luccija
8. sep 2024

Ty si žena máš iné emočne nastavenie a nepochopime to.Muzi ľahšie odídu, lebo sú zbabelci.Zavrie dvere a žena sa trápi, že kvôli chorému dieťaťu nemôže ísť do práce atď ..a on žije a zaplatí výživné.Ja naopak poznám ženu, ktorá sa s mužom starala 15 r o syna na vozíčku s DMO a pred 50 tkou si našla priateľa a odišla od nich.Osudy sú rôzne...ale väčšinou platí, že žena je viac mužovi oporou v chorobe a pri deťoch automatika

calin
8. sep 2024

@cyberk tak ja ti môžem povedať, že toto co si napísala by si asi Ty zazit ani nechcela. Ja som napríklad nevedela, že bude "problem" a co to ako zmenilo - keď otec zrazu nema záujem ...ked nepomôže ani s banalnymi vecami? Asi je lahko súdiť, pokiaľ ten príbeh nema tvar - ten moj ale tvar ma, moja dcera si takého otca nevysnivala a vlastne žiadne dieťa, ktoré je odstránené otcom i keď je 0 produktivita ako to nazyvas a teda znie to strašne. Takže nikdy by som nechcela takého muža, kvôli ktorému plače nejaké dieta aj keď je fyzicky ci mentálne hendikepovane!

deti95060810
8. sep 2024

autorka vieš ty vôbec čo je to starostlivosť o postihnuté dieťa? prečo odcudzuješ keď o tom vieš pramálo....
ja poznám dokonca aj ženu čo odišla od post. dieťaťa. Nie, neodcudzujem ju - asi si život predstavovala inak ako len stále byť doma a čakať od štátu pos*atých 500 e - z toho sa tiež asi veľmi vyskakovať nedá.... 😉 Navyše dotyčná pani mala vysokú školu takže sa isto netrápila len preto aby sedela doma - ale to je už aj politika štátu ktorá na týchto ľudí totálne kašle...
známy psych. povedal že s diagn. post. dieťaťa končí - sa rozvedie viac ako 90 perc. manželstiev... treba dodať ešte niečo viac?

deti95060810
8. sep 2024

@calin ahoj Calin... ako sa máte? ste ešte v Nemecku?

mikadooo
8. sep 2024

Ono je to trpkozvláštne, keď potom zistíš, že v tom druhom vzťahu ten muž normálne existoval až do konca života a že je to tvoja krv... A že bol v podstate úplne normálny... Nepíšem samozrejme o "tejto skazenej dobe".

deti95060810
8. sep 2024

@matkahelka bez babiek a dedkov by to nedali...
čítala som rozhovor s moder. Andr. Belányovou -Pálfyovou... má 3 opatrovateľky ku dcére a pomáhajú aj dedkovci...
len otázka kto si môže dovoliť z tých ľudí čo matka je väčšinou doma, opatrovateľky - len málokto....

thereisabear
8. sep 2024

Tak tie vzťahy neboli ani predtým určite ideálne. A radšej byt sama v kľude, ako s chorobou/chorým dieťaťom a navyše nefunkčným vzťahom k tomu.

calin
8. sep 2024

@mikadooo tak ja v podstate neviem ako to je myslene - ten náš chcel byť s nami - ale mal svoje požiadavky, ktoré neharmonizovali s bezpečim mňa a mojej dcéry. Takže život chcel linajkovat len on, lenže o tom vzťah nie je.
@deti95060810 no použiť štatistiku ako útechu k tomu, aby som si začala niečo s muzom, ktorý už 2 ženy "okaslal" ďakujem neprosím- nieco to o ňom predsa hovorí. Mame sa veľmi dobre - zijeme a necítim sa, žeby som obetovala svojej dcére život- vďaka Bohu. Svoje som tu v tejto diskusii odovzdala a teda ospravedlňovať nezodpovednosť voči dieťaťu- toto teda nie je moja šálka kávy. Ja tiež neviem do akej miery sa trápi moja dcera, ked ju otec neriesi počas prázdnin ci Viamoc, lebo našiel STASTIE. Takže sorry - tých 90% ma nezaujíma. Len nechapem tieto názory, ked to dotyčná nezažila a pausalizuje. Ako je jasne, ze tiež by som to nedala, keby bola moja dcera agresívna, lenze ona je anjel - je náročná len po fyzickej stránke

tetapetra
8. sep 2024

@zooeynka pamätám si ju. Nedávno som ju hľadala,ale už ako si písala nie je aktívna. Mam pocit,že je na insta.

vilma7
8. sep 2024

Neviem vo riešiš, veď milióny chlapov opustia aj zdravú ženu a azdrave dieťa...rozvodovost je extrémne vysoká.
Kopec ludi nezvláda situácie pri zdravých členov rodiny, vieš si predstaviť yu záťaž ešte keď je tam oveľa ťažšia situácia??? Čiže ťažké choroby, postihnutie deti..

dharmasanata
8. sep 2024

Ja si myslím, že tie vzťahy neboli "zdravé" ani pred chorobou. Keby boli, nikam by neodišli. Tie vzťahy by sa rozpadli aj bez tej choroby, ale možno neskôr.

lujza123
9. sep 2024

Som tu kedysi dávno prečítala prispevok od sestričky na detskej onkológii, zevraj úplne bežná vec ze veľa mužov zbabelo zdrhne ked dieťa alebo žena vazne ochorie

Každopádne si myslím ze to nejde úplne paušalizovať alebo hneď odsudzovať situáciu ked človek do toho úplne nevidí. Choroba zmení ľudí aj dynamiku vzťahu. Častokrát sa stane ze aj ten chorý ostane zatrpknutý, protivny, skratka nedá sa s ním vydrzat, nie koli chorobe samotnej ale tomu ako ho to zmení. Tu potom nevieš koho vlastne odsúdiť, chápeš ich obidvoch, aj to ze vyrovnať sa s chorobou je narocne, ale tak isto aj žiť s človekom ktorý je protivny

jana_eyre_2
9. sep 2024

Ja rozumiem čo chcela autorka povedať a rozumiem aj druhej strane, že je všetko individuálne a nie každý všetko zvládne a nevidíme do problémov ktoré pár mal.. kto má pozná vie že nemám rada zovšeobecnovanie..

Avšak myslím, že je naozaj veľmi smutné keď muž opustí ženu v ťažkých časoch a je aj smutné koľko ľudí ho vie pochopiť.. byva dosť časté, že muž situáciu nezvládne a radšej ujde od problému a hľadá inde - predpokladám že o takomto mužovi je diskusia.. dospelý človek, keď má dieťa tak by bolo ideálne aby sa o neho vedel postarať a nie utekať.. keby každý kto má nejaký problém utiekol, tak potom môže posledný už len zhasnúť..

Poznám reálne muža, čo sa chváli na soc.sietach ako skvely otec dieťaťa ktoré je choré, v skutočnosti ho ani nevida.. príde mi to strašne.. pre to dieťa, pre tú ženu, a aj pre tých ktori žijú v ilúzií aký je to starostlivý otecko... Nie som sudca, ale mám v sebe nejaký morálny kompas a taketo konanie pochopiť neviem..

Strana
z2