Muž podpichuje syna, že si vybral zlú vysokú školu
Syn ide zajtra na zápis VŠ. Vybral si technickú fakultu, strojárstvo odbor automobilová doprava. Podľa opisu bude môcť navrhovať, kresliť v model. programoch atď.
Dnes sa na tom pochytili s manželom, on ho zvozil ako si mohol toto vybrať, sú to len sladké reči a reálne bude pracovať v závode 12 hodinovky za minimálnu mzdu..
Reálne neviem, či má muž pravdu alebo nie, syna podporujem a nech robí to, čo ho baví ale naozaj nepotrebuje ing titul za pás (ako to muž nazval)
Tipujem ze muz ma max maturitu ;)
Neboj sa nic, s vysokoskolskym technickym vzdelanim sa vo svete nestrati. Drzim palce, studium to isto nebude lahke.
Je to super odbor. Len Sito je Matika, fyzika, chémia na technike :(
Manzel je strojar,automotiv… sice sme v zahranici ale uz na svk mal dobre zamestanie i plat a nie za pasom
Prepáč autorka, ale tvoj muž je hlupák, normálne som sa vytočila. Namiesto toho, aby syna podporil, tak ho takto demotivuje. Môj známy je zrovna tiež elektrikár ako tvoj muž a veľmi mu záležalo, aby syn po priemyslovke ďalej študoval. On mal teda opačnú situáciu, že syn nechcel. A raz to možno bude aj ľutovať. Môj syn zase študovať nechcel, má odbornú technickú školu a uplatnil sa veľmi dobre aj si dobre zarobí.
Strojár bol môj otec, pracoval ako konštruktér, strojár bol môj brat, pracoval v strednom manažmente a zarábal fajn aj na východe. Keď má tvoj muž pochybnosti, stačí keď si otvorí profesiu.
A kebyže náhodou tvoj syn aj nejakým nedopatrením robil vo výrobe, tak určite sa aj vo výrobe zarábajú celkom slušné peniaze.
A to sa manžel zobudil teraz deň pred zápisom na VŠ? Doteraz nevedel na akú vs jeho syn pôjde? A aku vs si manžel predstavuje?
Tak tak, ak vie, čo chce robiť, tak je už dopredu vyvolený za víťaza. Vie , čo chce. No a muža, kks, to by ťažko rozchodil, keď by mi huboval po funuse na dieťa. Ech.
Tvoj manzel si vôbec uvedomuje, že Slovensko je automobilová veľmoc a s takou školou sa po ukončení o neho pobijú? Nech si dá ešte angličtinu a môže si pracovne ponuky vyberať.
Prepáč, ale ja nepochopím ľudí, ktorí namiesto toho, že by sa tešili, že ich dieťa má záujem o štúdium a vzdelávanie a má nejaké ambície do života, ich namiesto podpory takto odrádzajú... Samozrejme, že netreba mať veľké oči a myslieť si, že vďaka vš bude neviem aký boháč, ale je to určite dobrá voľba, otvorí mu to pracovné možnosti a jeho zameranie je v súčasnosti žiadané, v budúcnosti mu to len pomôže.... Nieže by ste boli šťastní, že máte syna, čo chce študovať... kto iní ako rodičia mu majú byť podporou? Keby sa mu na škole nedarilo, flákal to alebo čo, ale vlastne ešte ani nezačal a vy ste zaujali takýto postoj, pre mňa nepochopiteľné, prepáč
Foter demotiver..zaroven pekne vidno ako doveruje synovi a ako ho povazuje za sikovneho..dakujem bohu, za mojich rodicov a dakujem tomuto prikladu, ako sa nespravat
Syn ked ide na VS je zrejme dost stary na to aby si vybral skolu. Pre pana, dajte mu sancu! Neucte ho zit v strachu "co ak to nedokazem", to je co za zivot. Spytaj sa muza ci svojho syna povazuje za totalneho blba, ked mu neveri, ze sa uplatni.... Co by ini rodicia dali za technicku skolu...drzim palce.
a preco sa muz stara do toho teraz, ked ide na zapis uz?? Preco mu neradil, ked sa na VS prihlasoval?? Toto by ma skor trapilo. Syna by som na tvojom mieste podporila. Nam teraz zacala na vyske dcera. Podporujeme ju v tom, co si sama vybrala, ved to bude robit ona a nie my rodicia. Ja ozaj nerozumiem, preco daktori rodicia zneistuju dieta. Ved je to len a len na tom dietati, uz dospelom, ako sa vysporiada so svojim zivotom a ako vyuzije to, co sa naucil/la na VS..
Muz si asi lieci na synovi svoje komplexy. Odbor si vybral uplne v poriadku, strojarina je teraz in. V podstate s akymkolvek technickym VS odborom sa syn dokaze uplatnit, ak bude sikovny. Ak skolu dokoci (nie s odretymi usami, ale ako plnohodnotny inzinier), tak sa o dobre miesto nemusi bat. Nie je ani tak rozhodujuci odbor, ale sikovnost a uplatnitelnost sa na trhu prace. Darmo skoci VS, ked si v praci nebude vediet poradit...
Ak chce kreslit tak VS je zbytocna, naucis sa tam max zaklady, ktore su volne dostupne na internete alebo na kurze AutoCad. V dnesnej dobe sa viac ceni prax nez titul toto je realita. Je krasne, ze vsetky mamicky podporia syna nech ide na vysoku skolu (je to spravne), len potom nech nepadne na hubu, ze vystudoval nieco co moze robit aj clovek bez titulu. A bude zarabat skoro minimalku.
Ja som dokoncil externe titul, presne kvoli tomu,aby som nedopadol ako vacsina mojich spoluziakov, kym oni mali problem nast po 5 rokoch pracu bez praxe a za skoro minimalku. Tak ja som v zivotopise uz mal 2x firmy 1.5 roka prax a hned po technickom pohovore ma chceli dat na vyssiu poziciu.
Chodil som na STU a poviem to tak, ze ak robis denne studium nemas mat cas ine veci riesit nez skolu.
Realita je, ze vacsina studentov po skoneni VS nic viac neponuka ako niekto s maturitou.
@topgabo
Strojarina nie je len o tom vedieť kreslit v autocade. To je len doplnok, niekde sa ani len nepoužíva. Dnes je už napríklad v Zilinskom kraji je taký nedostatok, ze beru aj čerstvých absolventov bez praxe, tu je automobilka na automobilke, nastupny plat 1400€ v cistom.
@katkami123 a je poziadavka titul ? neverim, ze to neni praca za pasom. Keby kazdy robil v automobilke strojara, tak nema kto byt za pasom.
Lebo to je krasne, ze vsetci tu spominate strojarinu. Konkretne posili mi pracovnu poziciu.
V rodine máme dvoch chlapov, ktorí majú strojarinu a teda majú sa veľmi, ale naozaj veľmi dobre. A ani jeden z nich nerobí za pásom. Tvoj muž má akú vysokú školu keď je taký premúdrelý? On už mal možnosť vybrať si svoju školu, teraz si vyberá mladý, tak nech mu do toho nekecá. A ešte jedna vec. Ak by aj robil za tým pásom aj s Ing. titulom, tak čo? Žiadna práca nie je zbytočná, na smiech a ani hanba. Hanba je keď rodič zhadzuje a nepodporuje svoje dieťa. To odkáž mužovi a synovi odkáž, že si vybral veľmi dobrú školu s ktorou bude mať perfektné uplatnenie v živote a že mu držím palce v štúdiu 😉
@topgabo Dobre. O tom ale vôbec nebol môj príspevok.
A keby náhodou skončil za tým pásom, tak čo? Bol by za to horší, menejcenný, na smiech, považovaný za úplného truľa, že má VŠ a robí za pásom? Myslím, že so strojníckou fakultou za pásom určite neskončí, ale ak by aj hej, tak aj tak jeden otec nemá čo zhadzovať svojho syna a jeho rozhodnutie ísť vôbec študovať a ponižovať za výber školy.
Autorka, vas syn je dospely a tvoj muz by mal respektovat jeho rozhodnutie. Dobre si vybral. Mam v okoli vela inzinierov strojarov a aj robim v automobilke a garantujem ti, ze tvoj syn ked dostuduje urcite nebude robit za pasom za minimalku. Stale je nedostatok odornikov v tejto oblasti. Drzim palce v studiu, nie je to jednoducha skola, brat raz rocnik opakoval a moji spoluziaci z gympla odtial vyleteli..
@topgabo
Od kedy musí byt za pasom strojár? Veď to sú jednoduché úkony, to môže robiť ktokoľvek. Tu to už nik robiť nechce, robia to Ukrajinci a Rómovia. Strojári sú ešte údržba, teda opravujú pokazený stroj, ale to sú všetko chlapi bez titulov s priemyselnou strednou školou a s certifikátom z elektriky minimálne paragrafom 21.
A ak chceš daj si profesiu, žilinský kraj a napríklad engineering automotive alebo priemyselný inžinier, inžinier údržby a čo ti vybehne.
@sidicek Ako v čom si idealizujem prácu iných? Spomenuté bolo len lekárske prostredie. Ideálne by bolo ak by sa pracovalo za ROVNAKO MZDU v rôznych pracovných prostrediach. A áno, keď nechceme rozbiť sicuálne zázemie našich detí a spôsobiť im tým psychickú ujmu, tak dobrovoľne ostávame v danej firme za min. mzdu. Počítame ešte 2 roky.
Syn si vybral dobre. Mozno nebude priamo dizajnovat a konstruovat auta, ale najde si realnu pracu na ktoru je vyzadovane taketo vzdelanie. Samozrejme cim bude viac sikovnejsi tym lepsie miesto v lepsej firme. Ideal ak uz pocas studia zacne niekde praxoovat resp pisat diplomovku v realnom podniku. Nech urcite ide na Erasmus a nech sa skusa zapajat do vedecko-vyskumnych aktivit na katedre/fakulte. Anglictina je nevyhnutna, preto hovorim o Erasme tam to pojde jednoducho a kedze strojarstvo ako take je v Europe signifikantne naviazane na Nemecko tak nemcina je v kombinacii so strojarinou; anglictinou rychlovytah do krasnej kariery ci uz na Svk alebo v zahranici. Mlademu drzim palce a zavidim, ze sa nasiel v takomto odbore a ze ma doststok moznosti ako nastartovat velmi kvalitnu karieru.
@katkami123 dakujem, presne som vedel co ocakavat. pozicie kde treba minimalne 3r. prax na podobnej pozicii, alebo bez skusenosti staci stredna skola. A samozrejme AJ a NJ tam kde treba skusenosti, prax a VS. Lebo su to zahranicne firmy.
@ysseba Realita je kruta. Ale bude presne tak vypadat pre okolie ako si napisala. Ja som si vyberal VS lebo presne som vedel co budem robit a nie na poslednu chvilu lebo nechcem ist pracovat. Podla popisu autorky okrem kreslenia vobec ani autorka netusi co ten odbor znamena alebo co tam naucia syna.
Napisal som moje skusenosti a realitu vela stastia.
@topgabo
Tu máš dve dnešné
Samozrejme, ze v kancelárii treba jazyk, bez neho sa dnes nepohneš.
@topgabo
Tu máš najcetstvejšiu ponuku, zase ďalšia od kedy som tu pridala tieto dve vyššie. A tie roky praxe ber s rezervou, to keď napíšu 2, to znamená, ze môže byt aj absolvent :
https://www.profesia.sk/praca/neways-slovakia/O...
Drzim synovi palce a velmi mu fandim!
Ja sama som vo firme (velky svetovy koncern) zaoberajucou sa vyvojom aut (vystudovany ing ekonomie na financnom oddeleni), a ludi s technickym vzdelanim hladame stale, su naozaj velmi ziadani!
Ak by syn mal ambicie posunut sa smer Rakusko, kludne ti dam kontakt na nasu firmu 🙂.

Tak ked to vnutorne tak chcel, tak co narobis, len mu drzat palce. Uz len to, ze ide studovat podla svojich preferencii je prvy krok k uspechu. V kazdom obore moze clovek uspiet, aj zarabat.