icon

Muž podpichuje syna, že si vybral zlú vysokú školu

6. sep 2023

Syn ide zajtra na zápis VŠ. Vybral si technickú fakultu, strojárstvo odbor automobilová doprava. Podľa opisu bude môcť navrhovať, kresliť v model. programoch atď.
Dnes sa na tom pochytili s manželom, on ho zvozil ako si mohol toto vybrať, sú to len sladké reči a reálne bude pracovať v závode 12 hodinovky za minimálnu mzdu..
Reálne neviem, či má muž pravdu alebo nie, syna podporujem a nech robí to, čo ho baví ale naozaj nepotrebuje ing titul za pás (ako to muž nazval)

Strana
z6
ysseba
10. sep 2023

@topgabo A nie je jedno ako by "vypadal" pred okolím? Jedno je proste isté - strojnícka fakulta v minulej dobe, ani v tejto bode a myslím, že ani v budúcnosti nebude nikdy prešľap vedľa.

hankm
10. sep 2023

@mergimar dokonale si opisala realitu firiem v hladovych dolinach. Pozostatky sprivatizovanych firiem bez akehokolvek drivu resp max drive ako z firmy vytiahnut $$$. Drzim palce aby ste casom nasli kvalitneho zamestnavatela.

hankm
10. sep 2023

Este jedna poznamka. Moje subjektivne pozorovanie. Situacia je taka, ze relativne obdorna praca fyzickeho charakteru je podststne lepsie platena ako porovnatelne odborna praca mentalneho charakteru (kancelarska). Akokeby dan z pohodlia. Mozno az zasadny klucovy hraci v kancelarii su daleko nad oststnymi kancel poziciami a teda aj nad pracovnikmi v "terene". Akokeby bez toho stredneho odborneho stavu mohol veselo fungovat biznis. Vnimam to aktualne cez situaciu u mna v praci ale aj z odpozorovaneho. Opakujem, subjektivne vnimanie.

maruska2269
10. sep 2023

Moj svagor ma tuto skolu vystudovanu. Ano pracuje v automobilovom priemysle. Ano pracuje vo firme, ktora vyraba suciastky na auto. A robi presne to co vystudoval. Navrhuje tie suciastky, v programe. A s velmi dobrym platom na slovenske pomery. Uz v poslednom rocniku skoly mal dohodnutu pracu po statniciach. A vacsina jeho spoluziakov tiez. Bola tazsia skola ake myslim si ze to stalo za to. Takze ak ho to bude bavit a bude mat snahu bude sa mat dobre.

tinatitti
10. sep 2023

Toto je dnes veľmi žiadaný odbor. Odborníci v tomto odbore sú už tzv starí paprdovia. Takže sa hľadajú mladí šikovní vývojári. Nehovorím o procesných inzinieroch. Tam ide o procesy výroby v strojárstve. Ale ak sa chce venovať vývoju nových súčiastok do aut príp vývoju celých áut, smelo do toho. Ak sa však chce uplatniť, musí dokonale ovládať min 2 cudzie jazyky. Poznám muža, čo vyštudoval tento odbor. Plynule hovorí 5timi svetovými jazykmi, robí ozaj lukratívne práce. Precestoval za prácou polku sveta. Tvoj muž má žiaľ úplne mylnu predstavu.

vercavercaverca1
10. sep 2023

Ahoj 😊 ja mám vyštudovanú Strojnícku fakultu, len iný odbor. Nepracujem za pásom 😊, prácu som si našla v svojom odbore. Som veľmi rada že som sa dala na techniku. Ani sme neskončili a už sme mali viacerí pracovné ponuky. Ja môžem len odporúčať.
Držím palce, aby ju úspešne dokončil.

slovakboy
10. sep 2023

@bullinka v normálnej firme to tak nechodí. Ono nie je problém keď zarábajú robotníci veľa to je vlastne dobre. Ale nemôže človek so vzdelaním a so zodpovednosťou zarábať menej, platí sa hlavne za zodpovednosť. A potom za odbornosť. A až tak za menej kvalifikovanú prácu. Aj u nás zarába robotník so skúsenosťami a odbornosťou veľa a možno aj viac ako mladý inzinier. Pocul som že v Taliansku absolvent VS prvý rok robí len za minimum. Ale to je vporiadku prvý rok absolvent viac obťažuje ako niečo užitočné urobí. Ale po troch rokoch je schopný podať aj lepší výkon ako starší inžinieri. A to už sa musí prejaviť aj v jeho plate, inak pôjde inde zbierať ďalšie skúsenosti a firma si môže školiť ďalšieho.

slovakboy
10. sep 2023

@hankm tak to je tiež nejaká nezdravá firma. Stredný manažment je vo firme veľmi dôležitý. A ak ho bude vedenie podceňovať doplatí na to cela firma. Daň z pohodlia? To je čo za termín? Odborná fyzická práca a odborná mentálna je aký rozdiel medzi nimi? Možno len ten, že odborná fyzická je urobená hneď. Aj účtovník je odborná mentálna a hneď urobená práca. Ale vývojár ako chce študovať ten chlapec urobi produkt ktorý môže živiť tisíc ľudí 10 rokov. Osobne mám skúsenosť, že to tak je. Tomu človeku dala firma najvyšší plat. Ďalšia skúsenosť: vývojár sedí a rozmýšľa niekoľko týždňov. Dostal za úlohu urobiť nový inovatívny dizajn. Chodí po internete študuje patenty ale nič nerobí. Doslova akoby sa len flakal. Nik mu nesmie dať inú ulohu. Po troch mesiacoch príde s nápadom a odprezentuje ho. Dostane na vývoj celu skupinu ľudí a 5 rokov času. Náklady sa vyšplhajú na 10 miliónov a projekt sa kvôli problémom predĺži na 7 rokov. Nakoniec je z toho produkt ktorý nik na svete nevie urobiť. Kým takto nebudú rozmýšľať Slovenskí veľkopodnikatelia, tak budú stále len trocháriť a kontrolovať či náhodou pán inzinier nesedel na stoličke pridlho. Hanba podceňovaniu umných ľudí. Ale potom ten istý veľkopodnikateľ obdivuje konkurenčne výrobky a strka úplatky lekárom ktorí robia fyzickú vysoko odbornú prácu hneď. Kto nevie rozmýšľať v horizonte dlhšom ako je týždeň, nemá čo robiť na vysokej funkcii. Áno aj stredný manažment a aj inžinieri potrebuju občas preplesk a konštruktívnu kritiku aby nerobili neuzitocne aktivity. Stretávam sa s byrokraciou vychádzajúcou práve od manažmentu. Alebo vynikajuci odborník je nemehlo v plánovaní a organizovaní prace sebe a druhým. A ekonóm čo nemá páru o strojarinu ho musí viest a dirigovať. Aj to treba ak to treba.

ahhola
11. sep 2023

@slovakboy... Právnikov je malo🙃 no...
Ako hovorí colombo.... Tím sa to vysvétluje.
Známa si najala drahého právnika, ale fakt nechutne drahého, známeho "právnika". V nechutnom športe o pozemky v PK, baba mala všetko nepriestrelne podložené, lenže proti nej bolo HZDS a ti si najali toho istého!!! Baba nemala šancu. Ešte to hnije kdesi v Štrasburg, ale bez šance. Už sa čaká len na jej koniec. 👿
SK justícia na lavici obžalovaných... Pre pána Bžána.

jana_eyre_2
11. sep 2023

Poznám presne toto isté ako chlap zvozil svojho syna za podobný typ školy, chalan sa nechal zlomiť a vybral si školu podľa priania rodičov.. nedokončil ju a o pár rokov aj tak šiel na tú ktorú chcel a tak sa mu štúdium predĺžilo..

Rodičia by už v určitom veku mali pochopiť, že deti majú vlastné rozhodnutia a ak aj urobia chybu a výberu si zle, tak si ju odziju oni sami, nie rodičia..

natalka81
11. sep 2023

Môj brat skončil presne tento odbor pred 4 rokmi, so svojou priateľkou. Pracujú na manažérskych pozíciách v automotive. Je to veľmi dobrý výber, nech študuje a nech sa mu darí 👍🤑

mergimar
11. sep 2023

@hankm Ďakujem. Bohužiaľ, je to tak. Ja viem, je ťažké si pre niekoho predstaviť pracovať s vyštudovanou VŠ a už aj s niekoľko ročnou praxou za min. mzdu. A ešte keď sa priznám, že som sedela aj polroka v Lidli za kasou...No nebolo na výber. Ak by som mala menšie deti, sťahovala by som sa určite za lepšou prácou. No už počkám nech skončia SŠ a urobím krok. Dokonca manžela som pred 2 rokmi vytiahla z ešte horšie plateného prac. miesta. Tam im nedával ani min. mzdu. Majiteľ bol niekoľko x prešetrovaný inšpektorátom práce, ale nič sa nevyriešilo. Nedával im ani obedy. On ale nie je vôbec ambiciózny. S ním nepohnem. Viem, že sú aj lepšie platené práce, netvrdím, že nie. Sledujem trh práce, ale u nás som nič nenašla.

katkami123
11. sep 2023

@mergimar
S tvojou školou a praxou robiť za minimálnu mzdu 🙈🙈 ak vieš trochu po anglicky, v Žilinskom kraji si mozes pýtať nastupny plat bez hanby 1700€-1800€.

mergimar
11. sep 2023

@katkami123 Trochu viem. Ver, že by som šla. No momentálne nechať doma puberťákov samých...vieš si predstaviť čo by robili? A zase sťahovanie by nám neschválili. Výčitky by od nich boli asi do konca života.

petkavka
11. sep 2023

Tu su 2 moznosti: A, takato poznamka ho nerozhodi a naopak doda motivaciu ukazat, ze moze byt medzi najlepsimi v obore B, takato poznamka ho rozhodi a potom je jedno co studuje, skonci kludne aj za pasom

katkami123
11. sep 2023

@mergimar
Puberťaci za chvíľu pojdu každý tiež asi na VŠ, horší prípad, do prace a tu hladat v Sobranciach, no neviem… (nemyslím v zlom) aby ste cela rodina nerobili za minimálnu a úplne zbytocne. Môj muž tiež išiel za prácou a už tu ostal.

mergimar
11. sep 2023

@katkami123 Však píšem, že tie 2 roky počkám a ak sa tu u nás dovtedy nič nezmení, aj bez muža, ale ja pôjdem za lepšie platenou prácou.

elenka.k
11. sep 2023

mužovi odkáž, že máme zamestnanca Ing. - super výška,
a robí u nás pomocného zámočníka 😖
tiež poznám jedného návrhára v Porsche v Nemecku a nemá žiadnu výšku.

katkami123
11. sep 2023

@mergimar
Tak za dva roky, daj si kurz angličtiny, budúci rok ma byt podobný projekt ako tento rok cez UPSVaR - Nestrať prácu, vzdelávaj sa, cely ti ho preplatia, len si to musíš v tých papieroch obhájiť, že ako ti to zlepší pracovné podmienky, atď. Tento rok preplácali kurzy až do výšky 1500€. Ja som sa to neskoro dozvedela, keď už boli peniaze z fondov minuté 😓. A máš vyriešené.

veronicka88
11. sep 2023

Napíšem len toľko...je mi ľúto tvojho syna...otec by mal byť podpora...vzor a zrkadlo....má byť rád že si vybral niečo rpakticko-IT-teoreticke a nie mu podkopávať nohy. Nie je to správne čo robí a že ho zneisťuje...radiť mal pri podaní prihlášky nie pri zápise😩

guiseppinka
11. sep 2023

@veronicka88 mojmu muzovi povedal oco na promociach, ze neveril, ze tu skolu skonci... Tolko k podpore zo stranx rodicov

sylvie
11. sep 2023

@guiseppinka aspon ze mu to povedal az po promociach a nie na zaciatku studia 😉

guiseppinka
11. sep 2023

@sylvie joj, myslim, ze aj tam to bolo... Resp. som si 100% ista, ze tam bolo vsetko mozne, len nie podpora..

sylvie
11. sep 2023

@guiseppinka och tak to je zle.. aj keby som si to myslela, tak by som to svojmu dietatu nepovedala.

mergimar
11. sep 2023

@katkami123 Mňa to napadlo tiež. Hneď ako s týmto projektom vyšli. Teraz si mi ho pripomenula. Ďakujem.

Strana
z6