Muž sa chce sťahovať z Bratislavy na východ
Ahojte dievcata, som uplne zufala, som z bratislav, kde som spoznala pred 4 rokmi aj svojho muza, dnes mame rok a pol stare dievcatko a asi posledny rok zacal muz vymyslat ze chce ist spat na vychod odkial pochadza. Mame kvoli tomu dost caste hadky, ja si to neviem predstavit, mam tu vsetko, som tu doma, mam tu rodicov, brata, kamosky, dobru pracu. On tam ma len mamu, aj brata s rodinou ale moc s nimi ani nevychadza… nemame tam ani nejaku ponuku na pracu.. nikdy sme sa predtym nebavili ze by sme odtialto odisli, on je taky pecival chce zahradku dom a tu v bratsialve je nieco take tazsie ale stale mu hovorim ze za nejakych par rokov sa nam urcite podari nejaka mozno chata kam budeme moct chodievat, jeho mama je aj starsia a aj ma boleti, moni rodicia nam aj s dietatom vedia obela viac pomoct. Jeho argumenty su stake ze je tu sam, on nema ani rad mojich rodicov, je hrozny nervak, proti kazdemu nieco ma, aj preto nema vela kamaratov, ja mu odpustam vsetko , vie mi hrozne veci povedat a este aj v tomto by som sa mu mala prisposobit? Je tu 17 rokov to si mal skor rozmysliet ze tu nechce byt.. uz aj spomenul rozvod ale to len ako vyhrazku lebo si myslel ze to ma prinuti zmenit nazor. Je dobry otec, aj mi s malou pomaha nechcela by som aby zil niekde inde ako my, dcerka ho ma velmi rada.. poradte mi prosim co mam robit 😔
@marseillefan, potom by bolo fajn sa ako Neandertalec nesprávat. A nevytrhavat časť príspevku z kontextu, aby mi to sedelo. Manžela mam a sťahovať sa nechystám. Napriek pozornemu prečítaniu som nenašla žiaden bod, ktorý by ukazoval, kde je tých viac možností na východe. Škoda, rada by som sa niečo nové dozvedela. Takto môžem len dúfať, že ma nabudúce do tých Košíc pustia (mam tam rodinu) , keď už som takto nevhodne odhalila štátne tajomstvo, že je v Bratislave viac škôl než v Kosiciach.
@pantina007, ono ta Bratislava fakt ponúka veľmi veľa. Ja som s deckami roky dochádzala na plávanie a hokej, lebo tie ponuky proste boli širšie a pre mňa výhodnejšie (časovo). Keď corona tieto možnosti silno ohranicila (neriskujem dvakrát do týždňa odvisnut na hraniciach v zápche), skúšala som nájsť ekvivalent v mieste bydliska - a nenasla som (to teraz porovnávam so západom, nie s východom). Polohu na hraniciach považujem za obrovský bonus, do hodiny si v štyroch krajinách. Jasne, ze to nie je žiadna životná nevyhnutnosť alebo priorita. Ale je to fajn.
@vroni Neviem, čo vás na tých prestížnych bratislavských školách učia, ale z tohto tvojho príspevku som nič z kontextu nevytrhol. Zjavne máš pocit, že napríklad také 250-tisícové Košice nemajú na výber dobré školy, krúžky, či cestovanie. Nehovoriac o tom, že moja skúsenosť je taká, že s prestížnosťou školy nekoleruje vzdelanie žiakov, ale ich skôr ich namyslenosť.
Pre istotu ti sem celý príspevok skopírujem, aby si si ho po sebe poriadne prečítala:
"Ja som rodená Bratislavčanka a na východ by ma nedostali ani za milión. Je tam nádherne, o tom ani reči, ale možnosti veľmi máličko. Hlavne pre niekoho, kto je rozmaznany širokou ponukou. A s deťmi už vôbec nie. Dobra škola je pre mňa alfa i omega, ponuka krúžkov, cestovanie... No proste nie. Ešte pochopím, keď ma niekto obrovskú rodinu, kde sa stretávajú, pomáhajú si, žijú "na jednom dvore", že mu to chyba. Ale ja by som sa zmysila."
@marseillefan, ďakujem, svoje pocity zvládam celkom slušne, nemusis mi ich vysvetľovať. Tak schválne, koľko je Montessori škôl na východe a koľko v Bratislave? Koľko cirkevných škôl? Jazykových? Samozrejme, že by bola hrubá arogancia a neznalosť odmavat s tým, že neexistujú. Existujú. Len keď chceš napríklad spanielsku školu a ona je len jedna, tak nemáš na výber, musíš ju vziať. Kľudne to môže byť tá najlepšia škola v republike. Ale výber nemáš. Rovnako môžeš tvrdiť, že je v Bratislave väčšie množstvo zlých škôl ako v Košiciach. A asi to aj bude pravda. Lebo ich je jednoducho viac. A presne to som tvrdila aj v príspevku. Nie ze sú v Bratislave najlepšie školy, ale je ich najväčší výber. Dobra škola je pojem hodne individuálny. Pre niekoho sú to výsledky v súťažiach ci všeobecných hodnoteniach, pre iného individuálny prístup, pre tretieho dôraz na jazyky, matematiku ci vegetariánsku stravu. Preto je (pre mňa) dôležitý výber. A ten mi väčšie mesto poskytne viac než menšie. Bratislava viac než Košice, Košice viac než Ružomberok a Ružomberok viac než Horna Maríková. Co neznamená, že si myslím ze v Hornej Marikovej žijú Neadertalci. Len mne by to tam nevyhovovalo. Nič menej a nič viac.
@pantina007 iste všetko sú to veľké výhody, ktoré píšeš čo sa týkajú trávenia voľného času, ale to musíš predostrieť mužovi.A možno je typ, ktorý to vôbec neocení rozumiete si v trávení voľného času, je aktívny, športový či výletovy tip?
Stále som nečítala čo je ten hlavný dôvod, že chce ísť domov samota,?že tam má rodičov rozmýšľa čo s nimi, keď budú starší?chce zmeniť prácu, bývanie?neviem tvoj názor pozná, takže vie, že rozbije rodinu a musí mať obrovský dôvod pre ktorý chce ísť prec
@vroni Tak španielsku bilingválnu montessori školu tu v Košiciach skutočne nemáme. Trošku ťa ale ľutujem, lebo čo ak raz zatúžiš po činsko-írskej trilingválnej montessori hokejovej škole s výučbou hinduizmu? Takú na 80% nemáte ani v Bratislave... nechýbajú ti tak trošku možnosti, ktoré ponúkajú väčšie mestá ako je Bratislava? Tá obmedzená bratislavská ponuka ťa musí deptať... :( Tak ale možno celá tvoja rodina žijete ako sa hovorí "na jednom sídlisku" a to by ti inde chýbalo. Možno tam aj každý druhý deň máte kde zaparkovať.
@marseillefan, odhalil si ma ako pomník. A mimochodom, v Bratislave nebývam 🤫
@pantina007 Nech si tvoj muž položí otázku prečo sa kedysi odsťahoval z východu.... Úprimne ti poviem, žijem na východe ale keby som nebývala konkrétne v kraji v akom bývam čo sa prírody a okolia týka už tu nie sme. Ako hovorí môj kamarát od stredu Slovenska na západ je iný svet. Tu nie je nič. Deti nemajú možnosti, dospelí nemáme možnosti vyžitia, trh a kúpnu silu ani nespomínam. A nech sa na mňa nik nehnevá, tu sú ľudia viac zadubení ... Samozrejme česť výnimkám 😉 čiže určite zostaň kde si, Spišská Nová Ves je pekné mesto ale max na víkend asi...
@zarrinka presne, suhlasim. Som z vychodu - PO kraj. Su tam slabe moznosti prace. Po skole som odisla na stred do krajskeho mesta, tiez to nebolo nic moc, ale lepsie a napokon som sa vydala k Ziline a moznosti teda mame obaja paradne. Vdaka jazyku mam paradny plat, vyjde mi maximalna materska, muz robi v IT, kde pekne zarobi a casto mu vo firme ponukaju ine projekty lebo je sikovny a rad sa uci, a to ani IT nestudoval. V rodine mame aj ludi, co robia v Kii a zarobia pomaly to, co moj muz. Sice uznavam, je to trojzmenka, ale predsa su to ine peniaze ako kdesi v kablikarni na vychode, kde robi moja mama. Aj tu mame krasnu prirodu, casto chodievame na vylety. Co je vsak menej, a to nemyslim cez koronu, je kultura. Mam pocit, ze sa tu toho deje malo. Na vychod by som si uz nevedela predstavit ist zit a pracovat.
@zarrinka
Ja sa nikoho nechcm dotknúť, ale mám pocit, že každý, kto je šikovný, ide z východu preč … za lepším. My máme na ulici štyri rodiny z východu a to nie sme moc dlhá ulica 🤪. Ľudia od Prešova, Sniny, Svidníka, Spišškej, Stropkova. Fajn žúrky mávame 😂🤪. Ale z toho handrkovania sa východ - západ mi je niekedy smiešne. Ja som veľmi alergická na to, keď niekto z BA začne niečo v duchu, že východniari su sedláci (čo je trápne, keďže polka BA je z východu) alebo opačne, keď ľudia na východe začnú hádzať trápne poznámky, že “blaváci”. Akože … 🤦♀️. Aj v tejto diskusii … na sa tu hádajú ľudia, fakt jak malé deti, kto ďalej dociká … Tak logicky, BA vzhľadom na to, že je to hlavné mesto a jej polohu, bude na tom možnosťami lepšie ako KE. Ja som vyrástla neďaleko SNV, v KE mám kopec rodiny a oni sami povedia, že keby ich nedrží rodina, deti, niečo … berú sa preč. Ale moja sesterka napríklad prešla svet, žila kade tade a nakoniec kúpila byt v KE, že bude žit tam … Je to veľmi indivindi. Len slovač sprostá furt bude hľadať rozdiely a dôvody na hádky 🤦♀️.
@yoxinka máš pravdu, Slovensko má na tak malý priestor veľké rozdiely a ľudia by mali byť súdržnejší.... Ale nie sú... 🤔 Ja zas zbožňujem východniarov ktorí po pol roku v Ba majú akcent akoby tam žili od detstva a zas mám kamarátov z Ba ktorí sú odtiaľ rodáci a ani oni sa na nich nechytajú 😁 je to smiešne a zároveň smutné...
žial je to tak. Všetko sa stavia na južnom Slovensku,a sem tahaju robit kde akých Rumunov a spol. A na Východe nie je kde lopatu zapichnut. Takto to dalej nepojde,koncentrácia obyvatelstva je najvačšia na južnom Slovensku,lebo každý sem chce íst,a ja sa im nečudujem. Na východe nezamestnanost a tahaju sem Rumunov a Ukrajincov. Smutné,ked vláda dá prácu radšej cudzincom
@pantina007 poviem ti z mojej skusenosti. Ja som bratislavcanka. Pred 8 rokmi som privolila ze ok rodinny dom v dedine odkial je muz. A uz 8 rokov sa snazim odtialto dostat. Mentalita ludia sluzby moznosti pre deti su pre mna ineee. Aj ked nie som narocna. Snazila som sa vybudovat tu domov ale nikdy sa mi to nepodarilo. Moj najvacsi ciel teraz je odtialto zmiznut za kazdu cenu.
@tained uff no tak nerada by som taketo nieco prezivala a hlavne na ukor “jeho” stastia ktore podla mna neni ani iste co by nastalo lebo je nespokojny furt so vsetkym by som mala byt ja nestastna. Nic moje stanovisko pozna musi akceptovat alebo nech sa paci, nikto ho nedrzi.. dakujem a drzim palce nech ti vyjde zmena a navrat domov..
@pantina007 ❤️ Dakujem pokladik. Ziadne kompromisy! Musis byt DOMA!
@pantina007 no BA nie je pre každého, pre mňa je to jedno chaotické pochmúrne mesto a počula som taký názor od viac ludi čo tam napríklad študovali, že žiť by tam nechceli. Mne sa páči napríklad Praha, Viedeň, tie majú dušu ale BA pre mňa nie... Podľa mňa kompromis by bol dom pri nejakom väčšom-krajskom meste na strednom alebo východnom Slovensku.

@vroni Myslím, že skôr nerozumieš ty. Totižto si doslova napísala "A s deťmi už vôbec nie. Dobra škola je pre mňa alfa i omega, ponuka krúžkov, cestovanie... No proste nie." Ako keby sa na východe nedalo cestovať, ako keby tu neboli dobré školy a ako keby tu nebola ponuka krúžkov. O manželstvo s tebou nemám záujem, ani ťa sem neťahám. Ži si kde chceš, ale nerob z nás tu neandrtálcov.