Stahovanie na východ Slovenska. Pre a proti presťahovaniu
Dobry den, riesili ste nieco podobne/
Obaja sme z vychodu ale od vysokej skoly v ba. Teda celkovo sme v ba 11rokov. Momenatlne byvame pri Ba v dome, mame 2 deti. Manzel pracuje v zahranici- nie manualne, lieta hore dole cca 2-3x mesacne na par dni dobre platena praca cca 5rokov uz. Ja som si na ba zvykla je to uz moj domov , mam tu kamosky , deti kamaratov idu tu do skolky atd. Proste mam dom snov , zariadenynpodla seba, velku zahradu atd. Nastupujem do starej prace.
Manzel vsak vkuse omiela ze sa uz chce vratit na vychod kupit dom niekde na dedine a to myslim vychod ze total- he, mi okolie. Lebo tu ma kamosov, priroda atd a ze bude lietat z kosic. Ok mame tu rodinu ale ja skm si zvykla na svoj klud a nie stale byt unstarych rodicov aj ked detom je tu samozrejme super . Ja si totu neviem vobec predstavit zit v nejakej dedine na vychode opat. Som ucitelka a tu je teda ucitelka dost tazko zhanatelna poziciancize podla mna budem aj bez prace . Uz vidim ako on bude stastny ze moze somstarymi kamosmi chodit kukat futbal a pod a ja budem doma v nejakej diere kde nechcem byt. Samozrejme hlavny dovod su peniaze. Zijeme dost vysoky standard v Ba lenze neusporime tisice ako by sme usporiki na vychode s 300e hypotekou. To je unho druhy hlavny dovod Su peniaze, kedze v ba mame vysoke naklady na vsetko. Co si o tom myslite 😢
my sme z východu utiekli pred pätnástimi rokmi na západ do menšieho mesta, nie do BA a ja by som sa tam nikdy nevrátila, už len svojim deťom by som to neurobila a už vôbec do hladovej a rómskej doliny v okolí HE, MI. Neblázni!
@anonym_4a0388 tiez si to hovorim... kto normalny by sa tam chcel vratit.. stale sa na tom pohadame
nech si tam kúpi chalupu a trávi čas cez pár víkendov + prázdniny, ty ako učiteľka máš dlhé prázdniny čiže ja by som to vyriešila takto
tak my sme sa sťahovali zo západu na východ :D ale čiastočne aj kvôli práci a do Košíc. Manželka je z východu, tak jej to vyhovovalo. Z HE má rodinu a ako mesto samo o sebe sa mi celkom aj páči, ale prácu tam reálne nenájdeš. Veľa ľudí odtiaľ dochádza minimálne do KE a potom mi to príde aj zlá investícia tam kúpiť byť a splácať ho, keď sa odtiaľ reálne ľudia sťahujú. Reálne si robil niekto štatistiku a vravel mi, že keď sa pýta, tak polovica mladých ľudí tam ostáva a polovica odchádza.
nech si tam kúpi chalupu a trávi čas cez pár víkendov + prázdniny, ty ako učiteľka máš dlhé prázdniny čiže ja by som to vyriešila takto
@anonym_8bdd0f podla mna tu travime dost casu, tak 5x do roka na tyzden tu chodime v podstate vsetky sviatky a letne prazdniny a prave vtedy nad tym najviac rozmysla.. ked sme tam ok a ked tu prideme stale pride tato debata.
Aj vypocital kolko by ste usetrili?
Na com konkretne okrem mozno nizsej hypo?
@natalka13 len na nizsej hypo co podla mna usetrime tak 600 ked sa tu prestahujeme. A neviem na com inom, maximalne na tom ze v Ba si stale niekam s detmi vybehneme a tu budeme zababuseni v zapadakove, kde ani nebude kde minut tie peniaze 😄 mozno som pesimista a nechcem zhadzovat vychod ale proste tu aj k sprostej packete mam 15km 🙈 akoze s nadsazkou ale je to tak 🙈 proste on sa tam neciti doma ale to riesi mozno rok a pol predtym sme si kupovali dom uz druhy v poradi vacsi a bolo to ok
By som sa musela zblázniť aby som pristúpila na takú blbosť
Keby aspoň že KE, ale nie hentaka diera
@21021996 tvoj manžel má spomienkový optimizmus na mladosť a priateľstvá z veku, kedy nemal žiadne povinnosti a vážnu zodpovednosť-= rodinu. To si len on myslí ako bude žiť s kamarátmi. Nebude. Každý má svoj život, povinnosti, rodinu. Stretne ich možno 1x za mesiac ak vôbec. Nechcem nikoho z východu uraziť, ale určite tam nebudete mať také možnosti ako v Bratislave. O deťoch ani nehovorìm. Ak je toto u vás vážna téma, vidím to na problém. On chce ty nie. Čo myslíš, ako to skončí? Okrem iného, prečo ísť tam, kam ty nechceš? On nech ostane tam kde ty chceš. Je to v princípe to isté. Poznám mnoho báb, ktoré šli tam, kam chcel manžel a boli tam nešťastné celý život. Aj moja sesternica,smer Vranov za manželom. Nenávidí to tam viac ako 25 rokov a keð deti odràstli, je to tam na rozvod. To by som sebe nikdy neurobila.
@21021996 ahoj, aj my sme z vychodu obaja s muzom, sme v BA 20 rokov. Musim povedat, ze ja som dlhe roky mala tiez pocit, ze sa chcem vratit, nie kvoli kamosom, ale kvoli rodine. Ze predsa rodina je len jedna a roky bezia. Nastastie ma moj muz presvedcil, aby sme sa nevracali a dnes som za to rada. Dcera tu ma omnoho lepsie moznosti, ako by mala na vychode. Ide uz pomaly na strednu a ona sama si nevie predstavit, ze by zila tam. Ja si myslim, ze ak tu mate svoje a zvladate to utiahnut financne, tak akoze kamosi su potom jediny argument a ten je dost slaby. Ak mu tak velmi chybaju, nech si zaleti do Kosic a stravi vikend u rodicov, alebo inej rodiny a moze sa s kamosmi raz za cas stretnut a vyzit sa.
Som z krajneho východu, ale 25 rokov žijem na rozhraní Liptova a Spiša.Pred niekoľkými rokmi som sa chcela vrátiť "domov,, ale som si uvedomila,ze synovi, ktorý je doma na Spiši, to urobiť nemôžem,a tak som svoje plány posunula na obdobie, keď pôjdem do dôchodku.Ten čas sa blíži a čím je to bližšie, tým viac si uvedomujem, že domov mám tu, kde bývam štvrťstoročie
okrem hypo máte aké vysoké náklady v BA v porovnaní s východom? Potraviny sú všade rovnako drahé, auto budeš tiež využívať asi rovnako. Možno menej vyžitia ak budeš sedieť doma. Ale na druhú stranu, ušetríš na hypo. Lenže nehnuteľnosť na západe má vyššiu hodnotu ako na východe (asi okrem KE). Ak si tvoj manžel myslí, že ho kamaráti budú obletovať keď tam bude žiť, tak je naivný. Teraz im je možno vzácny, keď sa ukáže 5x za rok, ale inak zovšednie a kamaráti si budú žiť svoje životy tak ako aj teraz keď tam nie je.
@21021996 nedaj sa na to nahovoriť! Je to od neho sebecké, o racionálnosti jeho uvažovania radšej pomlčím. Nech si uvedomí, že na Slovensku skutočne žiješ ty, nie on (OK, pracuje v zahraničí, žiadne výčitky, ale nech si uvedomí, koľko času tu reálne trávi) a preto je rozhodujúce, kde si šťastná ty a deti. A keď už uvažuje ekonomicky, nech si zakalkuluje aj platy a pracovné príležitosti v BA a v tamtej diere... futbal s kamarátmi (a aj to nemusí byť zas tak ideálne, nežije tam, už k tým kamošom zas až tak nepatrí) ani spomienkový optimizmus to nevykryje
@21021996 nedaj sa na to nahovoriť! Je to od neho sebecké, o racionálnosti jeho uvažovania radšej pomlčím. Nech si uvedomí, že na Slovensku skutočne žiješ ty, nie on (OK, pracuje v zahraničí, žiadne výčitky, ale nech si uvedomí, koľko času tu reálne trávi) a preto je rozhodujúce, kde si šťastná ty a deti. A keď už uvažuje ekonomicky, nech si zakalkuluje aj platy a pracovné príležitosti v BA a v tamtej diere... futbal s kamarátmi (a aj to nemusí byť zas tak ideálne, nežije tam, už k tým kamošom zas až tak nepatrí) ani spomienkový optimizmus to nevykryje
@danica2711 presne to si hovorim, on uz par rokov lieta hore dole zatial co ja som bola 2x na materskej a zila tam, tak som si tam vytvorila svoj domov a prenho to je mozno polovica casu, co som tam stravila ja, tak asi to tak nevnima.
@natalka13 len na nizsej hypo co podla mna usetrime tak 600 ked sa tu prestahujeme. A neviem na com inom, maximalne na tom ze v Ba si stale niekam s detmi vybehneme a tu budeme zababuseni v zapadakove, kde ani nebude kde minut tie peniaze 😄 mozno som pesimista a nechcem zhadzovat vychod ale proste tu aj k sprostej packete mam 15km 🙈 akoze s nadsazkou ale je to tak 🙈 proste on sa tam neciti doma ale to riesi mozno rok a pol predtym sme si kupovali dom uz druhy v poradi vacsi a bolo to ok
@21021996 dufam, ze neucis SJL, s tym tvojim ked TU prideme, otras, ked chces byt na zapade, aspon sa nauc po slovensky
Ja si myslím, že najdôležitejšie je, čo cítiš ty sama- čo je pre teba podstatne a správne urobiť.
A čo deti? Chcú odísť ?
Tiez pochadzam z vychodu, manzel zapadnar, zijeme na zapade...zijem tu od vysokej skoly, teda uz polovicu mojho zivota a obcas ma tak pochyti, ze by som sa vratila na vychod, ze vychod je moj domov a ja som vychodnarka zijuca na zapade, tiez hlavne v case, ked ideme na vychod k nasim..potom zacnem zvazovat realitu a hotovo, neodisla by som 🤣 deti tu maju domov, kamaratov, je tu viac moznosti na vzdelanie a pracu, na mozne vycestovanie za vzdelanim/pracou do ceska/rakuska, mame tu uz zazemie, znamych, sme tu spokojni a stastni. Aj ked moja mama obcas ma pripomienky,ze som odisla, nie som prva ani posledna a je to moj zivot, moja cesta, moje rozhodnutia.
Tvoj manzel ma spomienkovy optimizmus a aj ked ste spolu 11 rokov, v podstate 5 rokov je Rodriguez. On nema z vasho zariadeneho domu atd nic a preto, ho to taha niekam inam. On nema kamaratov a zname prostredie okolo seba na vikend alebo tych par dni … len vas… mozno par znamych, ale realne nic stabil e. stale zije s kufra bez realneho zazemia … ano blizite sa k problemu jeho vyhorenia a problemom vo vztahu … asi by bolo dobre si sadnut a porozmyslat ako by ste mohli fungovat s tym, ze by ste boli niekde spolu … aj ked v mensom byte … nie v diere na vychode, ale kompromis. Ja chapem aj teba aj jeho … hladaj riesenie a to skor nez sa mu skrizia kable … zatial je to len naznak, ze nieco nie je v poriadku …
@21021996 že všetko sa točí okolo mužov a ich chcenia. V prvom rade sa otázka týka teba a deti keďže on žije a pracuje v zahraničí. Jedného dňa sa môžete rozísť a ty zostaneš na konci sveta s dvoma deťmi a bez práce?
radšej by som volila ísť s deťmi za ním do zahraničia, ale na východ určite nie
Podla mna by to bol obrovsky krok spat. Na zapade nema clovek az taky zly pocit z tohto statu, naopak na vychode to ide dole vodou. Chudoba, sami spoluobcania, ziadne pracovne moznosti, proste upadok.
@anonym_cd4472 dakujem za podnetny komentar🥰 momenatalne som TU na vychode a veta je gramticky spravna. A neucim sjl, nebojte sa♥️
@21021996 tu prideme nie je spravne - aj ked si tam, tak sa povie - ked sem prideme
nevracaj sa, budes nestastna, v Ba je ovela viac moznosti, treba mysliet aj na deti

my sme z východu utiekli pred pätnástimi rokmi na západ do menšieho mesta, nie do BA a ja by som sa tam nikdy nevrátila, už len svojim deťom by som to neurobila a už vôbec do hladovej a rómskej doliny v okolí HE, MI. Neblázni!