Muž si odmieta zobrať voľno v práci
Ahojte, prosím mali ste niekto skúsenosť ako ste riešili keď si váš muž odmietol brať voľno v práci? Deti boli plánované a že bude takýto som fakt netušila pretože predtým s dovolenkou problém nebol. Má problém aj s dovolenkou aj s OČR … vraj kvôli mojím vymýšľancom si on brať voľno nebude. Ale ja tiež potrebujem ísť raz za pol roka niekde (otrasné viem) a pri deťoch potrebujem tak 3x za pol roka aby bol. Dovolenku bol s nami 4 dni.
Neviem už ako to budem riešiť, teraz som na rodičovskom, ale čo bude keď budem pracovať? Deti nám nemá kto prizrieť.
Ak neberie OČR/PN asi ma potom odmeny. Aj dovolenku mu preplatia- to ma slusne prachy " naviac" asi to tak berie- cez peniaze. Co je skoda. Ak si nevybudeje vztah k detom ked su male- potom to uz nestihne.🤔
nečítam diskusiu. autorka - môj ex bol taký. všetko som riešila ja, ak som ja potrebovala k lekárovi (a ver, že som chodila fakt často), musela som dcéru vláčiť so sebou. chúďa, nachodila sa po doktoroch až-až. dokonca až do BA som ju brávala so sebou, lebo milosťpán si nebol ochotný vziať paragraf, lebo chúďa, prišiel by o prémie, ktoré mal tak raz za 6 mesiacov (podotýkam, že aj bez nich sme mali peňazí dostatok).
v čom som mala ale rozum bolo, že keď som tento jeho prístup videla, absolútne som odmietala myšlienku mať s ním viac ako toto jedno dieťa....
Závisí od toho, kam presne si chcela ísť tých 3x za pol roka? Ja na rd som proste riešila deti a muž si nedával zbytočne dovolenku ani na očr nikdy nebol. Lebo ja som bola doma. Teraz som už v práci a rozdelíme si to podľa toho, kto to má v práci súrnejšie a urgentnejšie. Čiže na rd by som to akceptovala. Ak to bude pokračovať aj po RD, tak by som si aktivity plánovala večer, keď je muž doma. V podstate to aj tak robím. Nevezme si predsa pol dňa dovolenky pretože ja chcem ísť na kávu s kamoškou... 🤷. Na dovolenku bez detí chodím len raz ročne a to mu musím tak pol roka predtým verklíkovať, aby pochopil, že naozaj to myslím vážne. Zatiaľ sa to stalo len 2x (som 2 roky po poslednej RD), verím, že časom pochopí, že z neho neubudne a že to pôjde ľahšie - aj deti rastú a sú každým rokom samostatnejšie a šikovnejšie. Takže toľko za mňa - na RD ok, prispôsobila som sa mužovým pracovným povinnostiam, dovolenky sme absolvovali spolu. Po RD podľa dohody s mužom očr/dovolenky bez rodiny/žúrky/kávičky. A samozrejme, že dovolenky s rodinkou pokračujú...
@mikadooo ja som zabudla dopísať ten fakt, že som už tiež pracovala.... 🙄 a u nás je to dodnes tak.... keď je dcéra chorá, tak riešim ja. alebo ju šupne svojej matke, ktorá je, našťastie, ešte celkom čiperná. hlavná vec, že dovolenku si vyberá na svoje koníčky, kedy lieta po slovensku a svete ako zmyslov zbavený a užíva si.... vzťah s dcérou prakticky nulový. respektíve ona s ním... a takto dopadne aj autorkin partner.
No ja ako nechapem niektore prispevky, tak su to aj jeho deti, tak ked ona potrebuje 3x za pol roka niekam ist, tak hadam pan velkomozny si moze deti postrazit. A dovolenka 4 dni s rodinou je co?
Aj keby si u kadersnicky sedela, tiez mas na to rpavo. OCR myslim, ze si myslela ked budes pracovat. PResne toho by som sa aj ja obavala, napr. ja som to msuela riesit dlhodobym homeofficom, pretoze tym ze s detmi nie je, nebude sa vediet postarat ani pocas ocr a vlastne ani nebude mat zaujem, ved si matka. Este si mozno vypocujes ze nemas vymyslat a maju ist chore deti do skolky :DD to je tiez taka pesnicka otrepana...
Cize ano ma si zobrat otecko volno, nie si povinna zhanat kamosky, rodinu a neviem koho ak potrebujes nieco vybavit. Dokonca kolegu mam, potrebuje niekde zena odbehnut je na MD, tak proste zbehne domov z prace a vrati sa o hodinu, dve.. vybavene, nestriela sa z toho. Vsetci sme mali/mame deti.
@zuzinka888 dovolenka sa nepreplaca "navyse".
@panelacikova no, u nás to tak nie je... U nás skôr môj muž má z domu vzor, že matka a otec chodia všade spolu🤷. Ja som mala iný vzor doma 😉. Takže pre neho je to nezvyk, že ja idem so svojimi kamoškami niekam. Ale verím že si časom zvykne 😁. Alebo aj keď nezvykne, tak to proste nejak pretrpí s tými deťmi tie 3-4 dni čo som preč. Jednoducho mu vždy vysvetľujem, že ak chce mať doma pohodovú, spokojnú ženu, musí ju raz za čas vypustiť z tej "klietky". A keď sa ma pýta ako bolo, tak vždy mu poviem, že bože huba ma bolí, tak som sa vykecala, teraz budem pol roka ticho 😁.
@kluska je uplne jedno kto chod domacnosti financuje. Peniaze su spolocne, rovnako ako deti a domacnost. Zena nezaraba, lebo sa stara o deti. Vypadok z prijmu ma pokryt ten kto zaraba. Ma ich pokryt aby boli potreby kazdeho pokryte. Tak ako muz aj zena ma nejake "servisne" naklady. Aj kadernik/holic, oblecenie, strava su servisne naklady. Kazdy ma mat tolko kolko potrebuje, nie ze "dal som zene na kadernicku", "dal som zene na kabat". To kde sme? Len preto, ze ona teraz nezaraba jej bude vydelovat ako granule psovi? Este aj tie granule dostane pes vzdy ked ich potrebuje, ale zene na rodicaku sa laskavo hodia omrviky a ona ma byt este aj vdacna?
@viestta ja som pisala o niecom inom. Uplne od veci komentar. Ja som len pisala o tom, ze muzova preca je chodit do prace a neulievat sa z nej. A zenina praca je starat sa o deti na rodicovskej. Ked muzovi skonci praca, ide domov a tam pomaha zene. Nic nepisem o tom, ze peniaze su muzove. Pisem len o tom, ze zena je tiez v praci na rodicovskej, tak ako muz v praci. O peniazoch neni rec.
Poradím ti jedno, kým je v práci staráš sa o deti. Akonáhle sa vráti domov, tak v tom momente sa všetky povinnosti okolo detí a domácnosti delia na polovicu. Žiadne také že milosťpan si potrebuje oddýchnuť. Systém ktorý zavedies na RD platí aj keď sa vrátiš do práce.
@mikadooo tak ja s ním už 6 rokov nie som. kým sme boli spolu, tak pokladal za absolútne jednoznačné, že ja som tá, čo bude riešiť lekárov. aj takú "hral", že dcéra bola očividne chorá (prípadne na ňu choroba liezla, poznala som si ju predsa), tak hádzal jedno vyjadrenie za druhým, aká som hysterka a že môže ísť pokojne do škôlky, že jej nič nie je.... keď som ho žiadala napríklad, nech ostane zajtra doma, lebo dcéra má lesklé oči a pravdepodobne bude mať teplotu. že ja už poriešim ostatné dni. ani to nebol ochotný. vysmial ma. do rána malo decko horúčku vyše 38.... a zase ja doma... takže takto to bolo u nás. teraz, tie roky, čo som preč, buď je to ten istý scenár alebo teda to rieši cez matku, ktorá je bývalá lekárka a niektoré veci vie vyriešiť, chvalabohu aspoň to. ona nereptá, lebo si je veľmi dobre vedomá, akého vychovala syna a že prakticky len supluje mojej dcére otca.... takže nech len babka žije ešte aspoň tie 3-4 roky, lebo otec je fakt nemožný...
@kluska bola to na tvoju odpoved na otazku @slavaf "tie deti sú jeho alebo rodiny, či nebodaj kamošky?" Ty pises " jasne, ze oboch a druha otazka- kto ich financuje? "
Tak je logicke, ze to financuje ten kto zaraba, ale nezaraba pre seba ale pre rodinu. Aj pre zenu aj deti. Pretoze zena poskytuje celej rodine "sluzbu" domacej opatery a preto nema prijem.
este aj v tejto diskusii je vidno ako poniektore zeny akceptuju nerovnost medzi muzmi a zenami v case ked je zena na materskej/rodicaku, ze muz si predsa nemusi minat dovolenku/OCR ked su deti chore a zena je doma, prekristapana vy kde zijete, jedna vec je, ze v tomto state nefunguju veci akoby mali (smiesne prispevky, problem s jaslami a skolkami, nepodpora zien pri hladani zamestnania po skonceni RD, nepopularnost ciastocnych uvazkov atd), druha je, ze velka cast zien na SK sa velmi rado vziva do ulohy upratovaciek, sluziek a vychovavateliek, len nech muzik pracuje a ja budem doma kym to bude mozne, nevadi, ze peniazmi disponuje vylucne on, ze vydeluje pre rodinu, co len on uzna za vhodne pricom zena taha vsetko z rodicaku, sak tak to vzdy bolo, bude a tak je to spravne, ja by som muzov, ktori doslova zeny pocas RD vykoristuju a psychicky deptaju normalne zatvarala….
@simca06022011 nam ak si ju nevycerpane na dalsi rok tak ano. A ak ma staly prijem dajme tomu 1500 a preplatia mu dovolenku. Tak tie prachy su navyse - lebo ich nema kazdy mesiac.
@zuzinka888 nie je to v súlade so zákonom, nevycerpana dv sa prepláca iba v prípade ukončenia PP. Inak sa prenasa, prepadne ak nasledujúci rok sa nevycerpa.
@simca06022011 no dobre tak dostane mimoriadne odmeny. Aby to bolo " ok". Poznam cloveka ktory, nebol 17 rokov na dovolenke. Ma kralovsky plat- tak ndverim ze to nechava prepadnut.- Ale to uz je o inom✌
@kluska lenže ak to začneš prezentovať, že mužova práca je chodiť do roboty a zenina starať sa o deti na ms a RD. Tak sa stavím, že drvivá väčšina mužov to pochopí tak, že kompletna starostlivosť o deti je.na žene, veď je kvôli deťom doma. 🤷♀️ Veď muž si musí oddýchnuť po robote. 🤔
Tak su to aj jeho vymyslance, nielen Tvoje...toto vnimanie ze "tvoje" nevyzera velmi dobre. Su to vase deti, tak je normalne si pomahat.
Ja by som to riešila veľmi nepríjemným rozhovorom a keby nepomáha tak aj hadkou. Keby ma úplne že vytočí ja by som mu bola schopná tie deti doniesť aj rovno do práce a nechat mu ich tam.
To niesu žiadne vymyslance a to ze je žena na rodičovskej dovolenke ešte nedáva mužovi právo z nej robiť nejakého rukojemnika deti.
Raz je otec a mal by sa tak správať, keby potrebujes darcu spermií dáš sa predsa oplodnit na hocijakej diskotéke. Vy mate deti ako rodicia, spolu. Je predsa úplne normálne ze človek potrebuje nejaké voľno počas roka - obehnúť úrady, doktora, nakupy. Prečo by tam všade mala do sebou ťahať malé deti lebo muž vidí len seba.
Toto je tak nefer hodiť všetku zodpovednosť za deti žene na krk a tváriť sa ze jeho život, koníčky a práca sú najdôležitejšie na svete a nebude sa predsa obmedzovať.
Mňa by to urážalo, ako človeka a aj ako ženu.
A vrchol sebectva je ta OCR. To tu písalo už viacero žien a aj mne samej to urobil môj ex ( a v podstate tymto odštartoval začiatok nášho konca) ze zena ochorie, je jej naozaj príšerne, horúčky, zimnice, proste nejaký covid ci chrípka a muž si odmietne vziať OCR a nechá ju samu s malymi deťmi v takých stavoch.
@panelacikova zažila som podobne počas korony, dcéra mala sopeľ, horúčky, ale nie covid, tatinko doma, musela som ísť do práce, a on, co som za hnusnu mater, dieťa má možno smrteľnú chorobu a ja sa trepem do roboty. Tak som sa ho opýtala ci je nesvoj právny keď sa nevie postarať o dieťa so soplom, aak áno tak ho supnem do ústavu, a budem mat doma pokoj. Kokso, myslela som ze ho ubijem panvicou.
To tu máte naozaj skoro všetky v hlave se(me)no? Akože len deti, deti, deti, môj život sa skončil, už som len matka, sedím doma na riti a čakám na manžela ako otrok? Deti sú aj jeho, nech sa stará. A áno, aj keby autorka chcela ísť na manikúru, pedikúru, kávičku do tramtárie. Muža to raz za čas nezabije. Psychický oddych je veľmi dôležitý.
@viestta vo všetkom máš pravdu 💯
Žena, ktorá zvládne dieťa, domácnosť, prácu a všetko okolo toho, muža vôbec nepotrebuje 🤷🏼♀️ na sex si už niekoho nájde. Rozumný muž participuje na všetkom vyššie spomenutom, je rovnako rodič aj partner, kuchár, upratovačka. Pokiaľ on vidí len svoju prácu a seba, ukázala by som na dvere a papa

@slavaf jasne, ze oboch a druha otazka- kto ich financuje? Tak ako zena, tak aj muz ma pravo sa k tomu vyjadrit.