Muž trávi každý večer na počítači
Baby, je normálne aby muž každý večer trávil čas sna Pc ? Fakt nerobí nič iné,uspi dieťa a supnide zapnúť Pc a hra sa tam furt tú istú hru, keď mu dám dačo robiť(,riady,prádlo,ošúpať zeleninu,nakrájať) tak je ofucany že to musí robiť furt ale urobí,keď dieťa plače,tak tiež ofucany vstane a ide k nemu ho nakŕmiť. Mne to príde akoby sa fucal že ho vyrušuje pri hre. A zanedbáva aj spánok pre to, kedysi chodil spať o 10 tej večer aby sa vyspal,dnes už aj o 12 tej a vstáva o 5:30. Mne to príde už ako závislosť. Aj som sa dnes urazila,lebo som mu povedala že idem spať,lebo ma to už takto nebaví a on nič,sedel si tam ďalej. Keď mi na to niečo poviem,tak sa ofuci zas. Pritom keď sme spolu chodili,tak mal aké plány,že budeme spolu hrať spoločenské hry,čítať si spolu (hovorí o sebe že má rád knihy,ale nečíta vôbec ale na knihy minie aj 100 eur mesačne,taktiež na časopisy míňa a ani to nikdy nečíta,nevidela som ho). Proste o sebe hovorí ako má xy koníčkom a vždy skončí pri Tom Pc,na ostatok iba míňa peniaze a nič nerobí s tým. Ako prestáva m to baviť, čo mám robiť ? (Aj vždy hovorí ako sa teší keď deti podrástli a bude hrať tu hru s nimi, ale mne sa to ne0aci a nedovolím to). @
Ahoj, skús ZODPOVEDNE.SK je o rôznych závislostiach a je tam aj bezplatna linka a e-mail.
To, čo popisuješ, je tzv. nelieková forma závislosti. A ako už bolo vyššie spomínané, určite by som vyhladala odbornú pomoc.
Držím palce.
@akvi zabitie času a prežitie prázdnych dní????? Prepáč, ale on je ženatý muž, je partner, je otec. On nemôže a nemá nárok na prázdne dni a zabitý čas. On sa má venovať manželke, dieťaťu, rodine, má sa podieľať na chode domácnosti. On už nie je 10 ročné dieťa, ktoré si to môže dovoliť. Samozrejme, že musí mať nejaké koníčky, ale nie zanedbávať rodinu na toľko hodín v týždni. Samého ho ani nenapadne pomôcť manželke v domácnosti, to kde sme? Ofukovat sa ako 10 ročný pubertiak.
@stanulienkat mala si niekedy depresiu? Asi nie. Nevieme, čo ten človek prežíva. Neospravedlňujem jeho konanie, áno, mal by to, či hento. Ale zároveň viem, že človek sa dostane veľmi ľahko do situácií, z ktorých nie je úplne jednoduché vyjsť von. On potrebuje pomoc, výčitky nepomôžu, aj autorke je jasné, že vyčítať mu to to len zhoršuje. Treba hľadať a pomenovať problém, nie sa zbytočne rozčuľovať a zlostiť, že je niečo inak, ako chcem. Ty si ho automaticky odsúdila. To je ok podľa teba?
@jan510 presne aj toto,že ide aj o tie rozhovory,o to o čom premýšľa. Proste čo mi môže dať taký človek v oblasti komunikácie,ak toto je primárne jeho trávenie času ? Mne sa o Tom nechce počúvať, a človek primárne rozpráva o Tom kde najviac času trávi. Proste zakrpatel vzdelanostné, ja sa stále vzdelavam v rôznych témach ,čítam veľa a učím sa nové veci ,
@pipistrel13 veď toto,toho sa bojím u detí,mám dvoch chlapcov ,malých ešte,ale toto pre nich nechcem,chcem aby žili reálny život. Mne toto príde ako strata času, proste aj ja keď som bola malá som dokázala hrat hru jeden celý deň a potom som si večer povedala,že nikdy viac,stratený čas, a bolo. Lebo Pc hry mi neprídu ko koníček,ako aj trávenie pri tv,mobile.
@akvi ved to co si popisala je ta tragedia,ze aj tv sa pozera 4h denne a pod....ide o to,ze to cloveku nic nedava,nijako ho nerozvija,nic to nebuduje a ano vidim rozdiel v tom,ked niekto cita,vysiva alebo cokolkvek (ale ak si v manzelstve ziaden konicek by ho nemal prevysovat),pretoze tym clovek rozvija seba a aj okolie,ale cumenie do monitoru, hier a stupidnych serialov sa mi nejako s realitou nespaja...a uz vobec nie dospely muz...
podla mna aj na mobile som vela (max.2h denne a nie vkuse,ale je to vela strateneho casu) a aj tieto fora su zavislost,ale rozdiel je mozno aj v tom,ze ak mam pri sebe manzela,deti,ludi,alebo nejaku aktivitu tak sa kaslem na mobil a ten nikdy nie je viac ako to co realne zijem..problem je,ze opisany manzel uprednostni hru,miesto toho,aby bol s rodinou a to uz nie je v poriadku (a nebolo by ani keby slo o nejaky "uslachtily" konicek...)
@akvi každý človek mal raz v živote určite nejakú depresiu. A tie matky, čo majú štyri deti a sú na ne samy, myslíš, že nemávajú depresiu? A musia fungovať, lebo sú rodičia,lebo niekto je od nich závisly. Plno ľudí má depresiu, ale proste musia fungovať. Mladý pán je podľa mňa len leňochod, keby mal aj iné príznaky depresie nepoviem. Pan je hnilý. Pani mamička mu mozno utierala zadok do deviatich rokov (ako tu na mk je nejaká diskusia), potom takto dopadajú. Potom ti chlapi nič nevedia urobiť a sú úplne neschopni. Čakajú, že partnerka bude pokračovať v mamičkinych slapajach a sa starať sa o jeho pohodlie.
@pipistrel13 ano, máš pravdu. Aj ja to považujem za stratený čas, tv, mobil, fóra ... Snažím sa len ukázať, že takú tv napríklad väčšina ľudí nepovažuje za závislosť a kľudne na ňu čumí 4 a viac hodín denne. A ak sa tento čas niekto hrá na pc, to by aj tí konzumentm tv povedali, že hej, je to závislosť. Pritom z môjho pohľadu je ta tv a pc presne rovnaká závislost. Každopádne odsudzovať človeka nikam nevedie. Autorka sa potrebovala vyrozprávať, to je ok, ale ak hľadá riešenie, nepomôže jej, že tu bude každý písať, že jej muž je blb a mal by sa spamätať. Ak by to stačilo, tak už by to dávno bolo ok, muž by bol "na poriadku".
@stanulienkat neodvážim sa vynášať súdy nad niekým, koho nepoznám. Nie vždy človek dobre odhadne aj ak má niekoho v rodine, čo sa správa "blbo". Takže fakt si tu môžeme len domýšľať, ako to je. Napísala som môj pohľad na vec, ty svoj. Autorka má možnosť sa zamyslieť a aj tak to bude musieť vyriešiť ona.
@akvi podla mna sa z pc hier robi velmi opravneny strasiak, najma u deti. TV a citanie knih sa s tym neda velmi porovnavat.
Ta hra je interaktivna, on ma moznost ovplyvnovat diane, vyhrava, prehrava, ma zaplavu adrenalinu, dopaminu. Hra je castokrat nekonecna, tu farmu si moze stale zveladovat, nieco nove ziskat. Zaroven su tam algoritmy, ktore sa snazia zabezpecit aby sa clovek k hre znovu vratil. Vyskakuju mu upozornenia, nove odmeny ak sa znovu pripoji, viac sa mu dari.. Ak sa nepripoji, tak mu vyhnije farma, alebo neziska nejake odmeny. Plus este samostatna kapitola su tie online hry kde hras s realnymi ludmi v timoch. Tam ma clovek aj pocit zodpovednosti za svoj tim a tlak okolia aby isiel znovu hrat, pretoze tam na neho cakaju.
Taketo zazitky a za tak kratky cas mozgu nikdy citanie knih alebo pozeranie tv neda. Preto ludia lahsie ziskaju zavislost od pc hier ako od tv. Najma deti.
@cherry_cherry nesúhlasím. Čítanie spôsobuje presne to isté. Viem, o čom hovorím, bola som závislá od kníh. Čítala som vždy a všade, mala som nervy, ak ma niekto vytrhol z príbehu, čítala som dlho do noci, pri jedle, na wc. Bola to závislosť. Bol to môj únik z reality. Bol to spôsob, akým som sa vyrovnávala s traumou. A TV, nesranduj, ešte si nikdy nevidela tetky, ako utekajú domov, aby zapli telenovelu a neunikol im ani jeden diel? Ako si podľa toho prispôsobujú program? Poznám minimálne tri takéto osoby. Alebo šport, je normálne podľa tvojich kritérií, že niekto chodí denne behať 3-5 hodín a každý mesiac jeden ultramaratón? Lebo podľa mňa to je "cez". A nie, nejde o vrcholového športovca, ktorý sa tým "živí", ani o niekoho, kto sa na tú športovú kariéru pripravuje. Pre mňa je toto rovnaká závislost, ako to pc.
Toto by aj mne vadilo,ak by kazdy jeden vecer sedel za pc ako taky pubertak. Podla mna je to uz zavislost. Nevravim,ze sa ti musi rovno venovat kazdy vecer a sediet pri tebe,ale ozaj by mohol mat aj ine zaujmy ako hranie hry. Je super,ze mu chces pomoct. Ak mu navrhnes program na vecer,stoj si za tym. Ideme pozerat film a bodka. Ideme hrat spolocensku hru a bodka. Chodite spolu von? Mozno aj to vam chyba. Taky cas straveny mimo domova.
@akvi nerozumieme sa. Ja nikde nepisem, ze clovek nevie byt zavisly od knih, tv, sportu. Samozrejme, ze vie.
Ale hry maju svojim charakterom a nastavenim ovela vacsi potencial u cloveka vyvolat zavislost. Je to rovnake ako tvrde drogy vs. alkohol. To ako tvrde drogy ovplyvnuju mozog je tak silne, ze uz jedna davka heroinu dokaze vyvolat tazku zavislost. To jeden pohar vina nedokaze. Rovnako to nedokaze ani jeden film a ani jedna kniha. Tak rychlo a tak tazko. A o tom hovorim. Nie ci, ale ako. A v tomto maju pc hry nepopieratelne vacsi potencial ako knihy alebo sport alebo tv. A preto by sa z nich mal robit strasiak.
@cherry_cherry toto je tvoja domnienka. PC hry môžu byť rovnako v pohode, ako knihy, majú pozitívny vplyv na mnohé oblasti života , od učenia jazyka, strategickych zručností, komunikácie a kopu ďalších. A môžu mať aj negatíva, tak, ako každá závislost. Nemôžeš dávať hry na úroveň tvrdých drog. Ak by niečo také bolo dokázané, tak by boli pc hry zakázané, resp. regulované. Ľudia z nich spravili strašiaka.. A pochopiteľne, sú atraktívne, tak, ako bola kedysi TV. Pre mňa dokonca to hranie hier je ovela prijatelnejsia zábavka, ako cumenie na TV. K zavislostiam si pozri výborný dokument The wisdom of trauma. Úplne nový pohľad na liečenie závislosti tam Maté predkladá. Vysvetľuje aký má trauma vplyv na duševné zdravie, závislosti, asocialne správanie a pod.
Je to zavislost. A on sam to nevidi, ako kazdy zavislak. :(
Tým, že ja to mám doma tiež odjakživa, mne to príde normálne. Ja pozerám do svojho mobilu, môj chlap čučí do Pc. Ale nehrá sa hru, číta si kadečo a rieši nejaké investičné fondy. A spať chodí normálne, spí okolo 7,5-8 hodín. Ja si zas riešim svoje veci cez mobil. Mne to tak vyhovuje, nepotrebujem s ním pozerať film či hrať sa spoločenskú hru. Ak sa potrebujeme o niečom porozprávať, tak samozrejme idú IT zariadenia bokom a porozprávame sa. Ale to sú mimoriadne záležitosti, nie každodenné taľafatky, o tých sa bavíme normálne cez deň.
@marca12 možno nám toto chýba, ísť spolu von, len dve malé deti a nemá.ich kto postrážiť večer keď zaspia. Ale dnes sme sa dohodli,že čo by mu pomohlo cvičiť, tak si objednal veslovavi trenažér,hádam ho to motivuje a nebudú to vyhodené peniaze. Ešte keď boli deti maličké,tak som ho prinútila cvičiť cez zimu tabatu tréning,tak to cvicieval a bol aj nadseny z toho,už po čase j sám cvičil. Tak verím že toto aspoň bude preňho ok. J verím že to pôjde, že takto z donútenia si zahrá hru,kukne niečo,prečíta ,alebo zacviči a
iné a nakoniec bude spokojný, ako uz velakrat (minule som ho vyhnala na turistiku, že ja budem s deťmi a on nech ide prevetrať,a túto nedeľu aj sám chcel ísť).
@akvi prepac, ale uplne zle interpretujes to, co som napisala. Takze:
1. To absolutnie nie je moja domnienka, na to je mnozstvo studii ako hranie hier ovplyvnuje mozog (od pozitiv, az po negativa), ake mnozstvo dopaminu sa pri hrani vylucuje a preco v niektorych pripadoch hranie vedie k zavislosti.
2. Hranie hier moze byt v pohode. Ako vacsina veci, na ktorych si vedia ludia vybudovat zavislost. Pisem vacsina, lebo tvrde drogy nie su v pohode nikdy.
3. Nikde netvrdim, ze hranie hier je ako heroin 🙈Davam ti to iba do prikladu, ze hry oproti tv alebo kniham disponuju ovela vacsimi predpokladmi aby sa clovek na nich stal zavislym (dovody som pisala uz vyssie). Tak ako tvrde drogy disponuju vacsimi predpokladmi vybudovania tazkej zavislosti oproti makkym drogam. Je to iba prirovanie.
4. Nic nemam proti tomu ked sa raz za cas niekto zahra nejaku hru. Samozrejme, moze to byt aj prinosne, aj k tomu su studie. Ale stale, kedze maju dost velky potencial vybudovania zavislosti a to hlavne u deti, treba o tom informovat a ano, robit z nich v istom smere strasiaka.
@cherry_cherry nechce sa mi doťahovať sa o slovíčka, tak len stručne - vytiahla si prirovnanie tvrdé drogy vs. alkohol a hry vs. kniha. Neviem, odkiaľ berieš istotu, že hry majú "väčší potenciál" vyvolať závislost. Dolož štúdiu, nie domnienky.
To je super zaciatok, navrhnut mu inu aktivitu a vytrhnut ho zo stereotypu. Bude dolezite spravit z toho zvyk. Na zaciatok uplne staci, ze sa dohodnete na jednej aktivite, idealne spolocnej, aby si ho potiahla. Lebo to cvicenie - to je len na nom a tak bud ho to moze casom omrziet a cvicit prestane, alebo -sa z toho moze stat zase zavislost, proste nahradi hranie hier cvicenim.. Ja poznam cloveka, co vkuse vysedaval na roznych cetovacich forach a ked to zacalo vadit jeho zene, tak zacal chodit do posilky.. No a samozrejme to jeho zene vadi tiez, pretoze opat, vymenil jednu zavislost za druhu.. Preto je fajn sa dohodnut na spolocnej aktivite. My inak si tiez vecer robime kazdy svoje, ale skoro kazdy den sme spolu na hodinovej prechadzke, cez vikendy kludne aj na pol dnovej ture, alebo robime nejaku pracu v zahrade a pod. spolocne. Rozpravame sa pri tom, na tych prechadzkach casto preberieme aj pomerne zasadne veci. Pre nas to je za ten den akoby hlavna priorita, to je to naplnenie spolocneho casu, maloco/malokto nam je schopne "zrusit" nasu prechadzku.. Ale vecer si "pestujeme" svoje zavislosti 😀 No a samozrejme, moj nezanedbava ani dom a prace okolo, takze mne naozaj nevadi, ked si pozera vecer youtube.
Po prvé ma prácu s ľuďmi ?? alebo sa stretáva často s ľuďmi kde často debatuje ?
@jozef11111111 nie, pracuje za Pc, a s kolegami nekeca moc, počúva audioknihy.
No dost skoro sa zacyklil a aj keď ho z tohto závislákeho stavu vytiahnes, môže upadnúť do ďalšieho, nedajboh horšieho. Poznám chlapa, 50.r.odolneho voči týmto moderným lákadlám a to mal PC 8 hod. v práci a rozmýšľali sme, čím to je, ze stoji pevné na zemi a nepodlieha týmto lákadlám. Možno je to tým, ze mali hektár záhrady a od decka ich tatko zapriahal štýlom... Na zajtra 10 bedni marhúľ do výkupu, mamke košík čerešní do roboty, nakopať mech zemiakov... dat sliepkam, vymeniť plynovú bombu, zosupat uhlie sa ani nerátalo.
Veru, makal co tatko povedal, dnes spraví, co povie žena a necíti sa zneužity, lebo je to robota v rodine a rodina sú všetci, nielen matka... v tom to môže byť.
Práve ,všimol som si na sebe aj na známych okolo 30r že tu čo nepracovali s ľuďmi alebo nechodili na kadejaké debaty napríklad aj kresťanské o voľbách biskupoch o témy nevyplatené mzdy a tak , tak sa vebovali skôr hraním sa na pc a ťažko nájsť inú záľubu...alebo skôr myšlienky taký rozhľad..baby to majú skôr su spolocenskejsie...tak hry ich tak nelakaju
ak niekoho zaujíma pohľad hráča, chlapa a manžela...
ano ta hra je návyková a nikdy nekončí . po čase može bavit menej ak ma človek naplnený život niečím dalším príjemným a vobec nikdy sa to nezlepší ak zvyšok života je naplnený niečím nepríjemným a neustálymi výčitkami.
ako som sa približne dostal k zavislosti ja? na začiatku manželstva som po práci každý deň robil na dome ktorý som pre nás opravoval. postoj ženy bol najskôr - idem k mame , čo tu budem ked maš robotu. neskôr vyčitky že neviem oddychovať. potom jej vadilo že som zaspal ked som bol ustatý a ona mala nahodou vtedy trochu roboty. potom jej vadil koníček že som chodil jazdiť na kone. po 6 rokoch manželstva sa so mnou nebaví 7 týždnov v dvoch mesiacoch. sila riešit akukolvek prácu navyše je teraz u mna nula. urobim čo treba v domacnosti a okolo detí čo treba. na dome skoro nič. v práci ktorá jej tiež vadila prežívam a zarábam menej kedže som na vykon platený. farming je únik v mojej samote a tichej domacnosti. ponovom žena prišla s teoriou že mame zly vztah za to že ked by so mnou chcela byt hram farming. predtým som trávil osamelé večery pri filme alebo si čítal . dnes farming a našla v tom zámienku že som navine..
cele to može ukazat na to že sa nam pletú príčiny a nasledky a je tažke sa v tom vyznať... ja mam ten unik lebo som frustrovaný a zrelý na lieky z toho vztahu tichej domacnosti a večnej ofučanosti na všetko.. iny chlap može mat ine dôvody. možno ho žena nevie zaujať, zviesť, alebo ani nechce. možno ju muž nelúbi... všeliako to može byt. v tom sa jeden nevyzná...
osobne od toho (hry) odídem ochotne porobit čo doma treba aj uspat deti. nikdy nehundrem , viem kde su priority. celé to ukazuje na to že ked chlap ide za detmi neochotne žena hundre že je ofučaný. a ked chlap od toho ide ochotne žena hundre tiež...
iny kamoš (to nebol hráč) zas hovoril že žena mu hovorila že doma nič nepomože, že keby aspoň vykladal umyvačku bola by spokojná. začal sa o to starať a zakratko ona že jej malo pomaha a že keby jej aspoň pradlo vyvešal... atd. :D :D D a to je chlap z dediny, chovaju zvierata , prerabal dom.. baby, ano, teraz vela rodin žije v byte a tam neexistuje taky rozdiel medzi mužskou a ženskou prácou. ale my chlapi na dedine mame aj iné verci, chystat drevo niečo zabetonovat či opravit komplet od zakladov dom... nie sme gazdinky a nechceme aby ste nosili sedemdesiat kil a hádzali do miešačky.. aj ked chcete byt emancipovane. potom neostane priestor na nežnost a starostlivost ktorú svet tiež potrebuje... toto trochu zo širša len aby sa vedelo o suvislostiach. sme iní....
ale k teme zosumarizujem svoj nazor..
zavislosť je nedobrá
chlap ochotne bude robit aj iné príjemné veci ak sú príjemné
chlap ochotne urobí čo treba pre príjemnú ženu
ofučanej žene vyhovieme,ale menej radi.
k detom a povinnostiam sa má od farmingu vstávať s usmevom a ochotne :D :D :D
pozdravujem hráčov aj ich ženy. budte na seba dobrí a držte sa
Dikes, už som zabudla na túto diskusiu, aktuálnu ako včerajšie noviny...
Ale môže u tých našich chlapov zavážiť okrem toho, ze boli naučení robiť od detstva aj to, ze prešli vojencinou, síce už takou s ľudskou tvárou, ale ešte si zamakali... Ved ti dnešní chlapi, co rastu v bytoch a mamka po ňom nič nechce do 18.,co z toho môže vyrásť? Však aj do 89.,taki boli, ale zas nejaká zemiaková brigáda, nejaký zber, viac prace, kde sa fyzicky makalo.
Chlap v rodine povysáva komplet 200m2 barak každý piatok a očistí ich 3 wecka, ked sa mu raz smial kamoš na návšteve, povedal... na vojne som ich pucoval 30.
Teraz len vypocitavost v rodinách... koľko spravím ja, koľko ty. Ubudne zo mňa, ked vyložím mycku, ved sú to naše veci, v našom byte, našej rodine...
Kamarátka zapriaha už predpubertalnych synov, v nedeľu skrabku do ruky a čistiť zeleninu.
... Prečo my to musíme robiiiiit a nikto z triedy nemusí????
... To vás vychovávam pre vaše ženy, aby ma mali radi😀
Kloko, snáď sa nejak zladite, nech si nejdete jazdy svoje, nieje to dobrý príklad pre deti. Dajte si poradiť niekde u odborníkov. Nemému ani vlastná mat nerozumie. 🍀

@pipistrel13 to je veľmi jednostranný pohľad. Ak by čítal 4 hodiny knihy, alebo lustil krizovku, vyšíval, venoval sa posilňovaniu, behu a pod, to by bolo ok? Z hrania PC hier sa robí taký istý strašiak ako kedysi z TV, pritom tú pozerá drvivá väčšina ľudí aj viac, ako 4 hodiny denne. Aj koníčky sú častokrát závislosti, len niektoré sa berú ako "ušľachtilé" a nikoho nenapadne, že aj to môže byť závislosť. Závislosti vznikajú z traumy a tú sme zažili v všetci bez rozdielu. Treba sa na to pozerať objektívne a porozumieť tomu. Nie odsúdiť jednu vec a nevidieť druhú.