icon

Muž zorganizoval opekačku, mne nič nepovedal. Ako by ste reagovali vy?

20. mar 2023

Muž zorganizoval opekačku. Zavolal svojich bratov , svojich rodičov, synovcov a netere. Mne nepovedal ani jediné slovo. Ostala som v šoku keď som ich všetkých videla medzi dverami u nás. Poobliekal deti, znova mi ani slovo nepovedal, že mám ísť snimi. Tak samozrejme som nešla. Potom svokra povedala, že mám ísť. Samozrejme som reagovala , že nikam nejdem , o ničom som nevedela atď. Keď sa vrátili domov tak ešte on na mňa hučal, že či som čakala pozvánku z Vatikánu, že jeho mamá má volala a ja som nešla. No proste znova za všetko môžem ja ... Ako by ste reagovali ? Išli by ste na mojom mieste ?

250093
22. mar 2023

@viestta on nic nepovie a ona ma hned na slovo ist?to kde sme....ani ja by som nesla

makodob
22. mar 2023

Milá mamka, autorka, nečítala som všetky komentáre, len trochu z úvodu, ale ak ti možem poradiť začni presne z opačného konca. Rozumiem, že sa cítiš zle a nedocenená, bola som v podobnej situácii ako ty. Moj manžel k tomu všetkému ešte aj pil. Bolo to pre mňa veľmi ťažké životné obdobie, ale veľmi veľa ma to naučilo. Uverila som v Boha a začala som sa denne modliť o to, aby aj moj manžel uveril v Boha a aby zachránil naše manželstvo. Moj muž bol ateista a ja predtým len taká nedeľná katolíčka žijúca tradíciu až do momentu, kedy som ozaj srdcom začala hľadať živého Boha a našla som Ho. A Boh ma totiž začal meniť. Kým som sa ja modlila za to, aby Boh zmenil mojho manžela, Boh začal mnou 😊 Človek sa sám len veľmi ťažko dokáže zmeniť a po tom, čo som zažila viem, že Boh dokáže zmeniť každého jedného človeka. Ale treba začať sebou. Už len to, že tu ohováraš svojho manžela je veľmi zlé, nemožeš čakať, že tvoj manžel sa zmení, ak ho budeš kadeským ohovárať. Ver, že takéto konania duchovne ovplyvňujú vzťah a to akýkoľvek, nielen partnerský. Takže ak možeš, hovor o mužovi len v dobrom. Pre niečo si si svojho manžela vzala a je to úžasný človek pre teba, inak by si si s ním nebudovala rodinu. Takže Boh dokáže zvrátiť všetko zlé, ale aj ty musíš zabojovať. Ak sa v mysli už sťahuješ preč, tak si to vzdala. Uvedom si, že odísť z 3 deťmi je najhorší možný scenár pre tvoj budúci život a život tvojích detí. Toto rozhodnutie ich može veľmi negatívne ovplyvniť na celý život a aj teba aj tvojho muža, lebo či si to priznáš či nie, je to zlyhanie a nechá to stopu v tvojom živote. Na povzbudenie z čoho nás Boh vytiahol, tak okrem toho, že manžel pil, bol závislý na hrách a potom na filmoch, domov nosil peniaze, inak všetko bolo na mojich pleciach. Ja som bola taký muž v sukni, riadila som všetko, aj opravy v byte. Keď nastal zlom a ja som uverila a spoznala Boha a Boh mi ukazoval, že musím začať sebou a potom sa moj manžel pridá, som si myslela, že si Boh zo mňa robí srandu. Ale nerobil. Muž sa totiž posvacuje skrze ženu a žena skrze muža. Ono tento princíp platí aj všeobecne, manželia sa navzájom správaním ovplyvňujú, či už negatívne, či pozitívne. Trvalo to cca 3,5 roka a nebolo to jednoduché, ale verila som Bohu, že naše manželstvo zachráni a dá nás na pevný základ. A Boh to splnil. Je zo mňa úplne iná žena ako som bola predtým- prestala som hučať a slovne útočiť na mojho manžela, prestala som ho ohovárať a začala som sa sústreďovať na pozitívne stránky jeho osobnosti. Prestala som robiť všetko za manžela. Najťažšie bolo oplácať manželovi dobrým za zlé. Keď sa opil nerobila som scény, postarala som sa o neho. Keď bol na mňa nepríjemný, ja som to prekusla a bola som dvakrát milšia ako on protivný. Bolo to sakra veľmi ťažké a stálo ma to veľa sebazaprenia a bez Boha by som to ani nedala. Ale láskou premožeš všetko, okrem toho som spadla z pýchy do pokory. Ale dnes mám doma manžela, ktorý prestal piť, hrať hry, zrušil tv programy, aj filmy. Začaľ mi pomáhať s deťmi, v domácnosti, robí nákupy…proste iný chlap a hlavne uveril a zažil Boha. Stále nás Boh mení, ale je to neuveriteľné, ako sa naše manželstvo zmenilo. Všetká sláva za to patrí Ježišovi, lebo to odhodlanie mi dal On. Ak by sa to nestalo, určite by sme už neboli spolu a naša rodina by sa rozpadla. Skús pouvažovať, či chceš bojovať za vašu rodinu, alebo nie. Ak chceš kľudne mi napíš správu. Ja som veľmi vďačná za to čím som si prešla a teraz mám doma vysnívaného chlapa. Dokonca aj cvičiť začal a stará sa o seba, dovtedy na to kašľal. Ozaj ten istý a predsa úplne iný muž. To len také malé svedectvo v dnešnom neveriacom svete, že všetko aj to beznádejne stratené sa dá s Bohom zvládnuť ❤️

autor
22. mar 2023

@makodob ďakujem za krásne svedectvo, ale momentálne som v takom "stave", že nemám chuť sa modliť za naše manželstvo... Neviem, viac krát som to skúšala a stále rovnako ... Stále len poviem, že to vkladám do Jeho rúk ... To je všetko ... Viem, že modlitba je najsilnejšia "zbraň" no po toľkej potupe nemám na to vážne " chuť"

hope87
23. mar 2023

@makodob Je uzasne, ze si sla touto trnistou cestou a zvladla si to ustat...ale len preto, ze si to chcela, verila tomu a ze si tam videla nadej a mozno si si uvedomila, ze ho stale milujes. Ale takto to nefunguje vsade. Ziadny Boh ti nepovie, aby so ostal v mizernom manzelstve, lebo inak si zlyhal. Nie vsetko sa da "opravit". Ja nie som veriaca, resp. neverim, ze existuje nejaka "entita" v podobe Boha. Boh sme my...my ludia, nase myslienky, nasa intuicia, nase city, nase ciny a nase rozhodnutia. Nie vzdy su si dvaja ludia sudeni, aj ked uz maju spolu deti. My nemozeme byt rukojemnikom toho, ze "ved sme manzelia, mame spolu deti"...atd. Podla mna je zlyhanim to, ked clovek nerobi nic...nekona a necha, aby mu bolo ublizovane. Ja uz na kazdom, ako sa k tomu postavi a co spravi. Nie vzdy je riesenim sebazaprenie, ktorym si ty prechadzala, lebo naozaj nikdy nevies, ako to dopadne...nie kazdy sa moze, dokaze a chce zmenit tak, ako tvoj muz...

nikoll29
23. mar 2023

Mala by si sa na to pozriet proste triezvejsie. Nik a nic ani ziadna viera ta proste nemoze nutit do toho, aby si ostavala v nefunkcnom manzelstve len preto, ze sa to patri. Mysli konecne na seba, len na seba a sama seba sa opytaj, ci si nieco taketo zasluzis

makodob
23. mar 2023

@hope87 pozri, to že je pre teba Boh nereálny neznamená, že neexistuje. O tom, že Boh existuje a je reálny a živý som sa presvedčila veľmi veľa krát. Ja nežijem náboženstvo a viem to rozlíšiť. Toto čím som si prešla človek sám nezvládne, veľakrát ma Boh zdvihol zo dna. Okrem iného sa stalo strašne veľa nadprirodzených Božích zásahov, ktoré som tu nemenovala, lebo o tom možem napísať knihu. Jedno viem, že Ježiš je živý a tím, ktorí Ho milujú celým srdcom a nasledujú Ho v poslušnosti a pravde je verný a požehnáva ich. Len málokto vo vzťahu s Bohom dojde tam kde som došla ja, vezme Bibliu do ruky a žije podľa nej. Aj to je dar Boží, že som bola schopná to urobiť. Boha ti nijak nevysvetlím, Jeho musíš zažiť, spoznať a vidieť. Čo si myslíš, že tento dokonalý kolobeh života vznikol len tak? Veď len samotný zrod života- človeka je jedinečný. To všetko naokolo v príde učinil On. A ak nám v Písme manželstvo požehnal tak to aj urobil. V čom je rozdiel že keď sa dvaja sobáčia sú pre seba vhodní a po pár rokoch zistia, že už vhodní nie sú? Jediný rozdiel je v sebectve, nerešpekte, pýche a možem menovať…to všetko je neláska. To je len práca na samom sebe, o hodnotách, nie o ,,byť si súdení”. S nikým nebudeš mať dokonalý vzťah, kým si ten vzťaj nebudú obaja pestovať a strážiť. Žiadny dokonalý princ nepríde ani teraz a ani potom. A na to, žem sa im rozpadáva vzťah musia byť dvaja. Obaja sú v tomto vzťahu nespokojní ako jej manžel, tak aj autorka a neochota je na oboch stranách. Stačí zmeniť prístup na oboch stranách a zmena bude značná, no na to sa treba pokoriť, odpustiť a komunikovať, A na to treba odhodlanie to vydržať. Zbaliť sa vie každý, len to nerieši nič a k tomu tri deti v chaose kvoli neochote rodičov riešiť problémy. Ale kto to chce nazvať, že si ,, nie sú súdení”. Láska je často o sebaobetovaní a o slúžení druhým, len málokto chápe lásku v plnom kontexte toho, čo láska vlastne naozaj je, lebo v tom sa skrýva múdrosť. Dieťa tiež neopustíš, keď sú s ním problémy z dovodu, že ti nie je súdené. Je to vlastne veľmi povrchný pohľad na život a ppvod problému to nevyrieši.

autor
23. mar 2023

@makodob ako si písala treba treba si odpustiť a začať komunikovať, ponížiť sa doslova pred tým druhým....ale !! Z mojej strany môžem sama za seba povedať že som urobila maximum pre nás vzťah, toto nieje jediná vec v našom vzťahu tak sa sfunim a utekám preč. Takto žijeme niekoľko rokov. Z 30 dní v mesiaci môžem povedať že Max 3 dni sú dobre. Každý deň ma nejako poníži , ublíži, aj keď som ticho, aj keď sa snažím urobiť maximum, stále sa niečo nájde ... To sú roky odpustenia a výsledok ? Že si ešte viac do mňa kopne ... Aj keď sa snažím komunikovať, pod si sadnúť porozprávame sa o Tom , žiaden záujem ba sa ešte viac nasrdi a začne kričať po mne. Po toľkých rokoch fakt ja nemám silu. Tiež som veriaca a myslím si že Boh mi dal silu toto všetko znášať ale len do teraz. Tvoj muž bol alkoholik, pil a bol k tebe hrubý. Toto robil v opitosti. Ale môj je triezvi a toto robí ? Aj tak si myslím, že naše "manželstvo" by bolo cirkvou anulované, som o Tom presvedčená, už teraz viem o niekoľkých prekážkach, ktoré sú dôvodom na nulitu. Ale samozrejme Bohu nieje nič nemožné a možno, že aj práve náš rozvod bude prospešný k jeho a môjmu obráteniu a spásu ...

katkami123
23. mar 2023

@makodob
Tiež som veriaca a gratulujem, ze sa ti toto stalo. Ale dobre vieš, ze Boh nám dal aj slobodnú vôľu. Keď niekto nechce, tak nechce. Boh necháva nás, nech sa sami rozhodneme, môže nás len nasmerovať. Ty si toto pozvanie prijala, tvoj manzel tiež. Sú však ľudia, ktorí ho neprijmú, budú si žiť svoje, svoju pravdu a mozes sa aj rozkrájať. A veľa krát tie manželstva ani Bohom nie sú požehnane, aj keď boli uzatvorené v kostole, môže tam byť sobáš z vypočítavosti, kvôli tehotenstvu, dohodnutý a nanútený, lebo sa to tak má, atď. Pokora je dobrá, pokým toho druhého neničí a nesliape mu po sebaúcte. A naozaj, neviem čo je horšie pre tie deti či odniesť si vzorec, ze chlap je neschopak a všetko je na žene alebo ze keď to nejde, treba odísť. Veď je sj kopu rozvedených kresťanov, prijímajú sviatosti, chodia do kostola, ja poznám 2 take charizmatičky. Zas keď to nejde, aby mali aj tie deti aspoň jedného schopného rodiča. A nie tatko neschopak a matka na psychiatrii z tatka. Miluj blížneho svojho ako SEBA SAMÉHO, nie viac ako seba samého.

aurora33
23. mar 2023

@makodob prepac ale tomuto neverim.

katkami123
23. mar 2023

@makodob
Inak nechápem, prečo sa staviaš do pozície nejakej vyvolenej, ktorá jediná verí v Boha s Bibliou v ruke a my akože sme tí nechápaví, ktorí netušia o čom tu píšeš a ideš nám to tu vo veľkom vysvetlovat a autorku karhať. Tu na MK je kopu takých žien, ja tiež, tiež čítam, mám ju skoro celu už prečítanú, tiež sa modlím, len potrebujem o sebe vypisovať v tomto litánie. Keď píšeš o tej pokore, skús ju mať nielen k manželovi, ale aj k druhým. Príde mi nepochopitelne, keď sa hriešnici pasujú do pozície sudcu. To prináleží niekomu inému, nie tebe. Ty nežiješ životom autorky aby si jej tu písala, ze zlyhala.

hope87
23. mar 2023

@makodob Ja som netrvrdila, ze neexistuje, len tvrdim, ze Boh sme my ludia, nase myslienky, ciny, atd...Pre niekoho(aj pre teba) je Boh nejaka entita, iny to nazve vesmirom, dalsi tomu hovori sila myslienky. Ja s tebou jednoducho NESUHLASIM. Neberiem ti tvoju vieru a presvedcenie ale ja osobne by som sa takto netryznila a neobetovala...a to este neznamena, ze som povrchna. O tom nie je zivot. Tryznit sa, obmedzovat sa, atd...len preto, ze aj to je sucast viery. A ked veris, tak sa to zlepsi...? Ty mas takuto skusenost, sice par rokov bolo strasnych ale dosiahla si vytuzeny ciel. Nie kazdy to tak v zivote ma. Toto je len tvoja skusenost, ktora sa neda zovseobecnit. Inak nechapem, preco musis do toho pliesť vztah dieta-rodic. Ci by som aj to opustila, keby sa nespravalo podla mojich predstav. Vztah dieta-rodic je uuplne iny, ako vztah muz-zena. Povod vztahu matky s dietatom je uuupne iny, takze to dalej ani nebudem rozoberat.

Keby kazda jedna zena ostavala s chlapom len preto, ze "ved odist je zlyhanim a treba sa obetovat a vydrzat a vyckat a modlit sa", vies kolko tych zien by tu uz nebolo? Alebo by boli viac bite ako sýte, atd. Aj toto je spravna cesta...odist, ked to nikam nevedie, lebo ma moze cakat a caka nieco lepsie...to je ta viera v nieco lepsie. A ano, nie kazdy si je sudeni a je neuveritelne hlupe tvrdit, ze uz ked si raz niekoho vezmem, tym padom nech sa deje cokolvek mam pri tom cloveku stat a modlit sa a cakat, ze to dopadne ako u teba. No nie, pokial ma ten clovek týra...ci psychicky, ci fyzicky, atd. Skor je odvaha a spravna vec, odist z takeho vztahu a o to viac, ked mas deti, lebo jedine, co tie deti vidia, je nestastna a zlomena mama. Toto si ziadne dieta nezasluzi.

katkami123
23. mar 2023

@hope87
Obávam sa, ze toto bude asi nejaka sekta… je aj veľa rozvedených katolíkov a nikto im nehovori, ze zlyhali.

makodob
26. mar 2023

Rozumiem ti, ani moj manžel sa ku mne nesprával úctivo, nebola som šťastná v tom vzťahu. Dnes máloktorý otcovia učia svojich synov úcte k matke, sestre, žene a aj my ženy, učíme úcte svohe dcéry k mužom? Správame sa úctivo k vlastným manželom? U žien je to skor vždy slovný útok a vidím to všade, to neúctivosť žien k mužom. To myslím všeobecne. Rozumiem, že z tvojho pohľadu si urobila maximum, ale ak by si začala naozaj rozoberať svoje reakcie k manželovi, možno by si zistla, že nie vždy reaguješ správne. Týmto všetkým nechcem nijako ospravedlňovať zlé správanie tvojho manžela. Len tým chcem povedať, že aj zmenou vlastného správania v trpezlivosti k partnerovi vieme docieliť veľkú zmenu. No musíme rátať, že to nepojde zo dňa na deň. Ale zmena príde! Ani netvrdím, že to je ľahké, ale dá sa to. Je však na každom z nás, čo si vyberieme a akou cestou pojdeme. Každé manželstvo sa dostane do ťažkej fázy a nie každý to chce a vie ustáť. Niekoho vzťah to posilní a upevní a niekoho vzťah sa rozpadne. Beriem na vedomie, že nie s každým mužom sa to dá ( násilník, opilec,…) Ale skor si myslím, že vačšina mužov potrebuje od ženy cítiť lásku a my ženy na to zabúdame, lebo naša pozornosť je presmerovaná na povinnosti, domácnosť, deti, prácu a sme často vyčerpané. A častokrát ani k sebe samej nie sme úctivé, lebo si nevytvoríme naozaj kvalitný čas pre seba. A ten kvalitný čas nemyslím pohár vína s kamarátkou, alebo kino. To sú ďalšie veci, čo človeka len vyčerpávajú, ale nájsť niečo, kde tá žena može porásť a čo ju teší aj duchovne. Ty sama musíš vedieť ako fungujete v manželstve a porozmýšľať, čo vás oboch dostalo do tohto bodu. Predpokladám, že keď ste sa sobášili, boli ste šťastní a ľúbili ste sa. Aj teraz to je vo vás, len ste to obaja dovolili zničiť. Prajem ti naozaj múdre rozhodnutie a nech ťa Boh žehná vo všekom, aj tvoje deti aj tvojho manžela ❤️

makodob
26. mar 2023

@katkami123 Vieš, často pyšným ľuďom vadí, ak niekto o Bohu svedčí a posudzujú ľudi na základe svojich pocitov. Ja nevyzdvihujem seba. Ak by si čítala pozorne, tak som napísala, že aj tá viera je dar Boží, je to Jeho zásluha čo vykonal v našom manželstve, nie moja. Ja som len odsunula seba nabok a vtedy mohol konať Boh. A Boh nám dal za úlohu svedčiť o Ňom. A ja takto svedčím o Ňom, čo urobil v mojom živote. Úplne z toho seba vynechať nemožem, lebo Boh ma zmenil a píšem o tých zmenách. Ale tebe to vadí, skús skúmať prečo. A teším sa s tebou, že čítaš Bibliu, je to ozaj super, krásny deň ti prajem 🙂

makodob
26. mar 2023

@hope87 Neviem na základe akých skúseností toto píšeš, mám pocit, že to berieš do istej miery veľmi osobne. To zlyhanie je v srdci človeka. Mnoho ľudí si to ani nechce pripustiť, lebo spoločnosť udáva trendy, že rozvod je normálny. Ale z psychologického hladiska ten človek zlyhanie prežíva. Je to niečo čo ti v živote nevyjde a človek prirodzene rozoberá ako sa tomu mohol vyhnúť, čo urobil zle, mohol urobiť lepšie. Hodnotí svoj život. A hovorila som o tom pocite zlyhania, s ktorým človek musí žiť, či to má alebo nemá spracované a či si je alebo nie je toho vedomý. To človeka ďalej do života ovplyvňuje. Ak sa k tomu pridajú aj iné okolnosti, ktoré človeku nevyjdu v živote, može byť z toho psychický problém. Mnoho ľudí po rokoch od rozvodu zhodnotí zvoje rozhodnutie za nesprávne a zachovali by sa inak. Mnohí uvidia po čase aj svoje chyby a nedostatky. A niektorí možno ozaj mali partnera, s ktorým sa nedalo posunúť nikde, ale úprimne si myslím, že skutočne je veľmi málo takých mužov a žien. A ďalší zase zopakujú rovnaké chyby v ďalšom manželstve a nikdy si svoj podiel chyby nechcú priznať a točia sa v kruhu rozpasnutých vzťahov.

Porovnala som materský vzťah s manželským vzťahom preto, že na oboch stranách sú vytvorené vazby. A v jednej príde ľuďom normálne to prerušiť a v druhej to je neprijateľné. Prečo? Veď to ovplyvňuje rovnako všetkých v oboch prípadoch. Všade sú zranenia a traumy. Aj keď rozumiem ako si to myslela, že materinská láska je iná. Ale deti raz vyrastú, či si aj to ženy uvedomujú. S manželom zostárneme, teda ak Boh dá.

Ťažko je rozprávať o viere v Boha s človekom, ktorý v Neho neverí. Preto nemožeš rozumieť tomu, čo som zažila. Ale Boh existuje a je živý. A prajem ti, aby si v Neho mohla uveriť a spoznať Ho. Lebo, ak do tvojho života naozaj vstúpi Boh, tak sa všetko krásnym sposobom zmení. A nie nie som v sekte, ani nie som od tých jehovistov. Bola som katolíčka a od kedy som prijala Ježiša do svojho života nechodím do kostola, ani do žiadnej cirkvi. Totiž skúšala som to, ale náboženstvo a Boh nejdú ruka v ruke. Jedno sú zvyky a tradície a druhé, úplne iné je žiť živú vieru s Bohom. Vačšina náboženských učení úplne odporujú tomu, čo v Písme hovorí Boh, prekrúcajú to, aby si to prisposobili svojmu životu. Preto sa ,,veriaci” chovajú často ako neveriací. Lebo učia náuku a nezažili naozajstnú Božiu moc a silu v ich životoch. V tom je rozdiel. A keď im o tej Božej moci povieš, tak si v sekte. Lebo vačšina Božiu moc nezažila a príde im to normálne. To nehovorím, aby som sa chválila, ak by zase niekto mal pocit, že sa vystatujem. To že veriaci nezažívajú Božiu moc vo svojom živote je práve veľmi smutné. Bola by som veľmi šťastná, ak by som stretávala viac Bohom dotknutých ľudí. Potom by si možno aj ty videla viac živej viery v ich životoch a možno by si začala hľadať Boha aj ty.

A určite netreba zotrvávať vo vzťahu, keď muž ženu týra, či fyzicky, či psychicky, to nie a to som ani nepovedala. Ale toto nie je autorkin prípad, aj keď to je určite veľmi psychicky náročné. Príde mi to v ich prípade podobné nášmu s mojím manželom, preto som aj napísala. Tiež mal nezáujem.

makodob
26. mar 2023

Ak by niekto chcel prijať Ježiša do svojho života, pridávam biblické pravdivé evanjelium ❤️

katkami123
26. mar 2023

@makodob
Fúúúú …. Možem vedieť k akej cirkvi sa radíš? Len tak ma zaujima.

autor
26. mar 2023

@makodob ty si katolíčka ?

autor
26. mar 2023

@katkami123 tiež má to zaujíma

makodob
26. mar 2023

@katkami123 bola som katolíčka, ale už sa neradím k žiadnej cirkvi, lebo od kedy som naozaj uverila v Boha, tak patrím Ježišovi, nie ľudom ustanoveným spoločenstvám. Dala som sa pokrstiť ako dospelá, keďže som zistila, že detský krst je vlastne neplatný podľa Písma, lebo nebol z mojho presvedčenia, ale z presvedčenia mojich rodičov. A žijem podľa Božieho Slova - Biblie. A od kedy takto žijem, počujem hlas Ducha Svatého a Boh koná veľké veci, uzdravuje, vyháňa démonov, atď… presne ako v Písme pri apoštoloch aj dnes tak Ježiš koná a oslobodzuje ľudí, ktorý Ho hľadajú celým srdcom ❤️

autor
26. mar 2023

@makodob a kde teda si sa dala pokrstiť ako dospelá ? Muselo to byť v nejakej cirkvi ...

makodob
26. mar 2023

Áno pokrstila som sa u baptistov, lebo vtedy som ešte veľa veciam nerozumela, chvíľu som tam aj chodila, ale zistila som, že tak ako u katolíkov je viacmenej len náboženstvo, tak aj tam. Ale všade má Boh svojich ľudí, ktorí idú úprimne za Ním. Dnes už viem, že pokrstiť može každý pokrstený obrátený kresťan ponorením do vody, vtedy som to, ale nevedela.

katkami123
26. mar 2023

@makodob
A si si istá na 100%, že ten hlas, ktorý počuješ, je Duch Svätý?

cacianka
26. mar 2023

@katkami123 verím tomu že je to úplne iný hlas....

makodob
26. mar 2023

@katkami123 áno verím a viem to s 1000% istotou, pretože mi to Boh veľakrát potvrdil a ľudia okola mňa zažívajú Božiu lásku i moc a to je od Boha 😊❤️ diabol ničí a prekrúca Písmo, tak ako to prekrútil Eve v záhrade. Aj vás sa Boh dotýka a nie je náhoda, že sa tu rozprávame o Ňom, lebo Jeho Slovo nikdy nevyjde nadarmo.

katkami123
26. mar 2023

@cacianka
Poviem to tak opatrne…. Ľudia, ktorí sa chcú v živote nejak ďalej rozvíjať a rásť, potrebuju byt niekym obklopení, spoločenstvom, pretože tí druhí nám nastavujú zrkadlo a ukazujú čo robíme zle, ak to je konštruktívna kritika (nejde o ponižovanie, výsmech) ak sa niekto odtrhne a ide si sám seba viesť nejakým svojim smerom, bez akejkoľvek spätnej väzby, niekoho, kto nás vráti rovnými nohami do reality, keď skĺzneme, tak to nekončí dobre… ako v tomto prípade, kedy si @makodob odporuje v každej 4.-5. vete a je z toho myšlienkový mišung, pocity nadradenosti a majestátnosti, až zkĺzava niekam úplne inam, chýba pokora a sama osoba má problém prijať akúkoľvek kritiku, prekruti si to podľa seba a nevníma, co jej ľudia naznačujú… ono mne je to ľúto, lebo potom sú bežní kresťania ponižovaní kvôli takýmto borcom bez spätnej väzby a hádzaní do jedného vreca.

makodob
26. mar 2023

@cacianka na to ti odpoviem len Písmom:
Matúš 12,24-28:
,,Ale keď to počuli farizeovia, povedali: Tento nevyháňa démonov, iba Belzebúbom, kniežaťom nad démonami. 25 A Ježiš vediac ich myšlienky povedal im: Každé kráľovstvo, rozdelené proti sebe, pustne; a niktoré mesto, rozdelené proti sebe, alebo tiež niktorý dom, rozdelený proti sebe, neobstojí. 26 A jestli satan vyháňa satana, sám so sebou je rozdelený, a jako tedy obstojí jeho kráľovstvo? 27 A jestli ja Belzebúbom vyháňam démonov, vaši synovia ich kým vyháňajú? Preto oni budú vašimi sudcami. 28 Ale jestli ja Duchom Božím vyháňam démonov, vtedy nečakane prišlo k vám kráľovstvo Božie.”

Aj Ježišovi vraveli farizejí, že démonom vyháňa démonov. Ale Boh nám dal prísľub, že nám pošle tešitela Ducha Svatého a že budeme konať vierou aj vačšie veci ako On, Ježiš konal. Ak však neveríš, tak nemožeš prijať a zažit Božiu lásku a moc Jeho lásky. Lebo toto všetko Boh robí z lásky k nám. Len kto Ho dnes naozaj odovzdane nasleduje? Boh dáva ďaleko viac, ak sa pre Neho človek rozhodne celým srdcom ❤️

katkami123
26. mar 2023

@makodob
Ty sa už vidíš rovno v nebi, že? … a toto je večný problém tychto ľudí … vieš ja osobne milujem knihy. Samotna Biblia je veľmi ťažko písaná kniha na rozbor, aby ju chápal jednoduchý človek svojim rozumom. A to som na VŠ študovala literatúru Anglickú aj Nemecku v rámci pedagogiky a rozoberali sme tam diela velikánov, čiže mam rada rozbory diel, co autori chcú povedať rôznymi metaforami a aké bolo historické hľadisko, keď dielo vzniklo, ich životy a čo ich ovplyvňovalo…a sama som mala veľký problém s mnohými staťami z nej, pomahala si vysvetlivkami, niekedy aj výkladom aká bola hierarchia pred 5000 rokmi, rôzne preklady slov a ich synonymá a do teraz mám problém s mnohými staťami na pochopenie a asi ich ani nikdy nepochopím. A potom sa tu zjavia rôzni típkovia ako napríklad ty, ktorí si idú vykladať ako najväčší páni a dávať si tu kazania ako všetkému rozumejú. No wau. Kedysi bola Biblia zakázaná čítať laikmi práve pre takýchto rôznych typkov, ktorí si výklady vyložili úplne jednoducho a nadivoko svojou prostoduchosťou a vznikali potom rôzne sekty. Preto ma aj trochu zaráža tá tvoja 100%-tná sebaistota a odklial ju berieš, zvlášť, keď si v tomto odkázaná iba na seba samú.

makodob
26. mar 2023

@katkami123 ak nerozumieš mojím slovám, to však neznamená, že je to mišung. Pišeš, že čítaš Bibliu, tak by si mala vidieť isté rozdiely oproti tomu, čo vravia v kostole. Inak Biblia si naoko tiež protirečí a predsa si neprotirečí, ak ti to Duch Svatý vysvetlí a pochopíš význam toho, čo je napísané. A to, že nechodím do žiadnej oficiálnej cirkvi neznamená, že som sama. Lebo vďaka Bohu žije viac ľudí podľa Písma vo svojich domovoch, podobne ako ja a ďakujem Bohu, že som ich mohla spoznať, nie je nás až tak málo. Aj apoštoli sa stretávali po domoch, nemali oficiálne štátom dotované zbory ako je tomu dnes. A ver, že je to niečo úplne iné ako recitovanie v kostole. Skús viac skúmať Písmo a Boh ti dá odpovede. On ťa musí o Sebe presvedčiť, nie ja. Tak skúmaj, pýtaj sa a On ti odpovie, ak tomu veríš. Každý jeden človek na to, aby nasledoval Boha úprimne, musí s Ním mať osobnú skúsenosť. A ja ti svedčím, že Boh hovorí a koná aj dnes. O tom hovorí aj Pavol vo svojich listoch v Novom zákone.
1 Korinstským 2,4-5:
,,A moja reč a moja kázeň nezáležala v presviedčavých ľudskej múdrosti slovách, ale v dôkaze Ducha a moci, 5 aby vaša viera nebola v ľudskej múdrosti, ale v moci Božej.”

makodob
26. mar 2023

@katkami123 pravý kresťania sú učení od Boha skrze Ducha Svatého, nie človekom, Boh im dáva rozlišovať. A teda náboženský človek nemajúci Ducha Svatého, nevie rozlíšiť duchovné veci a Pravdu. Dávam ti verše, aby si nepovedala, že si vymýšľam. Všetko je Roháčkov preklad, najvernejší slov. preklad z originálu.

,,A všetci tvoji synovia budú učení od Hospodina a hojnosť pokoja budú mať tvoji synovia.”
Izaiáš 54,13

,,Je napísané v prorokoch: A všetci budú učení od Boha. A tak tedy každý, kto počul od Otca a naučil sa, ide ku mne.”
Ján 6,45

,,Ale telesný človek nechápe vecí Ducha Božieho, lebo sú mu bláznovstvom, a nemôže ich poznať, lebo sa majú duchovne posudzovať. 15 Ale duchovný človek posudzuje všetko a sám nie je posudzovaný od nikoho. 16 Lebo kde kto poznal myseľ Pánovu, ktorý by ho učil? No, my máme myseľ Kristovu.”
1Kor 2,14-16