icon

Mužov problém s alkoholom a nečinnosť psychiatričky

mississ
26. apr 2025

Ahojte.
Len sa chcem opýtať tých, čo majú s týmto skúsenosti.
Muž pije alkohol. Má craving, bagatelizacia, tajné pitie, nie nepijem , nedal som si- pritom vidím na ňom, že má vypité. Mávajú depresie, viem že ich máva už ako následok nadmerného konzumu alkoholu.
Pije cca, každý druhý - tretí deň. Keď sa pohadame kvôli alkoholu dokáže 2 týždne abstinovat a potom znova pije ďalej.
Chodieva aj k psychiatricke. Tam si u nej dáva predpisovať lieky antidepresiva. Lenže antidepresíva užíva a na ne chľasce veselo ďalej.
Nikdy, nikdy psychiatricke sam dobrovoľne nepriznal že pije alkohol.
To pred ňou zatajuje. Muž povie doktorke že má šťavy depresie, zle spí, úzkosť ona predpíše AD, a o alkohole a liečbe pitia, nikde ani zmienka.
Už asi 3 návštevy som ja vykonala a išla ja sama za daňou psychiatrickou, a povedala jej že muž pije. Že má 47 rokov a že pije od 18 rokov. Je pivár, prevažne pije piva, prípadne pivo v kombinácii so štamperlíkom.
Jeho problém s alkoholom roky, roky , medicinsky neriešeny.
Že roky pitie sa už na jeho osobnosti podpisujú, pýtam sa priamo tej psychiatricky ,že pani doktorka a tá jeho depresia, ktorá je spôsobená už dlhodobým pitím alkoholu ,to ako mi toto vysvetlite že toto u pacienta neriešite, práve to pitie?
Ona na to mi tvrdí, že nakoľko môj manžel nemá viditeľné abstinenčné príznaky u nej v ambulancii, a príde k nej triezvy autom, ona alkohol a jeho pitie nerieši.
Doktorka mi povie, že on príde a povie že nepije, že má úzkosť a podobne a ona mu verí , že nepije.
Už 3 krát som takto bola za doktorkou - odbornosť psychiatria, jej povedať , že muž pije alkohol s to dlhodobo , roky.
Ona verí jemu, že nepije, mne doktorka doslova povedala, že aj pečeňové tresty má on dobré a že nemá viditeľné abstinenčné príznaky počas návštevy u nej. Skrátka lekár odborník ,vodbor psychiatria verí jemu, že nepije.
Muž k inému psychiatrovi nepôjde, a to práve z taktického dôvodu, tu u tejto psychiatricky sa mu dokonale darí pitie pred ňou tajiť, preto logicky nepôjde k inému psychiatrovi.

Skrátka

1andrea111
26. apr 2025
@mississ

Téma alkohol a pite manžela, vnimam ako medicínsky problém, ja nepijem, ja šťastná aj s deťmi že my dopady alkoholu nemáme, žiadne, žiadne, lebo nepijeme,
Preto keď je u psychiatricky na návšteve a on ma v živote už veľa dopadov toho alkoholu, craving, a alkoholovu depresiu má po medicínskej stránke nikdy neriešeny problém, ide o to že bez medicínskeho zásahu odborníka, z oblasti psychiatrie, manželov problém sa neporiesi.

@mississ rozumiem že vedies deti k tomu že alkohol je zlý ale ten vzorec pitia v rodine vidia, podvedome preberáme mnohé vzorce z rodiny, takže riziko že sklznu k alkoholu tam je, keď v tom žijú.

mississ
autor
26. apr 2025

Muž má craving, ( vygoogli si, craving) čo je spôsobené u človeka výhradne alkoholom...
Psychiatricka ktorúkoľvek si pacient vyberie má postupovať lege artis, nie podľa toho čo pacient povie.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mississ
autor
26. apr 2025

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti musí poskytnúť zdravotnú starostlivosť správne.
Správne poskytnutá zdravotná starostlivosť je poskytnutá vtedy, ak sa vykonajú všetky liečebné postupy na správne určenie zdravotného stavu pacienta, a všetky postupy na zlepšenie jeho zdravotného stavu, alebo vyliečenie.
To či psychiatrička postupovala lege artis sa dá a nič nezanedbala, nevynechala,však dá ľahko preveriť.
Každý poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je odkontrolovalelny, úradom pre dohľad.

huxy
26. apr 2025
@mississ

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti musí poskytnúť zdravotnú starostlivosť správne.
Správne poskytnutá zdravotná starostlivosť je poskytnutá vtedy, ak sa vykonajú všetky liečebné postupy na správne určenie zdravotného stavu pacienta, a všetky postupy na zlepšenie jeho zdravotného stavu, alebo vyliečenie.
To či psychiatrička postupovala lege artis sa dá a nič nezanedbala, nevynechala,však dá ľahko preveriť.
Každý poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je odkontrolovalelny, úradom pre dohľad.

@mississ ty to akosi nechápeš stále. Namiesto sústredenia sa na daný problém, riešiš úplnú debilinu.
Pacient má právo si vybrať lekára, tak isto môže odmietnuť liečbu...a keďže on to ani len neprizná, tak psychiatrička to riešiť nebude. Keď on sám nechce. Čo na tom nechápeš???

hankab
26. apr 2025

@mississ autorka, co by podla teba mala ta jeho psychiatricka robit? Zamknut ho niekde doklietky, privolat sanitku a odviezt ho na liečenie? Nema na to pravo.
Funguje tu mylna predstava o tom, ze pacient pride k psychiatrovi, kde hodinu stravi v ambulancii a rozoberaju sa jeho problemy a priciny jeho duševných chorôb. Tak to ale nefunguje. Na prvej diagnostike mozno stravi vo vnutri 40min. Nastavi liecbu. A nasledne pri kazdej dalsej navsteve zhruba 1x za 3 mesiace sa uz iba pyta ako mu je. Aj keby sa kazdy den chcel obesit, ale neprizna to pred nou a bude zatlkat, ze mu je lepsie a lieky mu pomahaju, tak lekárka si naozaj nema odkial overiť, ze si doma po veceroch vesia lano na povale. Rovnako je to s chlastom. Kym sa on neprizna a nechce sa liecit, tak ty tam mozes chodit aj 5x denne.

osky
26. apr 2025
@loliki

Ty si dobrá stíhačka. 🙂 Manžel má úzkosti, depky, tak buď jemnejšia a milšia. On potrebuje pomoc a psychickú podporu od teba aj od psychiatričky.

@loliki stihacka????
Ked ti chlap bude furt chlastat,tak ty budes k nemu mila a zhovievava?
To fakt??????

sante81
26. apr 2025

@mississ nikdy by som nežila s alkoholikom. Pre to že som od neho finančne závislá? Už len pre deti ako vzor rodiny nieje správny
A vždy si pomyslim, keď zvládam ja vychovávať 2 deti, platiť hypotéku, tak to zvládne každá 🙂

mississ
autor
26. apr 2025

Psychiatricka ak pacient liečbu odmietne, musí napísať do lekárskej správy ze , toto, ono .... pacient má, craving,pije, alkoholova depresia, na AD pije alkohol a podobne a že pacient má toto, a liečbu odmietol,
Áno súhlasím psychiatrička má zistiť všetky diagnózy, nie že polovicu nezistím, a napísať , či pacient spolupracuje, či súhlasil s liečbou, alebo ju odmietol....
s týmto plne súhlasím , áno určite, malo by to tak byť, lenže tá manželova psychiatrička polovicu z tohto neurobila. ....

huxy
26. apr 2025
@mississ

Psychiatricka ak pacient liečbu odmietne, musí napísať do lekárskej správy ze , toto, ono .... pacient má, craving,pije, alkoholova depresia, na AD pije alkohol a podobne a že pacient má toto, a liečbu odmietol,
Áno súhlasím psychiatrička má zistiť všetky diagnózy, nie že polovicu nezistím, a napísať , či pacient spolupracuje, či súhlasil s liečbou, alebo ju odmietol....
s týmto plne súhlasím , áno určite, malo by to tak byť, lenže tá manželova psychiatrička polovicu z tohto neurobila. ....

@mississ bola si ty niekedy na psychiatrickom vyšetrení? Myslím, že nie, podľa toho, čo píšeš. Psychiatrička sa pýta, s čím tam človek prišiel a rieši sa to. Už inak to neviem napísať.

huxy
26. apr 2025

Predpokladám, že si s mužom nebola na vyšetrení, nevieš čo sa ho pýtala, čo odpovedal, kľudne mohol klamať. A mám akýsi pocit, že to chceš mať len na papieri. Lebo riešiš nepodstatnú vec, namiesto svojho muža. Škoda písať...

mississ
autor
26. apr 2025

Bola som u tej psychiatricky 2 x spolu s manželom, ak to sa mi poradili, spolu že tam ideme , takým figlom , zámienkou ho tam spoločne ho tam dostať.
Doktorka vedela že tam prídeme, spolu , spoločne obaja.
Tam sa muž nevyhol konfrontácii, lebo sa pytala doktorka aj mňa, že teda ako s tým alkoholom je to. Ja som jej tvrdila že pije , povedala som jej jeho životný štýl, kamaráti krčma, koľko toho piva je a čo tvrdé ešte k pivu. Muž tam povedal že no, trocha si dá, trocha priznal, a zľahčoval.
Ďalšiu kontrolu potom mal sám bezo mňa, lebo ja som pracovne dosť vyťažená, nedá sa mi hoc kedy sa uvoľniť z práce.
To už na ďalšej kontrole bezo mňa klamal doktorke , že už nepije, však také hrozne to nie je, žena preháňa.
Následne prešiel pol rok, pol rok chľastal stále, dr. na kontrolách tvrdil že on nepije, drží sa on neviniatko.
To ma dozralo, keď som začala šípit, že doktorke klame, tak som jej ešte 2 x bola potom povedať, že pije, klame aj doktorke, neabstinuje a predpísané AD zapína alkoholom.
Na to doktorka povedala, že muž tvrdí že nepije a ja prídem jej opakovane oznamovať že pije a neabstinuje. Povedala to takým tónom, že akoby ona verila jemu že nepije, a nie mne.

huxy
26. apr 2025
@mississ

Bola som u tej psychiatricky 2 x spolu s manželom, ak to sa mi poradili, spolu že tam ideme , takým figlom , zámienkou ho tam spoločne ho tam dostať.
Tam sa muž nevyhol konfrontácii, lebo sa pytala doktorka aj mňa, že teda ako s tým alkoholom je to. Ja som jej tvrdila že pije , povedala som jej jeho životný štýl, kamaráti krčma, koľko toho piva je a čo tvrdé ešte k pivu. Muž tam povedal že no, trocha si dá, trocha priznal, a zľahčoval.
Ďalšiu kontrolu potom mal sám bezo mňa, lebo ja som pracovne dosť vyťažená, nedá sa mi hoc kedy sa uvoľniť z práce.
To už na ďalšej kontrole bezo mňa klamal doktorke , že už nepije, však také hrozne to nie je, žena preháňa.
Následne prešiel pol rok, pol rok chľastal stále, dr. na kontrolách tvrdil že on nepije, drží sa on neviniatko.
To ma dozralo, keď som začala šípit, že doktorke klame, tak som jej ešte 2 x bola potom povedať, že pije, klame aj doktorke, neabstinuje a predpísané AD zapína alkoholom.
Na to doktorka povedala, že muž tvrdí že nepije a ja prídem jej opakovane oznamovať že pije a neabstinuje. Povedala to takým tónom, že akoby ona verila jemu že nepije, a nie mne.

@mississ si stratený prípad, niet ti rady 🤷🏼‍♀️
Odkiaľ vieš, ço jej hovoril na druhom stretnutí, keď si tam ty nebola? 🤔

Čo by ti pomohlo, keby to tam aj bolo napísané???

stefi_k
26. apr 2025
@mississ

@mississ lutujem tie deti. Otec alkoholik a matka co riesi alkoholika, bez toho aby riesila podstatne problemy.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mississ
autor
26. apr 2025

Nikdy, nikdy, nikdy psychiatrička nepovedala ani mne, ani manželovi, ani do zdravotnej dokumentácie nenapísala, že manžel odmieta liečbu.
Táto situácia zo strany psychiatricky nikdy nenastala, nikdy.

gribka1
26. apr 2025

Ako to, že si sa sa vedela rozumne rozhodnúť odísť od alkoholikov a žiť s deťmi v zdravom prostredí. Potom prijmeš späť manžela, ktorému si zrazu uverila. No a teraz namiesto toho, aby si mu ukázala smer k mamičke, riešiš psychiatričku.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mississ
autor
26. apr 2025
mississ
autor
26. apr 2025

Toto vyššie čo je uvedené, je úplný základ a štadartný postupy v psychiatrii. Úplný štandard.
Zo strany psychiatricky nikdy nebolo že manžel liečbu odmieta. Že by liečbu odmietol nemá ani v zdravotn. dokumentácii.

alenka58
26. apr 2025
@mississ

Toto vyššie čo je uvedené, je úplný základ a štadartný postupy v psychiatrii. Úplný štandard.
Zo strany psychiatricky nikdy nebolo že manžel liečbu odmieta. Že by liečbu odmietol nemá ani v zdravotn. dokumentácii.

@mississ daj mu na výber buď rodina a protialkoholické liečenie, alebo odísť

mississ
autor
26. apr 2025

Ziadny iný doktor nie je potrebný, každý jeden, to je jedno ktorý musí sa riadiť prísnymi medicínskymi lege artis postupmi, viď vyššie v príspevku.
A to že by muž liečbu odmietal nikdy zo strany psychiatricky nebolo, nikdy.

gribka1
26. apr 2025
@mississ

@mississ Tak sa na ňu sťažuj, ale aj tak ti to nepomôže.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
januska12323
26. apr 2025
@mississ

Ziadny iný doktor nie je potrebný, každý jeden, to je jedno ktorý musí sa riadiť prísnymi medicínskymi lege artis postupmi, viď vyššie v príspevku.
A to že by muž liečbu odmietal nikdy zo strany psychiatricky nebolo, nikdy.

@mississ máš problém s čítaním písaného textu? On žiadnu liečbu neodmieta tak to tam nemá prečo napísať. Ani z neho abstinenta nespraví kým sám nechce. Sama sebe odporuješ keď napíšeš ako učíš deti, že alkohol je zlo a sama ich otca v alkoholizme podporuješ. Raz si dokázala žiť bez neho tak by si to zvládla znova ale to by si musela chcieť.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mississ
autor
26. apr 2025

Ja že v alkoholizme otca svojich detí podporujem?
Vyzerá to asi tak, že doma sa ja a deti dívame na chátrajúci osobu , ktorej ten stav spôsobil alkohol, a ja a deti žijeme, zdravo, šťastne že taký stav nemáme.
Deťom to môže byť iba ako odstrašujúci príklad, aj pre mňa je, aby sme nepili.
Deti sa učia dobre, zdravie a vzdelanie ja a deti kladieme na najvyššie priečky priority hodnôt.
Asi tak vyzerá to: milá januska12323

mississ
autor
26. apr 2025

Áno veď žijem, presne tak, šťastne bez alkoholika a z deťmi.

mississ
autor
26. apr 2025

Ako som už písala nikdy už nebudem finančne závislá s deťmi od muža, vzdelavam sa stále, živené s deťmi zdravo , ja žijem s deťmi v rodičovskom dome, a už dosť rokov v mojom živote, práci, širšia rodina a iné aktivity, a deti škola a spolužiaci , všetko, všetko už len ľudia ktorí nepijú, takto.

1ryba
Odpoveď bola odstránená