Mužov problém s alkoholom a nečinnosť psychiatričky
Ahojte.
Len sa chcem opýtať tých, čo majú s týmto skúsenosti.
Muž pije alkohol. Má craving, bagatelizacia, tajné pitie, nie nepijem , nedal som si- pritom vidím na ňom, že má vypité. Mávajú depresie, viem že ich máva už ako následok nadmerného konzumu alkoholu.
Pije cca, každý druhý - tretí deň. Keď sa pohadame kvôli alkoholu dokáže 2 týždne abstinovat a potom znova pije ďalej.
Chodieva aj k psychiatricke. Tam si u nej dáva predpisovať lieky antidepresiva. Lenže antidepresíva užíva a na ne chľasce veselo ďalej.
Nikdy, nikdy psychiatricke sam dobrovoľne nepriznal že pije alkohol.
To pred ňou zatajuje. Muž povie doktorke že má šťavy depresie, zle spí, úzkosť ona predpíše AD, a o alkohole a liečbe pitia, nikde ani zmienka.
Už asi 3 návštevy som ja vykonala a išla ja sama za daňou psychiatrickou, a povedala jej že muž pije. Že má 47 rokov a že pije od 18 rokov. Je pivár, prevažne pije piva, prípadne pivo v kombinácii so štamperlíkom.
Jeho problém s alkoholom roky, roky , medicinsky neriešeny.
Že roky pitie sa už na jeho osobnosti podpisujú, pýtam sa priamo tej psychiatricky ,že pani doktorka a tá jeho depresia, ktorá je spôsobená už dlhodobým pitím alkoholu ,to ako mi toto vysvetlite že toto u pacienta neriešite, práve to pitie?
Ona na to mi tvrdí, že nakoľko môj manžel nemá viditeľné abstinenčné príznaky u nej v ambulancii, a príde k nej triezvy autom, ona alkohol a jeho pitie nerieši.
Doktorka mi povie, že on príde a povie že nepije, že má úzkosť a podobne a ona mu verí , že nepije.
Už 3 krát som takto bola za doktorkou - odbornosť psychiatria, jej povedať , že muž pije alkohol s to dlhodobo , roky.
Ona verí jemu, že nepije, mne doktorka doslova povedala, že aj pečeňové tresty má on dobré a že nemá viditeľné abstinenčné príznaky počas návštevy u nej. Skrátka lekár odborník ,vodbor psychiatria verí jemu, že nepije.
Muž k inému psychiatrovi nepôjde, a to práve z taktického dôvodu, tu u tejto psychiatricky sa mu dokonale darí pitie pred ňou tajiť, preto logicky nepôjde k inému psychiatrovi.
Skrátka
Ja a deti spolu s mojou mamou, trávime dosť času. Deti majú skvelý príklad, mňa - stále sa vzdelavam, zdravie si vážime, najviac na svete, škola, kolektív spolužiaci, výlety.... všetko ako má byť, to som už však opakovane vyššie písala.
Syn má 16, pôjde si robiť vodičák na auto, vie zectonje o zodpovednosti, po maturite si ide robiť kurz rušňovodiča, je to práca tak isto o zodpovednosti, musel pre potreby životopisu ba prípravu na rušňovodiča absolvovať psychotesty,vti spravil úplne bravúrne. Nemám problém ani ja ani deti s tým že by nás to živote , práci , škole , zdraví a napredovaní nejak ovplyvňovalo.
Ty stále tocís dookola, Dr.ma napísať, že odmieta liečbu? Akú? Veď lieky mu predpisuje. O svojom pití jej nepovedal. Už si za ten čas asi ty mala vyštudovať medicínu, ked všetko okolo toho vieš najlepšie.
O svojom pití jej nepovedal?
Emh....
Informáciu o jeho pití vie !!!!
Odo mna, boli sme tam spoločne u dr. nej na stretnutí, tam bol muž priamo s jeho pitím konfrontovaný. Dr. sa ma pútala ako to jeho pitie vyzerá, koľko pije, aki kamaráti, podrobné informácie.
Potom následne som bola ešte v priebehu pol roka u nej , u Dr 2 x sama bez muža , povedať jej že stále pije, že neabstinuje.
Odo mna informácie má , že on pije, že stále neprestal.
Veď s týmto som začala diskusiu, stale dodávam, že oddoktorky nikdy nebolo, že on liečbu odmieta , nemôže ho prinútiť, ako ho má prinútiť, takáto situácia u doktorky nikdy nenastala.
Vysvetlíš mi prosím, prečo ho jednoducho nekopneš do riti? Keď bývať máš kde.
Emh....
Odo mna, boli sme tam spoločne u dr. nej na stretnutí, tam bol muž priamo s jeho pitím konfrontovaný. Dr. sa ma pútala ako to jeho pitie vyzerá, koľko pije, aki kamaráti, podrobné informácie.
Potom následne som bola ešte v priebehu pol roka u nej , u Dr 2 x sama bez muža , povedať jej že stále pije, že neabstinuje.
Veď s týmto som začala diskusiu, stale dodávam, že oddoktorky nikdy nebolo, že on liečbu odmieta , nemôže ho prinútiť, ako ho má prinútiť, takáto situácia u doktorky nikdy nenastala.
@mississ o čo ti ide na koniku? Ved povedz lekárke, že sa ti nepáči, že zatajuje v správe alkoholizmus, predpisuje AD a to je nebezpečne. Že na nu budeš musieť podať podnet. A uvidíš, možno zrazu všetko bude v správe. Inú cestu nevidím, keď muž odmieta ísť k inému lekárovi. My tu nezmeníme jednanie lekárky. Ani nevrátime čas, aby si si nezakladala rodinu s alkoholikom. Pretože pije od 18 a bolo jasne, že len tak sa toho nevzdá.
Evidentne to má všetko vplyv na tvoje zdravie a psychiku.
To, že ty ideš za dr.bez tvojho muža a niečo tvrdíš, nemá takú váhu ako to, čo jej povie tvoj muž-svojprávny. To je akoby slovo proti slovu.
Čo je cieľom tejto diskusie? Chceš sa sťažovať? Tak sa sťažuj. Alebo chceš z nejakých osobných dôvodov, aby mal niečo napísané v papieroch?
Neodpovedáš, stále len opakuješ nepodstatné veci. O čo ti ide???
odpoved na otazku: Odist od neho, on sa nikdy nezmeni, pravdepodobne tiez zomrie na cirhozu, alebo infarkt. Ziaden lekar nezmeni to, ze on sa bude chciet liecit. Jemu tento stav vyhovuje. Zmenit by sa musel chciet on sam.
K teme: zase dalsia z tem, kde ludia obvinuju druheho a namiesto prace na sebe, namiesto prijatia zodpovednosti za svoj stav, namiesto vole zmenit sa, stat sa zrelym, budu obvinovat iných ludi. Nedavno tema, kde 60-tnik nemal nic nasetrene a dcera mu zalozila temu a pytala peniaze na vyplatenie synovca z rodicovskeho domu. Kedy ludia zacnu zit zodpovedne?
Bývali sme u jeho rodičov. Hypo nám žiaľ vtedy nedali , neprešli sme vtedy bonitou, 2 malé deti ja na MD. Mali sme dve malé deti, tam si dokonca jeho rodičia pitie alkoholu zastávali. Nalievalo sa pri každej príležitosti.
Jedného dňa som odišla, vtedy pohár mojej trpezlivosti pretiekol, aj s deťmi k mojej mamine, nakoľko má veľký rodinný dom, a ocino môj už nežije, tak miesta v rodinnom dome dosť, mala som kam z deťmi ísť, však po ocinovi mojom mám aj podiel na rodičovskom dome, keď umrel.
Svokra len pucila očami.
Čakali že sa s deťmi vrátim aj s deťmi s prosikom o vrátenie, že ich požiadam, či sa môžem vrátiť.
No to nikdy. Nedočkali sa.... ostali tam s ich podareným synom, mojim mužom, a s ich obľúbenými pivami. Potom nečakane svokor umrel na ochorenie pečene - čiže mužovi zomrel otec, po mojom odchode, keď som odtiaľ odišla.
Muž na určitú čas sekal dobrotu, že deti mu chýbajú, že aj piť prestane. Na určitý čas nepil a prišiel dokonca za nami bývať, k nám, čiže do môjho rodičovského domu.
Potom pravdaže stále treba brať do úvahy že ma to neliečené, predchádzajúce pitie, a znova začal piť, a pije stále.
Takže keď pije muž od cca 18 - 19 roku, a teraz má 47, tak pije, s malou tou ročnou pauzou.... Ten cca rok čo nepil, vydržal, ale vidíme že len dočasne, keď pochopil že som od neho odišla s deťmi, otec mu umrel na ochorenie pečene, a deti mu chýbali.
Lenže čo, idilka je dávno preč, pije ďalej, ja som sa už oprostila od jeho pitia, a s deťmi si život vieme zariadiť aj bez alkoholu....a dopady alkoholu na jeho osobnosti plne vidíme.
Preto sa v živote mám čo obracať, pracovať, a byť schopná , šťastna a zdravá kvôli sebe a deťom.
@mississ poviem ti to na rovinu. Pokiaľ on sám neprizná problém, ty s tým nič nespravíš a ako doktor. On musí chcieť prestať piť inak to nemá význam. A pokiaľ nepotrebuje hneď ráno pohárik aby vôbec vládal, tak až taký strašný pijan nie je. Mala som svokra alkoholika.
Emh....
@mississ prečítala som si všetko od teba. No ty si ako obohraná platňa. Pokiaľ tvoj muž nepije každý deň a chodí aj autom, tak nemusí byť hneď alkoholik. Alkoholik nedokáže fungovať bez alkoholu v krvi. Možno si občas vypije... Ty s tým nič nespravíš pokiaľ on sám nebude chcieť. Môžeš chodiť k jeho doktorke aj každý deň otravovať a hovoriť čo len chceš. To čo povieš ty nie je pre ňu podstatné. On je pacient, nie ty. Buď mu doma pohrozíš, vysťahuješ alebo sa kôli tomu rozvedieš. A inak keď nepije venuje sa deťom, tebe... Alebo je iba v krčme? Polož si viac otázok.
@mississ prečítala som si všetko od teba. No ty si ako obohraná platňa. Pokiaľ tvoj muž nepije každý deň a chodí aj autom, tak nemusí byť hneď alkoholik. Alkoholik nedokáže fungovať bez alkoholu v krvi. Možno si občas vypije... Ty s tým nič nespravíš pokiaľ on sám nebude chcieť. Môžeš chodiť k jeho doktorke aj každý deň otravovať a hovoriť čo len chceš. To čo povieš ty nie je pre ňu podstatné. On je pacient, nie ty. Buď mu doma pohrozíš, vysťahuješ alebo sa kôli tomu rozvedieš. A inak keď nepije venuje sa deťom, tebe... Alebo je iba v krčme? Polož si viac otázok.
@momo00 zas je viac druhov alkoholizmu. Nie je to len človek, ktorý musí denne piť.
Slovo alkoholik, neznasam a nepoužívam.
Používam medicínsku terminológiu.
Škodlivý, chronický, alebo nadmerný konzum alkoholu.
Deťom sa venuje keď je triezvy, keď nepije.
Pije cca každý druhý deň.
Totiž , skúšal abstinovat a nedarí sa mu to vôbec. Vždy si musel dať. Aj tajné pije. V poslednej dobe už nedá sa naňho spoľahnúť, naplánovať si veci, alebo výlet alebo podobné, bo práve vtedy ho chuti pitie.
Naplánujte si dovolenku na jún s človekom, kde je vysoká pravdepodobnosť že v júni ho chytí rapel pitia, kamaráti, krčma a partia niekoľko dní pivá, pivá....
Má craving, čo znamená, už nutkanie , silnú túžbu dať si, baženie. Máva aj alkoholovu depresiu, alkohol je silné depresivum. Depresiu už má vyvolanú a podnietenu tým alkoholom.
Nepotrebuješ aj ty odbornú pomoc? Neviem, čo tu riešiš. Niečo chceš, či nám tu robíš školenie...
Doplním, že manželov otec, tak isto pil dost nadmieru alkohol, škodlivý konzum alkoholu konkrétne medicínskej terminológii.
Umrel na ochorenie pečene, áno alkohol mu k tomu dopomohol a v živote nikdy sa na alkoholizmus neliecil a v živote nehovoril lejkarom že vypije 110 pív mesačne. a jeho žene , čiže manželovej mame, to že jej muž pil nijak neublížilo, nijak, ani psychicky , ani zdravotne, za je si bez alkoholu zdravo ak repa.
Ja sa opýtam starým dobrým O čo sa ti jedná? Vôbec nechápem, čo to tu dokola splietaš.
Totiž , skúšal abstinovat a nedarí sa mu to vôbec. Vždy si musel dať. Aj tajné pije. V poslednej dobe už nedá sa naňho spoľahnúť, naplánovať si veci, alebo výlet alebo podobné, bo práve vtedy ho chuti pitie.
Naplánujte si dovolenku na jún s človekom, kde je vysoká pravdepodobnosť že v júni ho chytí rapel pitia, kamaráti, krčma a partia niekoľko dní pivá, pivá....
Má craving, čo znamená, už nutkanie , silnú túžbu dať si, baženie. Máva aj alkoholovu depresiu, alkohol je silné depresivum. Depresiu už má vyvolanú a podnietenu tým alkoholom.
@mississ ty si úplne mimo, ak si myslíš, že alkoholizmus tvojho muža ťa neovplyvňuje ani deti, ver tomu, že už len podľa toho, čo tu píšeš, si tzv. spoluzavisla, veď ho neustále riešiš, jeho psychiatricku, atď. To naozaj nie je ok. Úplne ok by bolo sa od neho úplne odstrihnúť. Rozviesť sa, vyhodiť ho z domu, ak teda s ním bývate. Prestať ho riešiť úplne, inak je chorá celá rodina. Bohužiaľ aj deti. Aj keď teraz vyhlasujú, že nikdy piť nebudú, môže to byť inak v budúcnosti. Dávno si mala od neho odísť.
@momo00 zas je viac druhov alkoholizmu. Nie je to len človek, ktorý musí denne piť.
@huxy tomu ja rozumiem. Ale psychiatrička pracuje s ním. On sám musí chcieť prestať. Inak sa to nedá. A to som aj v príspevkoch odpovedala. Autorka môže používať medicínske výrazy ale pokiaľ ho nejako neprinúti sa nad tým zamyslieť, tak on nemusí prestať. Všetko je o komunikácii a vysvetlením si ako to vplýva na spoločný život. Svokor chľastal každú chvíľu. Potom si dal predpísať lieky a neskôr zase. Prechľastal sa minulý rok k smrti. Dovtedy sme tým trpeli všetci a hlavne ja. Ale keď užíval lieky, tak to musel chcieť sám. To je podstatné v tejto téme. Autorka si to musí uvedomiť.
@mississ skrátka existuje nejaké lekárske tajomstvo a podobné veci. Psychiatria je citlivý odbor ona tam nemôže ho nútiť ísť na liečenie lebo pije lebo ty si to povedala.. keď on je tam normálny a tvrdí že nepije tak ona s tým nemá čo robit. Ver že sa ho to snažila po tvojom naliehanie citlivou cestou pýtať ale proste sa nepriznal a hotovo. Tvoj muž evidentne svoj problém s alkoholom riešiť nechce lebo keby chcel prvý komu by o tom povedal by bola práve tá psychiatricka. Alkoholika nedonutis nepiť to mi ver po hádke vydrží chvíľu a potom zas začne. Musí sa len sám rozhodnúť. Niektorých k tomu privedie strata rodiny iných nič. Ťažko radiť skús si s ním sadnúť a prehovoriť mu do duše že ti to natoľko vadí že trvas na tom aby to riešil inak s ním nevydržiš
Odchod, rozvod a mas pokoj. A nech si pije kolko chce.
Tak a ukázala si psychologičke nejaké video? Správy, z ktorých by bolo jasné, že pije neúmerne a často?
Lebo úprimne je to stále len tvoje slovo proti jeho.
On prizná príležitostné pitie, ty tvrdíš iné.
Myslíš, že dr.má sklenenú guľu, ktorá jej ukáže ako to v skutočnosti je?
Či ocakavas, že keď príde partner liečeného a začne niečo tvrdiť, dr. mu má všetko bezhlavo veriť? Pečeňové testy má OK, čo pri bezbrehom pití aké popisuješ si neviem dobre predstaviť, ale budiž.
Otázka znie, ako má dr. vedieť kto z vás dvoch klame? Čo myslíš?
Veď keď si taka sebestačnosť a všetko super zvládaš, rozvod, rozchod a môže ti byť úplne jedno čo on kde robí.
@mississ alkoholik to je a hotovo, podla mna si tam neviete priznat ako to vobec je, nakolko on si tiez zavislost nechce priznat. Bud to budes trpiet,alebo odides kvoli detom.
bud chce ist na liecenie protialkoholicke alebo nie, a ked chce, chce to sam riesit, tak hadam ste obaja kompetentny to vybavit, neviem preco sa tu stale bavime o vine nejakej psychiatricky???!!!
@mississ psychiatrička žiaľ nemôže nič. Ona nedmie tvoju výpoveď brať v úvahu. Ons pracuje len s informáciami, ktoré jej povie tvoj manžel. Psychiatri musia mať plnú dôveru svojho pacients. Ak je to tak ako hoviríš, tak žiaden psychiater manželovi nepomôže, kým on sám neprizná problém a nechce ho riešiť.
Doplním, že manželov otec, tak isto pil dost nadmieru alkohol, škodlivý konzum alkoholu konkrétne medicínskej terminológii.
Umrel na ochorenie pečene, áno alkohol mu k tomu dopomohol a v živote nikdy sa na alkoholizmus neliecil a v živote nehovoril lejkarom že vypije 110 pív mesačne. a jeho žene , čiže manželovej mame, to že jej muž pil nijak neublížilo, nijak, ani psychicky , ani zdravotne, za je si bez alkoholu zdravo ak repa.
@mississ Tak jej napíš mail, pošli jej nejaký dôkaz a žiadaj nech mu vykoná krvné testy na alkohol. Napríklad. Keď jej to podáš písomne, podľa mňa to nebude ignorovať, pretože už budeš mať v rukách "dôkaz", že zanedbala, neriešila zdravotný stav svojho pacienta....

Ja že v alkoholizme otca svojich detí podporujem?
Vyzerá to asi tak, že doma sa ja a deti dívame na chátrajúci osobu , ktorej ten stav spôsobil alkohol, a ja a deti žijeme, zdravo, šťastne že taký stav nemáme.
Deťom to môže byť iba ako odstrašujúci príklad, aj pre mňa je, aby sme nepili.
Deti sa učia dobre, zdravie a vzdelanie ja a deti kladieme na najvyššie priečky priority hodnôt.
Asi tak vyzerá to: milá januska12323
@mississ fakt máš problém s porozumením, bez urážky, je to fakt. Podporuješ tým, že ho necháš u seba bývať, necháš deti na to dívať a hovoríš ako je to zlé. Očividne nie až tak aby si ho poslala preč. Škoda ti niečo písať.