icon

Mužov problém s alkoholom a nečinnosť psychiatričky

mississ
26. apr 2025

Ahojte.
Len sa chcem opýtať tých, čo majú s týmto skúsenosti.
Muž pije alkohol. Má craving, bagatelizacia, tajné pitie, nie nepijem , nedal som si- pritom vidím na ňom, že má vypité. Mávajú depresie, viem že ich máva už ako následok nadmerného konzumu alkoholu.
Pije cca, každý druhý - tretí deň. Keď sa pohadame kvôli alkoholu dokáže 2 týždne abstinovat a potom znova pije ďalej.
Chodieva aj k psychiatricke. Tam si u nej dáva predpisovať lieky antidepresiva. Lenže antidepresíva užíva a na ne chľasce veselo ďalej.
Nikdy, nikdy psychiatricke sam dobrovoľne nepriznal že pije alkohol.
To pred ňou zatajuje. Muž povie doktorke že má šťavy depresie, zle spí, úzkosť ona predpíše AD, a o alkohole a liečbe pitia, nikde ani zmienka.
Už asi 3 návštevy som ja vykonala a išla ja sama za daňou psychiatrickou, a povedala jej že muž pije. Že má 47 rokov a že pije od 18 rokov. Je pivár, prevažne pije piva, prípadne pivo v kombinácii so štamperlíkom.
Jeho problém s alkoholom roky, roky , medicinsky neriešeny.
Že roky pitie sa už na jeho osobnosti podpisujú, pýtam sa priamo tej psychiatricky ,že pani doktorka a tá jeho depresia, ktorá je spôsobená už dlhodobým pitím alkoholu ,to ako mi toto vysvetlite že toto u pacienta neriešite, práve to pitie?
Ona na to mi tvrdí, že nakoľko môj manžel nemá viditeľné abstinenčné príznaky u nej v ambulancii, a príde k nej triezvy autom, ona alkohol a jeho pitie nerieši.
Doktorka mi povie, že on príde a povie že nepije, že má úzkosť a podobne a ona mu verí , že nepije.
Už 3 krát som takto bola za doktorkou - odbornosť psychiatria, jej povedať , že muž pije alkohol s to dlhodobo , roky.
Ona verí jemu, že nepije, mne doktorka doslova povedala, že aj pečeňové tresty má on dobré a že nemá viditeľné abstinenčné príznaky počas návštevy u nej. Skrátka lekár odborník ,vodbor psychiatria verí jemu, že nepije.
Muž k inému psychiatrovi nepôjde, a to práve z taktického dôvodu, tu u tejto psychiatricky sa mu dokonale darí pitie pred ňou tajiť, preto logicky nepôjde k inému psychiatrovi.

Skrátka

zmrzlinka8
26. apr 2025
@mississ

Máme 2 deti, tie otca , keď je pod vplyvom tiež moc nemusia, povedia, že otec ma zas vypité.
Áno plne si uvedomujem reálne, že každé manželstvo alkohol poznačí, áno aj to naše poznačil alkohol. Preto cítiť akoby už takú moju otupnost.
Naučila som sa v manželstve, kde muž pije, nebyť ja a deti od neho finančneva ani inak závislé, spravím si, zarobím si, schopná som, šťastná som z deťmi že nepijem.
Keď vidím na vlastné oči, ako alkohol dokáže poznačiť osobu, nie mňa - lebo nepijem, ale jeho, tak v živote piť ja a deti ani nezačneme.
Depresia je najviac komorbodne zastúpené ochorenie pri nadmernom chronickom konzume alkoholu.
A nie nikdy to nebolo 1- 2 piva, vždy viac v kombinácii a svrdym.
Psychiatricka nie je policajt ale lekár, odborník, atraktívny.

@mississ máš pravdu, že psychiater má v kompetencii liečbu alkoholizmu. avšak to musí chcieť aj ten pacient. nasilu ho odvykat nebude a nemôže

koniarova
26. apr 2025
@ysseba

@mississ Tak jej napíš mail, pošli jej nejaký dôkaz a žiadaj nech mu vykoná krvné testy na alkohol. Napríklad. Keď jej to podáš písomne, podľa mňa to nebude ignorovať, pretože už budeš mať v rukách "dôkaz", že zanedbala, neriešila zdravotný stav svojho pacienta....

@ysseba jasné. Sa hneď pokaká dr. z jej emailu. A krv mu bude brať akože psychiater?

mamutka
26. apr 2025
@mississ

Doplním, že manželov otec, tak isto pil dost nadmieru alkohol, škodlivý konzum alkoholu konkrétne medicínskej terminológii.
Umrel na ochorenie pečene, áno alkohol mu k tomu dopomohol a v živote nikdy sa na alkoholizmus neliecil a v živote nehovoril lejkarom že vypije 110 pív mesačne. a jeho žene , čiže manželovej mame, to že jej muž pil nijak neublížilo, nijak, ani psychicky , ani zdravotne, za je si bez alkoholu zdravo ak repa.

@mississ ak si toto naozaj myslíš: “…. a jeho žene , čiže manželovej mame, to že jej muž pil nijak neublížilo, nijak, ani psychicky , ani zdravotne, za je si bez alkoholu zdravo ak repa…” tak si blázon. Regulérny blázon. Odborníka si nájdi sama.

evinka5372
26. apr 2025

@mississ prečo si ešte stále s ním ? Prečo neodpovieš na túto jednoduchú otázku ktorú sa ťa tu všetky ženy pýtali ? Prečo s ním zostávaš? Myslím že odbornú pomoc potrebuješ práve ty, toto nie je normálne… celý čas si ideš svoje, nenecháš si poradit, čo čakáš ? Že jedna z nás pôjde za psychiatrickou a povie teta zlata, ona ma pravdu ? Nebabrala by som sa s takýmito vecami, on sa nezmení, nikdy. Doteraz nemal motiváciu, už ju nenadobudne. Rieš si manželstvo a jeho ďalšiu podobu, nie psychiatricku. Lebo toto čo pises je na zbláznenie žena. Na zblaznenie z teba.

evinka5372
26. apr 2025

@mississ a ešte sa opýtam, ty máš diplom z psychiatrie keď si dovoluješ spochybňovať metódy psychiatričky ? Pripadne máš vyštudovanú medicínu ? Pises že sa vzdelávaš. Kde ? Na internete ? To čo tu zdielaš za “múdrosti a riadky” sú len hlúpe frázy.
@mississ keby si bola tak vzdelaná, sebestačná, a neviem ešte aké superlatívy tu o sebe tvrdíš tak pochopíš že iná cesta ako rozvod neexistuje. A môžeš sa aj rozdrapiť aj 20000x ísť za lekárkou. Čo by ho volmi ťahali taký človek sa nezmení. Zmeniť môžeš jedine ty svoj prístup k celej situácii. Zbalila by som mu handry a môže ísť

zobaka
27. apr 2025

psychiatricka je od toho, aby riesila jeho depresiu a uzkosti, nie, ze si da dve flase piva, to co ti vadi musis riesit s nim a ak to spolu nevyriesite mas dalsiu moznost odist

zobaka
27. apr 2025
@koniarova

@ysseba jasné. Sa hneď pokaká dr. z jej emailu. A krv mu bude brať akože psychiater?

@koniarova rovno do spamu pojde, doktor House chodim pradavno 😅

balerina2025
27. apr 2025

@mississ snad nepije od 18 rokov kazdy den, to snad nie. to uz by mal pecienku....

balerina2025
27. apr 2025

@mississ on tie AD aj berie ci len pije, necitala som vsetko

mississ
autor
27. apr 2025

Pre mamutka, no svokor, keď zomrel na to ochorenie pečene, tiež, roky pil pivo. Celá ich rodina sú silný pivári. Svokor celý život mal výsledky krvi aj pečeňové dobré. Cítil sa preto ako geroj - neporaziteľný, on ma výsledky dobre on môže pivo - kto by mi ho mal zakazovať. Nuž prišlo to naňho rýchlo, nečakane, v priebehu pár týždňov zle sa cítil, pocit plnosti, začal chudnut.
4 mesiace po stanovení jeho diagnózy s pečeňou, umrel.
Svokra 3 mesiace po jeho pohrebe, kedy by bol mal okrúhle narodeniny 70, išla na hrob mu zapáliť k 70 sviečku, zobrala tam stamprlik, a na hrobe mu naliala do stamprlika rum , akože na jeho zdravie. Mne sa budíky prevracali keď som to videla. Svokra aj teraz po pár rokoch od smrti jej manžela, hlása , že a čo chlapi pivo, to je normálne, prečo by piť pivo nemohli, obhajuje si, že chlapi pivo to je normálne, a chechta sa na tom dodnes. Svokre dodnes nedošlo ako škodlivý alkohol, v rátame piva je na ľudský organizmus, ze alkohol je tvrdá psychoaktívna látka, a že je to uznaný karcinogen najvyššieho stupňa, svokre škodlivosť alkoholu na ľudské zdravie vôbec nedochádza.

schatzinkaschatzinko
27. apr 2025
@mississ

Pre mamutka, no svokor, keď zomrel na to ochorenie pečene, tiež, roky pil pivo. Celá ich rodina sú silný pivári. Svokor celý život mal výsledky krvi aj pečeňové dobré. Cítil sa preto ako geroj - neporaziteľný, on ma výsledky dobre on môže pivo - kto by mi ho mal zakazovať. Nuž prišlo to naňho rýchlo, nečakane, v priebehu pár týždňov zle sa cítil, pocit plnosti, začal chudnut.
Svokra 3 mesiace po jeho pohrebe, kedy by bol mal okrúhle narodeniny 70, išla na hrob mu zapáliť k 70 sviečku, zobrala tam stamprlik, a na hrobe mu naliala do stamprlika rum , akože na jeho zdravie. Mne sa budíky prevracali keď som to videla. Svokra aj teraz po pár rokoch od smrti jej manžela, hlása , že a čo chlapi pivo, to je normálne, prečo by piť pivo nemohli, obhajuje si, že chlapi pivo to je normálne, a chechta sa na tom dodnes. Svokre dodnes nedošlo ako škodlivý alkohol, v rátame piva je na ľudský organizmus, ze alkohol je tvrdá psychoaktívna látka, a že je to uznaný karcinogen najvyššieho stupňa, svokre škodlivosť alkoholu na ľudské zdravie vôbec nedochádza.

@mississ pozri, dobre to vidíš, tvoj muž a jeho otec sú alkoholici. Ich prostredie im ešte tlieska/ tlieskalo. Oni to zmeniť nechcú/ nechceli. Ty to ale zmenit môžes. A jediná možnosť je odist. Buď pripravena, že ešte povie, že pije preto a má depresie, lebo sa to s Tebou nedá vydržať. A tiež verím tomu, že je super manžel, až na to pitie a depresiu. Všetko máš vo svojich rukách.

martinadomianova
27. apr 2025
@mississ

@mississ no vidíš. Svokra vidí, že synáčik pije, ale viní z toho teba. A s deťmi má otec nejaký vzťah ? Na tvojom mieste požiadam o rozvod. Načo Ti je taký chlap ? To by ma fakt úprimne zaujímalo. Inak aj otčimov otec umrel na cirhózu pečene. Celoživotný pijan a tuhý fajčiar. A doplatil na to. Prečo s nim jeho žena bola celý život, je pre mňa záhadou. Ľúto mi ho veru nebolo.

anna777115
27. apr 2025

Autorka, pokiaľ sa sama nerozhodneš odísť od alkoholika, tak si sama spoluzávislá Toľko zbytočnej energie investuješ, do toho alkáča, že si vôbec neuvedomuješ ako ti život uniká a ty riešiť nejakú neschopnú psychiatričku, ktorá nič na tvojom probléme nevyrieši. Deti máš už veľké, odstrihnúť sa od neho a nechaj ho tam kde sa rozhodol byť (pri, fľaške...)

darina77
27. apr 2025

Ja som odišla od alkoholika , aj ked sme práve dostavali novy dom, aby dcera mala pokojne detstvo. Ani desat psychiatrov vam nepomoze ked tvoj muz nechce prestat pit. Toto musis pochopit, mne to pride ze si uz spoluzavisla. Normalna zena by s nim nezila

sova7
27. apr 2025

Prečo žiješ s alkoholikom a máš s ním deti? Tento vzťah nemal vzniknúť problém je to že tebe k životu stačí ožratý chlap. Máš syndróm záchranára? Lepšie to nebude môžeš sa aj potrhať. Okrem toho pitie nie je medicínsky problém. Je to choroba celej rodiny. Už ju máš ty aj deti volá sa spoluzavyslost. Fungujes presne tak. Riešiš jeho pitie nie seba a deti ktoré budú mať vďaka životu s ozranom kopu problémov často celozivotnych. Kľudne sa utesuj že ste šťastna rodina. Je to sebaklam ako mrakodrap. Ty si v tom už utopena úplne. Miesto aby si pomohla sebe deťom ako žiť spokojne bez opilca tak riešiš jeho pitie. Nie tým sa tvoj problém nevyrieši. Myslis že máš energiu vnímať deti ich starosti a potreby nemyslím jedlo a oblečenie keď všetko celý tvoj záujem zabera ozran? Ty ako keby sedis v sude s kyselinou čo všetkých pomaly rozkladá ale miesto aby si vyliezla si klameš ako vám je dobre. Keby si si aspoň prečítala pár veci o pití spoluzavyslosti a čo to spôsobuje okoliu bola by si zhrozená čo deťom sposobujes tým že žiješ s opilcom. Nechápem ženy ktoré si začnú vzťah s takýmto človekom a ešte do toho zatiahnu deti ktoré nemali na výber.

bosorkabb
27. apr 2025

V opatere psychiatra je tvoj muž nie ty. Problém nieje psychiater ale tvoj muž. Keď raz nechce prestať tak neprestane piť a môže navštíviť všetkých lekárov na svete. Chápeš?
A nie nežijete zdravo a šťastne.
Načo je vlastne dobrý taký manžel? Deti to vidia, ponesu si to celý život.

ronie338
27. apr 2025

Lenže ona ti nemusí veriť, práve preto ze nevie co a ako je medzi vami, on je jej pacient. Ak chceš aby fa brala vážne choď s manželom na jeho sedenie k nej a tam spolu jej to povedzte. Lebo ona pozná jeho. Nevie akú mate situáciu doma. Koľko ľudí tak príde a kyda na bývalých aj súčasných aby im poškodilo. On keď nevykazuje žiadne známky abstaku alebo nie je napity a sam jej to nepovie co ona s tym moze. On jej kľudne moze klamat, z teba urobiť hysterku ktora pre jedno pivi robi obrovske halo... ona nemá dôvod ti veriť ani keď si manželka ak to on neguje. Aj ked ste boli spolu a potom nie on jej mohol povedat ze mal tazsie obdobie tak pil a dalej neriesila. Mna sa psychiatricka pytala raz ci pijem. Na prvom sedeni. Ale na kazdom sa ma oyta ci nemam samovrazedne sklony. Cize bud on sam prizna ako to je a spravi s tym nieco alebo nie. A keď si od neho nezávislá odid od neho.

martin96321
28. apr 2025
@mississ

Skôr sa pýtam na tu medicínsku stránku veci a to s tou psychiatrickou, že lekár odborník v oblasti psychiatrie s atestaciou a podobne verí muži že nepije, lebo nemá zatiaľ viditeľné abstrakt, než mne keď jej ako odborníčke na psychiatrii príde až 3 x povedať, že ten pacient, čiže muž pije Alkohol, toto sa pýtam že čo?

@mississ Tvoj muz k nej chodi dobrovolne. Nenariadil mu to sud . Ona ho nebude liecit,lebo Ty si trikrat prisla a povedala jej. To by on mohol povedat,ze si šalena a nech Teba liecia. Samozrejme ze budes tvrdit ze niesi......ale podla tej logiky,kto si to neuzna musi sa liecit. Chodi k nej sam a ona mu pomaha s tym,co jeho trapi

sifo
28. apr 2025
@mississ

Skôr sa pýtam na tu medicínsku stránku veci a to s tou psychiatrickou, že lekár odborník v oblasti psychiatrie s atestaciou a podobne verí muži že nepije, lebo nemá zatiaľ viditeľné abstrakt, než mne keď jej ako odborníčke na psychiatrii príde až 3 x povedať, že ten pacient, čiže muž pije Alkohol, toto sa pýtam že čo?

@mississ Pacient je svojprávny a keď nepožiada lekára o riešenie zdravotného problému, lekár to riešiť nemôže.

rutt15
28. apr 2025

Existuje aj psychiatria so zameraním čisto na navykove látky, kde pri prvom vyšetrení robia testy z moču atd. Možno je len u zlej psychiatricky. Pozrela by som sa skôr za týmto kde je lekár zameraný špeciálne na alkohol. Ten bude vediet najskôr koľká bije.

Má tvoju podporu tak uz len aby chcel. To nie je nic s čím by si ho vedela prinútiť si uvedomit ze ma problém?

huxy
29. apr 2025
@rutt15

Existuje aj psychiatria so zameraním čisto na navykove látky, kde pri prvom vyšetrení robia testy z moču atd. Možno je len u zlej psychiatricky. Pozrela by som sa skôr za týmto kde je lekár zameraný špeciálne na alkohol. Ten bude vediet najskôr koľká bije.

Má tvoju podporu tak uz len aby chcel. To nie je nic s čím by si ho vedela prinútiť si uvedomit ze ma problém?

@rutt15 pre človeka ktorý nechce alebo si to neprizná, neexistuje nič, s čím by ho prinútila, NIČ 🤷🏼‍♀️

maya_hi
29. apr 2025

@mississ čo čakáš od psychiatričky? Že ho zatvorí na protialkoholické? Ak on nechce, neurobí nič. Plus, dnes je stav taký, že je všetko plné. Viem, riešila som príbuzného. A to mám manžela lekára, takže aj cez známosti. Veľa ľudí, aj ktorí pijú, si niekde hlboko myslia, že ak bude najhoršie, NIEKTO sa o nich postará. Tak ako to vidia vo filmoch. Tragédia (alebo šťastie?) je, že nemá kto. Naozaj len šťastlivci nájdu niekde nejakú dieru a nájde sa miesto kde ich začnú riešiť. Nakoniec ale, všetko je aj tak len o samotnom alkoholikovi. Ak on nezamaká, nikto mu nepomôže. A ty si uvedom, že depresia nie je dôsledkom pitia, ale naopak. Pitie je VŽDY len dôsledok, spôsob riešenia, náplasť na NIEČO. Tvoj muž má niečo riadne nedoriešenié, nedoliečené a prekrýva to alkoholom. Ak mu teda chceš pomôcť, skús ísť skôr týmto smerom.

maya_hi
29. apr 2025
@sova7

Prečo žiješ s alkoholikom a máš s ním deti? Tento vzťah nemal vzniknúť problém je to že tebe k životu stačí ožratý chlap. Máš syndróm záchranára? Lepšie to nebude môžeš sa aj potrhať. Okrem toho pitie nie je medicínsky problém. Je to choroba celej rodiny. Už ju máš ty aj deti volá sa spoluzavyslost. Fungujes presne tak. Riešiš jeho pitie nie seba a deti ktoré budú mať vďaka životu s ozranom kopu problémov často celozivotnych. Kľudne sa utesuj že ste šťastna rodina. Je to sebaklam ako mrakodrap. Ty si v tom už utopena úplne. Miesto aby si pomohla sebe deťom ako žiť spokojne bez opilca tak riešiš jeho pitie. Nie tým sa tvoj problém nevyrieši. Myslis že máš energiu vnímať deti ich starosti a potreby nemyslím jedlo a oblečenie keď všetko celý tvoj záujem zabera ozran? Ty ako keby sedis v sude s kyselinou čo všetkých pomaly rozkladá ale miesto aby si vyliezla si klameš ako vám je dobre. Keby si si aspoň prečítala pár veci o pití spoluzavyslosti a čo to spôsobuje okoliu bola by si zhrozená čo deťom sposobujes tým že žiješ s opilcom. Nechápem ženy ktoré si začnú vzťah s takýmto človekom a ešte do toho zatiahnu deti ktoré nemali na výber.

@sova7 tak niekedy začnú vzťah a ten človek nepije. A keď sa rozídu, myslíš že na deti to nebude nijako vplýva. Stále je to ich otec 😏 Budú v kontakte, komunikovať...

sova7
29. apr 2025
@maya_hi

@sova7 tak niekedy začnú vzťah a ten človek nepije. A keď sa rozídu, myslíš že na deti to nebude nijako vplýva. Stále je to ich otec 😏 Budú v kontakte, komunikovať...

@maya_hi ale nebudú denne vystavené stresu. Alkoholik je väčšinou dosť nepríjemný keď je opitý a aj keby nie pod vplyvom sa nedokáže venovať blízkym. So zavyslim človekom by deti nemali byť v dennom kontakte

stanislavicenka
29. apr 2025
@loliki

Ty si dobrá stíhačka. 🙂 Manžel má úzkosti, depky, tak buď jemnejšia a milšia. On potrebuje pomoc a psychickú podporu od teba aj od psychiatričky.

@loliki myslis to vazne? Vies, ked sa opakovanw sklames po maximqlnej podpore, stracas trpezlivost aj ty sam.

loliki
29. apr 2025
@stanislavicenka

@loliki myslis to vazne? Vies, ked sa opakovanw sklames po maximqlnej podpore, stracas trpezlivost aj ty sam.

@stanislavicenka A čo teraz riešiš? Strácaš trpezlivosť, tak so sebou niečo rob. 😉

stanislavicenka
29. apr 2025
@loliki

@stanislavicenka A čo teraz riešiš? Strácaš trpezlivosť, tak so sebou niečo rob. 😉

@loliki reagovala som na tvoj komentar, ze ho ma podporit. Myslim, ze je to standard, podporit toho druheho v rieseni jeho problemu. Ale ked to robis a on ma stale recidivu a klame, je to tazke. Nemas predsa boziu trpezlivost a ked je to rvoj partner, mas sa na neho spolahnut, nie tahat vsetko sam.zbavit sa zavislosti je skutocne velmi tazke, ale nie nemozne. Len tazko vsak mozes existovat tak, ze jes keksy a chces mat aj tak ciste zuby. Snad rozumies

saraxyz
29. apr 2025

@mississ čo vlastne chces? Poučiť dr., že nekoná správne? Chces , aby muž nepil. Chce to aj on? Mne príde, že ty rada riadis život ostatným. Mala by si energiu ináč využiť. Napr. Na pobavenie si vecí a na odchod. Vadí ti že pije a ostavas s ním. Divná si tu iba ty

loliki
29. apr 2025
@stanislavicenka

@loliki reagovala som na tvoj komentar, ze ho ma podporit. Myslim, ze je to standard, podporit toho druheho v rieseni jeho problemu. Ale ked to robis a on ma stale recidivu a klame, je to tazke. Nemas predsa boziu trpezlivost a ked je to rvoj partner, mas sa na neho spolahnut, nie tahat vsetko sam.zbavit sa zavislosti je skutocne velmi tazke, ale nie nemozne. Len tazko vsak mozes existovat tak, ze jes keksy a chces mat aj tak ciste zuby. Snad rozumies

@stanislavicenka Mne sa to nechce hľadať, kedy som to písala.
Podľa mňa ten chlap má psychické problémy, ktoré zapíja alkoholom. Autorka to tak naznačila. Psychiatrička rieši tie psychické problémy. Niektorí chlapi skočia von oknom, iní si dajú pivo. Chápem, že pre manželku je to náramne ťažká situácia, ale najprv treba vyriešiť psychické problémy a tým pádom sa vyrieši aj alkoholizmus.
Je dobré, že muž je ochotný chodiť k psychiatričke. Nevyrieši problém zo dňa na deň. Tak ako ani tie problémy nevznikli zo dňa na deň. Kým sa človek zmení, to potrvá. Nedá sa nasilu, musí chcieť on sám a aj toto docieliť trvá nejaký čas. Treba mať veľa empatie aj voči takýmto vnútorne zraneným ľuďom. Ľahké je odsúdiť a vykričať: On pije! A dôvod? Čo je za tým? Zaujíma to niekoho? Možno tú psychiatričku.

mississ
autor
4. máj 2025

Reakcia na stanislavicenka: muž má kamarátov, ktorí pijú tak isto, pohybuje sa v spoločnosti takých kamaratov. Pije lebo to videl aj doma od rodičov, aj jeho otec pil, sú silná pivarska rodina. Ak má taký vzor on do rodičov - otca ?
Nikdy táto pivarska rodina, nepila pivo , že mám problémy, preto si dávame to pivo , 4 pivá, 100 pív mesačne. Keďze muž bol tak vychovaný, že si chlap, a je chlapské piť pivá.
Čo sa týka tej mužovej depresie, alkohol je veľmi silné depresivum. Veľmi silné depresivum, depresie s chronického konzumu alkoholu vznikajú už ako škodlivý následok dlhoročného konzumu alkoholu.