Myšlienky na samovraždu. Ako sa s nimi vyrovnať?
Ahojte.
Nehľadal som, no predpokladám, že tu je mnoho podobných diskusii. Otváram túto diskusiu, lebo sa ma to priamo dotýka a rád by som sa spojil s niekým, kto zažíva/ zažíval niečo podobné. Môj príbeh je veľmi komplikovaný a raz som sa tu už rozpisoval (možno vám moja diskusia vyskočí pod touto). Každopádne, užívam antidepresíva a navštevujem aj terapie.
Máte/ mali ste skúsenosti so samovražednými myšlienkami? Čo vám najviac pomáha/ pomohlo? Ak ste prežili pokus o samovraždu, ako sa vám žije dnes?
Pokojne mi napíšte aj do súkromnej správy. Uvedomujem si aká citlivá to je téma ☹
Ďakujem ❤
Zdravé vzťahy. Úprimne slova. Práca. Fyzická i psychická. Na sebe. Viac dávať a menej brat. Obeta je cesta. ;)
@moler333 dobré je, ak máš podporu buď rodičov alebo súrodencov, partnera, proste blízkej osoby, ktorá pri tebe stojí alebo môžeš zavolať svojmu lekárovi alebo priateľovi, ak by si sa necítil dobre. Je dobré, aby o tom niekto vedel. Potom pomáha napríklad práca v záhrade, starostlivosť o zvieratá, deti. Ako komu.
@moler333 mala som velmi davno, boli sposobene ako inak depresiou. Respektive tym, ze sa mi depresia vyvinula z uplneho zufalstva, lebo som mala silnu panicku poruchu, bolo mi zle 24/7, medzi ludmi som trpela a nedokazala som sa velmi dlho z nicoho tesit. Z tej bezdnadeje som dostala depresiu, a hlava zacala ist smerom “naco je dobre toto trapenie sa”. Nikdy som sa vsak nastastie neopustila natolko, aby som zacala nad tym realne rozmyslat, alebo sa o nieco pokusila. Ked som mala spravne nastavene AD a liecba po niekolkych mesiacoch zabrala, tak tie myslienky uplne zmizli.
A ako pise @janickacrazy, mna od dalsich depresii zachranili moje psy. Samozrejme aj priatel, rodina, blizki. Ale psy su pre mna ta naj naj terapia, ked mi je zle. Moje prirodne antidepresivum.
@moler333 psik (idealne utulkac). Mozno najskor dobrovolnictvo, vencenie, docaska...
@moler333 antidepresíva berieš preto, aby si sa cítil lepšie. Určite veľmi pomôžu, no nespasia. Zial nie je všetko len o tých správnych liekoch a dávkovani.
Prečo máš take myšlienky? Asi máš nejaký dôvod. Čo ta trapi?
Niekedy to človek ani nevie identifikovať, no je dobre si uvedomiť veci, ktoré ta k takym myšlienkam vedu. Určité tvoje potreby nie sú naplnené a ty by si to chcel zmeniť. Doterajší spôsob riešenia nefungoval alebo sú veci, ktoré zmeniť skratka nedokážeš. Stáva sa, že sa ľudia zacyklia, skúšajú dookola ten istý prístup a očakávajú, že niekedy konecne prinesie iný výsledok.
Naozaj ta tvoje správanie a nazory vedu k tomu, čo chceš? Alebo by si ich mohol radšej prehodnotiť a v niečom zmeniť?
ja som sa roky rezala a aj sa pokusila zabit... bolo to kvoli rodine, az neskor som zistila ze chyba bola v nich a nie vo mne... potom som sa len rozhodla ze uz sa lutovat nebudem a zacala som robit veci ktore ma bavili, alebo som sa ucila nieco nove ... v komecnom dosledku vzdy je to o rozhodnuti - ak sa budes lutovat, vyzivat sa v tom a nic sam pre to neurobis aby sa to zmenilo lepsie to nebude
netvrdim, ze ma este depresie neprepadnu (hlavne v zime), to nie je nieco coho sa zbavis ked uz to zacalo ale teraz uz mam rodinu a sustredim sa na nu
@moler333 nemala som sice až take myšlienky, no mne hlavne veľmi pomáhalo nestracat nádej, veriť, že sa môj stav niekedy zlepší, aj keď neviem ako dlho to bude trvať a opäť mi bude dobre.
Áno, praca na sebe, pracovanie so svojimi myšlienkami, býva náročné. Chce to čas a trpezlivosť.
Vieš, nie je vždy nevyhnutne hľadať a nájsť príčiny, korene problémov, i keď verím, že vela súčasných terapii sa na to zameriava. Dôležité je zostat prítomný, v spojení so životom v realnom čase. Vsimat si pocity a emócie, ktoré v nás niektore myšlienky vyvolávajú teraz. (Aj keď verím, že rovnaké podnety,situácie, nenaplnené potreby vyvolávajú podobe pocity. Tu je ta minulosť prítomná, avšak nemusíš tušiť, čo ju spôsobilo.)
Začať si ich uvedomovat, pomenovavat, prijímať a hľadať to, čo nam chcú povedať, aké potreby sa za nimi skrývajú. Čo nam chyba a čo sa nam nedostalo? Potom je už potrebné premýšľať nad rôznymi moznostami, činmi, spôsobmi, ktoré povedú k ich uspokojeniu a dosiahnutiu nášho cieľa. Týmto spôsobom sa ich clovek naučiť spracovavat a zvládať. S tým ti ten terapeut môže veľmi pomôcť.

Dôležité je, že máš záujem vyhľadať odbornú pomoc ♥ Prajem ti, aby si bol z toho čo najskôr vonku a aby si videl na tomto živote aj to pekné. Vždy sa nájde niečo a niekto, pre koho sa tu oplatí zostať. ♥ Prajem ti veľa síl.