Na materskú hneď po skončení vysokej školy - za a proti
Zdravim, prosim vas o radu, nazor... so snubencom sme sa nedavno rozpravali kedy asi cca naplanovat prve dietatko. (samozrejme vieme, ze sa neda vsetko naplanovat). Z nasho rozhovoru nam vyslo to, ze by som skoncila VŠ a išla do prace na max. nejaky rok, rok a pol... viac urcite nie.
A potom sme chvilu uvazovali, ci to bude mat nejaky zmysel aby som do prace na tak kratku dobu isla, ci by to nebolo voci zamestnavatelovi nefer, ze ma zauci na nejaku poziciu a ja hned odidem prec. Ci by nebolo lepsie skoncit VS a hned (ak sa podari samozrejme) odist na matersku... Aky je vas nazor ?
ja som otehotnela pár mesiacov po VŠ, ale v čase pôrodu som mala odpracované 2 roky (rok počas štúdia a rok kym sa dieťa narodilo) a nikdy som to neolutovala. Teraz mam 40, 2 veľké deti, pracujem prakticky od skončenia VŠ stále, aj popri MD som pracovala na skrátený úväzok alebo z domu. Mam vyštudované jazyky, učiteľský smer a všetko sa dalo sklbiť, aj dieťa, aj naberanie praxe - učila som kurzy, prekladala z domu, robila mystery shopping ... Aj tieto roky sa mi potom zarátali do rokov praxe, hoci som robila aj len pár hodín do týždňa.
@mrkvicka060 Neviem ako máš veľké deti a koľko máš rokov. Ja ti poviem tak - mám skoro 9 ročného syna a skoro 3 ročnú dcérku - maximálne si to užívam, kto ma nepozná neverí, že mám toľko rokov koľko mám, ten kto ma pozná dlhšie zase povie, že vyzerám lepšie ako pred 10-timi rokmi a stále rovnako - a to tu nepíšem ako samochválu. Proste som spokojná s tým ako sme si to naplánovali a tak nám to aj vyšlo. Tiež mám pri sebe stále milujúceho partnera, dve zdravé a krásne deti a pracovne mi tiež nič nechýba a dokonca mám čas aj na seba a to nemáme skoro nikoho kto by nám s deťmi pomáhal... 😉
Mala si stihnúť mimi na VŠ 🙂
@evittam mam rocneho syna a este jedno babo by sme dali. Mame tesne pred 30. Mame sa fajn, vsetko je ok. Ale tesim sa aj na obdobie, ked deti trochu vyrastu, pojdem naspat do prace a zas budem mat ten aktivnejsi sposob zivota, trosku cestovat, mozno aj bez deti (s muzom, ak este budem nejakeho mat 😀 ), isli by niekam na prazdniny napriklad. Tiez mi nikto nepomaha s malym, ani nebude, so starymi rodicmi neratam ani do buducna. Mozno mam ruzove okuliare, ale mam pocit, ze po tej 35-36ke bude take to najlepsie obdobie, deti budu taki partaci, clovek je stale mlady, mozes blbnut, karieru mas akurat zabehnutu, a vies co chces a realizujes postupne plany, napady a tak... mozno mame trosku tazsie obdobie a preto uz cakam na lepsie casy 😀
@mrkvicka060 Jéééj, no za mňa máš času ešte dosť. My sme nechceli deti nejak po sebe. Syn sa mi narodil 8 dní pred 30-siatkou, dcérka skoro v 36. a tak sme to aj chceli - chceli sme takýto vekový rozdiel a za nás môžem povedať, že je to super a maximálne si to znovu užívame-myslím hlavne to bábätkovské obdobie a tak (to už je síce tiež za nami druhýkrát 😀). Ale vôbec neľutujeme, že sme to takto spravili. Ak by sme sa mali znovu rozhodovať tak spravíme to isté. Po prvom som išla normálne do práce - po necelých 2 rokoch, a znovu som si potom užila MD a užívam zatiaľ RD. 😉
Ked tak človek nad tým uvažuje, je to tak, že ak chce mať žena deti, tak si to proste raz odkrútiť musí - to, že v noci nespí, nemôže nejaký čas chodiť do práce, má menej peňazí, potom sa venuje rodine a niekoľko rokov sa od detí veľmi nepohne ... nikto si to odkrúti hned po škole, iná žena buduje kariéru, ktorú potom aj tak preruší a ako sa zachová zamestnávateľ, to je vo hviezdach. To závisí aj od pozície, na ktorej pracovala, nedá sa generalizovať.
Baby, zakladateľka témy nerieši výšku materskej ani bývanie, ani pracovné uplatnenie, zrejme je zabezpečená a v tomto to majú so snúbencom vyriešené.
@snezienka12345 trošku od veci mi príde tvoja otázka, asi chceš počuť názor, áno, choď hneď po VŠ na materskú. To je ako keby som sa ja opýtala, či si mám zajtra do práce obliecť červené alebo čierne tričko. To, čo urobíš, bude len a len rozhodnutie tvoje a tvojho partnera. Nikto nevie, čo študuješ, čo robí tvoj parter, kde žijete, aké sú vaše priority. Raz som na facebooku čítala citát: ak sa rozhoduješ medzi prácou a dieťaťom, vyber si dieťa. Potom budeš mať ešte vždy veľa času vybrať si prácu. Držím palce, aby si sa rozhodla správne. Je síce pekné, že plánujete rodičovstvo, ale keď ma niekto život takto veľmi nalinkovaný, pripomína mi to učiteľa Hájeka z básnikov....tady je první díte, tady dovolená v Juhoslávii...nechaj veci plynúť, ak otehotnieš, pôjdeš na materskú. Ak nie, pôjdeš do práce.
@snezienka12345 nepišeš kolko máš rokov, čo študuješ..čo robí tvoj priatel - snubenec. To su dost podstatne veci pri ,,rozhodovaní sa,,. Ja si napr. prácu najdem aj keby traktory padali - robim v školstve. Takze ziadne take nehrozi ze nenajdem si lebo nebudem mat prax. Ale mozem si tuto charitu dovolit lebo manzel prinesie domov (klop klop) ,zvyšok,, takze tak. Takze je to cele velmi individuálne a treba zvazit x veci..hlavne mat v prvom rade kde bývat, to vnimam ako zaklad pre rodinu. Ale kedze píšeš ze si ,,len,, vysokoškoláčka tak ja by som ten rok dva odrobila a potom skusila RD predsa len budeš mat narok na matersku.
@snezienka12345 ak uz robis pocas VS a max narok na MD, tak si daj urbit dieta teraz.
Ak nemas prax, ani narok na MD, ale si z bohatej rodiny, tak maj dieta teraz.
Ak nic z toho nemas a spoliehas na zabezpecenie od snubenca, tak sa zabezpec najprv sama. Lebo sa ti moze stat, ze olutujes. On moze prist o prijem. Alebo nadobudnut dojem, ze nic nerobis, tak nemas prava.
Nejde o to, co by bolo keby.
Ale o to, ze teraz sa este mozes rozhodnut sama o sebe. Potom uz budes iba lavirovat medzi nepohodlnymi a menej pohodlnymi rozhodnutiami. Lebo uz budes musiet brat do uvahy aj inych ludi. Uz skoro nikdy sa nebudes moct rozhodnut ako to iba ty chces (lebo prinajmensom vezmes do uvahy potreby potomkov).
Preto porozmyslaj, aky start si pripravis. Tuto sancu sme mali kazda len raz. A su zeny, co placu, ze sa bud nechranili, alebo do toho sli po hlave, alebo to videli ako hurvinek valku a teraz co, ked su deti, ona s minim prijmom a muz ju berie ako inventar chalupy.
Vzdy maj zadne vratka. Mozete sa lubit ako kone a verit si, ale zadne vratka su dobre, ked chlap strati prijem alebo este horsie, kopne ta do zadku (resp. sama odides, ked zistis, ze ta nahradil).
Samostatnost je proste nad zlato. Ak ju mas uz teraz a vies si ju udrzat - potom maj dieta teraz.
Mozem ti ten plan len odsuhlasit.
A na sesterkine reci sa ty vykasli. Ibaco ti zneju lakavo. Ale Ona to ma nejak teraz poriesene a mozno do buducna zabezpecene. Ibaze ona ti peniaze posielat nebude, az ty das na jej rady a potom budes obracat kazdy cent, ci radsej desat rozkov alebo jogurt.
@moonlight1210 velmi vystizny prispevok....
Myslum ze si uz rozhodnuta a chcela si pocut ano maj dieta uz teraz ...ak mas kde byvat,co jest a nie si odkazana na druhych chod do toho aj teraz a kludne sa aj zamestnaj tehotenstvo nie je choriba a oracovat sa da aj na materskej.... Zadarit sa vam mize hned ale moze to aj trvat a ked budes pracovat nebudes mysluet ken na to nech mozes ocikat dalsi test a hladat neviditelneho ducha
@snezienka12345 záleží od mnohých faktorov, ale pokiaľ nemáš nejaké umelecké zameranie, alebo iný odbor, ktorý vieš robiť ako freelancer, určite treba ísť najprv do práce. Materská sa ti môžu natiahnuť na pekných pár rokov, ak budete mať deti za sebou, prípadne - nikdy nevieš, znížená imunita, alebo iný dôvod, pre ktorý dieťa nebude môcť do kolektívu v troch rokoch a budeš mať pomaly po 30-tke, keď pôjdeš na svoj prvý pracovný pohovor v živote ako matka dvoch malých detí a v CV holé nič? To nie je práve prototyp perspektívneho zamestnanca.
@alaguema Jj, mladá pani na predošlej stránke sa jasne vyjadrila v takomto duchu:
..."urcite je to lepsie ako ked zamestnavatelovi odchadza na matersku,moderny trend, 40-rocna mamicka, bezurazky voci ostatnym mamickam... mladsie mamky sa vieme flexibilne prisposobit ;) ..."
Som sa len dobre pobavila.... 😀 😉
@mishicca prepac ale tou flexibilitou si riadne mimo. Nie je to o veku. Ja mám odpracovaných 13 rokov u jedného zamestnávateľa. Začala som hneď po VŠ, mám ročného syna a čakáme druhé. Oznámila som zamestnávateľovi že sa návrat do práce predlží a je to v pohode, ráta so mnou, vie čo odo mňa môže očakávať a že sa môže spoľahnúť. nech každý robí ako uzná za vhodné ale ja som zástanca, najpv zázemie, či už pracovné alebo bývanie a tak rodinka.
@snezienka12345 prečo chceš brať ohlad na budúceho zamestnávateľa? Staraj sa len o svoje dobro. Ja by som určite nejaký ten rok išla pracovať, aby som mala materskú (nielen rodičák 200€) a hlavne prax + aby som sa mala kam po MD vrátiť. Zamestnávateľ ti musí miesto po troch rokoch ponúknuť späť (alebo adekvátne tvojmu pred MD)
A hlavne si nemysli, že v živote budú zamestnávatelia brať ohlad na teba. Buď radšej pripravená na to, že nebudú a ak budú, tak buď len milo prekvapená. To len taká rada 😎
@mysicka36 nemusi, moze ti dat vypoved ;)
Moj nazor je, ze je to jedno hlavne nech si ty spokojna 🙂 Zamestnavatel moze byt rozny, taky co to zvladne a nebude robit problemy a mozno sa vratis aj skor ako po 3rokoch, a takemu co aj 2 tyzdnova PNka robi problem... co bude o rok/dva nemozes vediet... cize urobte si podla seba, nechajte to plynut a bude ako ma byt... jasne je super mat prax, ale ak planujes byt po rocnej praxi doma 3roky, pripadne 6 rokov alebo s nejakym prelinanim sa 3+viac rokov aj tak budes potrebovat dobreho zamestanvatela co bude na teba cakat nasledne ta znvou zaskoli a pracujes od znova... 🙂 Zariad sa podla seba, zamestanvatelov mozes vymenit aj XY... s zo pisem ako zamestnavatel aj aj ako zamestnanec... 🙂 Su proste pozicie kde by som nebola nadsena ked mi kocka vypadne a take kde mi to neprekaza, zaskoci ju niekto, najde sa nahrada a vrati sa. Na niektore pozicie treba znovu skolit vsetko od znova aj po roku absencie... niektorych aj po mesiaci (plati aj pre muzov 🙂 )
tiez suhlasim s prispevkami, ze urcite par rokov praxe a potom dieta....aj ked samozrejme nevieme blizsie ake ma zakladatelka zazemie, ci ma kde byvat, aku pracu planuje robit atd..kazdopadne, ja pridam este jednu vec-- je tu plny MK mamiciek, ktore ostali same s detmi ked si muz nasiel inu, alebo ich proste opustil...a mamicka nic nasestrene, nijaka prax, male deti, mlada, krasna ale nema ani kde byvat...tie stastne su mozno spat u rodicov, tie ostatne to maju sakramentsky tazke...ja by som sa nikdy tomuto nechcela vystavit...pretoze spoliehat sa len na muza ze ved nas uzivi je z mojho pohladu tiez naivne..ja si neviem predstavit, zeby som nepracovala pred materskou, aj si nasetrit, aj si vybudovat prax, mat sa kam vratit a ak nie, tak s praxou sa da najst nieco ine ovela lahsie ako bez nej...ono toto pocut nechces, ja viem, ty budes so svojim muzom cely zivot...len pripominam aj tento fakt, ze treba mat vsetko premyslene, lebo z biologickeho hladiska by sme asi vacsina z nas chceli rodit mlade a svieze, ale urcite treba pozerat do buducnosti a na to, ze zivot nie je vzdy jednoduchy..a je rozumnejsie si mnohe veci predom ulahcit
Ja by som určite niečo odpracovala...lebo rodičák je nič moc..Nám sa syn poštastil počas VŠ pred Bc. štatnicami a moj už teraz manžel sa musel obracať aby nás zabezpečil...Kým bol syn malý tak som si dala 1r pauzu a pokračovala som na Ing. úspešne som to zvladla. syn dovršil 3r a nastupila som do prace. Mám fajn odbor technického smeru takže nejako som nemala problem s prácou... Teraz by som už n ič nemenila ale urcite radšej nejaká prax a potom v klude deťúrence
@snezienka12345 Spravte to tak,ako to obaja citite. Ak to mate premyslene aj ohladom financii,ste s tym uzrozumeni..a aj ty,keby daco,lebo dieta ci chces,ci nie,je aj skuska vztahu.
Kedysi bolo normalne,ze zeny hned po skole sli na matersku a nikto neriesil ci ma alebo nema prax.
Ale odkedy zeny robia,tak sa na ne a najma na matky,ktore chcu pracovat,hladi a predsudkami. Aj za socika to tak bolo,viem.od mamy. Zas ja v okoli vidim,ze skor mamicky maju pracovne navyky ako taky studentik,co sa ledva stara o seba. Cest vynimkam.
Okrem toho,neviem,co studujes,ale kde je napisane,ze budes odkazana na zamestnavatela? Vacsinou aj tak ideme do uplne inej prace,lebo miesto ti akoze drzia,ale cirou nahodou redukuju stavy, akurat ked ty mas nastupit spat do prace. Takze nakoniec aj tak nastupujes inde a ucis sa ine pracovne postupy a sposoby. Dalej mnohe ai otvoria vlastny biznis,kde su vacsmi panami svojho casu.. Co moze byt tiez tvoj pripad..

@evittam no ja napriklad by som uz velmi rada mala po 35ke 😀 dve viac-menej samostatne deti, stale milujuceho muza, aj keby som po dvoch porodoch vyzerala ako striga, a mala by som spat svoje zaujmy a konicky, ktore teraz bohuzial zanedbavam... ach 😀