icon

Na zamyslenie

jabadaba
11. nov 2013

Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...

http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...

Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!

Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.

Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?

P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉

zuzkaanicka
11. nov 2013

@indiankaindi presne-priority ... lenze mnohi si ich utvaraju na zaklade medii a tam zo vsadial srsi to, ze aka mas byt krasna 😉 ... niekto si mysli, ze ked bude mat saty ako nejaka celebrita, tak uz aj on bude celebrita 😉

lucka1987
11. nov 2013

@mima4 sunflower87 pise o druhej mamicke ktora sa takto obhajuje nie o sebe 😉 inak s tebou suhlasim 😉

baby trochu na odlahcenie... pisali ste ze deticky cele oblecene do " znackoveho" outfitu sa nemozu hrat v pieskoviskach a skakat do kaluzi...
ktohovie ak na to mamicky maju, tak nech sa hraju v pieskovisku aj v pozlatenych teplacikoch 😉

inak ma napadla nedavna prihoda s mm .. vzal monterky a tricko a ze ide na stavbu ... akoze nic zvlastne.. no na stavbe ked uz bol cely zapúraseny a spinavy som si vsimla, ze si vzal tricko La Martina 😀 😀 😀 a on na mna flegmos kukuc ze: " no a co , ved je to len tricko " 😅 😀 😀 😀 takze zeny ...berme si priklad 😝 su to len handry. dolezitejsie su ine veci / v tomto pripade, bolo dolezite vydrazkovat elektriku / 😝

zuzkaanicka
11. nov 2013

@lucka1987 oblecenie=spotrebny tovar ... specialne u deti 😉

mima4
11. nov 2013

@lucka1987

mna by tu zeny zabili, keby boli mojou mamou 😀 teda tie "in" mamicky... ja som sa hrala aj v uhli niekedy 😕 ... kedze u nas sa tak kurilo... ale tak mama ma vzdy patricne obliekla vonka... dnes sa tomu hovori "na supacku" 😀

@sunflower87 sorry...chapem... u mna uz cas pokrocili...padam z prace 😉

mima4
11. nov 2013

@indiankaindi

v dospelackom svete vsak jasne plati aj "saty robia cloveka" 😎

lucka1987
11. nov 2013

@mima4 napodobne.. nasa babka mala cierneho uhlia plnu pivnicu, vzdy ma to fascinovalo 😀 😀
teraz tak obliekam mareka, lebo viem ze po 30 minutach stravenych u svokry, nema ani 1 cm cisteho obleceia na sebe. + k tomu sem tam nieco natrhnute dierkave.. no ako na dvore, zahrade pripadne ked ide niekam s nami do lesa

indiankaindi
11. nov 2013

@zuzkaanicka veď toto a toho sa desím, aby z mojej dcéry nevyrástla takáto šišnutá povrchná fiflena. Ja osobne nepoužívam veľmi ani make up, neriešim značkové oblečenie, ale zase trvám na kvalitných topánkach kvôli nohám a pod. Hlavne v zime. Ale neriešim nejak extra dizajn, veci nám majú slúžiť, sú na nosenie, aby nás zohriali a ochránili pred počasím. Pritom moja mamina je presný opak 😅 Bohužiaľ, doba je aká je a ja len dúfam, že gény budú silnejšie ako vplyv doby 😔

jabadaba
autor
11. nov 2013

@indiankaindi presne, o tych prioritach to je a tam som cielila temu.

zuzkaanicka
11. nov 2013

@mima4 aj ja som sa tak hravala 😀 a doprajem to aj svojim detom, len to uhlie musime vymenit napr. za blato 😀

zuzkaanicka
11. nov 2013

@indiankaindi je to tazke, uz mam skusenost s pubertackou 😉 ... ale treba byt charakter a nepovolit 😀 ... ta moja je obcas uplne protivna, vtedy beriem vysavac a vysavam, ale ked ju to prejde, tak sa s nou da normalne porozpravat a myslim, ze uz kopec veci pochopila 😉

jabadaba
autor
11. nov 2013

@zuzkaanicka ved to, ten vplyv je nespochybnitelny. Ano, vsak nech su ludia krasni. Je fajn byt upraveny, pestovany. Ale robit z toho zivotny ciel....

maznacik007
11. nov 2013

nechapem co je na next take super znackove .... ja radsej kupim dietatu menej veci ale kvalitne najma niektore casti oblecenia ktore sa casto peru ... a ktore aj to castejsie pranie vydrzia ...

rada uvitam rady mamiciek ake su to tie neznackove teplaky co treba kupovat ... ja davam malemu nextove, z HM alebo teraz rada kupujem z lindexu ... a neni to o znacke ale kedze moj rastie pomaly velkost mu vydrzi dlhsie a take tie tesco tie sa hned speru ... tieto aspon vydrzia.. a preziju aj jeho vyvadzanie u nas na dvore a kedze vzadu mame velku kopu hliny - dorabame terenne upravy tak to je prve miesto kam vylezu aj s dcerou..

yanni
11. nov 2013

@mima4 noooo na jednej strane mas pravdu s versace atd. Ale aj next,s.oliver, esprit atd. Su znacky. Tu ide len o to, ktore su drahsie, ktore lacnejsie, ktore pre pospolitost, prs lepsie zarabajucich atd. Ide aj o to, ktore su nositelne aj bezne a ktore len ako vecernu robu atd. Ok Versace mam akurat tak Parfum ale zara v pohode, saty a detom zara boys maju hlavne na leto krasne oblecko. Tiez hugo boss, lewis, diesel, calvin klein uz nie su ziadne nobl znacky. Toto kupujeme sice len mne a muzovi, lebo predsa to mas na dlhsie,. Kupit chalanom trojbalenie bozlxeriek od hugo boss za 40 € a su mu do roka male sa neoplati. Staci mu aj trojbalenie bio cotton z c&a za 9 € 😀

libka1
11. nov 2013

@jabadaba velmi pekny a pravdivy clanok, mudry si z neho zoberie ponaucenie 😉 je fajn ze si ho pridala...

jabadaba
autor
11. nov 2013

@libka1 dikes. Aj mna velmi oslovil, clovek ma vzdy rezervy co sa nastavenia tyka.

zuzkaanicka
11. nov 2013

@jabadaba To je vsetko povrchnostou a bohuzial ja mam dojem, ze ta je podporovana 😖 ... vsak nikto netvrdi, ze teraz mame chodit vo vreci a postavat pri stlpoch s knihami 😀 ... ale outfitiky nemozu byt jedinym zaujmom 😉

horana
11. nov 2013

Pekny a pravdivy blog.
Ano, je to tak.

A je to preto lebo dnesna spolocnost je taka ze viac zalezi na obale ako na obsahu. Toto prenika akoby vsetkymi sferami zivota.
Tiez je mi niekedy luto deti na tych urcitych fotkach, v albumoch kde nie je nic ine len moda, lebo mi pripadaju ako vesiaciky na pekne vecicky, pre tie mamicky akoby to bol len material a tie hlavne - v hlavnej ulohe su tie vecicky, tie su na piedestale.
A ano, samozrejme potom to nema toho ducha tej atmosky, ani nemoze mat.

Ale tiez kupujem radsej Next a H&M teplaky, nakolko su pevnejsie nez "bezne", nepovazujem to za znacky, len som vypozorovala ze tie bezne mi vykolenuju a prederavia 3 x rychlejsie, tak preto nie. Ale kupujem bezne aj z 2ruky, zachovane a pekne, lebo mi to prijde jednak lacnejsie - usetrim a jednak podporim ekologiu. A tiez si deti rada obcas paradim a stajlujem, ono vsetkeho s mierou, zase mat na kazdej fotke nutne ine oblecenie je uz ulet. Ale taky je svet a pamatam si ako nedavno media kritizovali Merkelovu ked ju "nacapali" ze ma na sebe nejaky kostym co mala pred 3 rokmi na nejakej inej prilezitosti, uplne ju zvozili stylom ze ci nema na nove veci...takto ono to ide tak..odhora dole sa to prenasa, to ako zit, tie vzory...

jabadaba
autor
11. nov 2013

@zuzkaanicka je to tak, je to o povrchnosti. Vnimam to rovnako. Ako dobry priklad sluzi aj ten paskvil program Nakupne maniacky. Pozrela som si par dielov so zaujmom, nech viem o com to je. A zasla som. Najviac ma vzalo vyjadrovanie jednej sutaziacej na adresu jej handier a kabeliek. Ona si vazila svoju kabelku. Potom si vazila tricko...a vazila si tych kuskov satnika viac. Boze na nebesiach, ked si uz ludia vazia predmety...tukala som si po cele. A toto tu sa prezentuje ako kultura. 😝

zuzkaanicka
11. nov 2013

@jabadaba citam len tak narychlo, tak som sa uz chcela spytat, ze kolko ta kabelka vazila 😀

zuzkaanicka
11. nov 2013

@jabadaba Kazdy si vazi nieco ine a hodne to nom vypoveda ... ja sa tiez napr. tesim, ked nieco pekne usijem, ale neplacem, ked to dcera zaspini, alebo roztrha-toto su hluposti, pominutelne veci ... ja v tom fakt vidim tu povrchnost a bohuzial jej vidim stale viac a viac 😒

fidka79
Odpoveď bola odstránená
barbora01
11. nov 2013

@sunflower87 no a? co sa cudujes, je normalne ked rano vstane, tak namiesto rannej hygieny zapne PC a hodinu sa prehrabuje v stovkach fotiek, snad nebude otvarat skrine??!! 😀 😀 😀 ale preco si neurobi zlozky v PC, ale musi si tuto "pomocku" zavesit rovno na konika, to neviem 🙂

zuzkaanicka
11. nov 2013

@fidka79 ved uznaj, musi sa ukazat a nebude sa ukazovat s chlebom, so super kocikom to lepsie vyzera 😉

jabadaba
autor
11. nov 2013
zuzkaanicka
11. nov 2013

@jabadaba uprimne, nenapadlo ma, ze si niekto moze vazit nejaku handru ... ked mi to doslo, tak som mala problem udrzat moc 😀

vejula
11. nov 2013

tu mam asi 8 rokov, ta blondína s pokrčenými nohami v tomu užasnom outfite to som ja 😀 😀 😀

zuzkaanicka
11. nov 2013

@vejula Paradna fotecka 😉

vejula
11. nov 2013

@zuzkaanicka 😀 😀 na tu tyč sme sa tolko vešali, že raZ pri takejto akci sa utrhla a my sme popadali a tyčka sa nam zdrbkala všetkým na hlavy 😎 😅 aspon sa mam na čo vyhovoriť, ked mi to nemysli 😀

horana
11. nov 2013

@vejula Jeej, toto aj mne pripomina detstvo. Musim si tusim tiez naskenovat nejake taketo fotecky. Moj naojblubenejsi outfit v tom obdobi bolo uz vytahane obycajne biele tricko v strede v nie prave najkvalinejsou foto-potlacou Sandokana a k tomu cervena sukna s bodkami na gumicku spichnuta narychlo mamou a sandale. Behala som v tom cele leto, snad kym sa to na mne nezacalo rozpadat...ten pocit slobody ktory mam s tym spojeny 😵

zuzkaanicka
11. nov 2013

@vejula mne ked nemysli, tak sa vyhovaram na vykojeny mozocek 😀