Na zamyslenie
Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...
http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...
Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!
Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.
Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?
P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉
@mima4 sunflower87 pise o druhej mamicke ktora sa takto obhajuje nie o sebe 😉 inak s tebou suhlasim 😉
baby trochu na odlahcenie... pisali ste ze deticky cele oblecene do " znackoveho" outfitu sa nemozu hrat v pieskoviskach a skakat do kaluzi...
ktohovie ak na to mamicky maju, tak nech sa hraju v pieskovisku aj v pozlatenych teplacikoch 😉
inak ma napadla nedavna prihoda s mm .. vzal monterky a tricko a ze ide na stavbu ... akoze nic zvlastne.. no na stavbe ked uz bol cely zapúraseny a spinavy som si vsimla, ze si vzal tricko La Martina 😀 😀 😀 a on na mna flegmos kukuc ze: " no a co , ved je to len tricko " 😅 😀 😀 😀 takze zeny ...berme si priklad 😝 su to len handry. dolezitejsie su ine veci / v tomto pripade, bolo dolezite vydrazkovat elektriku / 😝
mna by tu zeny zabili, keby boli mojou mamou 😀 teda tie "in" mamicky... ja som sa hrala aj v uhli niekedy 😕 ... kedze u nas sa tak kurilo... ale tak mama ma vzdy patricne obliekla vonka... dnes sa tomu hovori "na supacku" 😀
@sunflower87 sorry...chapem... u mna uz cas pokrocili...padam z prace 😉
@mima4 napodobne.. nasa babka mala cierneho uhlia plnu pivnicu, vzdy ma to fascinovalo 😀 😀
teraz tak obliekam mareka, lebo viem ze po 30 minutach stravenych u svokry, nema ani 1 cm cisteho obleceia na sebe. + k tomu sem tam nieco natrhnute dierkave.. no ako na dvore, zahrade pripadne ked ide niekam s nami do lesa
@zuzkaanicka veď toto a toho sa desím, aby z mojej dcéry nevyrástla takáto šišnutá povrchná fiflena. Ja osobne nepoužívam veľmi ani make up, neriešim značkové oblečenie, ale zase trvám na kvalitných topánkach kvôli nohám a pod. Hlavne v zime. Ale neriešim nejak extra dizajn, veci nám majú slúžiť, sú na nosenie, aby nás zohriali a ochránili pred počasím. Pritom moja mamina je presný opak 😅 Bohužiaľ, doba je aká je a ja len dúfam, že gény budú silnejšie ako vplyv doby 😔
@mima4 aj ja som sa tak hravala 😀 a doprajem to aj svojim detom, len to uhlie musime vymenit napr. za blato 😀
@indiankaindi je to tazke, uz mam skusenost s pubertackou 😉 ... ale treba byt charakter a nepovolit 😀 ... ta moja je obcas uplne protivna, vtedy beriem vysavac a vysavam, ale ked ju to prejde, tak sa s nou da normalne porozpravat a myslim, ze uz kopec veci pochopila 😉
@zuzkaanicka ved to, ten vplyv je nespochybnitelny. Ano, vsak nech su ludia krasni. Je fajn byt upraveny, pestovany. Ale robit z toho zivotny ciel....
nechapem co je na next take super znackove .... ja radsej kupim dietatu menej veci ale kvalitne najma niektore casti oblecenia ktore sa casto peru ... a ktore aj to castejsie pranie vydrzia ...
rada uvitam rady mamiciek ake su to tie neznackove teplaky co treba kupovat ... ja davam malemu nextove, z HM alebo teraz rada kupujem z lindexu ... a neni to o znacke ale kedze moj rastie pomaly velkost mu vydrzi dlhsie a take tie tesco tie sa hned speru ... tieto aspon vydrzia.. a preziju aj jeho vyvadzanie u nas na dvore a kedze vzadu mame velku kopu hliny - dorabame terenne upravy tak to je prve miesto kam vylezu aj s dcerou..
@mima4 noooo na jednej strane mas pravdu s versace atd. Ale aj next,s.oliver, esprit atd. Su znacky. Tu ide len o to, ktore su drahsie, ktore lacnejsie, ktore pre pospolitost, prs lepsie zarabajucich atd. Ide aj o to, ktore su nositelne aj bezne a ktore len ako vecernu robu atd. Ok Versace mam akurat tak Parfum ale zara v pohode, saty a detom zara boys maju hlavne na leto krasne oblecko. Tiez hugo boss, lewis, diesel, calvin klein uz nie su ziadne nobl znacky. Toto kupujeme sice len mne a muzovi, lebo predsa to mas na dlhsie,. Kupit chalanom trojbalenie bozlxeriek od hugo boss za 40 € a su mu do roka male sa neoplati. Staci mu aj trojbalenie bio cotton z c&a za 9 € 😀
@jabadaba To je vsetko povrchnostou a bohuzial ja mam dojem, ze ta je podporovana 😖 ... vsak nikto netvrdi, ze teraz mame chodit vo vreci a postavat pri stlpoch s knihami 😀 ... ale outfitiky nemozu byt jedinym zaujmom 😉
Pekny a pravdivy blog.
Ano, je to tak.
A je to preto lebo dnesna spolocnost je taka ze viac zalezi na obale ako na obsahu. Toto prenika akoby vsetkymi sferami zivota.
Tiez je mi niekedy luto deti na tych urcitych fotkach, v albumoch kde nie je nic ine len moda, lebo mi pripadaju ako vesiaciky na pekne vecicky, pre tie mamicky akoby to bol len material a tie hlavne - v hlavnej ulohe su tie vecicky, tie su na piedestale.
A ano, samozrejme potom to nema toho ducha tej atmosky, ani nemoze mat.
Ale tiez kupujem radsej Next a H&M teplaky, nakolko su pevnejsie nez "bezne", nepovazujem to za znacky, len som vypozorovala ze tie bezne mi vykolenuju a prederavia 3 x rychlejsie, tak preto nie. Ale kupujem bezne aj z 2ruky, zachovane a pekne, lebo mi to prijde jednak lacnejsie - usetrim a jednak podporim ekologiu. A tiez si deti rada obcas paradim a stajlujem, ono vsetkeho s mierou, zase mat na kazdej fotke nutne ine oblecenie je uz ulet. Ale taky je svet a pamatam si ako nedavno media kritizovali Merkelovu ked ju "nacapali" ze ma na sebe nejaky kostym co mala pred 3 rokmi na nejakej inej prilezitosti, uplne ju zvozili stylom ze ci nema na nove veci...takto ono to ide tak..odhora dole sa to prenasa, to ako zit, tie vzory...
@zuzkaanicka je to tak, je to o povrchnosti. Vnimam to rovnako. Ako dobry priklad sluzi aj ten paskvil program Nakupne maniacky. Pozrela som si par dielov so zaujmom, nech viem o com to je. A zasla som. Najviac ma vzalo vyjadrovanie jednej sutaziacej na adresu jej handier a kabeliek. Ona si vazila svoju kabelku. Potom si vazila tricko...a vazila si tych kuskov satnika viac. Boze na nebesiach, ked si uz ludia vazia predmety...tukala som si po cele. A toto tu sa prezentuje ako kultura. 😝
@jabadaba citam len tak narychlo, tak som sa uz chcela spytat, ze kolko ta kabelka vazila 😀
@jabadaba Kazdy si vazi nieco ine a hodne to nom vypoveda ... ja sa tiez napr. tesim, ked nieco pekne usijem, ale neplacem, ked to dcera zaspini, alebo roztrha-toto su hluposti, pominutelne veci ... ja v tom fakt vidim tu povrchnost a bohuzial jej vidim stale viac a viac 😒
@sunflower87 no a? co sa cudujes, je normalne ked rano vstane, tak namiesto rannej hygieny zapne PC a hodinu sa prehrabuje v stovkach fotiek, snad nebude otvarat skrine??!! 😀 😀 😀 ale preco si neurobi zlozky v PC, ale musi si tuto "pomocku" zavesit rovno na konika, to neviem 🙂
@fidka79 ved uznaj, musi sa ukazat a nebude sa ukazovat s chlebom, so super kocikom to lepsie vyzera 😉
@jabadaba uprimne, nenapadlo ma, ze si niekto moze vazit nejaku handru ... ked mi to doslo, tak som mala problem udrzat moc 😀
@zuzkaanicka 😀 😀 na tu tyč sme sa tolko vešali, že raZ pri takejto akci sa utrhla a my sme popadali a tyčka sa nam zdrbkala všetkým na hlavy 😎 😅 aspon sa mam na čo vyhovoriť, ked mi to nemysli 😀
@vejula Jeej, toto aj mne pripomina detstvo. Musim si tusim tiez naskenovat nejake taketo fotecky. Moj naojblubenejsi outfit v tom obdobi bolo uz vytahane obycajne biele tricko v strede v nie prave najkvalinejsou foto-potlacou Sandokana a k tomu cervena sukna s bodkami na gumicku spichnuta narychlo mamou a sandale. Behala som v tom cele leto, snad kym sa to na mne nezacalo rozpadat...ten pocit slobody ktory mam s tym spojeny 😵

@indiankaindi presne-priority ... lenze mnohi si ich utvaraju na zaklade medii a tam zo vsadial srsi to, ze aka mas byt krasna 😉 ... niekto si mysli, ze ked bude mat saty ako nejaka celebrita, tak uz aj on bude celebrita 😉