Na zamyslenie
Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...
http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...
Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!
Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.
Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?
P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉
Mne sa nejedná ani tak o tie značkové handry, ale mi pride divne keď má mamina potrebu systematicky a pravidelne prezentovat šatník svojho dietata tu takto verejne a tymto sa chválit...neviem či je to až tak zaujímavé. Rada si pozriem fotoblog maminy,ktorá tie veci vyrobila...alebo dokonca ocenujem a velmi fotky jedal ktoré maminy pripravili, vtedy klobuk dole...je sa čím chválit...
@maruska24 úplne súhlasím. Najskor som napisala svoj prispevok a až potom prečítala tvoj...😉
@sonkab Ale ja som reagovala na to, že mamičky si tu fotia deťúrence nahodené akoby prišli práve z predvádzacieho móla, zladené od sponky až po šnúrky na topánkach, neverím, že tak oblečené dieťa sa môže normálne hrať v piesku, liepať sa po preliezkach a podobne. Nehovorím, že nemôžeme nakupovať v Next, Gap,.. ale pohodlné veci, praktické veci, áno súhlasím s tebou.
@tyssa Pekne si to napisala. Ja som tiez taky knihomol od mala, odkedy som sa naucila citat a snazim sa tuto lasku ku kniham predat svojmu synovi.... Aspon 2 hodiny citania denne je vlastne pekne vyuzity zivotny cas. Manzel mi doma urobil taky kut, kde mi vstaval kniznicu, rozlozitelne kreslo a flexibilnu lampu a tam chodim relaxovat pri citani iba ja, ked maly spi.... Chcem tym povedat to, ze dve hodiny citania knihy daju cloveku viac, ako dve hodiny nezmyselneho fotenia a balamutenia hlav cudzim ludom na verejnom webe.... Existuje ovela viac zmysluplnych aktivit, ktore dokazu cloveku SKUTOCNE skvalitnit zivot, staci len chciet...
@jamabe presne si to pomenovala - nahodene ako z predvadzacieho mola. To je to spravne vyjadrenie. Az je komicke si to dieta takto vytunovane predstavit na preliezkach ako sa veselo hra. 😕 Ak mam byt uprimna, casto su to kreacie vhodne pre postarsie damy. Na tak malych tintitkach to vobec nevyzera dobre. Kazdy vek ma to svoje a stylizovat batola do handier pre dospelu ci uz zrelu zenu je kapanek...asi nikdy nepochopim Burbery trenckot na rok a pol starej slecne, ktoru ja este povazujem za babatko. 😝 Pride mi to ako kradnutie detstva - silou mocou chcem mat z dietata velko vyzerajucu slecnu ci nahodeneho svihaka.
zienky ja si myslim ze vy sa uz troska aj nudite na tej materskej
lebo sak to co tu uz riesite a za co bojujete
tak dieta je nestastne a ma ukradnute detsvo lebo ma burberry trench coat ??
alebo lebo sa hra na prelizkach v satach?
toto vam naozaj staci odsudit matku a obvinit ju ze okrada svoje dieta o detstvo?
kedysi deti ako 8 uz makali doma a nikoho ani nenapadlo ze je okradnute o detsvo a dnes staci pekne ho oblest a uz sa tu sudi
ja si osobne myslim ze su uplne ine veci, ktore mozu povedat ci dieta je okradnute o detstvo alebo nie
ale to su uz vazne veci a to si len tak niekto alebo nemal by na mk dovolit
to su uz veci na sud alebo socialku
ale asi si myslim ze tu je problem niede inde
a to vas damy
proste vam to vadi, lebo decko nevie ci ma trech coat alebo cipkovane saty alebo derave teplaky a je mu to uplne jedno , jedine koho to trapi ste vy
a preco?? ved je tu ta tema "len tak na zamyslenie" takze do toho ...
no vidis a si sa sekla , profesionalna profilistka z teba nebude ☹
neobranujem fotenie satnikov , obranujem maminy ktore mozu byt uplne super mami
ale len pre jednu fotku ju zeny na mk odsudia na krkavciu matku
takze vlastne krtizujem tieto "sudkyne" bez dokazov co vykrystalizuju cely profil matky a dietata na zakladne 2 fotiek
@seraa Ja som profilistka ani nikdy nebola, lebo taketo hovadiny ja mam v pazi, nestojim o to. Pisem iba to, co vidim a co si myslim, ostatne ma nezaujima. A my sa tu bavime o konzumnom sposobe zivota a o takych matkach, ktore napriklad ziju na modrom koniku ROKY svoj virtualny zivot, na ktory vyuzivaju svoje deti v podobe fotiek pre vsetkych cudzich neznamych ludi nielen na Slovensku, a ktory sa diametralne odlisuje od jej realneho zivota... len podstatne je to - ukazat sa, vychvalit sa, a ci moje deti poznaju aj chori pedofili, to je uz jedno, hlavne, ze JU obdivuju..... Tak asi o tom sa bavime a neprehanaj, ked matky vidia jednu, dve fotky, tak urcite niesu take sproste komentovat to... Tu sa skor bavime o matkach, ktore to robia sustavne... A nepis mi, ze dospela osoba si neuvedomuje nastrahy a nebezpecenstvo dnesnej doby, ked dava fotky svojich deti sustavne na verejny web...
Dobre ranko zienky 😉 Nepiste tolkooooo, ja nestiham ani len citat grrr Som len rychlo prebehla.
@seraa noooo tak ja napr. nie som na materskej ani zienka v domacnosti. Pracujem na plny uväzok, vlastne na dva plne uväzky, po fajronte ma caka domacnost.
Ma osobne to vobec netankuje, ze si tu zenske otvorene na webe odfotia uz hadam vsetko. A kazdy uchylak si to moze pozriet. Ide len o to, ze tie iste zenske, co sa tu chvalia, ze co vsetko maju a co chcu este kupit atd, na druhej strane vypisuju, ze ako je vsetko drahe, potraviny, skolky, skoly atd. ale hlavna vec, ze vyhadzuju prachy za nepotrebne veci. Nejde tu o znacky. Ja napr. aj z toho nextu, gapu, zara atd. kupim ale vic-menej nejake dobre ponuky. Kupujem v kamenakoch, a tam su zväcsa lepsie ponuky, akcie ako v onlineshope. A ked sa do kamenaku nedostanem, kedze next & co. v Nemecku obchody nemaju, a decka nieco potrebuju, tak zabehnem aj do C&A ci H&M. A staci im aj to. Stravim tam sice hodiny, lebo tam musis vyberat aby to nebolo velmi divoke a pod.. Ale aj bez extra znaciek, co u mna nie je vobec nieco extra, sa zaobidu v pohode.
Mne tu ide o to, co je v tom uvodnom clanku v tom linku. Mne sa zda, ze ai ludia a hlavne to bada na SK, velmi zakladaju na handrach, na materialnom ale spytas sa nieco dietata, co by malo v tom veku vlastne vediet, a nema ani sajnu. My si zakladame na vzdelani, na hrani, casto sedime cela rodina pri stole a hrame sa, ci uz su to stolove hry alebo nieco kreslime, vela chodime na vylety,vela cestujeme, to ide do penazi. Ale z toho maju deti viac ako rifle od Hugo Boss.
vyjadrim sa tu k viacerym veciam mozno aj mimo temy. Na margo tych pedofilov: samozrejme treba byt opatrny ale pozerat sa na matky prezentujuce svoje fotky v tomto smere je uz myslim prehnane. Brat to takto,tak potom nechodim s dietatom ani na kupko, ani ho neprebalim na stole v cakarni pediatra alebo nedam na holaka na decku na zahrade, co ked je niektory sused pedak. To by bolo si myslim horsie ako niekto na druhom konci sveta.... Na margo sekacov: samozrejme neodcudzujem matky ktorych deticky nemaju nic po niekom inom, ale na druhej strane mi pride smiesne ze ked niekomu poviem ze som malej kupila bundicku v sekaci tak zagula ocami zalomi rukami a pohorsuje sa a potom pride domov a kupuje veci cez internetovy bazar, po inej maminke, tak v com je lepsia ako ja? a ku vecickam handrickam: poznam matku ktora ma taketo fotoalbumy a ritom je starostliva matka. Pokial je dieta stastne tak je to myslim jedno,horsie je ak ten konzumny zivot zasahuje do zivota dietata, napr. minule u nas spala kamoskyna dcera a v opojeni hry proste zhodila pohar a rozbila ho. to ste mali vidiet ten strach v ociach, az zmodrala, plakala a ospravedlnovala sa mi ze to nechcela. Az sa triasla chuda. Ja som na nu nechapavo pozerala ze no a ved je to len pohar nic sa nestalo, ved mame dalsie. pozametala som to dala jej novy pohar na vodu a myslela som ze sa budeme hrat dalej. Ona ale len sedela bez nalady so slzami v ociach a nadalej sa mi ospravedlnovala. A toto je myslim ze horsie ako nejake foto handriciek.
@seraa az dovolis, objasnim ako som to myslela s tym okradanim o detstvo lebo si to vobec nepochopila. Treba citat v kontexte. Pisala som, ze deti stylizuju matky do vekovo neprimeranych handier. Ako priklad som uviedla ten trenckot od Burberryho. Pre mna je to kabatik hodny tak 30 nicky a vyssie. Co to ma spolocne s dietatom? Naco dieta pasovat do polohy dospelacky? Nie je kopec chic veci v detskom prevedeni? Toto som myslela tym kradnutim detstva. Namiesto toho, aby som sa tesila z chutnej tvaricky, ktora k urcitemu veku patri budem dieta navliekat do veci, ktore nosia dospele zeny? Takto odete deti mi pridu desne nedetske. Nic chutnucke na nich viac nie je. Ci dievcatko nebude dost smrnc v detskych satockach a copikoch? Na co ho zostarovat nevhodne volenym odevom?
@seraa a zasa podsuvas to co nikto nepovedal. Ohanas sa tu ako si tu to ci hento nesmie niekto dovolit. Ak dovolis, odporucim aj ja tebe vazit a to velmi dobre, tvoje slova! Aby si nakoniec nemusela dokazovat Ty ci sa tvoje osocenia zakladaju aj na pravde. Bacha vazne na to co hovoris, to este len je zavazne. Operujes tu vaznymi obivneniami.
Takisto by som Ti odporucila ponechat na zvazeni kazdeho co riesi. Nie, to nie je nuda na materskej. S nudou si sa zrejme obratila na nespravnu skupinu. Byt na materskej ci rodicovskej nutne neznamena, ze konci ako vygumovana truba, ktora nevnima svet naokolo okrem svojich nastajlovanych deticiek. Odpust. Vies co, poviem Ti to otvorene - kiez by sa podaktore zaujimali aj o podstatnejsie veci okolo nas nez tie pripitomele handry....
@jabadaba - velmi trefne sformulovane to nad co mi uz davno prechadza hlavou. Ja osobne mam s vela albumou pocit akoby tie maminky mali dieta len koli tomu aby mohli nakupovat a ukazovat a nakupovat a ukazovat. ..
Zarazil ma album snazilky, kde ma obrazok velmi popularneho kocika, kde pisala ze uz tuzi aby ho kocikovala. Ja viem mozno to myslela uplne inak ale mna prve napadlo ze chce dieta aby sa mohla prezentovat kocikom 😠
Som zhrozena ked vidim pri veci napisane: Moj milacik, alebo podobne. Ved veci su na to aby sa pouzivali , a ludia su na to aby sa milovali. Ale ja uz mam pocit ze je vsetko naopak.....
@jabadaba
ja reagujem na odpovede na tovju temu takymto tipom(precitaj prispevok dole), tak neodpovedaj za inych ked k tebe ani nehovorim
a povedz mi prosim ta ci toto nie je uplne odsudenie zien, ktore ta dotycna nemoze poznat
cize posielam prekoprovany prispevok z tejto temy a tomuto podobne
dotycna pise: "Taketo fotoblogy iba vyjadruju emocionalnu prazdnotu zien matiek, ktore ziju iba pre obdiv druhych. Dieta je pre nich nieco druhorade, nieco co iba zlepsuje ich vlastny image. Nieco ako pekny kus nabytku - stara sa o neho, lebo musi, aby bol vystavny kus, ale to je vsetko... taketo matky pred cudzimi ludmi a navstevami hraju, ake su milujuce a uzasne matky, ale niekde doma v sukromi, kde ich nikto nevidi sa k detom chovaju chladne a nevsimaju si ich.... Lutujem tie deti, ktore sluzia iba ako nejaky tovar na zlepsenie imidzu ich vlastnej matky... A neznasam take, ktore sa nazyvaju supermatkami a vytahuju sa tu nad nas so svojim zivotom a hazdu tu fotky, co vsetko oni pre svoje deti kupuju a co kupili do izbicky a pri tom v skutocnosti emocionalna uroven sa rovna nule.... Ved predsa kazda matka, ktora miluje svoje dieta, ho paradoxne chrani - nebude predsa vystavovat na verejnej internetovej sieti albumy "od narodenia az po skolu", aby ho videli vsetci cudzi ludia, pedofili a kriminalnici... Lebo ked ma niekto chory moznost sledovat vyvoj nejakeho cudzieho dietata, tak si ho kludne moze vyhliadnut a aj na zaklade informacii, ktore tu davaju matky moze mat nejaka nekompetentna osoba uplny prehlad, co sa deje v ich domacnosti.... Ja si myslim, ze vela matiek to vie, ale je im to jedno, hlavne nech ukazu svetu, co za handru z next zase kupili, aby ukazali, kolko penazi si mozu dovolit minut a bezpecie dietata je az druhorade... Je to hlupe a kazdy, co ma rozum, peniaze a city, si radsej tieto veci strazi a neukazuje svetu... "
@seraa hm, tak je to nazor. Pre teba mozno formulovany odsudzovacne. A mozno je to na zamyslenie aky dojem budi v cloveku urcite spravanie. Samozrejme, ze ten dojem moze byt uplne mylny. Kopec veci sa vzajomne nevylucuje a kludne moze byt ta co sa denne prehrabuje v handrach lepsou matkou ako ina, ktora ma handry na haku. Zabavka je to neskodna, nikto nikomu tym v zasade neublizuje, ale je to znacne povrchne, taky dojem to skutocne zanechava. Odpust. A ak autor knihy pisal o konzume a prilisnom zameriavani sa na materialno, zrejme mal na mysli nieco podobne, co sa tyka spravania. Z mojej strany to bol len postreh. 😉 No a ako uz vnimas jednotlive prispevky je na tebe. Treba sa vyjadrit konkretne a nie vseobecne k teme ako k niecomu co si nemal nikto na MK vobec dovolit. Preto som aj reagovala, kedze si pisala neadresne. 😉
@mimake Dobre napisany prispevok, ale uznaj, ze kupanie na kupalisku, alebo na holaka na vlastnej zahrade predsa nedava uplny prehlad o zivote rodiny a vyvoji dietata od narodenia tak, ako to tu prezentuju niektore matky svojimi fotoblogmi. No na co ma nejaky cudzi clovek vediet, ako vyzeralo tvoje dieta hned po narodeni a ako postupne rastie...ved su to velmi vzacne rodinne momenty, ktore by mala kazda zena - matka respektovat a tesit sa z nich ludia mozu, ale iba ti zainteresovani - otec dietata, rodina, priatelia, a nie cudzi ludia, o ktorych neviem nic a oni o mne pomaly vsetko a zabavaju sa na tom... Ja mam modry konik rada, ale niekedy sa mi pozastavuje rozum, ako tu niektore zeny prehanaju, nemaju ziadnu sudnost voci vlastnemu sukromiu, este aj napisu na verejny web, kedy maju kramy, no na co to ma vediet cely svet?!
@kykka musim suhlasit. Len nerozumiem tej schize - na jednej strane prezentacia stylom vsetkych do vsetkeho mojho vsetko a na strane druhej, ak sa objavi nelubivy komentar, tak zrazu co koho do mna! Tak ma nas to teda zaujimat ci nas to zaujimat nesmie? A ak nie, na co je to uverejnene? Zaznam zivota od svadby cez tehotensky test, priebeh celeho tehotenstva, porodnica, vyvoj dietata...hm...zivot ako na dlani. Zvlastna doba. Na internete by sa ludia rozglejili od otvorenosti, kym v realne maju castokrat problem pozdravit suseda.
@jabadaba Uplne presne si to vystihla! Ked nechcu, aby ich zivot bol komentovany, tak nech ho nezverejnuju celemu svetu.... Tym, ze zverejnuju cely zivot od A po Z davaju cudzim to pravo komentovat a starat sa im do zivota. Napriklad ja som tu na modrom koniku nahodou nadabila na spoluziacku, o ktorej som si myslela, aky ma uzasny zivot a manzela.... a ja si v jej fotoblogu precitam, ze on mal milenku a ona o tom vedela, ze sa skoro rozisli... No na co maju vediet ich vnutorne rodinne problemy vsetci ludia dookola? Akoze mna to nezaujima, ale pozastavujem sa nad tym, ze preco si take chulostive veci nestrazia a neriesia to napriklad s rodinou - ludmi, ktorym veria... Keby to nenapisala na net a este aj pod svoju fotku, tak o tom neviem, ved ani nemusim vediet... Zase je vela zien, ktore chcu poradit a kvoli tomu si zmenia nick a nedavaju tam svoju fotku, takze nikto nevie o koho ide - to je este pochopitelne... Ale rozpytvavat svoje vlastne sukromie a davat fotky svojich deti cudzim ludom pre radost, tomu nikdy nepochopim...
😕 ..a ja, ze ...zi a nechaj zit....ci? 😝 ..sorry, ale pripada mi to trochu jalova debata, kde sa nahamaju obidva protipoly v uplne zbytocnom presviedcani v ich pohlade na zivot... Ta, druha strana nikdy nepochopi, ze to nechape ta prva strana...
ja tvrdim a stojim si za svojim, ze nie je mozne odsudit alebo posudit rodicovske schpnosti zeny na zaklade takychto sprostosti (pekne oblecene dieta )
proste je to nemozne
ja osobne poznam zeny, ktore maju deti pekne oblecene a pritom mamy studuju, pracuju venuju sa dietatu
dieta uz teraz je popredu v skolke nez ine a vie vymenovat vsetkych prezidentov danej krajny
takze nemyslim si, ze jej mama len preto ze ju pekne oblecie a dba na to aby bola pekne oblecena nema hodnoty.
Ma a ak mam povedat priklad tak len to co som opisala su obaja rodicia pravnici a velmi inteligneti a dobry ludia ktory pomahaju aj inym
tak toto sa posudit ale neda ze ? lebo sa nevidi cez jednu fotku alebo cez 10 fotiek do zivota tych ludi
tato tema ju uplne bez urovne a ide tu len o zavist a o nic ine alebo o "jednoduchost" slusne povedane
@jabadaba knihu, o ktorej clanok hovori mam doma. je naozaj dobra, vtipna a vystizna. suhlasim s tym, ze deti nepotrebuju haldu oblecenia a hraciek, ktore ani nevyuziju.
V uvodnom clanku sa pytas: "Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?"
Myslim si, ze take, ake im rodicia vstepia. Bez ohladu na to, v com tie deti budu behat. to, ze je dieta v niecom "nastajlovane" nema ziadnu vypovednu hodnotu o tom, aki su rodicia. vypoveda to len o tom, ze rodicia na dane veci maju a radi fotografuju svoje deti v tych veciach. ale ci uz to dieta berie tie veci ako ine dieta teplaky, to uz taka fotografia nehovori. to je take iste ako nastajlovane fotografie zo svadby - nehovoria nic o tom, ake bude manzelstvo. taktiez ako volakedy s portretmi ludi, ktore sa malovali a vesali v domacnostaich - boli tam ludia v najlepsich robach, ale nevypovedalo to nic o tom, ci boli spokojni alebo nie.
aj dieta v tip-top satoch, v garderobe az 20.000 eur moze byt slusne vychovane a vazit si veci, tak ako dieta, v lacnom odeve moze byt surovcom a byt nevychovane.
Osobne sice nie som fanusikom takychto albumov, ale ani mi nevadia. to, ze pre mna nemaju ziadne caro, neznamena, ze pre ineho mat nemozu. je to pre mna nieco podobne ako chlieb s lekvarom a so syrom - mne to chuti, manzelovi nie. a tiez to neznamena, ze to kvoli nemu prestanem jest 😉

súhlasím s názorom že na internete, obzvlášť na stránkach kde je okrem diskusií aj možnosť pridať foto sa to často hemží len nastajlovanými fotkami, prezenntovaním luxusu, značiek a šťastného života. Ide o chválenkárstvo, ktoré z určitého princípu má každá/ý z nás v sebe a nejakou tou chémiou čo nám prúdi v tele sme nastavené/ý to tak vyjadriť, prezentovať. Často je to len o tom čo nám v skutočnosti chýba alebo chýbalo a touto formou si to kompenzujeme. Proste ten svoj nedostatok sa nám touto formou naplňa. Nehovorím ak niekto má na značky, či pre seba, alebo pre dieťa, nech má, nech kúpi, nech si to užije. Či to kúpi v sekáči, alebo aj v original butiku v Miláne. Smutnejšie je, ak na to niekto naozaj nemá a kupuje to len kvôli tomu aby sa hral cez fotky a internet na niekoho, a na to čo v skutočnosti nie je, len by chcel byť. Fenomén značka! nie kvalita sa dostal do popredia až v čase, kedy uprednostňujeme internet, mobil a siete ešte aj na zaželanie dobrej noci. Aj tu na MK je mnoho albumov, kde je snáď vyfotená celá skriňa detského oblečenia a to nie za účelom predaja či výmenného obchodu, proste je to tam "len tak". Tomu malému dieťaťu je fakt jedno či má tričko z Nextu, alebo z Miletičky. Až keď sa dostane do školy a do veku teeneger potom to bude riešiť 😀 😀 a stane sa to pre neho druhou najdôležitejšou "potrebnou" vecou" hneď po mobile, tablete a pod. .