icon

Na zamyslenie

jabadaba
11. nov 2013

Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...

http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...

Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!

Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.

Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?

P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉

victory1
12. nov 2013

@bubelko 100% suhlas...velmi dobre si to napisala... 😎

yanni
12. nov 2013

@seraa ono to tu az taka jalova debata nie je. Vo vela veciach mas pravdu. Ale tu ide o nieco ine. Ja mam tiez deti pekne oblecene, ale pekne neznamena za kazdu cenu draho a este sa tym vystatovat a hlavne tak otvorene na webe. Nepoviem, ked ma niekto album z kazdeho rozku trosku. Ale tu su fakt miliony albumov, zamerane len na handry, kociky atd. Pretoze vec, co si moze kupit kazdy (ci na nu ma alebo nie, ale je volne dostupna), nie je ziadna veda. Mne sa napr. pacia albumy, kde mamicky nafotili ich vlastne vytvory. Sikovne rucicky. Ci uz je to oblecenie, ludova tvorba, krasne torty, kolace atd. To je nieco ine. Klobuk dolu pred vlasnou tvorbou. Alebo ak su to umelecke fotky fotografa. To je tiez z ineho cesta. Ale fotka a pod nou komentar, toto mame, toto chceme atd. no ja fakt neviem.
Ako som uz spominala, moj muz a ja sme VS vzdelani, nadpriemerne zarabajuci, mozme si toho dovolit vela, staviame k tomu vsetkemu dom a aj napriek tomu si mozmo dovolit a predsa drahotiny nekupujeme. Hlavne nie detom, co rychlo rastu a veci maju tak na jednu sezonu. Ja nerozoznavam medzi obleckom na doma, na ihrisko, do skoly/skolky/divadla atd. Kazda vec je vo vseobecnosti na vsetko. A ked si chalan vyberie v uplne obyckovy sobotnajsi ci prazdninovy den koselu vhodnu to obleku, tak si ju moze obliect. A moze ju aj zablatit/okickat/obliat. Ved naco je ta pracka.
Keby bolo dievcatko, kludne si moze obliect aj satocky za 100 €, keby sme take mali, aj na ihrisko. A nebudem po nej vrieskat nech sa neliepa na preliezacku, lebo si moze znicit saty. Oblecenie je na to, aby sa nosilo, pokym pasuje. A u deti to plati dvojnasobne, lebo rychlo rastu.
Na druhej strane, najstarsiemu by som kupila uz aj triko za 50 €, pretoze viem, ze uz tak rychlo nerastie a bude ho mat aj na dva roky a uz tak neponici. Deti nie su hlupe a ucia sa vekom. On si uz aj v zapale hry vie dat pozor. Uz nechodi s rotrhanymi nohavicami alebo spinavy ako prasiatko.
Chalani su obleceni pekne, vkusne, jednoducho, primerane tejto dobe. Ale na znackach nam velmi nezalezi. Hlavna vec, ze dana vec je kvalitna, pekna, da sa normalne oprat a ozehlit a ze bola k tomu lacna? No a co. Ved to nemusime kazdemu vesat na nos ;-DDDD A taktiez co sa tyka drahsich veci. Mna by skor potesilo, keby niekto poznal nejake oblecko, co sa tu este nepreberalo, je tiez kvalitne a aj zaplatitelne. Nemci maju vela kvalitnych veci, co by sa mi strasne pacili ale aj ked mame prachov dost, za bodinko 60 € fakt nedam. To je nasa navsteva muzea ci divadla len vstupne pre 5clennu rodinu. Umoznim detom radsej to a staci im tricko aj za 10 €. Ktore nie je o nic horsie, tiez 100%tna bavlna a vyrastie z neho tak isto rychlo ako z toho za 50 €.

Ale sama vies, kto si na znackach oblecka a drahote velmi zaklada, tomu budes darmo tlacit svoje rozumy. A nejde len o oblecko. Niekomu zalezi na autach, mobiloch atd.

jabadaba
autor
12. nov 2013

@seraa ano, aj takto sa na to da divat. Cakala som kedy pride na rad argument o zavisti ci az jednoduchosti. Zrejme bude velmi jednoduchy aj autor knihy. Poukazuje totiz na iste formy spravania sa, ktore podla jeho mienky vedu k zlej vychove. Asi zavidi, ked kritizuje konzum. Mozno sam ma nedostatok.

Je to uhol pohladu. Mne jednoduche pride zaoberanie sa tymi pretriasanymi handrami. A ako som sa presvedcila, nema to nic spolocne so vzdelanim. A opat si nepochopila co som mienila. Nejde o pekne oblecenie, totalne Ti usla pointa.

Tema ako taka nemala byt primarne o tych spomenutych handrach. Bol to len priklad ci postreh. Ale debata sa vyvinula... Mne uvedeny clanok z linku mal co povedat. Ja sa za dokonalu nepovazujem a na rozdiel od tu podaktorych nemam problem so sebakritikou. Ak by si bola Serraa toho schopna aj Ty tak sa nad tymi slovami autora zamyslis, hladas analogie a pripustis, ze mozno v niecom ma pravdu a je co zlepsovat. Kazdopadne tvoj nazor Ti neberiem. Kludne oznac jednoduchym koho chces. V tom sa nezhodneme, ja mam tuto kategoriu skatulkovanu inde. Co uz. 🙂

seraa
12. nov 2013

@jabadaba
nepisem o clanku ale o tejto teme a kde a akym smerom sa ubrala a co som sa tu docitala ...
ze ako sa tu mamicky rychlo a s radosotu rozhupli ohovarat a odsudzovat ,
potom o akych hodnotach to pisu?

jabadaba
autor
12. nov 2013

@seraa v podstate ktorymkolvek bodom clanku sa budes zaoberat, vzdy to povedie k diskusii a vzdy bude niekto kto to bude vnimat ako odsudzujuce. Napr. taky vychovny moment - totalna benevolencia. Aj o tej autor pisal. Benevolencia v tom, ze su rodicia, dnes je taky trend, ktori dieta nenapomenu lebo... A maju iks argumentov preco. Lebo detska individualita, lebo sebavedomie, lebo respekt voci dietatu. To, ze vysledkom je nezvladnutelny fracek nevidia. K tomu ak sa pridruzi ten konzum a este ine tak mame vystarano na vcelku "fajnu" generaciu. No a odsudenie nutne pride s tym ako tu padnu kriticke postoje voci takejto vychove. Inak to asi ani nie je mozne. Tak ako su jednoduche tie, ktore vo vyzivani sa v handrach nevidia zmysel tak budu za tyranky lebo dietatu patricne ukazu medze. Aj jednou po prdeli. A dobre vies ake postoje dnes k tomuto panuju.

seraa
12. nov 2013

@jabadaba

noo konecneee suhlasim s tebou
nenapomenut dieta lebo vyhovorky vyhovorky vyhovorky a potom mamicky pisu ze ich dieta hadze tanierami a kope rodicov ....

ivett1
12. nov 2013

@jabadaba fakt som sa po prečítaní článku zamyslela a teda musím sebakriticky priznať, že niektoré "rady" ako to nazval autor, pri výchove našich detí, veru uplatňujeme...ale ... doteraz som bola presvedčená, že sú správne...keď som si prečítala, k čomu vlastne môžu viesť ...nič moc ...no, budem musieť urobiť zopár korekcií..keďže nechcem, aby ma naše deti v puberte "niekam poslali"...v tom lepšom prípade... 😉
PS: škoda, že sa to tu zvrhlo na to, kto sa ako a do čoho oblieka a fotí a pod.😉 mohla to byť taká super diskusia, ale na tému "next" a "môj fotoblog" sa mi naozaj nechce reagovať...

jabadaba
autor
12. nov 2013

@ivett1 este stale moze byt. 😉

zuzkaanicka
12. nov 2013

@jabadaba Ja mam bohuzial dojem, ze tu "fajnu" generaciu tu uz mame 😖

zuzkaanicka
12. nov 2013

@jabadaba Ked sa rodicia riadia tym, ze vsak nechaj ho, lebo zabijes jeho tvorivost a podobne ... no, mam par takych osobnych skusenosti, ktore ma dorazili 😠

fidka79
Odpoveď bola odstránená
liviadanova
12. nov 2013

ďakujem za tento článok 🙂

zuzkaanicka
12. nov 2013

@fidka79 vyborny priklad 🙄 ... su rodicia, ktori proste dovolia vsetko-len dokedy ... potom, ked uz bude pozde, tak budu rozpravat ako mu vsetko dopriali, dobre sa starali 😖

leyah
12. nov 2013

@ivett1 v tvojom PS mi čítaš myšlienky 🙂Škoda, mám dojem, že si niektoré diskutujúce prečítali iba text okolo linku na článok.Mne osobne sa v ňom veľmi páčili body č.4 a č.8 a istotne som to nečítala poslednýkrát.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzkaanicka
12. nov 2013

@yanni absolutny suhlas 😉

zuzkaanicka
12. nov 2013

@fidka79 Ty, ale toto nie je o peniazoch ... osobne poznam dost rodin, kde sa daju "prachy vidlami prehadzovat", ale nekupuju detom kazdu kravinu, maju hranice-teraz nielen v minani, aj v spravani ... a poznam aj rodiny, kde tych penazi nie je vela a fakt detom dovolia kazdu kravinu ... fakt zalezi na tom, aki ti rodicia su ... ak su povrchni, tak (ne)vychovavaju 😉

seraa
13. nov 2013

tak damy ja som dnes natrafila na tkay fotoalbum kde mamicka od uplnych prvych foto z ultrazvuku az po desiatky foto ( oblecena, naha) s postupne rastucim bruchom az po plienky ...
tak mne osobne pride toto chore viac nez fortalbum detskych veci ... 🤐

jabadaba
autor
13. nov 2013

@seraa tie detske veci este pridu na rad, to mi ver. 😉 No a to co popisujes by bolo na extra temu. Ale opat, tema je to kontroverzna pretoze vyznavacky verejneho obnazovania (nemyslim to telesne) to vidia uplne inak a darmo podas argumenty preco nie. Iste veci proste nejde pochopit. Ako napr. to, ze niekto Ta prestane kontaktovat lebo nejaky dovod...ale za to ho tu najdes ako verejne prezentuje kazdy jeden okamih svojho zivota s davom anonymnych ludi. Hm.... 😎

zuzkaanicka
13. nov 2013

@jabadaba Tak tu su nejake citaty o povrchnosti 😉
http://citaty.net/vyhledavani/?h=povrchní

jabadaba
autor
13. nov 2013

@zuzkaanicka jej dikes. Velmi si ma potesila a uz som nasla aj svojho favorita - moj stary znamy Schopenhauer nikdy nesklame. Vzdy sa mi z neho chlpy jezili, ale tentoraz ma milo prekvapil. 🙂

zuzkaanicka
13. nov 2013

@jabadaba Tak sme sa zhodli, tiez ma ten jeho citat najviac potesil 😉 ... predtym som ho (citat) nepoznala, ale uz som ho niekolkokrat v debate s kamoskami parafrazovala a myslela som, ze aka som originalna 😅

jabadaba
autor
13. nov 2013

@zuzkaanicka 🙂 . Inac, ak sa chces pobavit tak vrele odporucam jeho mini pidi knizocku " O zenach". Zabava a nasratost v jednom garantovana. 😀 Tu som chcela odporucat v teme o rozdeleni muzskych/zenskych roli len som zabudla. A veru, tiez som nepoznala tento jeho citatik. No ponapravil si u mna mienku chlapec.

zuzkaanicka
13. nov 2013

@jabadaba Necitala som, pohladam🙂

jabadaba
autor
13. nov 2013

@zuzkaanicka to si fakt pohladaj. Neolutujes. 😀

zuzkaanicka
13. nov 2013

@jabadaba A uz som si to aj vygooglila 😉

zuzkaanicka
13. nov 2013

@jabadaba A uz sa bavim a nasieram-to si fakt mala dat do tej druhej temy-to by si tam mozno inak este rozprudilo 😅

jabadaba
autor
13. nov 2013

@zuzkaanicka ze? No neni on klasik? 😀

zuzkaanicka
13. nov 2013

@jabadaba No, tak toto by si mala kazda precitat🙂 ... uz som poslala odkaz aj kolegyni, nech si na dobru noc precita, ta to isto oceni🙂

zuzkaanicka
13. nov 2013

@jabadaba Som jesitna, ked si myslim, ze rozmyslam ako chlap (teda podla Schopenhauerovych kriterii)? 😀