icon

Nábožensky zmiešané rodiny a sviatky

18. aug 2021

Damy, nez zacnem, prosim, toto nie je tema na zbytocne burlive diskusie. Prisla som si pre radu, lebo fakt v niektorych veciach tapam a zaujima ma, ako to riesia ine rodiny. Nehadajme sa kto ma "pravdu", kto ma"rozum", kto rozmysla tak ci onak. Vsetky mame rovnaky ciel a to vychovat zo svojich deti slusnych ludi.

Som tazky ateista a pochadzam z neveriacej rodiny. Moj manzel naopak pochadza z veriacej rodiny, svokrovci sedia kazdu nedelu v kostole, etc. svagor si zobral veriacu manzelku atd. Moj muz od zaciatku nasho vztahu vie aky mam na nabozenstvo nazor a prakticky od prveho rande vedel akym smerom raz chcem vychovavat svoje deti. Sam s tym suhlasil. On do kostola nechodi, nemodli sa, nepreziva sviatky krestansky. Ci veri v Boha mi nevie povedat, kedze bol tak vychovany nepozna "inu moznost". Viem ze tu padne tato otazka, ano brali sme sa v kostole lebo to bolo jednoduchsie ako vybavit civilny obrad (uplne naozaj), ano podpisovala som dispenz ale pre mna je to zdrap papiera ktory pre mna nema ziadnu zavazujucu ani moralnu hodnotu. Este raz, mazel o tom vie, je s tym ok a stotznuje sa s mojimi nazormi na vychovu. Syn pokrsteny nie je.
Svokrvoci su v tomto tiez super, tiez vedia ake mam nazory, respektujeme sa navzajom (tzn ak sme na sviatky u nich ja respketujem ich zvyky a tradicie, ked naopak tak zase oni nase) doteraz ziadny konflikt neprebehol a chcela by som to takto zachovat aj do buducna.

Blizia sa vsak pomaly druhe Vianoce, Velka noc etc a uprimne poviem mam trochu obavy z priebehu. Minuly rok bol maly, nevnimla prakticky nic, tento rok (a aj tie dalsie) a samozrejme nie len Vianoce ale aj tak celkovo zivot. A tu nastava trochu kamen urazu, ako dospiet k nejakemu kompromisu co sa viery tyka. My s muzom ho k viere nevedieme ani nechceme aby bol k nej vedeny ktorymkolvek clenom rodiny, pokial nedospeje do takeho veku kedy sa sam zacne pytat. A s tym spojene, nechceme aby sa u nas verilo na "Jeziska". S muzom sme sa dohodli na celosvetom kompromise "Santa Claus" (na vyber bolo to alebo zrusit Vianoce uplne). Je to tak pre nas spravne, prosim ak s tym niekto nesuhlasi alebo sa potrebuje vysmievat, fakt toto nie je tema o tom.
Samozrejme u svokovcov ale najma u svagra a jeho syna (o cosi mladsi u nasho) toto proste neprejde u nich maju Jeziska. Problem je ze ani jeden z nas (my vs svagrovci) nechceme z nasich predstav upustit - co je pochopitelne, ale neprijemne pre obe srany. Stretavat sa chceme, mame pekne vztahy, vychadzame spolu dobre len proste v tejto teme sa rozchadzame a nevieme ako sa dohodnut skrze deti, aby neboli zmatene.

Tak by ma zaujimalo, ako to maju poriesene ine rodiny, kde je sa rozhodli proste odstruhnut od jednej (alebo aj oboch) stran a vychovavat deti a zit svoj zivot naopak ? (ci uz ako veriaci alebo naopak ako ateisti?) Viem ze je tu vela neveriacich mam/otcov ktori nechavaju polovicku viest dieta k viere, je to super ak vam to tak vyhovuje, ale chcela by som skor pocut nejaky nazor kto to ma prave naopak.

Tak isto ako potom vysvetlujete detom vieru? Nejak diplomaticky aby ani okrajovo neurazili druhu stranu ale zaroven zachovali to svoje presvedcenie o tom co je pre nich (nas) to "spravne" ? Aby mi raz dieta nenabehlo za babkou a dedom s tym ze "mama povedala ze ste blazni"

Dakujem za konstruktivnu diskusiu bez zbytocneho osocovania a hadok, fakt hladam tipy a inspiraciu ako zabezpecit aby bol aj vlk syty aj ovca cela 🙂

Strana
z4
mironka
19. aug 2021

@oktoberka suhlasim s Vami...Jezisko je podla mna aj sucastou nasej kultury. Santa uz celkom nie. V podstate u autorky ide tiez o isty druh viery. Ak nechce dietatu vsepit vieru v imaginarneho Jeziska,tak potom o co viac je viera v imaginarneho Santu? V podstate je to to iste. Autorka si to tou inakostou troska komplikuje...ale respekt voci jej nazoru...

katulik123
19. aug 2021

@anonym Ja ako dieťa by som asi nechcela Santu, vieš nemusíš skrz toho, že Ježiško je niečo kresťanské, chápem, že máš k tomu nejaký určitý odpor, ale ako dieťa sa mi tá predstava niečo takého hm záhadného páčila, vieš neboli to rodičia, bola to iná postava, ktorá si našla v mojich očiach čas a kúpila mi darčeky, ono aj tak rokmi to dieťa zisti, ze ako to je. Ale osobne by som to vysvetľovala štýlom ako nejaký anjelik atď, i keď asi ani s týmto nesúhlasíš. V tomto to je podľa mňa zhorsovanie, lebo Santa Claus u nás nie je, tým pádom v škôlke to bude možno pre dieťa komplikovane, že o čom je vlastne reč. Ja by som to nechala asi tak, ale neviedla to do náboženstva, to, že za tým vidíš náboženstvo je preto lebo si dospelá a vieš ďalšie fakty, ako dieťa to vnímaš inak. 🙂 Je to proste rozprávka pre dieťa akoby. Skrz kultúry by som to viedla asi takto. Aby u starých rodičov alebo u tety či uja dieťa nemalo zbytočne miš maš. Samozrejme akonáhle by to oni vysvetľovali dieťaťu nejakým náboženskym štýlom, asi by som ich už stopla, že si to neželáš. Takto ostane vlk sýty a ovca celá.

vroni
19. aug 2021

@oktoberka, chcem tým povedať, že aj tie symboly a sviatky sa vyvíjali na základoch toho, čo ľudia poznali. A čoho sa obávali. Tak ako sa pred kresťanské kultúry snažili zaháňať tmu svetlom a krokom, jar pozdraviť oslavou, v lete udržať dlhé dni vatrami....krestania tieto zvyky mierne prispôsobili a dali im nové "odôvodnenie", ale treba si uvedomiť, že kresťanstvo sa celoplošne a v širokých vrstvách uplatnilo až ďaleko v stredoveku a tak sa tie staré a nové dôvody tak trochu pomiešali.
@ofzuza, že sa ti chce, Rimania boli primitívna kultúra, vianoce boli uzakonene právnym predpisom, toto ani nestojí za komentár.

ofzuza
19. aug 2021

@f333 no a ja mam tvrdenia historikov, ze sa vtedy slavil slnovrat. A nie je to moja teoria, ze povod je pohansky. Iba to znie logicky, preto jej fandim/verim (nie je to moje nabozenstvo, v tom je ten rozdiel).

oktoberka
19. aug 2021

Inak,tak sa vždy zamýšľam,pri tom "santaklausovi"
Prečo sa opicime zvykmi automaticky po zahraničí a napr.preco si nenastudujeme zvyky našich babičiek?
Veď koľko len v tých filmoch z dedinského prostredia je pekných zvykov?
Šibačku odmietame,oblievačky tiež,morena sa navynasa,atď,atď.
Rozvíjame nejaké zvieratká,z nich vypadávajú sladkosti...
Ako nič proti,ale toľko krásnych zvykov je a neucime naše deti nič
Kolko ludoviek je,tancov, atď....veď toto je naše,slovenské.
Mne sa páči aj Valentín,veď ok,pekne dni sú pekné dni.
Ale moje deti učím aj piesne,zvyky, atď.
Aby vedeli,že máme byť na čo pyšní.

f333
19. aug 2021

@ofzuza na zakladeco ho ti historici to tvrdia? Maju o tom dokazy?nejake pisomne, nakreslene na stenach jakyne ci papirusu, Mozes nejaky opisat?
Vies, ja som pragmatik, ja nefandim nicomu., ja posudzujem veci na zaklade relevatnych dokazoa v skutocnosti....Ty mas vieru, rovnako ako krestania..ak im s azda ich teoria logicka.. a podporena pravnou istotou 21 storocia,ze sviatky ako VN ci V su krestanske sviatky....... tiez fandia svojej viere a ideologii videnia sveta. opacnej,ako mas ty .ale v rovnakom ponati....
Preto ste rovnaki .....

1katus1
19. aug 2021

No čo ježiško nestíha tak niekde chodí Santa a čo je na tom ? Dohodnuté sa tak aj so svagrovcami. A máš pokoj. Čo sa týka viery ako takej je na tebe. Ja by som povedala dieťaťu že veria v niečo čo nie je vidieť a každý to nazyva inak. Niekto Boh niekto verí v prírodu a iné bozstva. A keď bude veľký nech si povie sám čomu veriť chce. Nechaj ho prečítať si o ostatných navozenstvach keď bude tak v puberte ak ho to ešte vôbec bude zaujímať

ofzuza
19. aug 2021

@f333 mam ti sem nahadzat linky, alebo vies pouzivat google?

f333
19. aug 2021

@ofzuza ja sa pytam teba.linky nepotrebujemm....

f333
19. aug 2021

@f333 ked nico tvrdis,musis to vediet dokazat...

ofzuza
19. aug 2021

@f333 ano, su vykopavky, spisy. A este raz, slavili to rimania, takze jaskynne malby? hmm....

f333
19. aug 2021

@ofzuza takze vykopali listinny dokaz o tom? to chees napisat?
Takze tiez este raz... Rimania to uviedli v 3 storoci v listine.ale nie ,ze je to oslava slnovratu Slovanov.....

ofzuza
19. aug 2021

@f333 ty si nechodila do skoly, ci co? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saturnalia

f333
19. aug 2021

@ofzuza A ake pismo pozivali v tom case?

ofzuza
19. aug 2021

@f333 hore mas link, vzdelavaj sa

f333
19. aug 2021

@ofzuza Vikpedia pordsa nie je ralevantny dokumet ,podla ktoreho s ama riadit vzdelany clobej pri informaciach.-....
Myslela som,ze ma odkazes na nejakeho vedca a jeho pracu ,ktoru ci citala...

ofzuza
19. aug 2021

@f333 ako sorry, ale keby mi neveris, ze scitovanie je komutativne, tak ta tiez odkazem na wikipediu. Mas to tam odzrojovane. Ucili sme sa to v skole...ja uz neviem, fakt. Dobru noc, uz ma to nebavi.

f333
19. aug 2021

@ofzuza odchadzaju ti argumenty a ovladanie? pretoze vidim v tebe uz agresivitu ...Akoby som videla pisatela,co si opisala ,ze s adurdili..... len opacnom garde....Take it easy.....😉

f333
19. aug 2021

@ofzuza zelam aj ja dobru noc.....

matabb73
19. aug 2021

@f333 stačí si prečítať učebnice dejepisu pre základné školy. Ja žasnem aké nezmysli sem píšeš. Ateisti majú vieru? Akú vieru ? Ateisti si vytvárajú názor na základe vedeckých dôkazov. Keby tie hlúposti, čo si popísala čítal nejaký historik, asi by ho vystrelo.

oktoberka
19. aug 2021

@matabb73 tak napr.krestania veria,že JK okrem toho,že žil,je Boh. Neveriaci síce vedia,že žil,ale neveria,že je Boh.
Čiže každý má svoju "vieru".

f333
19. aug 2021

@matabb73 ja som nepisala a eisti .ja som pisla,ona ma vieru /nie istotu danu dokazmi/ v ten prevzaty slnovrat .. .sama to priznala..Precitaj si jej vyjadrenia....
No historici toho uz popisali o roznych obdobiach .. a niekdy museli svoje poznanie pozmenit tiez.a deti sa ucili casto vela veci,ktore neskor neplatili... Takze historici nie su vedci ,co pracuju len s faktami. casto s domienkami ci hodnoteniami ich pohladu na dane obdobie............. Ale to tebe nic asi nehovori.....
Ak chces posudzovat niekoho znalost,sama musis byt vzdelana... predovsetkym . mnozne cislo od nezmyslu sa pise s y.At en slangovy vyraz..ze vystrelo.... no v skole si asi vela znalosti nepobrala.,ze?

matabb73
20. aug 2021

@f333 moja zlatá, ja ma vysokú školu technického smeru, tak sa na mňa nevyvyšuj. To nie je škola, ktorú vyštuduje hocikto. Práve preto mám rešpekt pred vzdelaním a nemudrujem vo veciach, ktoré nie sú môj obor. Z teba ide tak zlá energia. No a čo, že som tam mala hrubku? Nekontrolujem si každé slovo, čo napíšem sem. Ty si prečítaj po sebe, čo píšeš. Máš tam zle napísané slová, ale to som ja neriešila. Pre mňa je podstatný obsah a to, čo ty pises sú už hluposti. Chceš povedať, ze dejepis píšu ľudia, ktorí sa tomu nerozumejú? To už je sila toto tvrdenie. A historici si vymýšľajú. Ked píšeš o vedomostiach, tak hlavne ty by si si ich mala doštudovať, lebo si úplne vedľa. Moja 13 ročná dcéra vie z dejepisu viac ako ty.

Strana
z4