Nadstavba domu
Ahojte mamičky, pozerám, že je tu mnoho tém o spoluziti so svokrovcami, ja mám podobnú otázku, no u nás to je naopak ☺ tak začnem takto. Dom, kde bývam s manželom a deťmi je v mojom vlastníctve, je to bungalov s možnosťou nadstavby. Raz dávno pri rozhovore už neviem o čom padla veta, že však keby niečo, u nás je možná nadstavba. Nijak inak sa to ďalej neriesilo a život išiel ďalej. Potom pár rokov dozadu , sa svokra z mesta na druhom konci republiky presťahovala do mesta kde bývame my. Dostala ucitelsky byt. Ten svoj predala a mala v pláne kúpiť si starší domček. Po nejakých neúspešných obhliadkach prišla späť téma O nadstavbe, ani neviem ako a prečo som teda povedala oukej, ale neskákala som od radosti. Aby ste si nemysleli, so svokrou mám normálny vzťah, ak je treba, pomôže, nie je zlý človek, len mi trochu vadí, že do Veľa vecí strčí nos, ale zas nerobím z toho tragédiu, čo sa dá odignorujem, alebo prehodim na srandu. Čo mi ale vadí trošku viac, že sa to začalo trošičku stupňovať. Syn má potravinovú alergiu a nemôže všetko, večne je múdra ako Šalamún, stále mi hovorí, čo a ako mu mám dať. Niekedy mám pocit, že absolútne nerešpektuje "to moje " len jej názor je správny a iný neexistuje. Ona všetko vie. Ale o inom som chcela. Keď už som ako tak pristupila na tú nadstavbu - zas nie som hovado, nemá kam ísť a fakt pomôže, keď treba. Ako to právne "ošetriť " aby to ostalo na mňa. Manžel má ešte súrodencov a človek nikdy nevie, fakt nemám chuť sa potom naťahovať o majetok. Je to môj rodičovský dom a tiež sa nemiesam do ich majetkových veci a nič od nich nežiadam ani nechcem. Riešili ste niekto takéto niečo? Lebo ona by aj finančne prispela, no to ja veľmi nechcem, práve kvôli tomu následnému deleniu majetku. Ďakujem za prečítanie a ešte Vám prajem krásne sviatky 🌲
@sasa1310 pozor, dom patrí len jej neveste, má ho po rodičoch, nie aj jej synovi. Ona si peniaze za predaj svojho bytu prehajdákala a teraz šup nadstavovať u nevesty? Prečo? Ja som tiež za to, nech si mladý pár zabezpečí bývanie, ak to vyhovuje mladým aj ich rodičom bývať spolu, OK, no tu autorka témy nie je tým príliš nadšená, tak nechápem, prečo vôbec o tom uvažuje, veď svokra má svoje deti, nech sa postarajú.
@sasa1310 "na byt by bolo, len to nechce, asi si je vedomá, že u nás by to bolo lacnejšie. Vravela, že bude prispievať. Teda, možno pre toto nechce byt. U nej ťažko odhadnúť."
"Dostala ucitelsky byt. Ten svoj predala a mala v pláne kúpiť si starší domček. "
"Lebo ona by aj finančne prispela, no to ja veľmi nechcem, práve kvôli tomu následnému deleniu majetku. "
Toto nikdy v zivote neurobi clovek so zdravym rozumom ak sa rozvedies co spravis? Ze ta takato mega hlupost vobec napadla
Baby, pohoda, pre objasnenie, časť jej peňazí z predaja bytu "zmizla " neviem, nepýtala som sa kde ich dala. A vyjadrila sa, že do bytu ísť nechce, že chce byť v dome. Tu nadstavbu by som platila ja, z mojich financií, nie manželových, nie spoločných, len mojich. Práve preto, že človek nevie, čo bude. Môžme sa rozviesť, nemusíme, skrátka treba mať zadné dvierka. Včera som mužovi jemne naznačila túto tému, ani on neskace meter od radosti, ako z neho vyliezlo, zrátali sme to, a keďže som pred časom zase raz založila svagra, jednoducho nie je za čo. Dúfam, že to takto odprezentuje aj svojej mame. ☺
@miamia33 normalne nech muz povie, ze na nadstavbu nie su peniaze a jej nechcete, nech si hlada byt ....nestahuj svokrovcov k sebe, kym su sebestacny, potom je to o inom to my je jasne, ale teraz nie je dovod, pekne krasne, ked peniaze zmizli ich problem, nezalozila tiez svagra? To je pekne,ze nechce ist do bytu.. to ma fakt pobavilo.
Inak, ak uz musite tak by som to riesila pristavanim malej izby, kuchyne plus soc zariadenie...taka mala garsonka samostatna...lebo predstava, ze starsi clovek, co bude len starsi byva na poschodi je unreal, by bola stale dole.
Ja som ucitelka a naozaj je rpavda, ze bud tym, ze robime to povolanie, alebo tym povolanim mame nejake tie povahove crty, typu faaaaaaaaaaaakt sa musim obcas ovladat, aby som okolie nepoucovala ako deti...normlane si to mozgom musim uvedomovat. Takze ver mi, nie je nic horsie ako nudiaca sa ucitelka na dochodkud.... 🙂
@miamia33 Chce byt v dome? V Tvojom? Trosku sebecke nie?! Do bytu nie, ale neveste sa nasackovat do domu ano. Peniaze "zmizli" mozno aj preto, ze ich podarovala detom. Zakladas este aj svagra? Pocuj, Teba by mali vysvatit. :D Dobre Ti radim, zarad spiatocku, na 1000 % percent to raz budes lutovat.
@sardinka32 😅😅😅 neviem byť sviňa a majú novorodenca.
@alby2014 tak teraz sa tu poriadne rehocem a muž na mňa divne pozerá ☺☺ ty si to aspoň uvedomujes, ale ona nás pouca pred našimi deťmi, normálne, jak niečo riešime, ona to musí skorigovat. A čo ma fakt štve, je že proste neakceptuje, že som dospelý svojprávny človek a mám aj iný názor ako ona. A to je zle. A keď sa niečo niekde zomelie, obráti to tak, aby ona vyšla ako chudatko a druhy ako najväčší zlý chuligan, čo jej chce len ublížiť. Ja neviem, tiež nezdielam rovnaký názor vždy a s každým, ale rešpektujem to. A to ona nevie.
@miamia33 lebo s tebou manipuluje.A manipulovať bude.To je jedno či to bude z tvojich peňazí či muzovych ty nadstavis nád svoj dom byt pre svokru a jej zostanú peniaze??Je to divne tvoj muž má aj iných súrodencov aj tí by sa mali snažiť ako ubytovať svokru.Svokra je nezodpovedná a asi vie, že ty si taký dobromil a pomáhas všetkým, tak ona môže minút darovať....Píšeš, že sama nevieš kde sú jej všetky peniaze.
Nie nesúhlasila by som s tým a to tiež pomáham všetkým, ale po skúsenostiach už nie.A tiež som taká, že neviem povedať nie a ľudia so mnou kyvu a ja pomáham, lebo mi ich je ľúto🙂))
Svokre kúpiť gardonku a ak na ňu nemá nech sa zložia aj ostatní surodenci
Ostatní ju veru nezalozia, nemajú z čoho . Teda, ja ak raz budem svokra a budem taká a hentaka a vseliaka, čo aj tu čítam, to sa radšej nechám niekde zavrieť. 😅😅 ako ja som tolerantný človek a viem, že svokra si musí aj trochu kibicovat, ale ako tak bilancujem, tak mi treba. Hranice som mala slušne určiť pred desiatimi rokmi.
Baby, ja si neviem predstaviť ten cirkus, keď jej teda muž povie, že nič nebude. Dúfam, že jej to nejak vysvetlí. To bude čistá katastrofa, zase obráti všetko proti nám, bude to scéna hodná Oscara . A podarí sa jej aj to, že zase mi bude na prd, lebo si poviem, že má predsa len pravdu a chýba bude vo mne.
@miamia33 Radsej jedna scena hodna Oscara teraz ako tisic hadok a zahryzani si do jazyka neskor. A mozno o dalsich 10 rokov by k tej oskarovskej scene doslo tak ci tak, ked uz Ti raz prasknu nervy. Tu sa nebavime o nemohucej osobne odkazanej na Vasu pomoc. Ona tym ziska vsetko. Ty zafinancujes prestavbu, cize neminie ani korunu, platit vela nebude za energie, bude so synom a Teba bude mat poruke vzdy, ked bude potrebovat. Necudujem sa jej veru, ze sa k Vam bez ostychu sackuje. A mysli aj na to, ze raz Vase deti odidu a ostatne Ti tam, okrem manzela, len svokra. No nic moc predstava, aspon pre mna. 🙂
@miamia33 chyba bola, že už Ťa zmanipulovala predtým nevedela si povedať nie a vlastne celu zodpovednosť hodila na teba.Jaj moja zlata poznám to a rozmýšľam ako ty, že ešte ja som tá zlá🙂)bude Ti z toho zle, ale ak by ste to dotiahli do konca bolo by to ešte horšie.A prečo sa vlastne svokra nevráti späť na východ kolko má rokov ešte pracuje?Podľa mňa si to chcela hlavne kvôli tým deťom spravit, keď je to jediný starý rodič však?
@sardinka32 Dovtedy, kým deti odídu už možno bude svokra po smrti a jedno z deti môže bývať v nadstavbe až tak ďaleko by som nerozmýšľala
A, keby aj koľko žien žije so svokrou a mužom😀
@eliska13 Mysliet treba na vsetko. A aj toto je jedna z moznosti, ze tam budu v trojici. No a sa tych zien opytaj, ci im to vyhovuje a su spokojne? :D Pani ma deti tri, takze prisat sa na nevestu, lebo ona chce byvat v dome a nie v byte, nieco hovori o jej charaktere.
Urcite by som s tym nesuhlasila, robit nadstavbu na dome kde sa byva nieje take jednoduche a rychle (mame to za sebou a nebyvame tam - prave pre vztahy v rodine), nech si pani svokra pekne kupi byt, na ktory ma a nech vas chodi navstevovat, ked sa stara teraz tak ked tam bude byvat sa bude starat este viac a myslis, ze ked bude starnut bude vladat chodit po schodach? Nie budes nutena ju vziat na dolne poschodie, cize bude vybat s vami. Ale k tovojej otazke ako to osetrit, aby to bolo iba na tebe? Tak, ze to cele zafinancujes, cize poctaj s min 30tis eur. Ak chces aby mama plyn, elektriku sama tak potom dom rozdelit na 2 bytove jednotky s tym, ze aj ten horny byt bude tvoj - nie svokrin.
@miamia33 tak je najvyšší čas povedať jej dôrazne nie. Kľudne môžeš argumentovať tým, že ten dom si v takej podobe zdedila po rodičoch a v tej podobe ho chceš zanechať svojím deťom, nech majú niečo po starých rodičoch, ktorých poznali veľmi málo. Ona nech investuje je garsónky, ak bude treba, rada jej tam pomôžeš. Nikdy by som na dom, ktorý je len mojím vlastníctvom nerobila nadstavbu, keby bol spoločným majetkom oboch vás, možno, ale aj tak považujem za rozumnejšie riešenie jej samostatné bývanie vo vašej blízkosti. Rozmýšľaj nad tým, že časom môže byť svokra imobilná, ako tam vyjde na poschodie? Si pripravená zostať napr. doma z práce, ak bude potrebovať celodennú opateru? Zabudni na to, že by sa jej deti o starostlivosť o ňu bili, ak ju budeš mať nasáčkovanú doma. Prídu na návštevu, pozrieť mamu a ty budeš obskakovať ešte aj ich. Daj si poradiť od starej korčule, ktorá o pár rokov svokrou môže byť a teda ani náhodou by ju nenapadlo, aby sa tlačila k mladým a chcela po neveste, aby jej robila nadstavbu na jej dom. Totálne choré. A prečo sa obávaš nejakého cirkusu? Povieš nie a nie si ani povinná argumentovať prečo. Ona predala svoj byt, ako rozmýšlala ďalej? Veď nemá 20 rokov, muselo jej byť jasné, že raz ten učiteľský byt musí vrátiť. Prečo sa snaží svoj problém hodiť na teba? Ty sa obávaš, že budeš tá zlá? Jej deti také niečo netrápi?
No, Ahojte. Peniaze za byt požičala svagrovi -jej synovi na dom. Kúpil starší, prerobil ho a asi po roku ho predaju. Zatiaľ tam bývajú. Taký je plán. Teraz mi určite napíšete, nech ide ku nemu bývať ☺☺ ale nepôjde. Je to na druhom konci republiky, tu v našom meste má dobrú prácu, určite nepôjde naspäť.
Ešte ma čaká ale jedna vec. A to, že keď jej teda manžel vysvetlí, že na nadstavbu nie sú peniaze, začne ho tiež manipulovať. A on potom pôjde za mnou s tým, že nemôže svoju matku nechať v prenájme v garsonke atď. To bude ešte vesele.
@timea7 však presne tak. Ten dom meniť nechcem, jej najlepší argument, zostane to pre moje deti a zvýši sa hodnota domu, keby som ho chcela predať, čo vôbec nemám v pláne. A tá následná starostlivosť, keď už bude stará, uvidíme, keďže aj tak býva tu a zvyšok na východe. Takže sa určite "budú trhať " kto si ju vezme. S jej druhou nevestou sa neznesie. Vlastne všetky tri jej nevesty sme neschopne matky a gazdine ☺☺ a aj čo majú oni rodiny, tých Tiež ohovára. Čo už.
@miamia33 tak nech ju v garsónke nenechá a čo ty máš s tým? Vieš čo, začínam mať pocit, že tvoja svokrička aj s celou svojou rodinou vrátane tvojho muža sú pekne vychcaní a snažia sa dostať teba tam, kde ťa chcú mať. Nebuď hlúpa a neskáč im na to. Tak ona požičia svojmu synovi peniaze na prerábku a sama potom nemá na svoje bývanie? A od teba žiada riešenie? Je takto v poriadku? Mala si poriešiť chajdu pre seba, ak syn nemá na prerábku, nebude prerábať, alebo pôžička. Ty si dobráčisko, z ktorého sa usilujú urobiť somára, konečne to pochop. Nie si povinná smerom k svokre robiť vôbec nič. Úsmev smerom k manželovi a hotovo. Nič nevysvetľuj, takto si sa rozhodla. Jeho tiež netrápia tvoje pocity. Inak jeho manipulovať môže do roztrhania tela, tebou nepohne, dom je tvoj.
@miamia33 Čo budeš mať doma? Hádam si nedovolí tvoj manželík na teba nejakým spôsobom tlačiť! Lebo môže byť tiež za dverami a hľadať si môžu bývanie s mamou spolu. Samozrejme. že nie je cieľom, aby ste sa vy dvaja rozhádali a mali kvôli jeho mame problémy v manželstve. Povedz mu tvoje stanovisko, na dome sa nič prerábať ani nadstavovať nebude, svokra sa bude musieť prikrývať takou perinou, akú má. Ak požičala synovi peniaze, nech ich žiada späť od neho. A už sa k tomu nevracaj, povedz mu, že to je pre teba uzavretá záležitosť. Keby znovu začal, odíď z miestnosti. A čo keď zmanipuluje tvojho muža? Ako on donúti teba niečo robiť, ak ty sama nechceš? To si fakt tak slabá, že nedokážeš povedať nie a hotovo!? Viac sa na túto tému odmietam baviť?!

@sasa1310 autorka pisala, ze nechce aby svokra investovala peniaze do jej domu. A ano nech si kazdy zabezpeci vlastne byvanie a neparazituje ziadny mlady na svojich rodicoch. A ak si citala vsetko co pisem, zistis, ze hovorim v pripade ak svokra potrebuje opateru tak je to hadam jasne, ale nie, ze svokra púrehajdaka peniaze za byt a upss synacik tu som a budem byvat v nevestinom...