Nadstavba domu
Ahojte mamičky, pozerám, že je tu mnoho tém o spoluziti so svokrovcami, ja mám podobnú otázku, no u nás to je naopak ☺ tak začnem takto. Dom, kde bývam s manželom a deťmi je v mojom vlastníctve, je to bungalov s možnosťou nadstavby. Raz dávno pri rozhovore už neviem o čom padla veta, že však keby niečo, u nás je možná nadstavba. Nijak inak sa to ďalej neriesilo a život išiel ďalej. Potom pár rokov dozadu , sa svokra z mesta na druhom konci republiky presťahovala do mesta kde bývame my. Dostala ucitelsky byt. Ten svoj predala a mala v pláne kúpiť si starší domček. Po nejakých neúspešných obhliadkach prišla späť téma O nadstavbe, ani neviem ako a prečo som teda povedala oukej, ale neskákala som od radosti. Aby ste si nemysleli, so svokrou mám normálny vzťah, ak je treba, pomôže, nie je zlý človek, len mi trochu vadí, že do Veľa vecí strčí nos, ale zas nerobím z toho tragédiu, čo sa dá odignorujem, alebo prehodim na srandu. Čo mi ale vadí trošku viac, že sa to začalo trošičku stupňovať. Syn má potravinovú alergiu a nemôže všetko, večne je múdra ako Šalamún, stále mi hovorí, čo a ako mu mám dať. Niekedy mám pocit, že absolútne nerešpektuje "to moje " len jej názor je správny a iný neexistuje. Ona všetko vie. Ale o inom som chcela. Keď už som ako tak pristupila na tú nadstavbu - zas nie som hovado, nemá kam ísť a fakt pomôže, keď treba. Ako to právne "ošetriť " aby to ostalo na mňa. Manžel má ešte súrodencov a človek nikdy nevie, fakt nemám chuť sa potom naťahovať o majetok. Je to môj rodičovský dom a tiež sa nemiesam do ich majetkových veci a nič od nich nežiadam ani nechcem. Riešili ste niekto takéto niečo? Lebo ona by aj finančne prispela, no to ja veľmi nechcem, práve kvôli tomu následnému deleniu majetku. Ďakujem za prečítanie a ešte Vám prajem krásne sviatky 🌲
@miamia33 sak normalne sadnem, idealne ked tam budu obidvaja a oznamim, nieze sa bojim ci nahodou niekomu nepocechram ego. Rozhodla som sa ze v mojom dome sa pristavovat nebude, mami zariadte sa podla toho. Svoje rozhodnutie nezmenim.
neviem ci maz muza poseroutku ze nedokaze povedat matke nie ale mozno mu spravis sluzbu. pre istotu by som to zo 3x zopakovala aby to nevedela zapriet. a argument ze nemam peniaze.... ? nuz mozem zavolat svagrovi ze potrebujete vratit a popri tom moze vratit aj mne.
dievca zlate ty si sa zblaznila, ci si z rodiny naftovych milionarov? ved ta vsetci cicaju... az sa bojim opytat na tvojho muza. dom tvoj, peniaze tvoje, jeho nenazrata rodina len od teba pyta a ty hlupa platis.
@miamia33 no povie sa nám to úplne normálne, lebo sme mnohé niečím podobným prešli, že mal niekto tendenciu narábať s naším majetkom, ja teda konkrétne hej. Ty asi nie si dosť asertívna, máš strach, ale neviem z čoho? Veď ty jej neupieraš pomoc! Tvoja svokra je skvelý manipulátor, do všetkého sa ti mieša a ty uvažuješ o takom niečom, že si ju nasáčkuješ do domu, ktorý máš po rodičoch?! Sorry, ale pripadá ti to normálne?! Tak len do toho! Teším sa o nejaký čas na tému, ako si si zavarila. Viac k tejto téme nemám čo dodať. Kto chce kam, pomôžme mu tam.
@miamia33 ja som mala dve svokry a ani jedna ma nemala rada lebo som si vzdy povedala a urobila po svojom a vies co bolo mi to srdecne jedno ona je matkou tvojho muza ty s nou nemas nic a uz vobec ta nemusi zaujimat kde bude byvat ma deti nech sa staraju kuurna baba ved ide i tvoje dobre raz sa ozvat musis tebe ostal dom po rodicoch to tam chces mat fakt za ritou svokru? To je na zvysok zivita nie na chvilu a muzovi ak sa nepaci ukaz mu dvere naco si takyto chlapi zakladaju rodiny nepochopim
@miamia33
vies, co ja ta chapem...ono to je rodina, ono muzovi tazko daco vsvetlis, riesit kvoli tomu hadky, nastrbenie vztahu, ofucaneho chlapa...oooooooo boze, tiez by sa mi do toho nechcelo. Ale plati, ze keby byvala u vas bolo by to pre teba 100000000% horsie, ja naozaj nepoznam, nepoznam dobre suzitie, ak spolu generacie byvaju. Ja by som nebyvala ani s vlastnou mamou a to ju mam fakt rada.
Proste, peniaze momentalne niesu, ci budu Boh, vie. Predpokladam, ze svokra ma momentalne, kde byvat, tak to nerieste. Ak som pochopila, svagor ma ten dom po roku repdat, tak nech rpeda a vrati peniaze. Oni nemaju,v y tiez nemate....bodka.
Dom sa nadstavovat nebude, boli by to velke naklady, nasledne velke naklady na prevadzku ak sa mama pominie, tazsie predatelny, tvoji rodicia by si to nezelali...etc. Si ochotna pomoct, doopatrovat cokolvek, ale kym je svokra pri sile, nie je to tvoj problem, prosim garsonka,byt etc... a trvaj na tom povedz raz a nediskutuj viac. Ver mi, bude to tak lepsie z dlhodobeho hladiska.
@miamia33 presne... ak uz si svokru k sebe "pustit" .... tak 1) financuj len ty tu nadtstavbu, tym padom sa na vlastnickych vztahoch nic nezmeni 2) SEPARTNY vchod... ziadne spolocne priestory !!!! ...3) normalne tu nadstavbu svokre prenajat ako samostatnu bytovu jednoku... a z najomneho mozes potom napr. tvoj uver za nadtsvbu platit..
Tak super. Už ma nastvala, a to ani nie je v meste. Ordinuje na východe. Išla pozrieť vnúčatá, mala tam byť aj na Silvestra. Tipujem, že sa chytila so svagrinou, takže príde zduta. Volala s mužom a deťmi. Ti jej povedali, čo dostali na Ježiška a už to išlo načo a prečo toto a toto. Ja som dostala MioMat a tiež má výhrady.
Necítim sa byť Matka Tereza, ani sa v ničom nevyzivam. Urcite ma poriadne napali, keď sa mi natiska na Silvestra do kuchyne. Nič to, každopádne dakujem za príspevky. Máte dievčatá pravdu, dopadlo by to zle nedobre. Nakoniec by ani deti niesli do nadstavby a my by sme sa tu na staré kolená naháňali vo veľkom dome. Keďže aj manžel vie, že na to nemáme a bohvie ako sa mu do toho tiež nechce, dúfam, že si bude tiež stať za svojím a nedá sa zmanipulovat. Keď na to príde reč, si určite zo dva hrknem a poviem jej ☺
@miamia33 Ahoj, z Tvojho príspevku a niekoľkých, ktoré som čítala (všetko som nečítala) som nadobudla dojem, že si všetci tú nadstavbu predstavujú, ako "Hurvínek válku". To predsa nie je len tak, že veď nadstavíme. Treba zhodiť strechu, postaviť schodisko, nadstaviť múry, priviesť tam všetky rozvody a postaviť strechu nanovo. A to som len stručne načrtla tie najhlavnejšie body. Ak Vám ako rodine s dvoma deťmi dom vyhovuje taký, ako je a nemáte potrebu nadstavovať kvôli vám, tak by som to určite nerobila (odhliadnuc od dôvodov, ktoré Ti tu už baby mnohokrát písali). Svokra nebude žiť večne a deti s vami zrejme tiež nezostanú bývať navždy. Potom Vám s mužom zostane na krku dom, ktorý nevyužijete (ak ho nebudete musieť predať, aby ste po svokrinej smrti vyplatili manželových súrodencov).
A ako sa z toho vyvliecť? Jednoducho, vyhovoriť sa, že si si to s tou nadstavbou zisťovala a budú s tým problémy, napríklad že to nevyhovuje zo statických dôvodov, že susedia nesúhlasia, lebo vyšší dom im bude tieniť, alebo že je to priveľký zásah do domu, prakticky by ste niekoľko mesiacov žili na stavenisku. Alebo, úplne najlepšie, nič nevysvetľovať, zmenila si názor a hotovo, si majiteľka, máš na to právo.
@miamia33 Mia, si dobrý človek, ale musíš si uvedomiť, že aj ľahko manipulovateľný. Ja úplne žasnem, ako si jedna dospelá žena v rokoch- tvoja svokra mohla niečo také vymyslieť.
Ja mám 53 rokov dospelých synov a nikdy by ma takéto niečo nenapadlo. Tá žena nemá žiadnu sebareflexiu a považuje vás zrejme za nedospelých. Ona predala svoju nehnuteľnosť, prisťahovala sa do vášho mesta a keďže je svojprávna, musí si zabezpečiť z týchto prostriedkov bývanie. Ak sa rozhodla požičať peniaze druhému synovi, vedela čo robí, teda musí počkať kým jej ich vráti a potom si kúpiť byt. Na tom nie je nič zložité, tak čo vám ide organizovať život a nanucovať svoje predstavy o prestavbe TVOJHO domu. Písala si, že peniaze jej na kúpu domu nevyjdu, no tak si kúpi byt. Najlepšie 1 izbový, aby s ním nemala v budúcnosti starosti s upratovaním. Jej názor, že ona chce bývať v dome? To čo má znamenať, veď keď predávala dom, mala si zistiť akú nehnuteľnosť za túto sumu kúpi vo vašom meste. To je až neskutočné, tieto myšlienkové pochody. Ty ani náhodou neuvažuj o nejakej prerábke domu. Nevidím dôvod, aby si si rozbúrala, zaprášila, dezorganizovala všetko, čo ste si s manželom zariaďovali, aby ste mali pohodlie a súkromie. Asi máš kľudný život, keď si nad takým niečim uvažovala. Ty svokre vôbec nie si povinná zdôvodňovať, prečo si sa teraz rozhodla nič s domom nerobiť, je to tvoj dom a tvoje rozhodnutie. Slušne jej oznám, že dom zostane tak ako je. Je váš domov s manželom a domov tvojich detí.
Však to by si aj ty mohla mať také hlúpe argumenty ako tvoja svokra, že nechceš bývať "tam" ale "hentam" a vymýšlať. Nech si ona zariadi svoje bývanie, aké jej vyhovuje, keď nechce byt, a na kúpu domu nemá, tak nech si dom prenajme, keď rada pracuje okolo domu, napr. v záhrade, alebo kosí trávnik. Ešte by ma zaujímalo, koľko má svokra rokov, keď tu už uvažujete o opatrovaní a podobne. Veľa šťastia.
@miamia33 zaujímavá téma, niečo nové ohladom svokry? Ja by som dotoho nešla určite.
Maximálne takéto niečo http://www.martinhouska.eu/chaty-a-domky

@robin30
@timea7 vám sa to povie, nie som až taký hrdina, stále mám v podvedomí, že je to rodina. Timea, už sme sa viac krát kvôli nej chytili. A raz dávno, mala tendenciu si manžela "odchytit "ako to nazyvala ☺ a aktívne sa zaujímala, kde idú naše peniaze -výdavky, šeky, atď. Mňa to tak naštvalo, že som sa nemohla ani na slovo. A mužovi som v afekte povedala, keď bude chcieť tutu mutu, nech zavolá mamičke, či to robíme správne. Blbost, ale vyletelo to zo mňa ☺ a úplný gól - my si nevazime, aké máme skvelé deti, vlastne si to ani neuvedomujeme . No comment,