icon

Nahnevalo by vás to?

15. aug 2023

Ahojte,

keď máme v rodine oslavu, nosíme vždy nejaký koláč alebo tortu a podobne. Aj tento krát sme plánovali upiecť sladké, kde používam rastlinnú šľahačku. Ide o to, že švagriná začala protestovať, že ja ich umelákmi kŕmiť nebudem ,pričom iné koláče s touto šľahačkou v pohode konzumuje. Ona nevie piecť, je celkovo zatrpknutá. Veľmi sa ma to dotklo, ale hnev ma už prešiel?

Ako by ste reagovali vy? Závidí? Dotklo by sa Vás to? Neriešili by ste? V prvom momente to bola pre mňa studená sprcha.

sisaka
20. aug 2023

@andigab “pochúťka” 🤢
no hlavne, že nepijú kravské mlieko určené výhradne pre teľatá (Ako tvrdia vegani). Možno by im mal niekto vysvetliť, žeby nemali jesť napríklad jablká, lebo tie určite jabloň neprodukuje preto, aby ľudia mali čo jesť …)

andigab
21. aug 2023

@sisaka a sliepky znášajú vajcia len kvôli kuriatka, aby sa rozmnožili

janage
21. aug 2023

@sisaka ale práve táto smotana pre vegánov, alergikov a intoleranťákov mlieka vhodná nie je, lebo obsahuje mliečne bielkoviny. Inak povedané síce sa volá rastlinná, ale obsahuje aj živočíšnu zložku.
Ale sú aj kvalitné rastlinné produkty.

sisaka
21. aug 2023

@janage nie sú žiadne kvalitné veganske náhradné smotany. Je to všetko bordel, ktorý vyrábajú pre ľudí, ktorí sa nedokážu vzdať smotany a sú ochotní piť/používať takéto patoky. Veď si nájdi zloženie tých “kvalitných” náhrad a kľudne ho tu uveď. Ja stále čakám, že mi ich tu niekto vymenuje. Osobne som ešte takú smotanu nenašla.

janage
21. aug 2023

@sisaka smotana konkrétne napr.kokosovu pozri. Ja aktuálne riešim jogurty pre dcéru, ktorá má intoleranciu a pozri také sojade jogurty.

andigab
22. aug 2023

@sisaka máš môj súhlas 👏

sisaka
22. aug 2023

@janage kokosovú šľahačku som už jedla, niekoľko krat, ako aj všetky možné “náhrady” mlieka od sojoveho, cez mandľové až po ovsené. NIČ nechuti ako mlieko. Kokosová šľahačka ma výraznú kokosovú chuť, takže rozhodne ju nemôžme nazvať náhradou tej živočíšnej z kravského mlieka, niečo také naliať niekde do jedla, tak to už nik nezje.

Mimochodom aj ja mám intoleranciu, takže jem iba mliečne výrobky typu syr, jogurt, kyslé mlieko. Ak potrebujem v recepte dať mlieko, smotanu a pod. používam bezlaktozové. Ak som niekde mimo, napríklad v kaviarni a dostanem chuť na viedenskú kávu, dám si tabletku s enzýmom, ktorý laktozu za mňa rozštiepi. Problém vyriešený.

zoeeoz
22. aug 2023

@sisaka ale neni intolerancia ako intolerancia...intoleranciu na mliecnu bielkovinu nevyriesis tabletkou

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
sisaka
22. aug 2023

@kittykat22 ja nie som vegetarián, ani vegan, keď sa už bavíme o mliečnych výrobkoch, ktoré vegetariáni môžu konzumovať. Bavíme sa tu o náhradách mliečnych výrobkov, konkrétne smotany. Buď si dám smotanu, lebo chcem/môžem, alebo jem jedlá bez nej, lebo všetky tie rastlinné “mlieka” majú úplne inú chuť a kopec umelých a vysokospracovanych prísad.
Čo ti je divné na tom, keď ma niekto takú intoleranciu, že môže jesť niektoré mliečne výrobky, či dokonca ti to príde smiešne? Si myslíš, že každého chytí nenormalna s prepáčením sračka?
Ani neviem, čo je smiešne divne na tabletkách typu Lactaid a podobne, poznám kopec ľudí (veľa ľudí z Ázie ma intoleranciu), ktorí to riešia rovnako. Tie tabletky sa vyrábajú presne na tento účet, ale kľudne sa smej ďalej

sisaka
22. aug 2023

@zoeeoz očividne vyriešiš. Ak treba aj preložím

zoeeoz
22. aug 2023

@sisaka nemam to prelozit ja tebe? Hovorim o mliecnej bielkovine a ty mi posielas laktozu

janage
22. aug 2023

@sisaka tak máš zrejme intoleranciu laktózy teda mliečneho cukru. Na intoleranciu bielkoviny kravského mlieka tabletka neexistuje, ani bezlaktozovy výrobok ti nepomôže.
Samozrejme, že náhrady nebudú nikdy chutiť ako kravská šľahačka, mlieko atď. To ani nikto súdny nečaká. Ale sú náhrady ktoré chutia inak a dobre. Proste chutia.

zoeeoz
22. aug 2023

@janage to by musela poznat rozdiel medzi laktozou a BKM 🙂 pochopila som po jej anglickom prispevku, ze mudruje tam kde by nemala

janage
22. aug 2023

@zoeeoz a ešte je alergia na mliečne veci a to je zas niečo odlišné. A tiež ti tam nepomôže bezlaktozový výrobok

janage
22. aug 2023

@zoeeoz ja sa často stretávam s tým, že ľudia v tom majú hokej. Dokonca v restikach veľmi často. Co si myslím, že tam by mali byt zorentovaní kúsok

zoeeoz
22. aug 2023

@sisaka ak treba prelozim..trosku vysvetlenicka

zoeeoz
22. aug 2023

@janage tam urcite..vies len jedna vec je hokej s klampkami na usiach a druha vec je ak je niekto ochotny aspon pocuvat a nie silou mocou mudrovat..proste to uz vidis, ze je vo svungu a ani necita co clovek pise..napises mliecna bielkovina a ona fuuurt si ide tu svoju laktozu

konikmodry111
22. aug 2023

Ako vidím sa tu zbehli samé expertky na výživu 😂🙈 hlavne že 90% z vás nemá absolútne sajnu 🙈a to že na Sk predávajú patoky, neznáme že ich predávajú všade a že neexistuje nič lepšie 🤦🏼‍♀️

janage
22. aug 2023

@konikmodry111 pozri čoraz viac a viac detí má problém s mliekom, mliečnymi výrobkami. Tak áno musia si rodicia naštudovať ako zabezpečiť prísun bielkovín, ako je to z ich vstrebavaním, ako urobiť dieťaťu obľúbené jedlo, aby chutilo a bolo vyvážené.
Ako taký vápnik napr. riešiť v strave.
A posledných par rokov, čo sledujem okolie aj čoraz viac dospelých je diagnostikovaných.

sisaka
22. aug 2023

@zoeeoz
@janage prepáčte baby, áno ja mám stále v hlave laktozovu intoleranciu 🤦‍♀️. Ani netuším, čo je bielkovinová intolerancia, poznám len alergiu alebo laktozovu intoleranciu, takže keď vidím intoleranciu predstavím si laktozu.

Jeden fakt to nemení, ak nemožem piť mlieko, tak ho nepijem a netvárim sa, že tie náhrady sú strašne chutné zdravé alternatívy.

zoeeoz
22. aug 2023

@sisaka jedna vec je sa tvarit a druha vec je to prijat ako fakt a nemat potrebu o niecom hovorit aky to je grc..za dalsie niekomu to naozaj chutit moze 🙂

janage
22. aug 2023

@sisaka ale tie náhrady môžu byť chutné aj zdravé. Pozerala si tie sojade jogurty? Jedla si ich?. Samozrejme nie všetky náhrady a nie všetko čo sa volá rastlinné aj také je.
Tak ako ani všetky produkty kravského, ovčieho či kozieho mlieka nie každému chutia, nemajú rovnakú kvalitu a chuť.
Ja som bola minule prekvapená, že kravská šľahačka na šľahanie a má stabilizátor.
Ja napr. Milujem kokos a kokosové veci mi chutia. Aj tá šľahačka mi chutila.

miriam11
22. aug 2023

Kto nechce nech ju neje. Hotovo. Netrápila by som sa s tým.

janage
22. aug 2023

@sisaka a vôbec nejde len o mlieko. Ide aj o tie výrobky z neho, ide o zdroje bielkovín a vápnika.
Vieš, že polievková lyžica maku má viac vápnika ako pohár mlieka? Preto sa odporúča starým ľuďom. Ale aby ho telo vedelo zužitkovať musí byť mak spracovaný alebo pomletý.
A tiež platí, že vápnik blokuje vstrebávanie železa a opačne. Naopak vstrebavaniu železa pomáha kyselina listová a viť. C
Preto strava ľudí s obmedzeniami má byť pestrá a vyvážená.
Až budeš mat dieťa s alergiou, či intoleranciou BKM potom by si veľa vecí pochopila.
Asi by si pred ním nehovorila o rastlinných náhradách ako o niečom nechutnom a totálne nezdravom. Hľadala by si výrobky, ktoré by vám vyhovovali
Ja inak milujem určitý typ tofu, ale vôbec mi nechuti tempeh. Oba sú zo sójových bôbov.

konikmodry111
22. aug 2023

@janage mne to vysvetlovat nemusíš, študovala som všetko okolo toho 😉a ja sama mám alergiu na mlieko 😇

konikmodry111
22. aug 2023

@sisaka lenze to môžu byt v pohode chutne a zdravé alternatívny 😅 to že ich nepoznáš, neznamená že neexistujú 😉

zoeeoz
22. aug 2023

@janage inak to je aka haluz, ze nepomlety mak telo nezuzitkuje tak ako pomlety..by som povedala, ze tie nase kyseliny si s tym poradia a telo si vezme co moze bezohladu na to v akej podobe ho zjeme

sisaka
22. aug 2023

@konikmodry111 nič, čo priemyselne niekde spracujú, aby sa to na niečo chuťovo podobalo nebude ani zdravé, ani chutné. Nemám nič napríklad proti soji, ani tofu, strukovinam atď, kým sa nehráme na to, že je to párok, hovädzina, mlieko, hamburger, kuracia nugeta…
Dám príklad. Dnes som mala na obed v práci koreninami ochutené pečené tofu s ryžou, bolo to chutné. Ak by mi niekto nahádzal do gulášu sójové kocky a presviedčal ma, že je to na nerozoznanie od hovädzieho, tak ho s celým gulášom pošlem …

janage
Autor odpoveď zmazal