icon

Nájom alebo vlastný dom: Čo si vybrať?

lisacka1
7. dec 2023

S priateľom máme 4 mesačnú dcérku a mesačne platíme nájom 500 s inými poplatkami 700 plus plná nádrž mesačne 800 no mame možnosť ísť do vlastného domu(môj tato ma dom a chce nás tam pustiť) kde treba toho veľa prerobiť natiahnuť steny, vybetonovat podlahy proste je to stary dom už po prarodicoch co by ste mi odporúčali ísť tam a pomaly to robiť aj s malou? mame tam kde spat sú tam aj gamatky takže teplo by bolo aj sprchac tam je, záchod.. nemáme inak kam ísť alebo mame tu platiť??
Ak odporúčate pôžičku alebo úver tak nikto nám ju nedá už sme sa boli pýtať.

bucko555
8. dec 2023

@lisacka1 máš sestru ty do domu vracia peniaze a ona sa bude mať pri dedičstve dobre ....trošku zapojte rozum a môžte mať akékoľvek dobre vzťahy ver že pri dedičskom sa to zmení

oblecenie99
8. dec 2023

Ináč, aký by bol rozdiel medzi domom a tým nájmom? Ani jedno nie je vaše. Teraz ste aspoň v kľude a v čistom. Ísť bývať s malým dieťaťom do domu, v ktorom nie je ani podlaha, neblázni. Kúrenie gamatkou? To by ste sa nedoplatili.

lujza123
8. dec 2023

@lisacka1 ja by som sla do domu na jar, spravila len základne úpravy na bývanie, vymaľovať steny vápnom, natrieť a utesniť okna, podlahy trochu renovovať v starých domoch bývajú parkety staci trochu prebrúsiť natrieť , vyhodiť staré smradľavé nábytky. Fakt max rozpočet do 500 €

V lete je na dome s malým dieťaťom super, napustíš jej tam bazénik na capkanie sa vo vode, pieskovisko, na strom hojdačku. Na záhradke čosi dopestujes na jedlo

Osobne paneláky vyložene neznášam takže ja by som radšej bývala starej chalupe ako v panelákovom byte

A kľudne môžete byvat cele leto až do jesene , v zime uvidíte. Gamaty sú predražene kúrenie, ale vieš si kúpiť infra radiátory, možno zapojiť piecku v dome ak tam je funkčný komín.
Alebo si na zimu prenajať nejakú garsónku

Takto sa dá fungovať pár rokov a keby sa rozhodnete do toho ist tak jednoznačne vziat úver a spraviť poriadnu rekonštrukciu. Naplánovať ju, vyzistit si info, to nieje ze vyliať betón spraviť stierky, ak ide o starú chalupu z nepálených tehál tak ju tymto len zničíte. Ver mi pracujem v tomto obore, nic nieje horšie ako ked si laici bez znalosti postupne opravujú 100 ročný dom podľa internetových rad a zároveň tam bývajú.
Samozrejme dohodnúť sa s otcom na vysporiadaní, napríklad zistiť cenu domu a prepísať na vas adekvátnu časť (záleží od výšky úveru)

ibatanecnica
8. dec 2023

@beata_k a hlavne keď to nie je ich. Nám rodičia roky núkali časť záhrady, veď si tam porobte podľa seba a po rokoch ju predali. Ja som bola v tomto s mužom vždy za jedno - pokiaľ nie je niečo naše, do toho neinvestujem. Tak sme kúpili svoju, investovali do nej a máme kam chodiť. Takto by sme nemali už nič.

maryetta
8. dec 2023

@lujza123 nemyslim si ze 500€ by im bolo dost. Nevieme v akom stave su podlahy. Kedze chce tam riesit nejaky beton… steny-nevieme co konkretne. V akom stave su gamatky ci ina moznost kurenia… v akom stave su okna… ci su ok alebo by to tiez trebalo ku byvaniu vymenit…. Mozno keby aspon pridala fotku ze vieme posudit ten stav ale…
Nam tiez tvrdili ze kotol. Kurenie. A prisli sme na to ze kotol je nefunkcny. Hned smw museli menit. Taky kotol-to uz nove trubky a neviem co vsetko…. Neviem istotne by som do zimy ze hups ideme tam s malym babom to by som nesla.

lujza123
8. dec 2023

@maryetta 500 - 1000 € na kozmetické úpravy aby sa tam dalo byvat od jari do jesene, ako na chate.

Dom po prarodičoch kde treba “ vybetonovat podlahy” bude pravdepodobne cca 80 - 100 ročný sedliacky dom, podlahy budú drevenne prkna položené na hline alebo skvare. Požičia si brúsku v požičovni prejde ich, natrie lanovým olejom, vybavené za pár stovák.

V takto starom dome v pôvodnom stave sa dajú robit akurát 2 veci - kozmetické úpravy aby bol použiteľný ako chata alebo kompletná rekonštrukcia - nové izolácie, omietky, rozvody, okna, strecha. Obit na hole múry a vsetko nové. Skratka suma akú by človek dal do novostavby

Tam nic medzi nieje. Ziadne “postupne” pri takto starom dome. To by len zaplátali problem ďalšími problémami, vlhko, zima, peniaze utopené a komfort bývania žiadny

Ver mi robím v tomto obore, ja už som tých rekonštrukcii a starých domov videla mnoho viem o čom píšem

drahomirrra
8. dec 2023

@sasa1310 A prečo by mala kupovať iné, keď otec núka dom, nechápem. Dôležité je, že ak otec ponúka, nech ho právne posunie dcére tak, aby bola majiteľka.

maryetta
8. dec 2023

@lujza123 ja ti to neberiem. Len ozaj nevieme-mam pocit ze ani sama autorka nevie v akom stave je ten dom. Ci je usposobeny. Niekomu staci aj malo. Proste mat sa kde vycikat. Pustit vodu.
Ale…. My sme tiez prerabali ci rodicovsky dom. Aj svokra. Aj nase predchadzajuce byvanie-kde sa len latalo-robili len tie kozmeticke upravy ale zbytocne.

Aj my tento uz nas domcek za posledne 3roky…. Takze viem ze niekedy aj to na oko je zbytocne.

miamaria
8. dec 2023

@lisacka1 Pokial by dom, alebo jeho polovica nebola napisana na mna, ani myslienka by mi neprebehla zacat prerabat a odist tam byvat

anna_anicka83
8. dec 2023

@lisacka1 Takto ti poviem, aj my sme tak išli. Domček starší, obývateľný, budeme si postupne prerábať. Gamatky - katastrofa. To sme hneď po dvoch rokoch brali spotrebák na kúrenie. Keď sme sa tých gamatiek zbavili, dostali sme preplatok za plyn okolo 500 eur. Malú sme kúpali v izbe, lebo kúpeľňa ľadovňa. Postupne prerábať to sme tiež mali v pláne , spravili sme okná a dumali čo ďalej. Načo maľovať a robiť po izbe, keď bolo treba aj elektrinu, dlažby všade odizolovať, omietky nanovo, cez strechu uniklo teplo....atď. Ale toto sa všetko ukazovalo postupne pri bývaní. Takže sme nakoniec zvážili možnosti. Zrátali úspory, zobrali HÚ a dom išiel na kompletku. Podrezanie, dlážky, elektrina, voda, odpad, steny, strecha. Zatiaľ nás to vyšlo okolo 120 tisíc. Ešte dokončujeme zateplenie, fasádu, dvor. Ale vzhľadom k tomu, že v oblasti kde bývame sa domy predávajú od 250 tis. vyššie, tak to bolo pre nás prijateľné. Ale veľkú úlohu zohral aj príjem. Muž teraz zarába naozaj dobre. Ja mám priemerný príjem, teraz RD. Keby sme nemali financie a príjem, predali by som to a išli do bytu, lebo bývanie v starom dome, katastrofa...to sa stále niečo kazilo, nekomfort, žrút peňazí. Skôr by som to brala ako odrazový mostík, bývať tam, uskromniť sa a odkladať ušetrené peniaze na svoje bývanie. Ale vrážať tam peniaze, zlý komfort bývania a ani by to oficiálne nebolo vaše, tak za mňa nie.

lujza123
8. dec 2023

@maryetta no ved toto, kozmetické upravy niesu rekonštrukcia. Sú len dočasne.
S tým aj treba rátať ze ak sa raz pustia do rekonštrukcie tak všetky predošlé upravy aj tak vyhodia/vymenia/znicia.

Na tomto sa veľa ľudí popáli ked si naivne myslia ako lacno a postupne všetko sami opravia.

Hej autorka ma veľké oci ked si mysli ze s rodinným prijmom 1000 € tam to postupne zobytnia. Bez hypotéky/uveru to nepôjde. Ale ked začnú zarábať obidvaja a postavia sa k tomu rozumne tak prečo nie.

zooeynka
8. dec 2023

Jasne ze nie, v ziadnom pripade. Same negativa - dom nie je vas, nie si jedina dedicka, mate zufalo maly prijem(1200€ mesacne je na prezitie a nie na prerabku ktora zhltne niekolko desiatok tisicov), zadlzit sa pozickou pri vasom prijme je likvidacne. A za dalsie, preco by otec mal obrat druhu dceru o dedicstvo prepisom iba na teba? Dobre otec uvazuje. Ale pre teba je to max.nevyhodne. Urcite do toho nechod.

maryetta
8. dec 2023

@lujza123 ano. Tam treba uz iny prijem. Lebo stare je vzdy stare a vzdy nieco vypadne. Kazdopadne treba mat nejaku rezervu. Keby nemali dieta alebo aspon vacsie ok. Ale s takym malickym ☹ nikdy nevies co vyskoci a potom co?
Mysli si ze usetri. Ze nebude davat 500€ najom. Ale nevie kolko bude davat penazi do domu-ovela viac. A ani ten zatial nie je oficialne jej.

sasa1310
8. dec 2023

@drahomirrra pretože to nebude ich dom? Pretože jej partner ma davat peniaze do domu, ktorý MOŽNO raz zdedí jeho partnerka a jej sestra? No preto. Nechápem prečo si niekto nespláca radšej niečo vlastné ako investovať do cudzieho majetku

tiezjedna
8. dec 2023

@drahomirrra lenže to otec v úmysle nemá. Preto sa tu väčšina celkom logicky zhoduje na tom neísť tam.

drahomirrra
8. dec 2023

@tiezjedna Súhlasím. Veď to píšem vyššie. Ak neurobí z dcéry majiteľku, zostať v nájme. Hotovo.

mimikarol
8. dec 2023

Najskôr si dajte na poriadok majetky. Bez toho by som sa nikde nesťahovala. V dome budete platiť tiež energie + náklady na opravu, prerábku, majstri si pýtajú za robotu veľké peniaze. Viem o čom píšem, my sme kúpili starší obývateľný dom pred 6timi rokmi a čo sme sem vrazili peňazí 😱 A neviem si predstaviť prerábať pomaly, svojpomocne. 5 týždňov robili kuchynu, len chlapi z rodiny cez víkendy. Bývali sme tu popri tom ako nám prerábali kúpeľňu a wcko. Bývať v dome ktorý sa preraba ozaj není žiadny luxus. Takže moja rada, určite nerob nič pokiaľ dom neni prepisany na vás

maryetta
8. dec 2023

@mimikarol veru. My sme prerabali. Nieco muz sam. Nieco boli majstri. A to trvalo pol roka. A to len izby aby sa dalo fungovat a zvysne postupne-ale byvania samotneho sa to uz nedotyka. Okrem toho teren. Okna napr na povale co neboli vymene tak sme aj to. Celkovo teraz sme izolovali zvonku. A zateplovali. Ako sme v jari zacali ked zisiel sneh tak sme to pred mesiacom ukoncili. Proste vzdy nieco.

amelie2017
8. dec 2023

Len pekne ostante, kde ste a snazte sa navysit prijem. Bud nech si partner hlada inu pracu, alebo si ty najdi brigadu podla toho, kedy je partner doma a moze byt s babom. V roku a pol, max 2 dieta do jasli alebo opatrovatelku, to zaplatite z rodicaku a do prace. Prijem, ktory mate je na prezitie, nie na zitie. Staci, ze ostane partner na pn a ste v ri*i.

zmrzlinka2021
8. dec 2023

@lisacka1
za mna:
- neinvestuj do ničoho, čo ti nepatrí - aj na papieri
- tvoje príjmy (400 rodičák + 800 tvoj plat) sú velmi, velmi nízke na to, čo by si rada
- zit celý zivot za takých podmienok v polorozpadnutom dome a zliepat ho aby nepadol na hlavu je o hubu
- nepíšeš, aký príjem má tvoj terajsí priatel

drahomirrra
8. dec 2023

@zmrzlinka2021 800 ma jej frajer, tak som to pochopila ja

amelie2017
8. dec 2023

@zmrzlinka2021 800 partner a 400 ona rodicak. Aspon tak som to pochopila.

zmrzlinka2021
8. dec 2023

@drahomirrra
@amelie2017
aha, dík baby, tak to je teda ešte horšie.. mozno by bolo dobre, aby spolu navstivili hornbach aby videli tie sialene ceny

drahomirrra
8. dec 2023

@zmrzlinka2021 Prave sme platili zalohu za okna na novostavbu. Akoze…

zmrzlinka2021
8. dec 2023

@drahomirrra ja som asi divná, ale ja mám z tohto fóra pocit, že čím nižší príjem, horšie podmiennky, tým viac človek tlačí na dom za každú cenu

bobkovci5
8. dec 2023

@lisacka1 určite by som ostala v podnájme žiť sám bez rodičov a svokrovcov je na nezaplatenie🙏vzťahy môže byť nadrozmerné dobre časom sa všetko zmení.

drahomirrra
8. dec 2023

@zmrzlinka2021 Lebo tí mladí tak boli zvyknutí, veľa ich pochádza z domu, oni nepoznajú nič iné a byt sa im stále asociuje s bývaním "nižšieho" štandardu.

44janica44
8. dec 2023

1200 príjem a trufnut si na prerabku starého domu co ani nie je tvoj? Dom je zrut peňazí aj keď je relatívne nový... skus si dat len nacenit koľko by ta stala výmena okien a prides na to ze len na blbé okná budeš šetriť prinajlepšom rok roky.... alebo si daj nacenit koľko by stal iba betón na vyliatie podlahy. Skôr by som išla do kupy menšieho bytu na hypo keď chceš niečo svoje - na to by ste mohli mať ak máte niečo ušetrené. Zakrývaj sa takou perinou na akú máš.

44janica44
8. dec 2023

@zmrzlinka2021 ako keby dom bol vyhra...žila som v dome teraz v byte - koľko času venovať sa rodine, výletom mam .... a pritom v pohode by sme si vedeli dovoliť aj dom keďže hypo splatena aj ušetrené dosť ale načo? Kúpili sme si záhradu a to je lepšie ako dvor 🙂 a áno dnes by ľudia pri príjme co nedosahuje ani priemer chceli haciendu a potom vyplakavaju že nie je na jedlo, nie je na splatky... 2 týždne čakajú na rodicak ...

tiezjedna
8. dec 2023

@44janica44 my máme domy 3. A ani neden nás neobmedzuje v tom, aby sme žili normálne... Všetko je len o peniazoch a primeraných nárokoch. V prípade zakladateľky sú problém práve financie, ktorých je podľa mňa kriticky málo už aj na nájomné bývanie.