Nájom alebo vlastný dom: Čo si vybrať?
S priateľom máme 4 mesačnú dcérku a mesačne platíme nájom 500 s inými poplatkami 700 plus plná nádrž mesačne 800 no mame možnosť ísť do vlastného domu(môj tato ma dom a chce nás tam pustiť) kde treba toho veľa prerobiť natiahnuť steny, vybetonovat podlahy proste je to stary dom už po prarodicoch co by ste mi odporúčali ísť tam a pomaly to robiť aj s malou? mame tam kde spat sú tam aj gamatky takže teplo by bolo aj sprchac tam je, záchod.. nemáme inak kam ísť alebo mame tu platiť??
Ak odporúčate pôžičku alebo úver tak nikto nám ju nedá už sme sa boli pýtať.
@lisacka1 my sme sa tak nastahovali do stareho domu. Na jar. Prislo leto, puf, tecie strecha. Taze nova strecha. A treba apson daco zateplit, pre zimou. Prisla zima, ako tak ok, ale zima bola riadna v dome. V priebehu roka vyskocilo tolko veci, ze sme zacali stavat novy. Stahovali sme sa donho v januari, este nie vsade polozena podlaha, len osb steny, ale museli sme, kedze na starom dome dechtoval komin a prerazal cez steny do izieb, hlasili -20, a radiatory sa v starom dome nedali ani pustit naplno, lebo sak stare rozvody, vyhadzovalo poistky. A ozaj, vodu sme kupovali tri roky balenu, lebo sak stara studna, zlomena rura. To len ako bonus. A ze tam bolo mysi a os a srsnov a plcha sme mali na nadrzke s vodou nad WC, to len ako druhy bonus 😀 pointa je, nech sa vam na ten dom pozrie nestranny odbornik, pekne z ostra, a povie. Pretoze do nasho stareho domu sme my davali rocne tisice a aj tak ho planujeme burat.
Starý dom nie. Prerobis, vrazis 40 000 a padne ti plot a môžeš ďalších 5000, odíde kotol a ďalších 2500.
@tiezjedna presne tak. My sme tiez v dome aj vyrastali. Aj teraz mame dom. A precmnaje to miesto original pre rodinu.
Ci uz sa blaznit. Jasit. Ale aj kazdy ma scoje sukromie. Dom nam isto nebrani ist niekam na vylet.
Ja mam prave ze pocit, ze ak by sme boli v meste niekde v panelaku tak by jednak bola ponorka. A neskor-ked deti vacsie kazdy by si od nudy hladal na sidlisku to svoje. Tak sme spolu ci v dome ci na dvore. Zahradke a podobne. Vsetko pekne pokope.
Ťažko radit, nevieme v akom stave je dom, treba rátať že tam vyskočia aj neočakávané výdavky. Prerátať si či sa neoplatí zbúrať a postaviť niečo menšie. Toto si treba poriadne premysliet prepočítať. Rozumiem 500€ za podnájom platiť nieje lákavé, to radšej už hypoteku keď už máte takto dieťa.
Ale samozrejme v prvom rade si to právne ošetriť a nie len rečami.
@misinka0611 len na hypoteku tiez potrebuju isty prijem ☹
To ze nevieme v akom stave je dom. Ci sa v nom aj byva. Resp ak nie tak kolko rokov. Ine je dom udrziavany a ine ked uz 5 a viac rokov sa v nom nebyva.
@maryetta Podľa mňa ten dom nebude v dobrom stave keď píše také, že aj sprchový tam je, aj máme kde spať.. veď to je samozrejmosť. No príliš malo informácii, toto naozaj musí posúdiť odborník, spraviť hrubý odhady možno zistí nakoniec, že sa im neoplatí do toho ísť momentalne, alebo vôbec. Sú domy staré ktoré sú pekne udržiavané, ktoré ani rekonštrukciu nepotrebujú, ale sú aj rovnako staré domy kde už sú plesne, staré okná cez ktoré uniká teplo, vykurovanie celé zle že treba nové poriešiť. Píse, že im úver ani nikto nedá, tak naozaj neviem akú ma ona predstavu pri tom ich príjme.
@misinka0611 ved to. Jaxsom to uz skusila aj z tej druhej strany napisat. Lebo je velky rozdiel. My sme kupili na tuto polohu za dobru cenu. S velkym pozemkom ako bonus a tak sme mali aj na rozsiahlu rekonstrukciu. V povodom by sa dalo akurat tak prespat ako na nejakej chate ale nie byvat s detmi. A veru rad radom sme opravovali i ked to na prvy kuk sa zdalo tiez ze sak vana je. Wc je…
Za mňa je dom najväčší zrut peňazí, energie, sily a vôbec všetkého. O všetko sa stara človek sám, ci už o bežnú údržbu (kosenie, sneh, záhrada) alebo keď sa niečo pokazí, tak amen tma. Nikdy, nikdy, nikdy by ma nikto už je nahovoril na dom a už vivec nie starý, kde treba len prerábať. No ja, som typ, ktorý žil celý život - do svadby) v bytovke a bola som úplne spokojná
Máme dom, a ja stále prehováram muža aby sme to čudo predali a šli do bytu. Minule sa v nedeľu večer pokazil kotol,vonku mínus 10,o pár minút v dome zima, žiadna tepla voda, nikoho sa nedalo zohnať,nikto nedvíhal, dve malé deti, čistá katastrofa. Teraz sneží, v kuse len odhadzovat sneh, robota bez konca.
Možno ak niekto je typ na "dedinu" ze ho to baví, pestovať kvetinky a sliepky, a je aj kutil, tak ok, ale aj tak to bude len zrut peňazí. A za mňa výhoda dvora ci niečoho takého vôbec nič neznamená, aj tak sme na tom dvore minimálne, nebaví to ani deti ani mňa.
Ja by som šla do podnajmu do bytu a neskôr, keď bude možné vziať úver, tak si byt kúpila.
@jaskolka ano. Velmi vela zalezi od povahy majitela. Ja mimo tohto tehotenstva tak aj drevno nosit. Aj zakurit. Aj dvor pokosit-a to trva niekedy aj dve hodky. Sneh odhrnat. Ved je to super. Pre mna je to hotovy relax. Mini zahradka taktiez…. Dvor? Sme tam takmer nonstop. Hlavne v lete. Dnu chodime len minimalne 😂
Ja by som sa v byte asi zblaznila. Mne staci ze ideme k niekomu na navstevu do bytu. A uz som nervozna ze podme prec….
@maryetta hej jedine proste ak je udržiavaný, hoci nemodermy. Že vymaluje, hodí na zem nejaké linoleum a bude bývať a nevrazi nič. Nejaké 3 roky vydržia a ušetria na základ na hypotéku. Len to tiež aké je tam kúrenie, veľkosť domu, tepelné straty aby nájom mesačne neprekurili a podobne...
Kym to neni neni tvoje tak je to vlastne skoro to iste ako to ze teraz davas pebiaze cudziemu do vacku alebo na jeho hypoteku v podnajme...a keby je ten stary dom na teba tak to kozno ani tak strasna katastrofa nebude co sa prerabky tyka len vacsina ludi akurat tak nafukuje ako je to hrozne drahe bla bla bla hlavne keci od zensky co nevedia ani zufanu malty nakiesat 😂 a pritom ten dom ani nevideli ...je vela ludi co kupili stare domy a uzasne si ich porobili aj bez toho aby ich to stalo majland
@marsmykkok ano. Aj take domysu v ponuke ze ozaj v dobrom stave ze ozaj len mini dobre upravy. Tak to ano. To sa da. Ale kupovat nieco len tak ze ved nejako tam “prezijem” len aby som nemusel platit najom… tak…
@jaskolka presne.... ja keď idem k našim na dom na týždeň a zoberiem malu na prechádzku nestretnem živú dušu. Kazdy sedí doma na riti - ani na tom dvore nie ale doma.Moja mala mi vždy hovorí "všetci spinkaju, autá pokazene"
Súkromie mam väčšie v byte - nikto nikoho nerieši, na dedine klebety az strach, súkromie tiež nič extra keď ti do dvora vidia z cesty susedia počujú co sa rozprávaš na terase.
A ponorka nehrozí ozaj viac času na rodinu, výlety, prechádzky.
Sestra ma 2deti na ZŠ dom v plne vybavenej dedine- dvor deti využijú tak 10 min do tydna. Pubertacka beha s kamoškami po dedine, menšia už pomaly tiež
Boli u mňa na prázdninách staršia keď chodila so mnou von tak každú prechádzku nasla 10 veci co povedala se jeeej to tu mate super.
Dom a dvor je super kým je dieťa maličké potom je uz srdečne jedno kde človek býva lebo diera ma školu, krúžky, kamošov a domov cjodi viac menej iba spať.
Dvor mi nechýba mame záhradu keď chceme ideme tam keď nie nemusím sa o to starat.
@maryetta lenže na dom musíš mať peniaze a pravdaže povahu. Ja keď som u niekoho na dvore, mňa to vôbec neohuruje. Skôr by som preferovala veľký byt na Palisádoch s priestrannú terasou, kde nikto nevidí.
Neinvestivaka by som do niečoho co nie je moje. Obzvlášť nie ak by som sa potom musela ešte deliť so súrodencom a už absolútne nie ak by som bola tvojim partnerom
@zmrzlinka2021 my sme 8km od krajskeho mesta. A dom sme kupili hadam aj za polovicnu cenu nez by sme potrebovali aspon 3-izbak v meste. Takze u nas nebolo o com ze na dom treba peniaze.
Zase ja som rada aj za ten klud. Ziaden buchot a krik od susedov-ano to mas aj v dome ked mas blbeho suseda pokoj nemas nikdy.
@lujza123 500 eur ak si myslela v jednej izbe brúsenie parkiet tak áno máš pravdu presne ma toľko vyšlo na 2 izby.
@maryetta lenže tá cena odzrkadľuje práve tu lokalitu a toto je pre mňa veľmi podstatné. Aby som nemusela denne vyťahovať auto, dochádzať.
@zmrzlinka2021 tak muz je skor v robote nez ludia z mesta a trepu sa z jednej strany mesta na druhu a podobne.
Kolegu ma v mestskej casti a trva mu cesta do prace dlhsie. Takze… auto by vyberal tak ci tak.
Deti maju tu skolku. Skolu. Mame tu postu. Potraviny.
Ale beriem. Kazdemu vyhovuje ine.
Vieš čo, my sme svojpomocne dali dokopy náš dom a ono naozaj to netreba všetko hádzať do jedného vreca. Lebo vždy záleží na okolnostiach. Nám vlhli steny, dúfali sme, že keď vyberieme vlhkú škvaru pod podlahami, budeme vetrať, kúriť, tak to prestane. Takže sme to prerobili, ale všetko sme robili sami, s kamošmi, rodinou, ale hlavne my dvaja. Len nové rozvody odborníci, ale aj to všetko známi a čo sme vedeli urobiť sami, urobili sme, aby sme ušetrili. Vybetónovali, položili podlahy, oškrabali staré omietky, natiahli hrubé omietky, urobili si vlastné jemné hlinené vrchné, vykachličkovali sme..Prosto všetko. A keď nám neprestali steny vlhnúť, tak nakoniec, keď nešlo podrezávať kvôli kameňom v múroch, tak priateľ sám vybúral meter po metri po celom obvode domu, vložil tam fóliu a zas to všetko zamuroval. Ja som zatiaľ s bábom bývala u svokrovcov, lebo v tom prachu sa nedalo bývať. Ale nás to vždy bavilo, mali sme našetrené z práce v zahraničí a nechodili sme do práce. Treba si to zvážiť. Nám to stálo za to. Späť s bábom 5-mesačným sme tam začali bývať, keď už nebúral, ale nemali sme ešte napríklad naspäť nahodené podlahy. Len betón. To nebol žiaden problém. Problém je pri dieťati prach, vlhko, hluk. Šla by som do toho kľudne znova.
@tiezjedna veru áno, teda ja. Ale nepatrí priateľovej rodine, zdedil ho priateľ.. Otec mojich teraz už dvoch detí. Lenže, je to muž, ktorému dôverujem najviac na svete, ktorý by si ma kedykoľvek vzal za ženu, prepísal na mňa polku domu, stačilo by len povedať. Nezáleží mi na tom a teraz, keď máme deti o to viac, lebo jednak by im nikdy neublížil tým, že by ublížil mne, druhak, ak by sa mu niečo stalo, dom je detí a to mi stačí. Ak by dom patril niekomu z jeho rodiny, ako je to tu, asi by som sa nad tým zamyslela. Ale oni všetci majú medzi sebou rovné a priame vzťahy, tak by som to možno brala v pohode aj tak. Ako to je u autorky ťažko povedať. Reagovala som skôr na to, čo obnáša prerábka.
Podľa mňa 800 eur je málo na chlapa a ty si tiež hľadaj brigádu ... Dom by ste chceli sme otrasný príjem
Čítala som zbežne komentáre a za seba ti napíšem jedno: starý dom NIKDY! Jedine ak zbúrať a postaviť nanovo, do starého budeš stále hádzať peniaze, ani nevieš kde čo je, ako ide voda, plyn, aké prekvapenia sú v stenách, jedno sa spraví, ďalšie sa pokazí. My máme nový postavený zo starého a stále nemáme dokončenú záhradu napríklad, chodníky, altánok, to je 500e tam, 500e sem... A vy neviem z čoho to chcete platiť.
+ hovorí to, že budete bývať vo "svojom" a väčšom... To sú jediné pozitiva
Ostatné máš všetko mínus ak plánujete ďalšie dieťa respektíve aspoň do 3r byt na Rd tak ďalšie skoro 4r mate príjem cca 1200e na prerabky starého domu svojpomocne potrebuješ v dnešnej dobe minimálne 80tisic takže rátaj s mesačnou splátku vo výške svojho rodicaku a to som ešte optimistka navyše opravite dom na ktorý bude mať nárok aj tvoja sestra takže tak ci tak dávaš peniaze "cudziemu"... Ak by ste dali opravit firme tak rátaj ze to ako keby ste stavali nový dom, len mate pozemok. Ver mi viem o com hovorím. Kúpili sme 2x prerabany 100rocny dom a môj muž je mega zručný aj tak sme prerabali všetko na novo vrátane kúrenia, plynu, elektriky, strechy... . Kúpili sme ho za malý peniaz, ešte pred koronou keď sme stihli hypotéky pre mladých a tento rok tiež refinanc ešte pred velkym zvýšením úrokov. Môj muž opravil 90% veci sam a to bolo štýlom, že prišiel z roboty a ešte do 10tej do večera robil na dome. Vtedy sme este nemali deti chvalabohu. Podkrovie prerabal už keď sme mali syna a to som bola večne naštvaná, že nie je s nami. Ale tak povedala som si, že to dáme lebo to je krátko. Kebyže má takto prerábať celý dom tak ma porazí..... Minulý rok som nastúpila do roboty, takže príjem sa zvýšil a už sme si nechali zatepliť firmou. Lebo proste ako rodina chceme byť spolu. Osobne ak by som šla do hypo tak asi tak, že kúpiť vlastný byt a môže vám napríklad ručiť otec nehnuteľnosťou ak bude ochotný. ...
@lisacka1 do stareho domu by som nesla s Vasim prijmom, ani s 2x takym. Aj ked by to hned bol maly dom, nedoplatite sa. stale budete davat peniaze don a stale bude vyzerat zle a nedorobeny. Navyse ak mas sestru a otec neprepise dom na teba, tak sa moze stat ze jedneho dna budes mat na sestru tazke srdce ked ho zdedi aj ona a ty budes hladat peniaze ma pravnika.

@zmrzlinka2021 to je finančná negramotnosť.