icon

Nájom alebo vlastný dom: Čo si vybrať?

lisacka1
7. dec 2023

S priateľom máme 4 mesačnú dcérku a mesačne platíme nájom 500 s inými poplatkami 700 plus plná nádrž mesačne 800 no mame možnosť ísť do vlastného domu(môj tato ma dom a chce nás tam pustiť) kde treba toho veľa prerobiť natiahnuť steny, vybetonovat podlahy proste je to stary dom už po prarodicoch co by ste mi odporúčali ísť tam a pomaly to robiť aj s malou? mame tam kde spat sú tam aj gamatky takže teplo by bolo aj sprchac tam je, záchod.. nemáme inak kam ísť alebo mame tu platiť??
Ak odporúčate pôžičku alebo úver tak nikto nám ju nedá už sme sa boli pýtať.

joannita
12. dec 2023

@lisacka1 urcite nechodte do toho domu, casom si budete buchat hlavu o stenu.
Hlavne kvoli tomu, ze ten zdedis ty so sestrou. Ostatne verim ze si vies spojit sama. NIKDY!! naozaj nikdy neinvestuj do niecoho, co nieje tvoje. Aj ked dotycnemu veris na 100% ze dom na teba prepise. Dohladaj si tu diskusie na tuto temu. Nehovoriac ze tvoj muz by z toho vysiel uplne zle, lebo tebe by ostala aspon polka domu po dedeni, ale jemu vobec nic.

marsmykkok
12. dec 2023

@joannita a pozor keby aj otec daruje a sú súrodenci. Lebo súrodenci môžu na dedičskom žiadať aby sa hodnota daru rátala do podielu. A ohodnotí sa dom napríklad na 150 000 hoci za takú čiastku by ho nik nekúpil a napríklad byt, peniaze ostanú druhým súrodencom všetky. Autorka bude mať na krku starý dom kde vrazí tisíce každý druhý mesiac a súrodenec bude mať byt a peniaze

hefo
12. dec 2023

Prerábať starý dom s malým príjmom by sa oplatilo jedine v prípade, že by chlap bol šikovný remeselník-stavbár, a teda vedel brutálne ušetriť na robote vlastnou prácou (a prerábal to priebežne po večeroch, pri tom, ako tam bývajú).

Ale takáto situácia skôr nastávala niekedy v 90-tych rokoch (z ktorých pochádza nasledovný polovtip, cca. "Prečo sú Volkswageny vyrobené v Bratislave tak kvalitné? Lebo v Nemecku to montujú Turci, u nás inžinieri!"), v dnešnej dobe šikovný (!) remeselník a malý príjem nejdú dohromady.

mentolka12
12. dec 2023

@lisacka1 rodicia nerodicia ja by som isla do toho len za podmienky, ze dom by bol prepisany na mna aj na partnera. v dnesnej dobe si povedat, ze on nie je taky neexistuje. Poznam pary, ze dom bol iba na jedneho ved sa lubia a uz su od seba aten druhy odisiel z dlhym nosom.

gaabriela2212
12. dec 2023

Teraz v zime by som s babom do stareho domu nešla. Uz počkať do leta a ak je z coho zatial si to tam dajte pomalicky doporiadku.Ak je stary dom isto tam je vlhko a plesne takému malemu babu to isto neprospeje.

zooeynka
12. dec 2023

@mentolka12 podla tvojho navrhu by otec mal obrat druhu dceru o dedicstvo a napisat to iba na 1 dceru a jej partnera? Ten partner je uplne cudzi clovek a otec ma na cudzieho chlapa napisat polovicu domu?

joannita
12. dec 2023

@zooeynka ja si myslim ze tym chcela povedat, ze tym padom by do toho logicky nesla.

ouwecka
12. dec 2023

@lisacka1 sla by som keby 1. Je dom n moje meno a otec doživotné pravo a so sestrou si vykomunikovat a pravne dat do poriadku co s domom inak nie a neverit
Clovek menit moze vsetky svoje slová...
Prerobený vám zožerie reálne naozaj 70 až 100 000 € treba s tým rátať

eva233
12. dec 2023

@zooeynka tu nejde o to ze dat niekomu cudziemu dat dom... Dá sa dohodnúť rôzne. Bežne sa deje, že rodičia napíšu dom na jedno dieťa. Napríklad ďalšie je už za opatrené, ma vlastne bývanie atď... Dá sa dohodnúť aj tak, že jedna sestra vyplatí druhú, dá sa s otcom napísať doživotne bremeno bývania.... Je veľa možností, ide o to aby človek hlúpo neinvestoval do nehnuteľnosti, ktorá nie je jeho, ale raz možno bude.... A raz možno bude opravená bude mať vyššiu hodnotu a tým pádom bude musieť dat sestre viac peňazí....

iva_ab
12. dec 2023

@lisacka1 pre mňa by boli zasadné tieto body:
- záleží aj od lokality, je to starší dom niekde v meste/centre? Alebo niekde na dedine? My sme napr z BA keby sme zdedili hoci aj chajdu plesnivú v meste na dobrej polohe idem prerábať, lebo aj keby to nevydá, viem so ziskom predať
- určite by som sa vyrovnala so sestrou, nejakým odloženým splátkovým kalendárom a dom prepísala na seba - bez toho by som to určite nerobila
- teraz sú tie kadejaké príspevky na rekonštrukciu starých domov, eurofondy - nový kotol, zateplenia, okna atd. Pozistuj či je to aktuálne
A toto všetko vybavit je na pár mesiacov, tak zimu by som prečkala v byte, urobila plán, nie tak hala bála ako bude a možno aj prvé “špinavé” prácérečkala v podnájme a až potom sa presťahovala. Babo bude väčšie a nemusíte tak kúriť

gala79
12. dec 2023

@lisacka1 nikdy nehovor nikdy... investovat LEN do vlastnej nehnutelnosti, ktoru mam aj na papieri... neber to prosim aku urazku proti tvojmu otcovi...ale roky som tiez splacala hypoteku za dom mojho ex.... lebo ved "to nevadi, ze ty si neni v papieroch... je to nas spolocny dom"...... jasne, ostali mi nakoniec po rozvode len oci pre plac a prd makovy.....

aurinia
12. dec 2023

@lisacka1 za ziadnych okolnosti nevrážat do cudzieho. Ak bude na papieri váš ten dom tak potom. Čo sa povie za roky nemusí platiť. Mám to tak s babku, za desať rokov poprela čo bolo, dostala Alzheimra a jednoducho si nepamätala uz.

vevapeto
12. dec 2023

@lisacka1 v prvom rade napísať dom na teba+ partnera ( ak bude aj on financovať), po rodicaku sa zamestnáš a vezmete hypo na prerabku, ak je to stará barabizna tak zbúrať a postaviť niečo menšie. Rataj s tým, že v podnájme budeš ešte niekoľko rokov. Máš čas, neponahlaj sa nikam, ten dom ti neutečie.

happy31
12. dec 2023

@lisacka1 bez kupnej predzmluvy, alebo niečoho podobného určite nie.
Nebodaj otec zomrie, niečo sa stane choroba, demencia a je zle. Inak dom je fajn.
Ale začala by som na JAR. S malým počas materskej a rodičku je dvor na nezaplatenie.

tiezjedna
12. dec 2023

@happy31 existuje len zmluva o budúcej kúpnej zmluve, ale ani tá by v tomto prípade nič neriešila. Ak má do toho domu autorka investovať bez rizika budúcich problémov pri dedičskom konaní, musela by sa stať majiteľkou toho domu ešte za života otca.

pattinka
12. dec 2023

@lisacka1 investícia do takéhoto starého domu,.ktorý navyše nieje tvoj /váš/ je hotové šialenstvo !

lunademonica
12. dec 2023

@lisacka1 ja osobne by som ten stary dom zburala a postavila tam novy, nejaky moderny unimo domcek, tie su aj lacne a casto aj energeticky stabilnejsie.
Prerabat stary dom sa nikdy neoplati ani keby ste boli bohati a vo vasej situacii uz vobec nie. A ak nie si jedinacik tak uz vooooobec! Budete zit v chudobe, nestastni, dom aj tak roky nedokoncite, rozvediete sa z toho akurat a to co ste opravili si bude pri dedicstve narokovat surodenec...cize cele zbytocne utrpenie za vela penazi ktore ani nemate. Vlastny dom je lepsi ako najom ale za uplne inych podmienok

adrianajozko
12. dec 2023

@lisacka1 v prvom rade toto co si tu napisala povedat otcovi a porozpravat sa s nim, ci je tam moznost ze by bol dom tvoj alebo by to bolo vsetko zohladnene neskor v dedicskom. Davat peniaze do cudzieho je riziko.
Treba otcovi vysvetlit ze by ste domcek dali do poriadku a ze ci by nemohol aspon popovicu napisat na teba, alebo cely z jeho dozivotnym pravom trebars. Neprerabala by som ho keby nebol aj môj. A ak nemate kde ist a chcete cosi usetrit tak tam spravte len najnutnejsie. Alebo lacnejsi najom zohnat.

tiezjedna
12. dec 2023

@autorka bez ohľadu na vlastníctvo si myslím, že si to maľuješ hrozne ružovo. Presťahovaním do domu síce nebudete musieť platiť nájom, ale vo finále za prerábku, vybavenie atď dáte každý mesiac oveľa viac a ešte budete bohvieako dlho bývať "na stavbe". Máte vražedne nízky príjem na také zámery. V prvom rade by som skúsila zapracovať na ich zvýšení a potom na vlastníctve domu. Bez toho ani ťuk. A slušnosť káže - keby otec s darovaním domu súhlasil - vyplatiť sestru, ktorá by inak mala legitímny nárok na polovicu toho domu. Matku nespomínaš, predpokladám teda, že buď sú rodičia rozvedení, alebo nežije.

biela_sova
12. dec 2023

@mili2016 ja sa len tak zamyslam, ako to Tvoja krstna myslela s tym, ze som bude darovany Tebe a rodine... Ak ste nefigurovali v priamej dedicskej vetve a zaroven ak to nedarovala za zivota a ani nespisala zavet... 😞

joannita
12. dec 2023

@gala79 ked si platila hypo pocas manzelstva, po rozvode si mohla sudnou cestou ziadat polku splatok spat nie?
Chapem ze aj tak si bola v minuse, ale aspon nieco...

gala79
12. dec 2023

@joannita ex uz mal dom pred manzelatvom...😑 Ano ja viem, sama so si na vine ale kto s takym rata ked je z lasky v hlavou v oblakoch..

joannita
12. dec 2023

@gala79 to nevadi, ale ked ste splacali hypo pocas manzelstva (je jedno na aky dom ci bol jba jeho), po rozvode ti patri polka splatok hypo zaplatenych pocas manzelstva. Dokonca aj ked to splacal iba on zo svojho platu pocas manzelstva, lebo jeho plat bol sucastou bsm, cize bol aj tvoj.
Neviem kedy ste sa rozviedli, ak to nieje viac ako 3 roky, stale mozes podat zalobu na sud, resp. Navrh. Bola by obrovska chyba nevyuzit to, lebo toto by si urcite vyhrala

gala79
12. dec 2023

@joannita dakujem za odpoved a snahu pomoct, ale v Nemecku mame ine pravidla... Ja uz som to uzavrela nech mam v hlave a v srdci pokoj... Karma ho dobehne..

joannita
12. dec 2023

@gala79 jaj tak to som nevedela ze ste v nemecku..

gala79
12. dec 2023

@joannita jasne.... V niektorych veciach ohladom rozvodu/pridavkov na deti je sudnictvo na Sk lespie nastavene v prospech deti (a matiek) vseobecne... Na Sk da s nimi aspon nikto nebabre, da sa lahsie exekucia dosiahnut.. Tu je to na dlhe lakte 😑

maty112
12. dec 2023

@lisacka1 ak vam otec prepise dom, tak ano... lepsie ako najom, aj ked na zaciatku trosku skromne ale pomalicky si prerabate a pre seba...najom je vzdy najom, ja to stale vnimam ako neistotu...ale ak mate taketo nieco ze vam tato poskytne dom...tak sla by som...ale prepisat...inac je to asi horsie ako najom...

hederamonstera
14. dec 2023

Pozicku vam nikto nechce dat a vlastne zijete len z tvojho rodicaku, kedze priatelova vyplata ide na poplatky.
Toto je cele zle, z coho chcete vobec spravit ten beton v tom dome?
Prerabat to bude priatel?
To uz tu nikto nehovori ake to je hrozne byt cele dni sama s dietatom, lebo partner musi stale daco robit.

katkami123
14. dec 2023

Otec Vam môže ešte darovať rodinný dom s bremenom dožitia, čiže tam dožije a vy bez jeho súhlasu nemôžete dom predať, ani ho vysťahovať, zmluvu by Vam urobil právnik. Až vtedy by som sa pustila do rekonštrukcie.

Ale. Predtým sadnite s priateľom a spíšte si všetko, čo treba na dome prerobiť a zistite si cenu - koľko vás vyjde u elektrikára natiahnuté elektriky, nový kotol, pripadne tepelné čerpadlo ( zas je drahsie ako kotol, ale máte už kúrenie zadarmo, platíte iba za elektriku na prevádzkovanie čerpadla, pripadne aj to sa dá vykryť fotovoltikou, aj na ňu sú dotácie) zateplenie domu, atď. Teraz môžete získať od štátu aj dotácie na prerobenie, len Vam to musia robiť všetko certifikované firmy. Musíte si to obehať, opýtať sa firiem na cenové ponuky.

Pomaly budete prerábať donekonečna ako tu písali, odporúčam zobrať radšej úver, ak chcete na prerobenie domu, bez založenia nehnuteľnosti, môžete zízkať z PSS až do výšky 50 000€, len si musíte odkladať bločky zo všetkého, lebo im to budete dokladovať. Spísať si, čo je potrebné prerobiť, zistiť sumy jednotlivých položiek, koľko peňazí potrebujete, zistiť si ako a na čo môžete získať dotácie od štátu a potom sa rozhodnite.

Aby potom pekný prerobený dom nezdedila zo zákona na 1/2 sestra. Čiže, najskôr sa dohodnúť s otcom či je ochotný to na vás prepísať ako som písala hneď 1.krok s tým, žeby mal aj on poistku - bremeno dožitia.

zooeynka
14. dec 2023

@katkami123 a sestra utrie hubu....