icon

Náladová svokra

veronika773
14. jan 2013

Ahojte....chcem sa s Vami, maminy, poradiť a posťažovať sa...moja svokra je neskutočne náladová, bývame s nimi zatiaľ len tri mesiace, ale počas tohto obdobia som sa naplakala ako za celý život nie. Po svadbe sme bývali u mojich rodičov, kde sme mali vlastnú kuchyňu. Samozrejme boli tam chvíle aj také, aj onaké. Veď pod každou strechou sem-tam zahrmí, ja to chápem. A za ten čas sa svokra chovala super, bola milá, nestarala sa do nás, nestarala sa mi do výchovy malej. Gratulovala som si ako som ja vyhrala. No všetko sa zmenilo, keď sme sa k nim nasťahovali, úplne bez dôvodu sa so mnou prestala rozprávať, jeden deň všetko v poriadku, na druhý pobehuje ako fúria. Párkrát do mňa už aj nakričala, na čo som ja ostala na ňu pozerať so slzami v očiach a vybitými dychom... večne mi berie malú na ruky a natriasa ju a pobehuje s ňou, aj keď som povedala, že si to neželám, aby nebola rozmaznaná, keď je manžel-jej syn, doma je úplne iná, tiež sa so mnou nebaví, ale aspoň po mne nezazerá... Svokor je v pohode, ale ona je ako Božie dopustenie, ja sa necítim v ničom vinná, žeby som jej nejak ublížila...Dôvod, pre ktorý sme sa sem sťahovali je, že ideme stavať na jar dom u nich v dedine a že tu má manžel prácu. No keď si predstavím ešte dva-tri roky takto trpieť, neviem neviem ako vydržím....poraďte ako sa mám k tomu postaviť.

mircalla
14. jan 2013

Vlastne byvanie, hoci i prenajom, i ked je to drahe, kym budete vo svojom. Zastavam nazor, ze mladi nemaju byvat s rodicmi ci svokrovcami, i keby boli ti najlepsi na svete. Nikde inde to tak ani nefunguje, to je taka slovenska specialita byvanie s rodicmi ci svokrovcami.

sissy27
14. jan 2013

@veronika773 hmmm a na kom sa má vyvršovať? na vlastnom synovi? na vlastnom vnúčati? na vlastnom manželovi? vždy je bližšia košeľa ako kabát - oni sú tam doma, ty na návšteve... snáď okrem toho zatnutia zubov poradím už len skúsiť viac komunikovať so svokrou, v priateľskom duchu, aspoň sa pokúsiť dozvedieť sa viac o tom, čo jej vadí, čo by uvítala (na priamu otázku sa asi priamej odpovede nedočkáš)...

veronika773
autor
14. jan 2013

@irriss presne dnes 45....ale ja si myslím, že to je kvoli tomu, že je už 22 rokov doma.

veronika773
autor
14. jan 2013

@sissy27 presne, viem si predstaviť ako by zareagovala keby som sa jej to spýtala do roviny...zahrala by to na smutnú a so slzami by odišla.

veronika773
autor
14. jan 2013

@dais no veď toto, že sme u nich doma a nie u nás, nikdy sa tu nebudem cítiť ako doma...a ja beriem do úvahy to, že tu platia ich pravidlá, mne vadí len tá jej neskutočná náladovosť...a čo sa mojej polovičky týka, verí mi, vidí aká som niekedy utrápená...mrzí ho to, keby mi niečo povedala pred ním, som si 100%-ne istá žeby si ma zastal, ale pred ním sa chová v pohode.

dais
14. jan 2013

@veronika773 ja by som radila odísť kým je čas. Nejeden prípad keď bývanie s rodičmi naštrbilo až rozbilo vzťah mladým. To za to nestojí. Pokiaľ sa pred ním chová v pohode, tak to je ešte horšie. Lebo takto muža ťažko presvečíš že je tu vážny dôvod. :(

nori21
14. jan 2013

presne tak ako píše dais, treba odísť potom bude neskoro.

zuzkka111
15. jan 2013

ahoj juuj od svokry co najdalej to je moja som sa neprisposobila ako nevesta , nezijeme ako pred 30timi rokmi.. byvame sami aj ked len v podnajme.. a preto aj to zvysila hlas namna .. chcela nieco povedat ..zastarat sa ..ale sa sti ahla a urobila dobre.... a viesco , nechodim tam a ani nemam zaujem o nich.

lujza123
15. jan 2013

@cawes neviem presne ake stare ma dieta, pise ze 7 mesiacov, v tomto obdobi deti vacsinou potrebuju nosit, aj moja taka bola medzi tym 4 az skoro 8 mesiacom, potom sa naucila poriadne lozit a uz ju ruky nezaujmali, jasne ze v tom treba mat mieru a neotrocit....len si myslim ze v tomto veku ta tuzba byt na rukach nemusi byt len naucena niekym ale aj prirodzene vyvinove stadium...ale tak nechcem nikomu kecat do vychovy a nazorov, su deti co stravia prvy rok len v hrazdicke, ohradke, hojdacke a su spokojne , su deti ktore stravia prvy rok v satke, nosici a na rukach a spokojne su tiez...tazko povedat ktora cesta je spravna

lujza123
15. jan 2013

@veronika773 podla mna si v dost blbej situacii, teda apson pokial budete byvat zo svokrou. Nejde len o nosenie, aj keby ju rovno prestane nosit na rukach tak si najde inu vychovnu metodu zasadne opacnu od tvojej..tvoja svokra je pravdepodobne ten typ moj dom moj hrad moje pravidla. Ona bude mat potrebu mat vzdy prehlad o tom co sa v dome udeje, pod kontrolou vsetko vratane teba aj vnucata a tam nieje toho vela co sa da spravit...ako ja som tiez byvala dlhe roky v domoch.bytoch zo spolubyvajucimi a vzdy to bolo o hubu, po caase ponorkova choroba, hadky a to sme boli vekovo podobny, mlady ludia kde sa nikto nehral na veduceho..aj tak bolo tazke robit kompromisi ...nieco take ako spolubyvanie z starsim clovekom, vlastnikom domu a este k tomu rodicom ( potreba vychovavat deti zdaleka nekonci 18 tkou)

Na tvojom mieste by som sa jaks taks skusila dohodnut zo svokrou na nejakych pravidlach a minimalne kazdy druhy tyzden by som na par dni zmizla k svojim rodicom trochu sa odreagovat, ukludnit...ale aj tak ta a vsetkych co byvaju s rodicmi alebo svokrovcami obdivujem..ja by som to nedokazala asi by sme sa po mesiaci vzajomne znenavideli do konca zivota..fakt asi radsej byvat v stane ale sama ako v baraku zo starymi

veronika773
autor
15. jan 2013

@lujza123 napísala si to velmi výstižne, že je to kompromisoch a tie sa robia ťažko, zvlášť, keď bývame u nich...Tiež som toho názoru, že bývať aj v jednej malej kutici, ale hlavne, že tam je človek sám, bez niekoho kto ho kontroluje a do všetkého sa montuje. A čo sa týka predĺžených návštev u našich, tak to je skoro každý týžden aspon na den, dva, niekedy aj dlhšie. No keď sa mám vrátiť naspäť mám ešte väčší odpor ako keď som odchádzala..🙂

cawes
15. jan 2013

@lujza123 moj maly bude mat 6 tiez by chcel na ruky, ale jednoducho to nejde. Ja som doma sama z malym cely den mm pracuje, rodina zije na slovensku. V nedelu sme sa vratili a maly je ako vymeneny place, nechce byt sam, jasne ze nie ked na sk ho nikto ani len sekundu nenechal a ja to teraz musim odnasat. ale jednoducho nepovolim, musi sa naucit byt trosku samostatny. Mam asi 6 praciek, plus doma to po mesiaci vyzera ako keby som v zivote neupratovala (prach atd.) takze vsetko treba oprat, pozehlit, povysavat, poumyvat. Teraz nam priviezli ohradku, objednavala som potraviny, plienky jednoducho cely den sa nezastavim a to este kocikujem idem do poradne, a hrajem sa z malym. Takze na buduce jednoducho bud na sk nepojdem, alebo budu vsetci respektovat to co ziadam. Ja naozaj aj ked by som neviem ako chcela nemozem presediet cely den pri malom.

sashabb
15. jan 2013

@veronika773 prečítaal som si celú diskusiu a veru nesúhlasím s tým, že jej dom jej pravidlá 🙄 Počítam, že ste sa tam nasťahovali po vzájomnej dohode, že svokra s tým súhlasila, čiže mali ste si hneď na začiatku stanoviť aj pravidlá. To, že je to dom svokry a žije tam celý svoj život, je síce pravda, ale pravda je aj to, že ty máš teraz svoju rodinu (resp. jej syn) a ona Vás má ako rodinu rešpektovať a nie teba brať ako ďalšie decko.
Samozrejme môžete jej byť vďačný, že tam bývate, ale odtiaľ potiaľ. Určite by som nebola ticho a nenechala si skákať po hlave. Jednoducho ak niečo povieš, čo si nepraješ, má to svokra rešpektovať. Ono ten rešpekt má byť totižto z oboch strán a nie iba z tvojej.
Tak držím palce, sadni si s manželom a dohodnite sa čo a ako, nech to on svojej matke vysvetlí. Pokiaľ to nepôjde tak radšej by som išla do podnájmu ako si ničiť zdravie 🙄

lujza123
15. jan 2013

@veronika773 toto poznam, ked som sa rozisla s ex tak som z financnych dovodou musela ist byvat aj s rocnou dcerou k nasim (bol to navrat k rodicom po 10 rokoch)...katastrofa, otras, hadky, v zivote som nebola nestastnejsia a frustrovanejsia..a to bolo nasi nie svokrovci a mala som dost. Vydrzala som tam dlhýýých nekonecnych 7 mesiacov a potom som radsej vymenila novy 120 m2 barak za samostatnu kuticu (doslova kutica) v tom najlacnejsiom podnajme, penazi minimum, maso a jogurty bol luxus len pre dceru, ja som zila na cestovinach....ale spokojna stastna vo svojom... ja som si povedala ze radsej bez penazi ale spokojna ako denno denne pocuvat nasich ....
hmmm ale zivot je rozny, dava nam prekazky, vasa situacia je dost bezvychodiskova, pokial chcete stavat dom penazi navyse na podnajom urcite nebude nezavidim...drzim ti palce a silne nervy prajem

irriss
15. jan 2013

@veronika773
45 ...takze jste vcera oslavovali 😉
Mozna se Ti to bude zdat jako vtip,ale Tvoje svokra je velmi mlada..podle sebe soudim ji... 😉
Za 20 let si vzpomenes 😉
V nasem veku, kdy konecne se zaradime do identity naseho "ja", zjistime, ze musime opet hledat samy sebe, protoze se s touto novou situaci nedokazeme hned ztotoznit..Vidime se prostrednictvim sve nevesty..ale ocima soucasne zeny..a vime, nebo si myslime , ze uz vime, jak bychom to tenkrat se soucasnou silou a "ja" resily... 😉

Vis, jsem temer v jejim veku..mohla bys mi napsat v nekolika bodech, co te nejvice trapi a boli..zkusim se nato podivat ocima meho syna..ktery je plus minus ve Tvem veku a zaroven i myma ocima-ocima Tve "potencialni svokry".. 😉

hyta
15. jan 2013

Bývanie starých s mladými nikdy neni bez problémov, najlepšie keď má každý svoju domácnosť a pomáhajú si vzájomne.Len nechápem, ako kedysi mohli žiť i viaceré generácie v jednom dome a vychádzali spolu.

jabadaba
15. jan 2013

Neprijemne a chapem tvoje pocudovanie nad jej naladami. Ale tazko povedat co to spustilo. Mozno sa neciti vo svojej kozi po tvojom pristahovani pod jej strechu, podvedome moze byt nervozna zo zmeny a nevie to este spracovat bez vonkajsich prejavov nevrlosti. Mozno to chcel len cas.

Ale zarazila ma tvoja veta:
..."večne mi berie malú na ruky a natriasa ju a pobehuje s ňou, aj keď som povedala, že si to neželám, aby nebola rozmaznaná..."

pestovanie dietatka na rukach nevedie k jeho rozmaznanosti, to si kde pocula? Sa chytam za hlavu. Na to vas to babatko ma, aby ste ho pestovali a laskali. Fyzicky kontakt je dolezity a take nazory, ze bude dieta - kojenec! rozmaznany ak ho popestujem, sorry ale to je zcestne. To praktikujes studeny odchov, co sa davkovania pozornosti tyka? V tomto kontexte teda svokra zas z teba moze byt vykulena, ze nemoze vlastne vnuca pestovat a laskat lebo...Na to mas dieta, aby si ho mojkala a na to ma ono teba ci blizkych pribuznych, aby bolo mojkane a citilo sa bezpecne. 😉

veronika773
autor
15. jan 2013

@jabadaba Vďaka za tvoj názor, ale ja som to nemyslela tak, že bude rozmaznaná, asi som sa zle vyjadrila....nepáči sa mi, keď zbytočne s ňou chodí po izbe, aj napriek tomu,že nie je zlá, neplače. Potom večer a v noci som si to len ja odniesla, keď sa chcela nosiť celú noc a celý deň.Dá sa s ňou láskať aj po sedačky. Z mojej strany nijaký studený odchov nehrozí, láskame a mojkáme sa až až. No keď si, pravdepodobne, v takejto situácii nebola je to ťažko tebe hodnotiť.

veronika773
autor
15. jan 2013

@irriss áno je mladá, ale chová sa ako o niekoľko desiatok rokov staršia. Vadí mi na nej tá náladovosť a to, keď sa na niečom-niekom nahnevá, odventiluje sa na mne.

katka1981
15. jan 2013

@cawes, obdivujem ta ako to dokazes. Moja dcera ma 3 roky, 7 mesiacov a ja ju musim obcas nosit na rukach ajked sa uz velakrat brani, aspon na chvilu si ju musim ponojkat, neda mi to. A nosena bola od malinka velmi vela, lebo nonstop plakala kvoli refluxu. Ja som aj psa nosila na rukach, potrebovala som ho citit, zial on za mesiac priberal 10kg a ked mal 25 kg musela som prestat, uz som nevladala 🙂 Zasady, nezasady, ja ten fyzicky kontakt velmi potrebujem a muz je rovnaky. Keby nam mala dobre spavala s nami v posteli, tak s nou aj dlhoooooo spavame. Neurobila som pri nej do 2 rokov nic, bolo to na nervy, ale ked si ju dam na ruky a pritulime sa, pre mna je to ten najprijemnsi pocit ako ked mi ju dali na brucho pri porode. (nekritizujem ta, len pisem ake ja mam pocity, ze mne by to chybalo)

veronika773
autor
15. jan 2013

Ach žienky....prosila som Vás o pomoc a dodanie morálnej sily, ktorú som od veľa z vás aj dostala, ale väčšina z vás ma odsúdila a hodnotila kvôli tomu, že nechcem aby moja dcéra bola naučená nosiť sa na rukách.
No každá máme iný spôsob výchovy a žiadna nemá právo hodnotiť ten môj.
Ďakujem

irriss
15. jan 2013

@veronika773
no mozna se chova jako "pretazena matka ke "sve dceri"...

p.s. casto je rozdil v chovani k dceri a k synovi..
Mozna i ona potrebuje cas...a nebo si mysli, ze jeji ventilovani "beres"....ze jste kamosky a ze ji rozumis.... 😉 ZE si to muze dovolit 😉
Mozna jsi ji nedala dostatecne najevo, ze TAKTO "NE" 😉
Clovek ma tendenci jit a zajit az tak daleko, kam MY ho pustime.... 😉
Promluvte si o hranicich 🙂 a ujasnete si pozice..ne dcera a matka, ale nevesta a svokra..

zabka88
15. jan 2013

@veronika773 ahoj, chápem tvoj postoj , ale asi je pravda že svokra je tiež akosi mimo z vás, keď ste u nej má rušný dom, viac varenia a možno preto je taká nervná na teba.. čo tak dať si s ňou kávu a povedať jej na rovinu, že ty jej rada pomôžeš ale na oplátku chceš viac rešpektu voči tebe a tvojej výchove.. lebo napokon aj ty by sa mohla potom "oduť" a načo by to bolo dobré?

veronika773
autor
15. jan 2013

@irriss tak toto mi dáva zmysel..Ďakujem ...kým sme tu nebývali, vychádzali sme spolu veľmi dobre, vedeli sme sa o všeličom porozprávať....asi budem musieť milo jej davať najavo čo sa mi nepáči, aj keď hrozí, že sa pár dní nebude so mnou rozprávať, ale bude potom snáď lepšie.

veronika773
autor
15. jan 2013

@katka1981 samozrejme fyzický kontakt je dôležitý aj pre nás, ale odtiaľ potiaľ, aspoň podľa mňa...my sa mojkáme a láskame, nosím ju na rukách, keď plače utíšim ju hojdaním na rukách, ale prečo to zbytočne preháňať...ale to je môj názor a ten nikomu nevnucujem.

irriss
15. jan 2013

@veronika773
i s nejlepsi kamaradkou se clovek pohada,ale vis, ze neodejde,kdyz ji reknes do oci, co se Ti nelibi.. 🙂

Preji Ti podobny vztah se "svokrou" 😉
Zvol "pratelstvi"-

boj totiz nevede nikam..zvlast ne s mamkou Tveho muze...Tve lasky...

veronika773
autor
15. jan 2013

@zabka88 Ďakujem za radu...naberiem síl a odhodlania a porozprávam sa s nou..🙂

veronika773
autor
15. jan 2013

@irriss Ďakujem naozaj veľmi pekne...tvoje slová ma veľmi podporili...budem pozerať aj na to, že to naše nasťahovanie sa k nim je niečo nové tak pre nu ako aj pre mna.

jabadaba
15. jan 2013

@veronika773 no ano, nie som v tvojej kozi, to je fakt. Vychadzam len z toho co si popisala. Nechcem sudit a hodnotit tvoj sposob vychovy, len som vyjavila nazor voci tomu pestovaniu nepestovaniu. Stretla som sa s tym uz viackrat a nerezonovalo to vo mne velmi. Vies, ono, aj to, ze si taka uzkostliva na to nosenie zo strany svokry, aj toto nemusi robit medzi vami dobru krv. To musi nutne vytvarat napatie a dusno a potom tazko nebyt podrazdeny. Neviem ako by som to podala, skus sa aj Ty trosku viac uvolnit a nechat svokru nech si malu pestuje, ked ma taku potrebu. Predpokladam, ze Ti malu nedriape nasilu z narucia, ze teraz ja a basta. Ci? No zijes u nich, tak pre teba ako aj pre nu zatazkavajuca skuska. Pisala si o tom, ze dovtedy sa do vas nestarala. Ale pestovanie babatka nie je staranie sa do veci. Ale tak je to stara matka, ehm casto si vsimam postoje neviest voci svokram/matkam ich muzov, ze su v neustalej ofenzive, napate, sledujuc kazdy svokrin pocin voci ich dietatu. Mne to pride divne. Voci vlastnym rodicom problem nemaju, ale akonahle to je zo strany svokier, uz vytvaraju dusno vlastne ony samotne. Tak mi to pripada a dost casto teda. Ja len, ze mozno aj Ty niekde, uplne nevedomky a nie naschval, vyzarujes cosi co svokru zneistuje a znervoznuje. Isteze, nemoze si na tebe ventilovat kazdu jednu blbu naladu, ktora s tebou vonkoncom nesuvisi, to si s nou mozes kludne vybavit a mozes si to vyprosit, slusne ale dostatocne asertivne. Plakat kdesi skovana Ti nepomoze, to ona nevidi. Treba veci riesit hned, za tepla. To ma najvacsi efekt. 😉

irriss
15. jan 2013

@veronika773
Ver tomu, ze pro ni je to horsi... 🤐 🤐 😔 😔 😔 😔