icon

Nároky na opatrovanie chorého rodiča a vlastný život

bora09
23. okt 2024

Ahojte. Potrebovala by som názor niekoho staršieho a skúsenejšieho. Mamina je dlhodobo chorá a môže sa stať, že zostane na vozíku alebo ležiaca. A začiatkom týždňa spadlo rozhodnutie, že starostlivosť o ňu, mladšieho súrodenca a celú domácnosť na mňa z dvoch starších detí. Starší brat má 26 ale pracuje 16 hodín denne a už nebýva s rodičmi. Ja mám 20, pracujem 8 hodín denne, a na začiatku mesiaca som im oznamila, že s priateľom riešime spoločne bývanie, najmladší má 13 a otec nemôže zostať pracovať na Slovensku. Môže sa to stať za 5, 10, 15 rokov aj neskôr a možno ani vôbec. Neviem si predstaviť ako by sme fungovali. Lebo kým budem v práci mamina bude potrebovať ošetrovatela, ak zostane ležiaca v našej váhe je rozdiel 50kg takže sama si s ňou neporadim a náš vzťah nikdy nebol najlepší, vždy si najde niečo čo robím zle a začo na mňa môže navrieskať. A keď som povedala že domov dôchodcov mi bolo povedané, že je to drahé a kto to bude platiť. Ako si s týmto vedomím sa ja mám vydať a založiť si rodinu? Lebo neviem si už vôbec predstaviť kombináciu dieťa a opatrovanie mami. Neviem čo si mám teraz počať. Príde mi to voči mne nefér. Dobre starala sa o mňa, vychovávala ma, ale zoberie mi možnosť si založiť vlastnú rodinu.

Strana
z3
cacianka
24. okt 2024

@bora09 chápem, ale na veci to nič nemení. Odíď, nerob slúžku a fackovacieho panáka.
Aj ten prací gél a aviváž si kľudne kúpiš sama a aký chceš

oli18
25. okt 2024

@bora09 to je strasne, ako ta matka manipuluje. Ona si uz v 49tich rokoch zabezpecuje u teba svoju starobu, aby ju mal lenivu a obeznu kto v buducnosti opatrovat a vy jej zeriete tie nezmysly, ze je obezna z liekov. Obezna je zreje z prejedania a .lenivosti sa hybat. Dobre jej povedali doktori, ze ak schudne, nic jej nebude. Ved 49 rokov je este mladost. Tebe brani zit tvoj vlastny zivot, je to sebecka matka. Odid, ako ti radia zeny, neznic si mladost cakanim na to, kedy bude treba matku opatrovat. Vzhladom na jej nizky vek to moze trvat aj 10-15 rokov. Za ten cas si ty mozes zalozit vlastnu rodinu. Ak si uvedomi, ze ostala sama a nema sa uz na koho spolahnut, mozno zacne so svojou obezitou aj nieco robit. Lutujem len toho 13 rocneho brata, ze este musi s nou par rokov zit.

eviulenka
26. okt 2024

Hele mrzi ma to, ale chovaju sa k tebe ako k 5rocnej, lebo ty im to dovolis. Nie, nic z toho nie je tvoja povinnost, ak sa ferovo nepodelite. Hovoris oni povedali, ze nie. No tak ty tiez povedz, ze nie a hotovo. Viem, ze je to tazke, lebo ta evidentne vychovavaju manipulativne a sebecky, ale je na tebe, ci budes este aj v 20tke pocuvat rozkazy a prikazy rodicov a brata, alebo sa zacnes chovat ako clovek vlastniaci obciansky preukaz a volebne pravo.

minenkak
26. okt 2024

@bora09 takže mama ma vlastné schudnúť a jej zdravotný stav sa upraví.Ak ostane ležiaca tak je to len a len jej chýba,tak nech si zariadi opatrovanie už teraz,ty niesi povinná.Chapem ak by od teba chceli nejakú sumu na opatrovateľku ,že sa všetci poskladáte ale tam by to aj malo skončiť.Mama je v prvom rade jej vlastný problém a potom otcov a až potom deti a tých deti pre každého rovnakým podielom, takže rovnaká suma alebo každý týždeň sa stará niekto iný

prasiatko30
26. okt 2024

@oli18 presne pan matka sa ma vzpamatat a schudnut. Zit svoj zivot a nedusit vlastnu dceru len preto, ze ona sa citi mizerne

andrea2667
27. okt 2024

Zatiaľ k tomu nedošlo a ak sa tak raz stane, potom budete riešiť vzniknutú situáciu. Zatiaľ sa netráp, ži a nenechaj si do toho kafrať.

Strana
z3