Od akého veku staršie deti dohliadajú na mladších?
Ahojte, od akého veku nechávate staršie deti dohliadať na mladších súrodencov? 🙂
Nemyslím úplne opatrovanie na celý deň, ale napríklad pár hodín doma, na dvore alebo keď si potrebujete niečo vybaviť. Poslednú dobu nad tým rozmýšľam, ale sama neviem, kde je ešte „primeraná pomoc“ a kde už dieťaťu nakladáme priveľkú zodpovednosť.
Ako to funguje u vás doma? A hlavne – chcú tie staršie deti vôbec pomáhať alebo to býva skôr zdroj hádok?
@anonym_autor nikdy ,prečo ma byt jedno dieta zodpovedne, za druhé dieta
Je to starosť rodičov
@anonym_autor ja som strážila súrodencov od môjho veku 7, 8 rokov. V izbe pri hre, neskôr pri kočíku v záhrade. Keď som bola v puberte, musela som ich vždy zobrať von so mnou. Nenávidela som to a obťazovalo ma to. Ešte horšie bolo, ak niečo vyviedli, ja som bola zlá a vina sa dávala mne. Lebo som bola najstaršia, mala som mať viac rozumu a mala som viac dávať pozor. Dodnes ma to štve a nikdy by som to svojim deťom neurobila. Mladší súrodenci nie sú povinnosť staršieho. Sú rozhodnutím a deťmi svojich rodičov.
Moja sestra je staršia o 12 rokov.V podstate ma strážila už ako dojča, keď mamka šla kupovať napr.maso..Treba však povedať, že bola vždy veľmi zodpovedná,a tak jej rodičia dôverovali.
Otazka znie či ma zodpovednosť všeobecne alebo len nakladáte na stráženie
Lebo to je obrovský rozdiel
Kedysi deti boli spoľahlivejšie, zodpovednejšie, viac boli v tom bežnom realnom živote prítomné, velmi mladé deti dokazali vyhodnotit lepšie situácie
No dnes je to omnoho iné..a deti majú detské rozmýšľanie oveľa dlhšie
A dať reálnu zodpovednosť za ďalšie dieťa....nooooooo
Neviem neviem
Je to starosť rodičov
U nás je oficiálny vek 12 rokov, keď deti môžu babysittovať, ale záleží od dieťaťa. Dcéra v 12. bez problémov postrážila svojho 2 ročného brata, v jej veku chodili jej kamarátky babysittovať za peniaze batoľatá.
@minenkaa volá sa to rodinné spolunažívanie a vzájomná pomoc členov rodiny( veku primeraná), nie je to žiadne zneužívanie dieťaťa,ani prenášanie zodpovednosti rodiča na dieťa. Z normálneho samostatného dieťaťa neubudne, keď sa postará pár hodín o svojho vlastného súrodenca.
Otazka znie či ma zodpovednosť všeobecne alebo len nakladáte na stráženie
Lebo to je obrovský rozdiel
Kedysi deti boli spoľahlivejšie, zodpovednejšie, viac boli v tom bežnom realnom živote prítomné, velmi mladé deti dokazali vyhodnotit lepšie situácie
No dnes je to omnoho iné..a deti majú detské rozmýšľanie oveľa dlhšie
A dať reálnu zodpovednosť za ďalšie dieťa....nooooooo
Neviem neviem
@anonym_10194a deti sú nesamostatnejšie, lebo ich k samostatnosti nikto nevedie, rodičia ich neustále ofukujú, obskakujú, nedajbože im dať niečo doma spraviť alebo postrážiť súrodenca.
@anonym_autor 7, 10, 13 - bežne sú do troch hodín sami doma
@anonym_10194a deti sú nesamostatnejšie, lebo ich k samostatnosti nikto nevedie, rodičia ich neustále ofukujú, obskakujú, nedajbože im dať niečo doma spraviť alebo postrážiť súrodenca.
@sisaka ano, dnes hocijakym narokom na dieta, alebo ak chces aby hocijakou povinnostou ci aktivitou prispelo do rodinneho fungovania, tak "narusas jeho slobodu a welfare". A potom tu mame nesamostatne rozmaznane a sebecke deticky,...
Ja vediem deti k samostatnosti. 10 ročný syn občas vyberá mladšieho (6rocneho) zo škôlky, aby som nemusela skôr z práce. Nie je to pravidelne, doma sa zahrajú , pustia telku, alebo idú na ihrisko. Najviac boli sami doma asi 3 hodiny, ale vydržali by určite aj dlhšie
Je to starosť rodičov
@minenkaa pomoc rodičom? Ak musím letieť na pohotovosť s grcajucim a horuckujucim 2 ročným dieťaťom, tak čo je zle na tom, že 13 ročný dohliadne na 4 ročného brata? Akože trauma? Zničiť mu detstvo? Alwbo má druhy rodič brat lietadlo a letieť domov a nechať prácu?
Niekotre ste už fakt jak padnuté na hlavu
Cez prázdniny ma strážili starší súrodenci. najst. brat 14r , ja dieťa vek mš.
ráno už rodičia boli o 6 hod v práci, prišli okolo 14:30h. Mal ma strážiť aby sa mi nič nestalo, ohriať obed, popr. natrieť chlieb s maslom, pomazánkou, paštékou...
Takto sme fungovali celé prázdniny.
U nás v mš na dverách vycapený oznam.
súrodenca môže vyzdvihnúť dieťa vo veku 10 r.
My sme väčšia dedina, ale blbí vodiči sú aj u nás.
Moje dcera zacala vyzvedávat jako 14 leta meho 4 leteho ze skolky, ted uz je jim 15 a 5, jednou dvakrat tydne. Jinak ho bere na zmrzku, chodi spolu na hřiště, byli spolu v indoor hristi, pohlida ho doma, kdyz to potrebujeme, uz ho parkrat i davala spinkat.
Hadky nemame- domlouvame se dopredu, aby mohla planovat- kdyz se jedna o praci a hlida 1-2 hodiny, protoze se nam napr.kryji sluzby v nemocnici (dva lekari), tak hlida „zadarmo“, protoze je to nase prace, stane se to tak 2x do mesice. Kdyz ale mam neco osobniho, napr.jdu na hodku plavat, nehty, jdeme s muzem na hodku na kolo- platim ji za to- a ona z toho ma radost a porad nas nekam posila- protoze si tak prijemne vydelava ke svemu kapesnemu 😉🤩 i nase „radostne aktivity“ jsou tak max 2-3x mesicne.
A rozhodne nemam dojem, ze bychom ji přetěžovali a nebo na ni vkladali az prilis zodpovednosti. Ale znam si svoje deti- dcera byla ve 14 zodpovednejsi nez ja v 16 a muj syn byl ve ctyrech letech dite, se kterym se uplne bez problemu dalo na vsem domluvit. A ktery byl vzdycky happy za jeho „cas se ségrou“.
Memu 12 letemu bych treba 5 leteho nesvěřila, a myslim, ze ani ve 14-15 nebudu moci. Ten je rad, ze nezapomene lezet nekde svoji vlastni hlavu, nehlede na to, ze jako brachove porad delaji kraviny, a nebo se jako rivalove o neco hadaji, i kdyz je mezi nimi 8 let rozdil.
Takze je to podle me o detech 😉
@anonym_autor
u nas suseda nechala strazit 10r chlapcov o dieta, ani nevedela kde je ani oni nevedeli, lebo sa s nou nehrali
ale suseda isla na 30minut do obchodu a nemala problem decko nechat same v kociku ( malo 1-2 roky !)....samo na balkone..a ked a dieta zobudilo, tak chuda v kociku plakalo ale maminka mala na programe nakupy a teraz je uznavana matka roka pred vsetkymi, aka je hrozne obetava mila a kazda nedela kostol....taka je to matka
Moje dcera zacala vyzvedávat jako 14 leta meho 4 leteho ze skolky, ted uz je jim 15 a 5, jednou dvakrat tydne. Jinak ho bere na zmrzku, chodi spolu na hřiště, byli spolu v indoor hristi, pohlida ho doma, kdyz to potrebujeme, uz ho parkrat i davala spinkat.
Hadky nemame- domlouvame se dopredu, aby mohla planovat- kdyz se jedna o praci a hlida 1-2 hodiny, protoze se nam napr.kryji sluzby v nemocnici (dva lekari), tak hlida „zadarmo“, protoze je to nase prace, stane se to tak 2x do mesice. Kdyz ale mam neco osobniho, napr.jdu na hodku plavat, nehty, jdeme s muzem na hodku na kolo- platim ji za to- a ona z toho ma radost a porad nas nekam posila- protoze si tak prijemne vydelava ke svemu kapesnemu 😉🤩 i nase „radostne aktivity“ jsou tak max 2-3x mesicne.
A rozhodne nemam dojem, ze bychom ji přetěžovali a nebo na ni vkladali az prilis zodpovednosti. Ale znam si svoje deti- dcera byla ve 14 zodpovednejsi nez ja v 16 a muj syn byl ve ctyrech letech dite, se kterym se uplne bez problemu dalo na vsem domluvit. A ktery byl vzdycky happy za jeho „cas se ségrou“.
Memu 12 letemu bych treba 5 leteho nesvěřila, a myslim, ze ani ve 14-15 nebudu moci. Ten je rad, ze nezapomene lezet nekde svoji vlastni hlavu, nehlede na to, ze jako brachove porad delaji kraviny, a nebo se jako rivalove o neco hadaji, i kdyz je mezi nimi 8 let rozdil.
Takze je to podle me o detech 😉
@elzu tato si ide zabehat a necha 12/13r chalanom decko 5r na starosti...v pohode, ale ona si zabeha 🙂 a ide podla sablony 🙂 svojej dennej ....
@anonym_autor ja som strážila súrodencov od môjho veku 7, 8 rokov. V izbe pri hre, neskôr pri kočíku v záhrade. Keď som bola v puberte, musela som ich vždy zobrať von so mnou. Nenávidela som to a obťazovalo ma to. Ešte horšie bolo, ak niečo vyviedli, ja som bola zlá a vina sa dávala mne. Lebo som bola najstaršia, mala som mať viac rozumu a mala som viac dávať pozor. Dodnes ma to štve a nikdy by som to svojim deťom neurobila. Mladší súrodenci nie sú povinnosť staršieho. Sú rozhodnutím a deťmi svojich rodičov.
Mňa brat ma za to doteraz nenávidí, nemohol hrať hokej, fotbal, byť s kamarátmi, lebo mal večne na krku o 6r mladšiu sestru a kamaráti sa mu smiali.
A tiež vždy dostal, keď som mala rozbité koleno, hlavu, alebo sme urobili neporiadok.
Rodičia boli veľmi spoločenskí, po práci mali voľnočasové aktivity.
Každý si svoje deti pozná najlepšie, mňa brat už do školky chystal a vodil, keď ma dnes vidí uteče radšej, nemožem od neho nič chcieť, že on už pre mňa urobil dosť😆
Bola iná doba, verím že dnes by to tak rodičia nedopustili..
@minenkaa pomoc rodičom? Ak musím letieť na pohotovosť s grcajucim a horuckujucim 2 ročným dieťaťom, tak čo je zle na tom, že 13 ročný dohliadne na 4 ročného brata? Akože trauma? Zničiť mu detstvo? Alwbo má druhy rodič brat lietadlo a letieť domov a nechať prácu?
Niekotre ste už fakt jak padnuté na hlavu
@anonym_08e3ea kde ja presne píšem o traume a zničením dectve
Ty si pekne padnuta na hlavu
Moja dcéra od 12rokov strážila 1rocnejo brata samozrejme len ked to 9na chcela a len kým som si urobila nakup alebo ked mi bolo zle tak ho mdlz vedľa v izbe a urobila mliecko. Teraz ma 14 a ked ona sama chce postrazi ho vezme ho aj k zubárovi do obchodu ci do skolky. U nas to funguje dobrovolne ked ona chce nikdy nemusi 😊
Ak sa bavíme o 10-15minútach, tak od 8r 🙂. Max to bola hodina ale nikdy nie viac, aj to v tom čase mali dovolené PS alebo tablety.
U nás je oficiálny vek 12 rokov, keď deti môžu babysittovať, ale záleží od dieťaťa. Dcéra v 12. bez problémov postrážila svojho 2 ročného brata, v jej veku chodili jej kamarátky babysittovať za peniaze batoľatá.
@minenkaa volá sa to rodinné spolunažívanie a vzájomná pomoc členov rodiny( veku primeraná), nie je to žiadne zneužívanie dieťaťa,ani prenášanie zodpovednosti rodiča na dieťa. Z normálneho samostatného dieťaťa neubudne, keď sa postará pár hodín o svojho vlastného súrodenca.
@sisaka ja nikde nepíšem,že dieta nemá doma pomáhať
Píšem,že dieta nemá byt čo zodpovedne za druhé dieta
U nas je normalne,ze mi deti starsie idu po maleho do skolky a este sa hadaju kto po neho pojde.Chodi po neho ako skoro 18r,tak aj 16r,14,a 10.Vsetkym som dala splnomocnenie,ze ho mozu prebrat.Rano ho vzdy vedieme my.
Lebo chcu ist po neho vsetcia,tak vzdy musim povedat meno kto po neho pojde.
@anonym_autor mám 14r dcéru a postráži tak na 3 hodiny 6r syna, raz za dva týždne v sobotu keď musím ísť do práce. Ona to berie ako samozrejmosť, lebo chce, aby som mala prácu a mohli si viac dovoliť...
Je to starosť rodičov
@minenkaa lebo sa tym napr.ucia starat aj jeden o druheho, prehlbuju si vztah, ucia sa zodpovednosti, starostlivosti. Zaroven aj pomozu rodicom, rodina je predsa a tom, aby si pomahala, netreba deti hyckat a chranit povinnosti, to nerobi dobrotu.
@minenkaa lebo sa tym napr.ucia starat aj jeden o druheho, prehlbuju si vztah, ucia sa zodpovednosti, starostlivosti. Zaroven aj pomozu rodicom, rodina je predsa a tom, aby si pomahala, netreba deti hyckat a chranit povinnosti, to nerobi dobrotu.
@lindusss2016 kde ja píšem o hyckani,nepomáhani a všetko čo píšeš
Kde presne píšem,že deti nemajú pomáhať doma
@elzu tato si ide zabehat a necha 12/13r chalanom decko 5r na starosti...v pohode, ale ona si zabeha 🙂 a ide podla sablony 🙂 svojej dennej ....
@anonym_2ce2d8 tak klobuk dolu, ze si pri detoch najde cas a stara sa aj o seba. Ci lepsim prikladom by im isla, keby doma pri detoch sedela a kysla?
Som matka samozivitelka. Nemám rodinu nemám nikoho. Chodím do práce rodinu uzivim aj mame naviac ale robím na smeny. Od cca 8r strážila dcéra 4 ročnú. Najprv hodinu dve potom neskor aj trocha dlhšie. Na telefóne som stále keby dačo. Pre rypalky mala som aj opatrovateľku ale dávať jej 400e na mesiac pre mňa bolo veľa
@lindusss2016 kde ja píšem o hyckani,nepomáhani a všetko čo píšeš
Kde presne píšem,že deti nemajú pomáhať doma
@minenkaa tak potom neviem, preco by mal byt problem, ak ma starsi surodenec doma pomoct tak, ze postrazi mladsieho. Ci ked mu das na starost napr.nakrajat zeleninu, to uz nie je starost rodicov?

@anonym_autor my sme vždy strážili mladších súrodencov, keď sme mali tak 15+ aj to len na pár hodín. Ja mám jedneho brata o 16 rokov mladšieho, takže som ho strážila už dospelá, resp sa dal ku babke. Zaleži aj ake sú rozdiely. Ak má jeden 13 a druhý 10, tak asi v pohode na hodinku dve, ale určite by som nenechala 15 ročnému dieťa do 4 rokov.