Naša potenciálna krstná nemá birmovku
Moze ist za krstnu mamu niekto - kto nema birmovku? Ako sa to da vyriesit?
@lenkakravcova Je veľa rodičov, ktorí chcú dieťa pokrstiť a za krstných rodičov si vyberajú svojich priateľov a je im jedno, či majú, alebo nemajú kadejaké sviatosti....Skoro všade stačí "všimné" farárovi a on hneď prehliada pravidlá a nerieši to, čo by mal.....
@lenkakravcova Áno...myslela som to ako úplatok....a dávajú krstiť len preto, aby ich susedky neohovorili....hlavne na dedine a vo väčšine prípadoch sa tak deje...
@monula20 s tým klamstvom je v podstate krst neplatny
Rodičia dieťaťa nemusia mať birmovania, ale kto chce ísť za krstného rodiča, birmovku mat musí
@danulienka78 Stavíme sa, že nemusí?
@cecilia68 krstili sme 2deti moje a ja som 2detim krstna.moje deti maju krstneho zo vsetkymi sviatostami, krastna ma iba 1sv primanie.v prvom pripade ju zapisal ako svedka to sme mali aj pripravu na krst v druhom pripade som sa nestarala ako ju zapisal zakze to neviem urcite povedat ci ako svedka alebo nie ale povedala som ze nema bormovku .a ja som mala bormovku “pri krste”taky krstny rodic moze byt iba ked je druhy rodic rimokatolicky alebo katolicky to neviem presne , dokonca krstny rodic v case krstu nema byt rozvedeny.
jeden krstny rodic ma mat vsetky sviatosti nakolko ma byt vzorom pre to dieta - jedna z podstat krstu - a druhy krstny, ak nema sviatosti, pripadne je inoverny, uvadza sa ako svedok krstu, teda oficialne na papieri ma dieta jedneho krstneho rodica, ale v rodine ma dvoch
Rodicia nemusia mat birmovku ale krstny musi mat...je to trochu zvlastne ale je to tak...moj manzel nema birmovku a za krstneho isiel, a pritom sa ho knaz nepytal ci ma birmovku. Ani vsimne sme nedavali. Teraz ked budeme krstit nase dieta, tak sa nas iny knaz pytal ci maju krstni rodicia birmovku. Tak sme ostali v pomykove ze ako to vlastne je. Aj knaz sa cudoval ze moj manzel je krstny a nema birmovku. Zvlastne...
No mal by mat....v pripade ale ze su dvaja krstni rodicia je mozne aby jeden mal birmovanie a druhy uz nemusi a bude tkz. Svedok birmovania...aspon tak je toto u nas...ale myslim ze to dost zalezi aj od farara 🙂
Tak Vám poviem našu skúsenosť. Krstní našej holke mala byť švagriná s manželom..ona birmovku mala, on nie. Môj muž išiel na faru nahlásiť termín a zistiť čo a ako. Farár mu povedal, že krstný rodič musí mať birmovku, ináč môže byť len svedok. A keď nikoho z rodiny nemáme, tak on nám krstného s birmovkou zabezpečí !!?? Muž sa s ním zvadil, či je normálny, či cudzí človek, ktorého už v živote neuvidíme bude viesť k viere viac ako človek z rodiny hoc bez birmovky. Sa otočil na päte, že ideme krstiť inde, ešte sa naťahovali, že on nám nedá nejaké povolenie ku krstu v inom meste.
Nuž a pokrstili sme inde , kde farár bol aj "človek" , nič od nás nechcel a mileradi sme mu sami prispeli do kasičky. K tomu len toľko, že za "totality" by boli chceli krstiť, birmovkovať a pod. a nerobili také caviky ako teraz.
Zalezi to najma od farara. Je to smutne ale je to tak, ze niektori farari neriesia ci maju krstny rodicia birmnovku a nie len to poznam pripad ked farar neriesil ani to ze sobasil rozvedeneho. Je to o konkretnej osobe a zvycajne aj o peniazoch 😉 (ten druhy sobas v kostole bol za peniaze, vraj niekde za "poplatok" vymazali povodny zaznam o cirkevnom sobasi).
Takze tak...
Asi je najlepšie sa dphodnúť s kňazom.. každý je iný

@roselyn Nemusí byť...záleží od toho, koľko dáš farárovi.