Násilie na deťoch na verejnosti
Ahojte. fyzicke tresty detom su na Slovensku takisto nelegalne ako fyzicke tresty na partnerovi ale deju sa... je to zjavne sucast kultury a vychovy. v snahe vychovat dieta zamedzit neposlusnosti atd. ja som ich kedysi tiez povazovala za normalne... ale cim dalej tym viac mi to prekaza...
vcera som bola v detskom centre Buppi na zlatych pieskoch. pri pulte bol muz a cca 7rocne dievcatko.
poskakovalo ze chce dzusik. z mojho pohladu sa spravala ako normalne dieta. toho muza to ale nastvalo schutil ju za ruku medzi laktom a ramenom a zdvihol ju do vzduchu. mohla vazit okolo 20-25kil... a zahriakol ju. ja som videla jej vyraz sok zdesenie strach smutok. rozbehla sa k mame. ktora dalej v rohu na sedacke drzala v rukach novorodenca. schovala sa k nej. mama videla ze nieco sa deje ale ci a ako jej to dievcatko vysvetlilo neviem. z uhla kde sedela to nemohla vidiet. mala som sto chuti za tou maminou ist. to dievcatko malo jeho ruku cervenu otlacenu na ruke... potom neskor som videla ze jej povedal ze neposluchala si daj mi high five. ona mu pacla a sla sa hrat. ten muz mal 2metre teplaky tetovanie holu hlavu. neodvazila som sa tam ist a uz sme boli aj na odchode. ide mi aj o to ze neviem ci ta mama vie alebo nevie o jeho spravani ci ho schvaluje ci neschvaluje ci ho sama pouziva ci nie. ja chaoem ze rodina je najintimnejsia zalezitost a ze vela ludi nevie vychovavat inak. ale preco k tomu novorodencovi sme neznucky a predstava bitky jemu je asi vsetkym proti srsti a o par rokov je to normalne. deti sa ucia napodobnovanim. ako reagujete vy a ako sa citite ked vidite ze dospely v hneve pouzije fyzicke nasilie na dieta? a ked sa toto deje na verejnosti co sa potom deje doma? naozaj nasilie ktore nezanechava zlomeniny podliatiny iba boli je v poriadku?
poskakovalo ze
Nuž, ty máš sakra orli zrak. Dieťaťu si videla do očí, červený fľak na ruke si videla, matku si videla ale ona vás vidieť nemohla.... Zvláštna situácia. Takto dvíhal (za obe ruky) deti aj môj muž, kým boli malé. Je to vynikajúci spôsob na upútanie pozornosti a zdôraznenie prikazu/zákazu. Žiadne odtlačky na rukách nikdy nemali. Ale urazeni boli vždy obaja. Proste mi to z popisu pripadá ako tvoja hystericka reakcia, sorry. A ze dieťa uteká za druhým rodičom je normálne. Ja som včera tyrala syna tým, že som mu nedovolila vkladať fašírky do horúceho oleja. Z hysterickeho vzlykania tatko pochopil, že sa podpálil olejom (trochu utrpelo aj prekladom), ktovie, čo by z toho vyvodila tretia osoba, vidiaca len časť deja.... Proste drapsnut dieťa za ruku mi nepripadá ako fyzicky trest. A deti doma nebijeme, zatiaľ nebolo treba, v živote nedostali ani facku ani po zadku. Nehovorím, že by som dieťa nikdy neudrela, ale fakt ako poslednú možnosť, zatiaľ sme sa k poslednej možnosti ešte neprepracovali.
@maminuska No len tie nadávky dieťa muselo niekde počuť, zrejme doma od "otca roka". Smutné. Rešpekt sa dá vybudovať aj bez fyzických trestov. Ja chodím s malým od bábatka do obchodu a ked poviem, že dačo mu nekúpim, tak vie, že mu to nekúpim a basta. Nikdy žiadne scény nerobil a to vobec nepoužívam fyzické tresty. Niektorí ľudia proste nechápu, že byť prísny a láskavý zároven sa dá, len treba deťom jasne určiť hranice, nie každý den inak, potom decká majú v tom chaos.
@janickacrazy dnes nadávky získaš všade , aj od ostatných liberálne vychovávaných detí alebo aj inak vychovaných detí . Rešpekt sa dá vybudovať bez fyzických trestov u určitého druhu detí , u niektorých jednoducho nie. Na niektoré sa stačí pozrieť krivo a stačí , niektoré potrebujú proste takýto dohovor, sú tvrdšej nátury a tam im jedna po zadku neublíži .
Najstaršiu dcéru som nikdy neudrela, druhému synovi som vylepila prvú facku v 15 rokoch , kde ani dohovory nefungovali , hneď sa zrovnal , tretia dcérka je živel a veľmi tvrdá nátura , tam často ani opakované vysvetlenia nefungovali , jednoducho nastúpil tento prostriedok , štvrtá dcérka je taká citlivá nátura , trest je už zvýšenie hlasu a poslúchne a ten najmenší sa mi ešte len kryštalizuje. Deti potrebujú osobitný prístup , každé jedno .
Ak sme už pri tej tretej dcérke, je to veselé , schopné a nesmierne svojhlavé dievčatko , ktorá potrebuje veľmi pevné mantinely , inak by mi tá tvrdohavica tvrdohlavá vyskočila na hlavu .
@janickacrazy nadávky sa dnes veľmi rýchlo šíria v rovesníckych kolektívoch a deti ich veľmi radi preberajú do rovesníckej komunikácie, takže toto pravidlo (dieťa si preberá nadávky od rodičov) vôbec nemusí byť pravdivé, ale samozrejme možné to je.
@0silvia0 No z mojej skúsenosti dieťa takéto fakt vulgárne nadávky nepoužíva, pokiaľ sa doma tak nevyjadrujú a mnohé deti ani poriadne nevedia, čo vlastne povedali, aj ked to samozrejme platí skor na mladšie deti. Mali sme takého suseda, zažila som malú 2ročnú použiť namiesto vyhod to z okna "jeb... to z okna", lebo ocko tak hovoril, skoro som infarkt chytila.
@janickacrazy jasné, môžu to počuť doma, ale nie je to pravidlo. Ja mám zasa skúsenosť z pubertálnych časov môjho syna, že nazval spolužiaka buzerant. My s manželom nadávky zásadne nepoužívame, nepoužívali sme ani nebudeme. Pri konfrontácii sme zistili, že toto slovo používa spolužiakov otec (priznal to ten spolužiak), môj syn si ho prevzal do slovníka a danému spolužiakovi "vrátil" nadávku. Takže je to všelijako...
@stanulienkat alebo v skolke,na ihrisku...
@juliet86 takto sa s najväčšou pravdepodobnosťou správa k dieťaťu aj doma. Ale ty s tým nič neurobíš. Bohužiaľ, takýto spôsob zaobchádzania s dieťaťom a ten záver, je čistá manipulácia z pozície silnejšieho. "Neposluchala si, daj 5..." To dievčatko si nájde v dospelosti partnera, ktorý keď na ňu večer krivo pozrie, vie "že bola zlé dievča a zaslúži si len bitku a zatvoriť do pivnice". Takýto otec ju učí, aby si nevážila samu seba, hovorí jej, že je len obyčajný odpad, s ktorým môže takto kývať, dvihnúť ho za plece a hádam aj zahodiť ak mu zavadzia. Takýto otec si neuvedomuje, ako veľmi je momentálne pre svoje dievčatko dôležitý. TERAZ si vytvára predstavu o mužoch, o tom akí majú byť. Takýchto mužov bude vyhľadávať, pretože nič iné nebude poznať... Zdá sa že rovnako, ako jej matka😟
Tak ja neviem,ale vyhodnotiť a urobiť záver hneď na základe daného výjavy a vzhľadu otca je divné. Viem veľmi dobre ako vedia deti vytočiť a vzťahovať výchova,nuž mám na ňu svoj názor. Prečo je teraz kopec nezvládnuteľnych deti???? Drzich,zlých,toľko šikany? A to už v skolkarskom veku? Všetko treba z mierou. Ale tak z tohto čo popísala autorka nevidím nič také desivé. Myslím,že každý matka jej dieťa určite vytočilo do nepríčetnosti a naozaj rozprávať dieťaťu pomaly esej o Tom ako mu nekúpi džús vydrží málokto. Kebyže jej vrazí a to takú že spadne a pod,tak ok poďme sa baviť o tyrani,ale robiť drámu z tohto a hneď na základe toho,že má tetovanie,tepláky, hoľu hlavu,robiť závery taktiež divné. Mimochodom ja som bola tiež minule v bupi v teplákoch. Občas totižto kozím s malým a je to pohodlnejšie a Bory,či palace neberiem ako národné divadlo😁
@montemotherone trosku s tebou nesúhlasím mňa otec bil keď mal vypité a práve som si našla muža čo mi ani len krava nepovedal za 8 rokov. dostala som vždy zaslúžene a tu som. Tým nechcem povedať že treba deti biť. No ja som už viac nespravila za čo som dostala, tak u mňa to úspech malo. Aj tak si každá matka výchova ako ona chce. Žiadna nebude dieťa vychovávať podľa modrého koníka a názoru cudzích žien.
@maminuska uff (k tomu zážitku v obchode) Ja som kedysi dávno, ešte mladá (2000?) predávala v obchode s oblečením. Prišla mama so synom (cca 16-17), hľadala niečo pre neho, "skús si toto, hento, prečo nie...". Švitorila milo okolo neho, on unudený, oči prevracal každú chvíľu... Neskôr už čosi skúšal, ona mu tam zas niečo a on do toho na ňu zrúkol UŽ DRŽ HUBU!!... 😳
V predajni sme boli len my traja. Svet sa na chvíľu prestal točiť. Ja som mala 24, už pár rokov z domu, večná rebelka a "papuľa"... ale bola som zdesená. Toto by som si v živote k rodičom nedovolila. Normálne som.mala nutkanie mu niečo povedať... Dnes by som to už urobila. Tá mama len stíchla, stiahla sa, on sa mierne aj zarazil. Nič už nepovedal, pomaly sa popratali preč... Vtedy som si povedala, že k tomuto sa nesmiem teda dopracovať.
Naozaj mám pocit, že rodičia sa dnes BOJA svoje deti viesť, vychovávať. Nie, nemusia ich biť. Stačí vychovávať, viesť, USMERŇOVAŤ. Biela/čierna, dobré/zlé, môžeš/nemôžeš... Moja dcérka je dosť flegmatik. Po hračkách nejako nepišťala. Syn to je už iná "káva". Vymodlený, vysnívaný, ja "staršia mamička" so všetkými rizikami 😁 a cítim, že byť pri ňom neoblomná mi robí väčší problém. Hračky, sladkosti... všetko by chcel. O to viac energie ma stojí odolávať. Ale dá sa to a presne ako píšeš, NIE, znamená NIE a keď sa podá rozhodne a rázne, dieťa povie maximálne áááléé, prekotí oči aj s celou hlavou a vracia to späť do regálu.
Veľa rodičov to ale vzdáva. "Veď doprajem dieťaťu, všade mu budú stále čosi zakazovať, chúďatko moje" Robia tak škodu sebe, ale aj dieťaťu. Lebo svet nám raz tie mantinely nastaví, o to viac to potom ale bolí a ťažko si na neho zvyká... ak je to vôbec ešte možné 😕
@adalmba čiže "si rada, že ťa otec bil?" 🤔 Myslíš, že nič iné by nezafungovalo? Mne dala facku moja mama raz a moja sestra. Vedela by som žiť aj bez toho :-/
@0silvia0 zle nakoľko som ťažko niesla že od nás mama odišla keď som mala 5 a brat 3 roky. Napr. Stále som bila brata a to som bola 2x ťažšia, robila som naprieky otcovi, tiež som mu škaredo povedala a takú mi strelil že to bolo 1 a posledný krát viac som si to nedovolia. Ja som bola zlé dieťa a som rada ako ma vychovali. Keby ma vychovávali tutunky mutunky Boh vie ako by som skončila...
@juliet86 Nechapem zmysel tejto diskusie ak si priamo tam na mieste mlcala.mas deti?najmudrejsi rodicia su spravidla ti bez deti.Takto,nie je trest ako trest a nie je bitka ako bitka.Priklad zo vcera,mam 6 rocnu dceru.Je vo veku kedy ju viac zaujimaju prsia a pipiky.Stale ma tendenciu to na nas s muzom akoby skumat.Aj mne chyta prsia,povedala som jej ze je mi to neprijemne,ze sa to nepatri a ak ju nieco zaujima tak nech sa ma radsej spyta.x krat som ju na to upozornovala.Az vcera sa so mnou rozprava a z nicoho nic mi chytila bradavku a stipla ma az mi slzy vysli.Okamzite dostala facku.nie silnu,ale sadla presne.Len som sa jej spytala ci vie za co to bolo a ona ze ano.Tak jej hovorim ze a dufam ze sa to stalo naposledy,ze ak chce aby sme sa k sebe takto navzajom spravali ze nech len pokracuje.Takze tolko k teme fyzickych trestov.Ale opat zopakujem-vcera si mala byt hrdinka a upozornit jej tatka ked si pritom stala a nebolo to podla teba vhodne a nie tu burlive emocie nic neriesiace vyvolavat.
@montemotherone ale je rozdiel biť a biť. Dostať zaslúžene 1 po zadku a dobiť dieťa je rozdiel. Ja nevravím že majú domlátiť dieťa to nie.
Nepáčia sa mi fyzické tresty. Keď vás partner, rodic, kamarát, kamoška spraví niečo čím vás naštve tiež ho zbijete? Dospelí sa medzi sebou nemlatia ale zbit decko je v poriadku.....Sú aj iné spôsoby trestu, nieje to len dohovaranie alebo bitka.......
Ale ta výchovná po zadku je v našej civilizácií veľmi zauzivany zvyk a ľudia častokrát ani nevedia že sa to dá aj ináč.
@adalmba ty si nebola zlé dieťa, len si sa nevedela vyrovnať so zložitým životným obdobím (odchod matky), tak si na seba upozorňovala. Keby si mala stabilné rodinné zázemie, správala by si sa úplne inak. V tvojom prípade zlyhala matka, tvoje správanie bol skôr následok frustrácie z rodinnej situácie.
@adalmba Žiadne dieťa nie je "zlé" a zbiť malé dieťa, ktoré opustila mama a nezvláda svoje emócie je trestuhodné.
@0silvia0 áno , ale frustrácia je dôležitá aj v tak malom veku aby sa ju dieťa naučilo zvládať. Toho nijak neoprávňuje ubližovať druhým a ani nadávať. Akože som frustrovaný , tak tresnem bratovi alebo nadám otcovi do hlupákov ? Dokedy sa bude tolerovať takáto frustrácia ..mesiac , dva , rok ?
@0silvia0 možno ale robila som aj horšie veci, len to tu nechcem zverejňovať. Práve si myslím keby ma nedrzal na krátko by som sa spustila, môjho brata držal na voľno aj tak dopadol. A som mu vďačná že nás nestrcil do deckeho domova a zvládol to. Ja nie som zástanca fyzických trestov, ale ak mi napr. 1 z mojich synov povie že som pi.... Tak mu flasnem. Deti si musia uvedomiť čo si môžu dovoliť a čo je už cez čiaru
@juliet86 mne napriklad vadi, ked rodicia toxikuju deti chemiou v potravinach a kozmetike s farbivami a konzervantmi. a nechodim po ihrisku a nevysvetlujem rodicom, aby deckam neponukali lizatka a kexiky a polotovary. Ved kam by sme dosli, keby kazdy nespokojny rodic inemu rodicovi dohovaral :D nic ine by sme nerobili.
@maminuska ja osobne si neviem telesné tresty v rodinnom prostredí ani len predstaviť. Nikdy, naozaj nikdy som nedostala od svojich rodičov ani facku, ani po zadku.
Ak dieťa zažije takúto traumu (odchod matky), je zlyhanie otca, že nevyhľadal odbornú pomoc a nepomohol svojej dcére zvládnuť frustráciu, keďže videl, že z toho má evidentné problémy. Biť a nadávať ostatným neobhajujem, len sa obávam, že takéto šialené správanie bolo následkom zlého rodinného prostredia. Je jednoduché povedať, dieťa je zlé a naložiť mu na zadok. Prečo je dieťa zlé? Lebo sa zlé narodilo? Nie, nedostalo od RODIČOV lásku, mantinely atď. Takže som presvedčená, že rodičia majú na "zlom" dieťati obrovskú zásluhu.
@janickacrazy ja som rada že nás nestrcil do deckeho domova matka sa nás zriekla a povedala že ak si nás otec nezoberie nech nás tam strčila. A vôbec sa nehnevám keď mi supol.

Bola som nedávno v Tescu so svojimi 9 a 5 ročnými dcérkami . V kľude sme kupovali , dcéry síce odbehávali a občas som musela na nich zakričať ale nič extra mimo normu . Keď prišla ku mne moja 5 ročná s nejakou hračkou , že mami ja toto chcem , povedala som NIE , bolo len áale a odniesla ju naspäť. O pár minut sme zažili takú scénu , že to vystrašilo aj mňa a nie to dcéry . Chlapec asi 7 ročný chcel nejaké lietadlo , zrejme drahšie. Na čo mama povedala nie a to čo nastalo , vresk , krik , nadávky krava poje.... , šklbanie za tašku , za bundu , reakcia matky ukľudni sa miláčik, zlatinko ublížiš si , porozprávame sa o tom , jednoducho hrôza.
Obidve moje dievčence na to neveriacky pozerali .
Takže liberálna výchova odtiaľ potiaľ , hranice sa musia nastavovať od malička, niekomu stačí dohovor a niekto potrebuje aj pár po zadku . Určite by som nezasiahla v prípade ak mama pleskne dieťa po zadku , ani keby ho " zhukala " za neplechu .