icon

Násilie na deťoch na verejnosti

juliet86
29. apr 2019

Ahojte. fyzicke tresty detom su na Slovensku takisto nelegalne ako fyzicke tresty na partnerovi ale deju sa... je to zjavne sucast kultury a vychovy. v snahe vychovat dieta zamedzit neposlusnosti atd. ja som ich kedysi tiez povazovala za normalne... ale cim dalej tym viac mi to prekaza...
vcera som bola v detskom centre Buppi na zlatych pieskoch. pri pulte bol muz a cca 7rocne dievcatko.
poskakovalo ze chce dzusik. z mojho pohladu sa spravala ako normalne dieta. toho muza to ale nastvalo schutil ju za ruku medzi laktom a ramenom a zdvihol ju do vzduchu. mohla vazit okolo 20-25kil... a zahriakol ju. ja som videla jej vyraz sok zdesenie strach smutok. rozbehla sa k mame. ktora dalej v rohu na sedacke drzala v rukach novorodenca. schovala sa k nej. mama videla ze nieco sa deje ale ci a ako jej to dievcatko vysvetlilo neviem. z uhla kde sedela to nemohla vidiet. mala som sto chuti za tou maminou ist. to dievcatko malo jeho ruku cervenu otlacenu na ruke... potom neskor som videla ze jej povedal ze neposluchala si daj mi high five. ona mu pacla a sla sa hrat. ten muz mal 2metre teplaky tetovanie holu hlavu. neodvazila som sa tam ist a uz sme boli aj na odchode. ide mi aj o to ze neviem ci ta mama vie alebo nevie o jeho spravani ci ho schvaluje ci neschvaluje ci ho sama pouziva ci nie. ja chaoem ze rodina je najintimnejsia zalezitost a ze vela ludi nevie vychovavat inak. ale preco k tomu novorodencovi sme neznucky a predstava bitky jemu je asi vsetkym proti srsti a o par rokov je to normalne. deti sa ucia napodobnovanim. ako reagujete vy a ako sa citite ked vidite ze dospely v hneve pouzije fyzicke nasilie na dieta? a ked sa toto deje na verejnosti co sa potom deje doma? naozaj nasilie ktore nezanechava zlomeniny podliatiny iba boli je v poriadku?

poskakovalo ze

zara1357
Autor odpoveď zmazal
izabela333
2. máj 2019

@livka_ asi tak...

indiankaindi
2. máj 2019

@juliet86 stále mi nedochádza, o akých fyzických trestoch tu hovoríš. Otec toho dievčatka ho chytil za ruku a zdvihol zo zeme. Nešľahol jej, ani ju neskopal tam priamo pred všetkými a keďže malá robila zjavne ako nepríčetná, bola toto zrejme jeho prvá alebo len veľmi zriedkavá prudšia reakcia na to dieťa. Inak by sa bálo pri ňom aj pípnuť. To, čo spravil tento otec nebolo ani fyzické násilie, ani fyzický trest a mimochodom, nevieš okolnosti, nevieš čo bolo predtým, nemôžeš teda súdiť to, že človek, ktorý má na to právo, chytil svoje dieťa za ruku a upozornil ho prudšie, aby sa správalo ako človek. A že si videla strach a des v očiach dieťaťa? Nebláááázni. Skôr to bolo prekvapenie, že otec dokáže aj zakročiť. Dieťa si dovolí toľko, koľko rodič pustí. A keď si rodič nedá pozor, dieťa ho prerastie a potom už väčšinou nepomôže nič. Ale u niektorých detí nie je neskoro ani vtedy a jedna výchovná na zadok je podľa mňa absolútne na mieste. Pri niektorých deťoch, čo vidím vonku, v nákupnom centre a podobne, by som najradšej ja zakročila a prefackala nielen dieťa, ale aj rodiča.

jajka257
2. máj 2019

Nasa tiez dostala jednu poza usi a aj po ruke. Necham sa kopat, lebo slecna ma chut a neposluchne ani x upozornenich, ze to nema robit. Mala vtedy cca 6 rokov. Od vtedy ju uz ani raz nenapadlo, ze kopnem si. To kam som dosla, aby do mna kopalo vlastne dieta. Ale po capnuti hned pochopila, ze ma prestat. Ja najskor dohovorim, upozornim, vysvetlim. A zaujimave, ze teda traumu nema.

maminuska
2. máj 2019

@zara1357 a o aké zlyhanie vo výchove toho otca išlo ?

kittykat22
2. máj 2019

@juliet86 a netúžiš ty náhodou dlhšie po dieťati a nedarí sa, alebo nie je s kým? Takéto názory a kritika rodičov, je často od žien ktoré nemôžu mať deti. Je to vnútorným pocitom nespravodlivosti, že ľudia ktorí majú deti si ich nezaslúžia/nevedia ako s nimi/nerozumejú im, kým oni čo by boli skvelé matky - ich mať nemôžu. Nie je to náhodou tak ako píšem?

zara1357
Autor odpoveď zmazal
sisaka
2. máj 2019

@maminuska ty nevieš? Mohol sa vykašľať na objednávanie, vystúpiť z radu, posadiť si 7 ročnú dcérku oproti sebe a trpezlivo, s láskou vysvetlit po 87 krat, prečo nemôže mat džús, poukázať na všetky nebezpečenstva spojené s jeho konzumáciou, tuto prednášku treba samozrejme doplniť aj nejakým vhodným príkladom ako napr. vytiahnutím alebo rýchlym spravenim nejakej montessori pomôcky a názornym predvedenim účinkov džúsu na zubnú sklovinu. Joj a hlavne treba pri tom malú ritku podložiť vankúšom, aby sa pri tom sedení neotlacila a nebolo na nej následne vidieť nejaké červene pruhy, predsa len 15 min sedieť každú chvíľu a počúvať nekonečne vysvetlovania by mohlo mat negatívny fyzicky dopat na dieťa

vevesh
2. máj 2019

@zara1357 to mi pripomina jednu situaciu v parku, ktorej som bola svedkom. Matka laskyplne vzdelavala svoje deti s bio-eko vychovou, vysvetlovala preco kto a komu skodi, ako ludia maju davat ohlad na prirodu a ako ju ludstvo znecistuje, ako sa co moze a nemoze .....az si sadli na murik a tu mamicka vytiahla bio knizku s rozpravkou o enviromentalnej vychove, zatial co deti meter od nej zacali pucit lienky a odtrhovat kridla a nohy lucnym konikom......
Kratkodobe fyzicke nepohodlie cloveku a ani dietatu neskodi a neuskodi a zaroven ho aj upozorni, ze nieco nie je v poriadku. Kto chce, nech si vysvetluje- ale netreba v6dy stoj co stoj vysvetlovat, lebo je to dieta. Niekde to jednoducho nefunguje- poviem to na rovinu, niektori ludia sa rodia blbi a tym mozes vysvetlovat a vysvetlovat a aj tak je to na milu jarmilu platne, pokym ich nieco/niekto nezastavi (ale rozprava, vyklad ci prednaska to urcite nebude...)

moonlight1210
3. máj 2019

@juliet86 kamoska ma sesternicu, ktora od mala mavala hystericke zachvaty take, ze vedela upadnut do bezvedomia. Cela rodina s nou jednala ako v rukavickach, aby ich nedostav

moonlight1210
3. máj 2019

@juliet86 ...avala (odoslalo sa mi to skor, ako som dopisala 🙂 ). Len same usmernovanie, jemne trpezlive vysvetlovanie vo vsetkom.
Ale dieta chapalo, ze nech urobi cokolvek, vlastne sa nic vazne nestane, len mu budu znova a znova rozpravat a vysvetlovat.
Az raz, ked to uz fakt prehnala, dostala od mamy, ktorej vtedy praskli nervy a boli v casovom strese, taku jednu po zadku a tak nakricane, ze ostala len nemo hladiet. Zabudla od soku aj dostat zachvat a uz ich nikdy potom nedostala.

maminuska
3. máj 2019

@zara1357 vysvetľovaním donekonečna vzniká dnešná generácia detí . Otec neurobil žiadnu chybu , ani výchovnú a ni tyranskú . Ťažko sa vysvetľuje dieťaťu ktoré skacká ako gumidžús a melie si svoje. Takže súhlasím s
@sisaka

zara1357
Autor odpoveď zmazal
maminuska
3. máj 2019

@zara1357 ja si zas myslím že čudná si ty. Lebo nečítaš poriadne.

zara1357
Autor odpoveď zmazal
maminuska
3. máj 2019

@zara1357 nemyslím si , myslím že si čudná . Keď nie je tak ako si ty myslíš všetci svoje deti šľahajú , robia výchovné chyby ..pritom si to ani poriadne neprečítaš.

zara1357
Autor odpoveď zmazal
zara1357
Autor odpoveď zmazal
zara1357
Autor odpoveď zmazal
zara1357
Autor odpoveď zmazal
maminuska
3. máj 2019

@zara1357 no vidíš to a nečítaš . V mojich očiach rodičia nezlyhali . Máš to celé popletené . Pre mňa je liberálna výchova zlá a zlou ostane. Moja sestra sa tak správala lebo CHCELA a preto lebo je patologická osobnosť.

maminuska
3. máj 2019

@zara1357 a ešte k tomu aj vymazávaš to čo napíšeš .

mondolina
3. máj 2019

@zara1357
Myslíš že jej to nepovedal? Že ju hneď zdrapol?

zara1357
Autor odpoveď zmazal
maminuska
3. máj 2019

milé dámy , tak tako dokáže reagovať niekto kto sa pasuje za psychologa.
zara1357, 3. máj 2019 13:29:01, píše:
----------------------------------------------------------------------------------
Ty si dobre jebnuta moja

vroni
3. máj 2019

@maminuska, no ved ta fyzicky neatakovala, nie? 🤣🤣🤣🤣 Prepáč, ale jej príspevky sú tak mimo, ze by mi nenapadlo považovať ju za diskusie hodnú osobu.

maminuska
3. máj 2019

@vroni asi tak . Poďme ďalej . j

sisaka
3. máj 2019

@zara1357 predpokladam a dúfam, že autorka nesleduje celé dni danú rodinu, tak nevie absolútne nič o tom, koľko krat tomuto dieťaťu bolo niečo vysvetlené, koľko krat jej bolo niečo povedané a ňou odignorované a koľko krat dieťa neprestalo robiť cirkus, že niečo chce. Pochybujem, že dieťa prišlo k otcovi a povedalo mu. Ocko, môžeš mi prosím ta kúpiť džús? A otec pri tej vete chytil taký amok, že ju zdrapil a skoro prizabil za tuto otázku.
Nerobme zo 7 ročných detí 10 mesačne babatka, ktoré nerozumejú, nechápu, nevedia sa spravat, nevedia robiť naschvaly a ešte nezvládli majstrovstvo cieleného pílenia nervov, využívania časového tlaku, obecenstva atď. Toto dievčatko to síce malo zvládnuté a snažilo sa to využiť vo svoj prospech akurát sa ešte nenaučilo rozpoznať, kedy ma ten rodič naozaj dosť. Moja dcéra s tým mala tiež dlho problém a tiež jej to musel raz manžel “vysvetlit” - zázračne jej to potom docvaklo.

všetci, čo mame alebo sme mali deti v tomto veku a boli na normálnej mentálnej úrovni dobre vieme, že 7 ročne dieťa nepotrebuje mat 28 krat denne vysvetlené prečo niečo nie/áno - veľmi dobre si pamätajú po 1. raze, či malom pripomenutí a je nám jasne, čo tam ta mala nacvičovala

zara1357
Autor odpoveď zmazal
vevesh
3. máj 2019

@zara1357 a ked ti to dieta povie po 1857 krat, ze ten dzus chce? Niekde je ta hranica, a tiez nebudes dookola tocit ako pokazene radio 1857 krat milacik, nie, nekupim ho. Komunikacia je je jedna vec, ale toto chces prosim ako odkomunikovat? Dieta dobre vie, ako "pilit nervy", aby dostalo to, co chce...