Násilie na deťoch na verejnosti
Ahojte. fyzicke tresty detom su na Slovensku takisto nelegalne ako fyzicke tresty na partnerovi ale deju sa... je to zjavne sucast kultury a vychovy. v snahe vychovat dieta zamedzit neposlusnosti atd. ja som ich kedysi tiez povazovala za normalne... ale cim dalej tym viac mi to prekaza...
vcera som bola v detskom centre Buppi na zlatych pieskoch. pri pulte bol muz a cca 7rocne dievcatko.
poskakovalo ze chce dzusik. z mojho pohladu sa spravala ako normalne dieta. toho muza to ale nastvalo schutil ju za ruku medzi laktom a ramenom a zdvihol ju do vzduchu. mohla vazit okolo 20-25kil... a zahriakol ju. ja som videla jej vyraz sok zdesenie strach smutok. rozbehla sa k mame. ktora dalej v rohu na sedacke drzala v rukach novorodenca. schovala sa k nej. mama videla ze nieco sa deje ale ci a ako jej to dievcatko vysvetlilo neviem. z uhla kde sedela to nemohla vidiet. mala som sto chuti za tou maminou ist. to dievcatko malo jeho ruku cervenu otlacenu na ruke... potom neskor som videla ze jej povedal ze neposluchala si daj mi high five. ona mu pacla a sla sa hrat. ten muz mal 2metre teplaky tetovanie holu hlavu. neodvazila som sa tam ist a uz sme boli aj na odchode. ide mi aj o to ze neviem ci ta mama vie alebo nevie o jeho spravani ci ho schvaluje ci neschvaluje ci ho sama pouziva ci nie. ja chaoem ze rodina je najintimnejsia zalezitost a ze vela ludi nevie vychovavat inak. ale preco k tomu novorodencovi sme neznucky a predstava bitky jemu je asi vsetkym proti srsti a o par rokov je to normalne. deti sa ucia napodobnovanim. ako reagujete vy a ako sa citite ked vidite ze dospely v hneve pouzije fyzicke nasilie na dieta? a ked sa toto deje na verejnosti co sa potom deje doma? naozaj nasilie ktore nezanechava zlomeniny podliatiny iba boli je v poriadku?
poskakovalo ze
Kaslite na to aj tak si každá vychova ako chce, niekomu po vôli niekomu nie. Každá máme svoju hlavu. Zbytočne sa tu dohadovať ktorá strana má pravdu. Aj tak je vždy najlepšia zlatá stredná cesta...
@juliet86 ja sa vyjadrim aj za cenu pravdepodobnej kritiky. Žiaľ aj ja sa niekedy pri temeperamente môjho syna neovládnem a potom ma to strašne mrzí. Bola som ako dieťa bitá, prisahala, že ja svoje dieťa nikdy neudriem... žiaľ ten program je hlboko, plus životné traumy ma podľa mňa urobili stresu menej odolnou. Absolútne sa neospravedlnujem, makám vyše pol roka intenzívne na sebe, pomaly vidím výsledky, ale je to beh na dlhú trať. Snažím sa byť dobrým človekom, matkou, no som nervák od kosti, čistý cholerik, takže musím na sebe veľa pracovať, aby som vedela reagovať vyrovnane. Napriek tomu danú situáciu nie vždy zvládnem. Nesieme si so sebou z detstva kadejaké nanosy, aj tí rodičia robili len to, čo vedeli, hoci často nesprávne. Preto sa snažím nesúdiť, robila som to väčšinu života a teraz sa mi to všetko zrkadli.
@zara1357 ja s tebou súhlasím, ale väčšine rodičov nevysvetlis že chybu majú v prvom rade hľadať v sebe. Jednoduchšie je použiť násilie ako rozmýšľať.........
Aj spomínaná situácia s džúsom ma isto svoje pozadie, buďto je dieťa hyperaktívne a bude poskakovat alebo otravovať aj keby ho denne mlatia ako žito alebo oveľa pravdepodobnejšie je ze dieťa je naučené že sa mu všade niečo kupuje, pripadne dostane niečo až keď si to vydobije.
Keby sa mu žiadne dzusiky nikdy nekupuju (alebo sa kúpi len spoločne pitie) a rodica sú naozaj dôsledný vo svojich zásadách, tak neposkakuje a neotravuje a otecko nemusí používať nasilie..
Ale toto ľuďom vysvetliť je nemožné, aj v tejto téme vidia všetci len dve možnosti buďto nekonečné vysvetľovanie alebo bitka.
@juliet86 podla mna by bolo vrcholne neslusne miesat sa niekomu na verejnosti do jeho rodiny a vychovy ved pre boha zena ocividne s nim je uz dlhsie a isto by nemala s nim druhe male babo keby s nim nebola v pohode mozno to trochu prehnal a neodhadol svoju fyzicku silu ale ak by ju tyral a ublizoval jej nebral by ju do centra a isto uz vie svojej mame povedat vsetko ved ma 7 rokov! Nie je to batola podla mna o tom matka vie ze otec je prisny. A keby jej tak vazne ublizil plakala by a nesla by sa ani hrat no hold smola su aj zmiesane rodiny kde mamina je vzdy ta dobra laskava a otec vie tresknut po stole a sem tam aj po zadku. Ak ma dobru maminu ta ju prituli pomojka pohladi a ide sa dalej ale vies z jednej situacie vazne nemozme tusit ako to u nich je ak by som tu rodinu stretavala alebo boli moji susedia a videla by som ze otec vazne pouziva casto hrubu silu tak mozno by som tej mamicke nieco povedala ale urcite len o samote. A myslim ze prave ked je takato zmiesana rodina je to horsie lebo dievca bude cely zivot viac lubit mamu a bude ju vyhladavat aj ked odide uz z domu s otcom bude mat velmi chladny vztah co moze potom neskor lutovat.
Ale prosim ta ... nemoze kazdy pristupovat k dietatu ako kebu z cukru boli.
Moj muz najvacsi kludas krical na nasu dceru pretoze ma s prepacenim poslala do p ( mala ma 4 roky) ... keby som za nim nesla tak dceru zaklosti. Pritom by jej neublizil len led to pocul ako mi pobedala nezdrzal sa.
@lujza123 celkom ma to zaujalo s tym dzusikom akoze ty nikdy dietatu nic nekupis? Nerozumiem tej vete ze keby sa mu nic nekupovalo nikdy tak neotravuje...?
@vanesanova je naučená piť čistú vodu zo svojej flase, dzusiky som jej nikdy nekupovala. V týchto detských centrách, terasách s preliezkami aj tak nesedela pri stole ale sa hrala...
Teraz ako je väčšia tak objavila čaro kofoly aj chrumiek tak jasne ze chce. Mne sa osvedčilo dat jej dopredu napríklad euro nech si kúpi co chce... Čiže jej vide len jedna vec a nehrozí že bude chcieť aj chrumky aj zmrzlinu aj vstupné na trampolinu. Podľa mňa je lepšie sa v takýchto situáciách keď vieš ze dieťa bude niečo drankat (kolotoče, výlety, nákupy) dohodnúť dopredu koľko dostane a nech si samé hospodari
Mala som na prázdninách neter ktorá bola zvyknutá že sa všade a vždy niečo kúpi (ci v hrackarstve alebo reštaurácii) a takáto dohoda dopredu platila aj na ňu, fakt sa rýchlo naučila že keď si minie tak ma smolu
@lujza123 no to pri dvoj rocnych tazko....
@lujza123 moj tiez len vodu pije ale ked niekam ideme sem tam mu na desiatu kupit ovocnaka banan rozok... Aby vydrzal vonku a nebol hladny kym prideme domov no a vzdy ked idem aj do samosky nakupit len tak vzdy nieco chce a reve jak pavian kym to nedostane takze ta tvoja strategia moze fungovat vazne len pri rigidnych rodicoch ktori nikdy nic dietatu nekupia a pri vacsich detoch 7+
@vanesanova ale to je normálne správanie 2 - 3 ročných deti, robí to kazde ibaže niektoré sú temperamentnejsie a hlucnejsie ako iné. V tom veku si začínajú uvedomovať svoje ego a "Ja Ja Ja chcem!" a nerozlišuju ci ide o dobrotu z maminého taniera, z obchodu ci lákavý bager susedovych deti.
Stačí pár krát nekúpit a dieťa pochopí. Tak sa hodí o zem, trochu povrieska, no a? Normálny stav umerny veku, v rôznych podobách obdobie vzdoru trvá hádam do 4 rokov. V 2 rokoch toho proste moc nenavysvetlujes.
Ale ver tomu ze totálny rev v obchode spustí len opar krát a potom už nie. Podľa mna to nieje o tom ze nedoprajes, však dopraješ, kúpiš, dáš mu napríklad doma. Ide o to ze nekúpiš priamo vtedy keď si dupne.
Ako nech si každý vychováva ako chce, ja netvrdím ze tak alebo tak je to správne, len potom sa rodica nesmú diviť že keď si dieťa naučili že všade a vždy sa mu niečo kúpi tak potom protestuje keď sa povie nie......
@vanesanova ináč zažila som v obchode keď sa taky malý drobec dožadoval kondómov (si myslel ze sú to cukríky) a hneď spustil rev že to chce. Mamina celá červená, vysvetľovala, malý hucal, predavačky sa smiali ... Ale nikto sa nad revom nepohorsoval, kto má deti vie co je to za vek a kto nemá pochopí pri vlastných. Zrovna toto nieje o výchove a v tom veku sa nedá celkom vychovať. Sú deti pri ktorých o vzdore ani nevieš a sú deti ktoré spustia cirkus vždy, vsade a radi
@vanesanova Vies co ja kúpim ak uznam za vhodné a tak to bolo vzdy a nie,ze dieta začne vrieskat a hadzat sa o zem. A ked to dcera spravila tak urcite som jej to nekúpila-akoze preco?! Lebo vrieska,hadze sa o zem? No vela stastia. Velmi rýchlo prisla na to,ze takto nic nedosiahne. Ked raz poviem nie znamená to nie.😉
@evittam no tak daleko nie sme na stastie sa nehadze na zem len reve a reve ani ja vzdy nekupim len ked idem s nim do potravin nakupit je to tazke mat vo voziku pol hodinu revuce dieta
@vanesanova No je, ja viem. Ale naucila som sa to ignorovať. U naa tiež nebolo hadzanie o zem ale dupkanie, oduvanie,pripadne hodila na zem co mala v ruke. 😁😉 A samozrejme rev...
@renimac prosím ta ako riešiš zmenu tých stereotypov? Sebakontrolou, či je na to nejaká terapia?
@marcelatje ahoj, napíšem ti, keď sa vrátime domov a budem mať trošku kľudu 🙂
@renimac ďakujem, budem rada. Uvedomujem si totiž, že robím veci, ktoré by som robiť nechcela práve kvôli hlboko zakoreneným stereotypom z detstva. Verím, že existujú tri skupiny ludi:
1. Tí, ktorí sú úplne stotozneni s tým co robia aj ako ich vychovávali rodicia.
2. Tí, ktorí si uvedomuju, že isté veci neboli kosher, v pokojných situáciách to zvládajú, no v strese sa uchylia k naučenému.
3. Tí, ktorí dokážu žiť úplne inak a naučené stereotypy vedia preprogramovať vcelku jednoducho.
Patrím do druhej skupiny, snažím sa to zmeniť, no chce to strašne veľa sebakontroly a v strese mi to padá ako domček z karát. Naši nás nikdy nebili, no tie stereotypy z detstva sa prejavujú v rôznych situáciách, preto budem rada za tipy, ako to zlepšiť. Ďakujem.
@marcelatje podľa mňa každý má niečo s tých 3 skupín. Ja mam pocit ze úplne zmeniť dokážem len to, čo som ako dieťa neznášala. My sme dostali výchovnu po zadku za každú sprostosť, rukou, varechou, remenom....... ale výchovné to nebolo ani náhodou a nezabránilo mi to nežiaducu činnosť robiť znova, ani som nemala lepšie známky, ani nic. Ostala mi z toho akurát spomienka na ten pocit bezmocnosti a frustracie.
Preto svoje dieťa nebijem a radšej vymyslím niečo iné, s týmto problém nemám.
Potom sú ale veci, stereotypy ktoré sa tiahnu ako keby viacgeneracne a tie je velky problém zmeniť pretože aj keď si to človek uvedomuje tak jednoducho nevie ako to urobiť ináč, pretože to nezažil. Ale dôležité je podľa mňa to uvedomenie a snaha o zmenu. Robím možno chybu co robili moji starý rodica môjmu rodičovy a ten zase mne a ja častokrat tiež pri svojej dcére ale už je to isto v menšej miere
@lujza123 áno, dôležité je uvedomiť si to. Je pravda, že je to proces, ani šnúrky sa človek nenaučí zaviazať si hneď na prvý krát, ale to nenarobi toľko škody ako "dobre mienena" rada dietatu.
@marcelatje určite máš pravdu, ešte by som doplnila, že záleží aj na temperamente rodiča a dieťaťa. Nas napríklad rodicia nikdy nebili, ale na druhej strane sme boli 3 poslušne dievčatá.
My sme boli taká babska rodina a mne, keď sa narodil syn, tak pokiaľ bol malý bolo to ok. Ale keď začala školka, skola, syn bol taky spoločenský typ, taky otareny v niektorých prípadoch a strácala som pri ňom nervy a v tom čase som často po deťoch vrieskala. Ja som taka ohnivá a impulzívna povaha, tiež som si to vtedy nevedela ovládať. Dnes mi je to ľúto, určite sa to dalo aj inak, nevedela som zachádzať s tou chlapcenskou oplasenostou, dcéra bola úplne iná.
Ale teraz v teenagerskom veku už nemusím po nikom kričať, ono to funguje úplne super, s deckami sa dá vo všetkom normálne dohodnúť.
Necitam diskusiu..ale nevies co a ako prebiehalo predtym, ci ta mala napr.od rana nevyvadzala a rodic uz mal toho dost...
Mne sa tak raz stalo,ked moja 18rocna mala asi 7,ze si vynucovala v jednom stanku sladkost,tusim lizatko..ale uz predtym mala sladkosti a nie jednu..ked neprestavala a pistala uz som na nu skrikla,ze mam toho dost a nekupim jej to. Na to jedna pani ,ze co jej nekupim to lizatko, ved neni drahe.. ale islo o princip, hadam ju neodmenim lizatkom za take spravanie🙈a navyse ked uz mala 2-3sladkosti predtym a uz toho bolo az moc...
Tiez som asi vyzerala ako krkavcia mat..
Na druhej strane, bola som svedkom toho, ako baculate dievcatko na kupalisku chcelo kofolu a jej otec ju zahriakol,ze ci nevidi ako vyzera... pred vsetkymi... uplne ju zahanbil a ponizil a ona sa okamzite stiahla..pritom ona nevyvadzala,tichucko si pytala pit,ze je smadna, bolo horuco.. stali predomnou..
Hned ako sa ma opytali v stanku co chcem, povedala som,zw najprv si prosim 2deci kofoly pre toto dievcatko, lebo je smadna... mali ste vidiet ako sa na mna pozrela..tolko iskierok a vdacnosti clovek len tak nevidi... nastastie jek to otec dovolil zobrat si ju...lebo tp uz bol zahanbeny zas on.
Alebo som sa ozvala,ked jeden otec kupoval cigarety,ale malej nechcel kupit PEZ cukriky za par centov...🙈 ze nemoze.. reku hlavne ze je na cigarety...
Cize zavisi od situacie,tiez viem byt zasadova,ale hentak ponizit dieta na verejnosti🤦♀️.
Inak ked ma dieta nervy a je toho v ten den vela , dam po zadku..symbolicky.. a nehanbim sa za to..nastastie sa to nestava, mozno 1x...ale chapem mamy, ktorym rupnu nervy...
Ono sa to trosku zas precenuje, nie kazde capnutie na zadok je fyzicke nasilie. a niekedy to ma ako jedine ucinok....
Ine je,keby som fakt videla bezdovodne a prehnane capanie atd..to by som sa urcite ozvala aj ja.
@vanesanova u nas napriklad bolo hadzanie sa na zem- a co viem, bolo to dedicne po mne. Ja ako aj moje deti mali fazu, kde z nicoho nic sa pre vsetko hadzali na zem (naozak vsetko a to boli veci aj typu, obloha je modra a ja nechcem a bac, pre dzus v obchode sa mi este nehodilo ani jedno dieta 🤔). Ako prislo, tak aj odislo. Ale trvalo to u kazdeho dietata asi cirka rok... Moj muz sa nikdy v zivote nehodil na zem (svokra bola aj trochu zaskocena pri hadzani sa, lebo taky typ reakcie v zivote nevidela 😀🤣🤣🙈). Ale okoloiduci sa vzdy zastarievali, preco a ako a co robim detom,ze sa hadzu na zem a preco to okamzite neriesim- preto taketo zastaravanie sa mi je extremne proti srsti, kedze okoloiduci to dieta nepoznaju (nevedia,ci nema dg. Alebo je to "iba" etapove spravanie sa). Ine je, ked dieta dostane riadnu bitku vonku (mala som znamu, ktora doslova trieskala deti kade tade, az dokym na nu nezavolali socialku a nevysvetlili jej, ze dieta nemoze zmlatit ako zito...)
@vevesh moje deti sa tiež nikdy nehadzali o zem, ani my sme ako deti toto nerobili. Raz som videla jednu mladú matku so zúfalým výrazom tváre - jej dcéra sa v zime v ružovom overale valala po zemi a matka sa len zúfalo tvárila. Pýtam sa chapajuco: co trucujete? Myslím, že bola rada, že som jej nekecala do výchovy, len som jej dala najavo, že chápem...
@marcelatje uplne vyborne napisane! Ja patrim to 3.skupiny. Ale to je scasti dane aj tym ze ja som naozaj “starsia” prvorodicka - po 40ke, a vredy clovek uz vela veci berie/chape preziva inac. Keby som mala deti skor, urcite by to bolo asi ine.
@0silvia0 u mna mozno ludi iritovalo, ze som nebola zufala😀kedze som vedela, ze ja som bola taka a som celkovy kludas v takychto veciach, tak som detom len povedala vety typu:" posun sa o kusok dalej, tam treba este pozametat zem", "este na brucho sa hod, aby si mala rovnomerne flaky na obleceni", "este pat minut sa mozes valat.." a pockala, dokym to preslo😀zvacsa po 20 sekundach to prestalo aj deti bavit, ked videli, ze to ignorujem...😎

@zara1357 nuz, slova niekedy nestacia. Nasa ma 10 a teda v tom veku vedela hrat na nervy a poriadne. Niekedy isla cely den. Az mi praskli nervy a tiez som ju usmernila. Zrazu sa vedela spratat do koze a bolo to najvacsie zlaticko na svete.