Násilie na deťoch na verejnosti
Ahojte. fyzicke tresty detom su na Slovensku takisto nelegalne ako fyzicke tresty na partnerovi ale deju sa... je to zjavne sucast kultury a vychovy. v snahe vychovat dieta zamedzit neposlusnosti atd. ja som ich kedysi tiez povazovala za normalne... ale cim dalej tym viac mi to prekaza...
vcera som bola v detskom centre Buppi na zlatych pieskoch. pri pulte bol muz a cca 7rocne dievcatko.
poskakovalo ze chce dzusik. z mojho pohladu sa spravala ako normalne dieta. toho muza to ale nastvalo schutil ju za ruku medzi laktom a ramenom a zdvihol ju do vzduchu. mohla vazit okolo 20-25kil... a zahriakol ju. ja som videla jej vyraz sok zdesenie strach smutok. rozbehla sa k mame. ktora dalej v rohu na sedacke drzala v rukach novorodenca. schovala sa k nej. mama videla ze nieco sa deje ale ci a ako jej to dievcatko vysvetlilo neviem. z uhla kde sedela to nemohla vidiet. mala som sto chuti za tou maminou ist. to dievcatko malo jeho ruku cervenu otlacenu na ruke... potom neskor som videla ze jej povedal ze neposluchala si daj mi high five. ona mu pacla a sla sa hrat. ten muz mal 2metre teplaky tetovanie holu hlavu. neodvazila som sa tam ist a uz sme boli aj na odchode. ide mi aj o to ze neviem ci ta mama vie alebo nevie o jeho spravani ci ho schvaluje ci neschvaluje ci ho sama pouziva ci nie. ja chaoem ze rodina je najintimnejsia zalezitost a ze vela ludi nevie vychovavat inak. ale preco k tomu novorodencovi sme neznucky a predstava bitky jemu je asi vsetkym proti srsti a o par rokov je to normalne. deti sa ucia napodobnovanim. ako reagujete vy a ako sa citite ked vidite ze dospely v hneve pouzije fyzicke nasilie na dieta? a ked sa toto deje na verejnosti co sa potom deje doma? naozaj nasilie ktore nezanechava zlomeniny podliatiny iba boli je v poriadku?
poskakovalo ze
@ingelika78 tiež som nebola najmladšia, prvé dieťa v 32 rokoch, ale priznávam, že moje predstavy a očakávania kým som nemala deti boli úplne scestné 😁 všetko som vedela, naplánovala, radila každému a bum, potom to prišlo 😅 dieťa ktoré nikdy nespalo, plakalo prvých 6 mesiacov svojho zivota a ja som nemala čas ani len oholiť si tie chlpy na nohách ktoré som vyhadzovala na oči mojej sestre na materskej 10 rokov dozadu 😂😂😂😂😂 taka facka od života že koniec 😅 musela som zmeniť svoj prístup od piky, prispôsobiť sa, mnohé veci robím inak ako iní očakávajú (lebo tak sa to ma 😁) , len niekedy v dosť zásadných veciach narážam na tie stereotypy o ktorých si myslím, že nie sú ok.
@0silvia0
@vevesh aj moja sa hádzala. Alebo skôr sa opatrne polozila na zem a tam sa krútila, vrieskala, plula okolo seba.... Fakt pomohla iba ignoracia, akonáhle som si začala vrieskajuce dieťa všímať, hresit, ľutovať čokoľvek záchvat bol ešte horší.. Takto bez obecenstva ako prišlo tak odišlo
Len nie každý rodič vie byť flegmatik a povzniesť sa nad niektoré veci a brat to len ako vývojovu fazu. A tu sa dostávame k tomu úvodnému príspevku tejto témy kedy otec použije násilie na poskakujuce 7 ročne dieťa. Niekto by prosenie o džús ignoroval a niekto to považuje za neposlusnost a dôvod k zakroceniu fyzickou silou.... Rovnako ako sa nájdu aj ľudia ktorý výchovne strieskaju 3 ročne decko za hodenie sa o zem
@lujza123 ja sa pamätám, keď boli deti asi na prvom stupni: moje deti boli také komotnejsie v prejavoch a nie také energické ako tu popisujete. Mňa vtedy tie skakave, behave, kricave deti šokovali a keď k nám prišli na návštevu dcerine spolužiačky a skákali po gauči a behali po schodoch hore dolu my sme s mužom len kukali s otvortenými ústami že to co preboha?
A keď mi jedna dcerina spolužiačka niečo hovorila, popritom skákala, pýtam sa jej, prečo vlastne stále aj pri rozprávaní skáče, zastavila sa a odpovedala: teta, ja neviem...
Čiže aj deti majú rôzny temperament ako aj rodicia a aj deti aj rodicia zvládajú niektoré situácie roznorodo
Zle mi ostalo, tá agresia 🙄🤐 mne stačí že počujem dieťa plakať mi je zle, v UK by za to hneď dieťa brali na verejnosti dupľom, ľudia niesu ľahostajní hneď volajú policiu
@vevesh u nas sa na stastie o zem nik nehadze a uz vobec nie pre dzus maly pije len vodu
@vanesanova
@lujza123 a o tomto je- kazde dieta je ine. Moje sa rovno svacli plnou silou a bolo im jedno ci do mlaky, ci v skolke, ci na 8 prudovej ceste. Su deti, ktore sa nehadzu. Su deti, ktore nie su nervne a su deti,co nevedia od rozkose. A preto na ulici take veci neriesim a nesledujem. Bitka je nieco ine...
@galioska no tak v uk to tiez riesia az prilis a terajsia uk generacia je akurat na maslu😖.....dobra je ako sa hovori zlata stredna cesta...
@galioska tak ja som psíčkari,ale viem, že je veľa plemien,ktoré potrebujú byť vonku na záhrade a nie v dome,respektíve vo voliere... A dať dieťaťu jednu má zadok mi nepríde ako trestný čin😁 určite oproti iným "vyspelým krajinám" sa deti menej zneužívajú atď. A nezdá sa mi normálne,aby dieťa opačného pohlavia ako rodic nemohlo spávať so svojim rodičom a kopec iných vychytávok.
@maciatkolulu ja píšem o Tom keď rodič vyfacka dieťa, mačka mu ruku a iné prvoplánové veci,,,zas Slovensko je určite menšia krajina ako UK kde je multikulura, rôzne ,,zvyky,,,a bavím sa o psoch nevychovanych A aj tie ,,vychované by mali byť vychované tak ako sa patrí, snáď sa chápeme, píšem všeobecné nie o detailoch ,,,
@galioska ako pes za plotom dohruzie okoloiduceho? Okrem toho o to nejde, dovod je,ako som pocula od tych ,co tam ziju ze ten pes tam trpi vonku, ked prsi, fuka atd... 🙈🙈🙈
Ano, podla mna obcas dat dietatu po zadku,ak uz noc ine nepomoze a je to vyvrcholenie viaverych veci, je normalne. Nie ako prva reakcia, ale ked uz nic nezabera.. a myslim,ze vonku sa tomu kazdy radsej vyhne, cest vynimkam nejakych neurotikov.
Napr. Facku by som dietatu nikdy nedala..ani pubertakovi. Ale po zadku ano.
@galioska no ved pes na dvore,za plotom je uplne ok. neviem,co by robil v byte zavrety cely den, resp.v dome a naco.. normalny clovek ma plot, zamknutu branku, pes je zabezpeceny..😉. Nevravim o civave ale normalnom psovi, ako labrador, retriever, husky, vlciak atd... nie pes do vrecka, co sa podopcha pod plot.
@galioska spravodlivo ako spravodlivo....uk vedie v juvenilnej justicii hned po norsku v odoberani deti🤷♀️🤷♀️a co dokaze sucasna uk mladez a ze je po celej eu povestna🤢tak takyto model vychovy(ze rodic na dieta nemoze ani "prdnut") bude priamo viest a uz aj vedie k nasiliu a anarchii, lebo vsak od detstva su deti naucene, ze vsetko mozu...
@katrin21 som presvedčená, že vo voliére alebo v byte musia tieto veľké plemená trpieť oveľa viac ako voľne pustené na dvore. V dome im musí byť príliš teplo a vo voliére sú osamotené a bez nejakých vzruchov. Na dvore sa môžu prebehnúť, strážiť dom (aj na to si ľudia psov zaobstarávajú) a môžu si vybrať, či si chcú ľahnúť na slnko alebo do chládku a tak...
@vevesh všetko ide procesom kým vezmú musia všetko prešetriť, musí byť dôvod , ja viem že aj slovenské deti tým prešli dokonca si píšem s pani boorovou čo tiež jej dcére vzali deti a vrátili, nič nieje len tak, problém je až v tedy keď dieťa vážne vezmú, ťažké dieťa vziať späť,,,,nemám pocit že inde vo svete sú deti lepšie, skôr sú ošetrené lepšie v UK ako na sk a samozrejmá ako každé dieťa všade vo svete dokáže zneužiť situáciu, je to celoplošný problém a fackanim sa nič nevyrieši, žiadnou bitkou, dieťaťu treba vysvetľovať a učiť pravidlam, dieťa je obrazom rodica
@juliet86 ty si otca popísala ako.keby z vezenia vyšiel ..aj môj má.oholenu hlavu lebo patrí do skupiny nespravodlivo plesatych a je urastený má.twtovanie a chodí v čiernom...si rodinu vykreslila ako by boli všetci otcom týraní...a ty si nikdy svojmu dieťaťu.nedala jednu na zadok ? Či si radšej necháš skákať po hlave alebo plnis radšej každé prianie aby nebol krik ? Keď.dietatu nevieš vysvetliť a ono nechce počúvať a ma.ta v paží nepomáha ignorácia ani prosbi a zákaz pomáha uz len. Posledná možnosť
@f333 super napad brat dieta rodicovi ktory si "dovoli" raz za uhorsky rok capnut dieta po zadku. Preco ich radsej neberu tym, co sa ani nesnazia dieta vychvavat, pochopit, urcit mu hranice a mat z neho raz v buducnosti poriadneho cloveka? Lebo povedzme si na rovinu, v tychto "pokrokovych" krajinach sa deti sice nikto ani nedotkne, zato je tu mnozstvo rodin kde rodicia nemaju ani sajn o vychove, na deti vyslovene kaslu a tie sa spravaju ako odtrhnute z retaze. A v pripade akutnej potreby sa po dietati nahulaka, casto aj so sprostymi nadavkami. A v konecnom dosledku je z toho viac zla pre dieta, rodicov i celu spolocnost ako z jedneho lahkeho plesnutia po zadku.
@galioska bohuzial musim ta vyviest z omylu- u zahranici (teda uk, norsko, nemecko atd.) zvacsa sa najprv dieta odoberie (zamedzenie dalsiemu ohrozeniu dietata) a az potom sa presetruje, ci to bolo spravne.....a asi ani nemusim vysvetlovat, aky to ma dopad na vsetkych zucastnenych, hlavne to dieta.....preto aj vsetci utekaju na sk, ked su problemy....
Suhlasim, ze dietatu treba vysvetlovat a ucit pravidlam. Ale dieta aj testuje na rodica, co vsetko si moze dovolit, kde a u koho. A musim povedat, cim starsie, tym viac. A niektore deti idu do extremov (je to zavisle aj od typu a charakteru) a mozes vysvetlovat do nekonecna a NIC. V takom pripade, ako uz bolo spomenute, ak JEDNA vychovna dieta stopne a "ukaze mu smer", je to ta spravna volba...

@vevesh perfektný prístup, toto je super návod pre mamy, ktoré majú podobné deti🙂