icon

Následky vyrastania v chudobe

14. aug 2023

Ahojte. Ti, ktori ste vyrastali v chudobe, a pod pojmom chudoba myslim naozaj chudoba a nie ze ste si vedeli dopriat, ale nemohli vyskakovat, podpisalo sa to na vas a vidite nejake negativne nasledky teraz v dospelosti? Ak ano, ake? A ako s nimi bojujete?

Strana
z5
macatt
18. aug 2023

@summer23456 áno, som spokojná a šťastná, zdravá a veselá✌🏼.. a vlastne by som svoj život nemenila, mám hodnoty, ktoré mi nikto nezoberie a vážim si všetkého a všetkých okolo mňa💛 s aj seba😎

summer23456
18. aug 2023

@macatt som rada, že sa ti život zmenil k lepšiemu. 💗

macatt
18. aug 2023

@summer23456 och, si veľmi zlatá, ďakujem💛no hej, mali sme skromné detstvo 🙃
Ale neublížilo nám to☝️teraz naozaj niektoré deti majú toho prehnane veľa..

subartic
18. aug 2023

ako to čítam , tak niekoho to poznamenalo a niekoho nie, skutočne ale asi záleži od odolnosti každého jedného človeka. Otec vždy vravel že nevie ako by boli keby ešte aj ich mama bola darebná . Ale keďže sa starala max. ako mohla , lebo tatko síce robil ako robotník , ale než prišiel domov s výplatou tak už polovicu mal prepitú s kamarátmi v krčme., tak to ako tak prežili bez väčšieho psychického poškodenia.
Prvýkrát jedol vôbec v školskej jedálni až na vysokej . Nemali na to aby mali deti zaplatené obedy v škole, ráno ich mama vstávala o pol štvrtej , podojila kravu , zvarila mlieko , urobila im raňajky a nachystala chleba s maslom a jablko z pivnice. Desiata bola vždy ! ale vždy len chleba s maslom . Chodil na gymnázium do krajského mesta a než prišiel domov autobusom na dedinu , tak vravel že bol taký hladný že by pojedol aj klince z drevených plotov čo boli okolo cesty. Najhoršie boli zimy , lebo všetky deti mali univerzálne topánky čo sa nosili celý rok , často vypchaté vpredu vatou ak boli väčšie , ale vždy malo každé dieťa svoje , topánky sa nikdy nededili . V zime ked prišiel domov a to boli iné zimy , bežné teploty cez deň aj -15 C , tak jeho mama vždy mala vykúrený dom a 15 litrový veľký hrniec polievky na kachliach , riadne hustej a k tomu upečený chleba . Druhé jedlo počas týždňa nebolo , len cez víkend . Nestalo sa ale že by prišli domov a nemali nič teplé do žalúdka. Tatko u nich nefungoval , keď bol ožratý čo bol stále nesmel dovnútra , spával v pivnici . Ani na Vianoce nebol s nimi , lebo sa hneď ráno u nejakého kamaráta opil do nemoty a buď tam zostal alebo sa dotrepal domov a spal na chodbe. Na Vianoce mali vždy vraj dve ryby z potoka uloveného susedom ktorý im ich dal , ale kapra jedol tiež až na vysokej, šalát bez majonézy , ale kapustnica bola normálna a lekvárové , makové a tvarohové koláče. Každý dostal po jednom darčeku , na to babka celý rok šetrila. A ešte hrozné bolo ak niektoré z detí potrebovalo v noci v zime na záchod , starší museli von do tej zimy na latrínu - niekedy vonku aj -30 - a mladší cikali a kakali do vedra , ktoré sa potom dalo za dvere. Ďalší problém v rodine bolo dodržiavanie základnej hygieny a to kúpanie, lebo nemali kúpelňu , tak v lavóroch a plechových vaniach , cez leto na dvore, a v zime v zadnej izbe. A to na 60 m2 žilo 11-12 osôb.Ale boli čistý aj chodili v čistých veciach . Vzťah detí k rodičom bol očividne rozdielny , mama bola ľubená a milovaná , otec bol viac menej trpený a to sa prejavovalo aj keď zomreli .Na dedovom pohrebe takmer slza nevypadla a keď zomrela babka , tak môj otec tak plakal že som sa až zľakla.

zabka4
18. aug 2023

@tykat jeminacku.....to boli drzgrosenie. Neni spravne plytvat, ale ani zarábať vela a nedopriat si

summer23456
18. aug 2023

@subartic napriek všetkému to musela byť skvelá žena,ako sa o nich starala,dala im čo mohla. Myslím,že v tej dobe bolo veľa takých domácnosti.

adrianajozko
18. aug 2023

Myslim si ,že chudoba je to keď ozaj nemate čo jesť ,nemaš pitnu vodu a nemaš kde spať, a hlavne keď nemaš nikoho kto by ťa pritulil a koho by si stisla ty sama. Tak si nemyslim , že ja som bola chudobna. Aj keď sme žili obyčajny život nemala som všetko čo by som chcela. A nemyslim si, že človek z chudobnejšich rodin je iny ako z rodin , ktori mali na jedli. Mame svoje spomienky a je na nas ako chceme žiť ďalej. Ja som dosť sporonliva a šetrna a stale pozeram na ceny. Ale je mi hrozne keď vidim tie deti ako žiju na ulici.

subartic
18. aug 2023

@summer23456 bolo , to bolo tesne po vojne a 50 te roky .

mooonika1975
20. aug 2023

@subartic v tej dobe žili takto viacerí . Aj mám spomína .

macatt
21. aug 2023

Dnes je to úplne inak, deti sa hrajú s hračkami samé doma.. nám stačila jedna hračka na celý,,dolný koniec,, a hrali sme sa s tým všetci, stačil nám aj jeden bicykel, pekne spravodlivo sa každý odviezol😃 a vlastne sme nepotrebovali žiadne hračky, hrali sme fotbal, vybíjanú, schovávačku, naháňačku, skákali sme gumu, pretekali sme vo všetkom, kúpali sme sa v potoku, hľadali sme štvorlistky, zbierali červíkov, dúfam, že aspoň na dedinách to takto ešte je.. lebo fakt som to detstvo mala krásne, aj keď veľa vecí chýbalo...to teraz deti majú detstvo chudobnejšie aj keď majú všetko, ale iná doba jasne..nám bolo úplne jedno, že sme sa umývali v studenej vode, lebo bojler nestíhal, alebo koli šetreniu bol vypnutý, teraz by to bolo na sociálku😃 myslím, že aj v chudobe vedia byť deti šťastné naozaj 💛

majkakvet
12. sep 2023

@zmrzlinka2021 uplny suhlas. A plus kto nezazil fakt chudobu nechape.

anonym_b8496f
17. aug 2025

@anonym_autor záleží od človeka a jeho IQ. Mala som suseda z chudobných pomerov, deti sa mu v škole smiali. Nemá ani učňovku, vyslovene je hlúpi. Dal sa s mafiou, zrazu ma kopu peňazí a so svojimi zamestnancami sa vôbec nevie baviť, vulgárne im pravidelne nadáva🫣 na verejnosti sa prezentuje ako nadčlovek, pritom je to chudak.

anonym_e8230b
17. aug 2025

Ano,ja citim,ze mam zvlastny blok ale uvedomujem si ho a snazim sa so sebou pracovat.Moja mam bola vzdy extremne sporovliva a ona zila az akoby vo vedomi,ze jej to malo staci,ona viac nepotrebuje,na ziadne hluposti sa neminalo,vsetko sa kupovalo v zlave,v lacnejsej variante,mali sme tak na slusny zivot ale vsetko tahala mama.
Dnes zarabam naozaj velmi pekne,ale tieto vzorce v sebe mam.Na jednej strane som financne gramotna,na druhej strane niekedy citim.vycitky ked si doprajem,hanbim sa priznat,ukazat najma rodicom co mam,co sme kupili.
Naucilo manto vazit si peniaze,viem.hospodarit,setrit,aj si dopriat alenrozne bloky to vo mne urcite zanechalo.

unbeholfen
14. nov 2025

@anonym_autor mne sa to stalo v dospelosti, kým som mal mamahotel bolo všetko OK, každý deň som mal čo jesť, semtam mi aj nejaké veci kúpili. Ako som dospel a podpora rodičov postupne ustála, tak dennodenne som v chudobe, sú dni keď nemám ani 10 centov, alebo viac dní po sebe hladujem, aj keď mám nadváhu ale to len preto že fámy o tom že kto je tučný má sa dopre nepatia. Pribrať sa dá práve z lacných potravín, a kvôli nepravidelnému stravivaniu. Veci si môžem dovoliť len z bazáru, 80% vecí čo mám sú darované, ostatné všetko z bazárov alebo cez inzeráty. V podstate som na úrovni bezdomovca s sociek čo sa motajú pri stanici a pred obchodom, s tým rozdielom že vďaka rodine ešte mám kde prespávať. Inák by som nemal ani na ubytovňu.

anonym_90e894
14. nov 2025
@unbeholfen

@anonym_autor mne sa to stalo v dospelosti, kým som mal mamahotel bolo všetko OK, každý deň som mal čo jesť, semtam mi aj nejaké veci kúpili. Ako som dospel a podpora rodičov postupne ustála, tak dennodenne som v chudobe, sú dni keď nemám ani 10 centov, alebo viac dní po sebe hladujem, aj keď mám nadváhu ale to len preto že fámy o tom že kto je tučný má sa dopre nepatia. Pribrať sa dá práve z lacných potravín, a kvôli nepravidelnému stravivaniu. Veci si môžem dovoliť len z bazáru, 80% vecí čo mám sú darované, ostatné všetko z bazárov alebo cez inzeráty. V podstate som na úrovni bezdomovca s sociek čo sa motajú pri stanici a pred obchodom, s tým rozdielom že vďaka rodine ešte mám kde prespávať. Inák by som nemal ani na ubytovňu.

@unbeholfen Choď pracovať !!!! Lenivosť nie je diagnostikovana ako choroba.

anonym_a4da24
14. nov 2025
@unbeholfen

@unbeholfen ahoj, nie si malý chlapec, aby ťa niekto vodil za ručičku, zrejme aj rodina chce, aby si sa naučil o seba postarať, lebo nedá sa spoliehať vždy na niekoho.
Máš zadarmo vlaky, vybehni na hríby, šípky, možeš zbierať drevo v lese, zviazať a ponúkať na káričke, je vykurovacie obdobie, ľudia chcú mať teplo a radi ťa podporia. Vyzeráš silný chlap, neboj sa manuálnej roboty
Viem ako to máš, aj pracovať sa snažíš, ale určite takéto hluché obdobie bez jedla nemusíš mať.

anonym_346b21
14. nov 2025
@unbeholfen

@unbeholfen ty nemáš invalidný dôchodok? Byt v ktorom prespávaš je rodičovský, či ti platí rodina nájom? A prečo nebývaš s rodičmi?

unbeholfen
14. nov 2025
@anonym_90e894

@unbeholfen Choď pracovať !!!! Lenivosť nie je diagnostikovana ako choroba.

@anonym_90e894 keby ste videli kolko strávim zbieraním kovošrotu a vyberaním košov, tak by ste toto nehovorili. Okrem toho vždy keď mi kamoš ponúkne fušku tak idem snimi, na úrade práce je kopa ludí čo sa nechcú zamestnať a ešte sa snažia obchádzať aj to nosenie potvrdení o hladaní práce, ja keď som sa ocitol na úrade práce, ešte mi nestihlo prísť ani rozbodnutie a už som bol v ďalšom zamestnaní. Tak usilovne sa nikto nesnaží zanestnať ako ja! Neraz bolo aj tak že ešte mi len hrozila výpoveď a ja som už obvolával agentúry že si hladam prácu, alebo hneď ako mi strčili do ruky výpoveď, ešte som nestihol ani zísť z personálneho na vratnicu a už som riešil nivú robotu. Toto by som lenivosťou nenazval. Ja mám autizmus, neviem sa adaptovať do kolektívu tak ma vždy vstrbadia. Nezvládam také tempo a zložitosť niektorých prác tak som logicky podpriemerný a takých sa zanestnávatel hneď zbaví.

unbeholfen
14. nov 2025
@anonym_a4da24

@unbeholfen ahoj, nie si malý chlapec, aby ťa niekto vodil za ručičku, zrejme aj rodina chce, aby si sa naučil o seba postarať, lebo nedá sa spoliehať vždy na niekoho.
Máš zadarmo vlaky, vybehni na hríby, šípky, možeš zbierať drevo v lese, zviazať a ponúkať na káričke, je vykurovacie obdobie, ľudia chcú mať teplo a radi ťa podporia. Vyzeráš silný chlap, neboj sa manuálnej roboty
Viem ako to máš, aj pracovať sa snažíš, ale určite takéto hluché obdobie bez jedla nemusíš mať.

@anonym_a4da24 veď to aj robím, vkuse mám nejaké prijekty rozbehnuté. A hladujem len menej často. Len moc to na mňa psychicky vplýva.

anna771100
14. nov 2025
@unbeholfen

@anonym_a4da24 veď to aj robím, vkuse mám nejaké prijekty rozbehnuté. A hladujem len menej často. Len moc to na mňa psychicky vplýva.

@unbeholfen veľmi Vám držím palce, nech nájdete stabilnú prácu, ktorá vás bude baviť a budete mať z nej aj dostatočný príjem. Vaša snaha je obdivuhodná, vzhľadom na to, že to nemáte najľahšie.

anonym_a4da24
14. nov 2025
@unbeholfen

@unbeholfen ID je v tomto veľká výhoda pre zamestnávateľa, lebo je oslobodený od platenia odvodov za teba.
Ak ho už máš ten ID, tak to určite zamestnávateľom spomeň, verím že zohladnia tvoje pracovné tempo a prisposobia prácu tvojim potrebám.

unbeholfen
14. nov 2025
@anonym_a4da24

@unbeholfen ID je v tomto veľká výhoda pre zamestnávateľa, lebo je oslobodený od platenia odvodov za teba.
Ak ho už máš ten ID, tak to určite zamestnávateľom spomeň, verím že zohladnia tvoje pracovné tempo a prisposobia prácu tvojim potrebám.

@anonym_a4da24 preto sa snažím dostať do chránenej dieľne alebo sociálneho podniku. Bežný zamestnávatel povie že oni sú neni chránena dielňa aby trpeli retarda.

Strana
z5