icon

Naťahovanie sa o majetky

18. aug 2021

Chcem počuť nejaké nestranne názory, lebo už neviem, čo si mám myslieť. Moji rodicia sú rozvedeni. Môj brat dostal dvojizbovy byt od starých rodičov, ktorý mu vybavil moj otec a všetko za neho vybehal a záhradku od mojej mamy v zahradkovej oblasti. Brat je single. My bývame s muzom a deťmi v rozostavanom dome, ktorý patrí môjmu otcovi. Dom ešte nie je skolaudovany, nemá ani fasádu a bývame na vrchnom poschodi, lebo spodné ani nie je dokončené. Otec povedal ze chalupu chce potom prepísať na moje deti. Voči tomu som sa ohradila, ze prečo brat môže mat všetko prepísané na seba a ja by som mala mat na deti a to majú 3 roky a dva mesiace. Ze vraj podľa toho ako si ich vychovame, tak budeme mat. Tak som mu povedala, ze a keď ma decko v osemnástich vyhodí z domu, tak potom co? Aj to, ze brat ma záhradku od mamy som sa dozvedela náhodou, keď mi volal správca zahradok, ze to tam vyzerá ako v džungli a treba to pokosiť atď., tak mi otec medzi rečou spomenul, ze to je už bratove. Muž chce zobrať hypotéku na dom, aspoň 50.tis. na dokončenie, aj aby sa hlavne skolaudovalo a mali sme adresu. Chceli sme, až to teraz prepise na nás (na pozemku sú dva domy, oba nedokončené , v jednom bývame my, v druhom chce bývať otec s priateľkou) aby sme mohli zobrať hypotéku na dokončenie. Otec povedal, ze prepísanie by to zbytocne skomplikovalo a všetko natiahlo. Tak sme mu povedali, ze nech aspoň ručí domom, aby nám ju dali. S tým súhlasil. Problém je, ze o kolaudácii sa natahujeme už rok, čo tu bývame. Otec dom staval svojpomocne a veľa veci je tu aj tak urobených, my chceme, nech zvyšné veci dorobi firma a už profesionáli, veď tu už budeme bývať nastalo. Problém je, ze otec robí v zahraničí mesiac a na týžden je doma a takto dokola. A za ten týžden sa nič nestihne. Aj chce robiť on všetko na dome sám, firmy zase odmieta, ale dokopy sa tu nič neurobí a všetko stojí. Keď sme mu povedali, ze plot urobíme my, chceme dať firme urobiť bránu atd. On kúpil na druhy deň tvárnice. Na jednej strane sme mu zaviazaní, lebo energie všetko co tu bývame platí on a nechce ani korunu, na druhej strane si tu pripadam ako na stavenisku, nič sa tu nehýbe a nemá mi ani kde pošta poriadne chodiť. Otec robí všetky zbytočnosti, ktoré na kolaudáciu ani netreba, akoby naschval naťahoval čas. Len neviem, prečo toto všetko robí

pribinak
18. aug 2021

No však čakaj ďalej, možno sa dockas. Veľa trpezlivosti želám.

annamalaga
19. aug 2021

Načo stesi nezabezpečili vlastné bývanie , keď ste nemali deti hneď!!! Hm? Teraz predpokladám 3 deti chlap tvoj tiež nemá peniaze a bývate v otcovom 20 ročnom neskolaudovanom dome( si myslíš , že ti to niekto skolauduje) tvoj otec robí všetko svojpomocne. 50 ročný chlap. To nedorobí ani za 10 rokov. Nech radšej Vám tak pomôže , že zoberie chlapa tvojho zo sebou do zahraničia , aby ste mali vacsi príjem a mohli si časom zobrať hypotéku. Ty vieš , že ak otec niečo sfusoval natom dome, tak to budete musieť časom prerábať ? Hm? Vy ste prakticky jednou nohou na ulici. Nemáte ani kde bývať máš už 3 deti, žiadny dom( to si len ty myslíš , že ho otec prepise). Ach jaj. Toto dúfam , že je nejaká vymyslená téma , bo takú naivnú ženu , ako je autorka som dávno nevidela.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
fiafia
19. aug 2021

Kým nebudem na LV žiadna hypotéka ani prerabanie

michaela789
Autor odpoveď zmazal
zooeynka
19. aug 2021

Lepsiu radu ako odist do vlastneho nedostanes. Najhorsie je investovat do niecoho co ti nepatri, s prislubom ze mozno raz....tak sa to nerobi. Ak nechces celozivotne natahovacky tak odchod do svojho, zacat riesit vlastne byvanie, povedat o tom otcovi a az potom sa mozno veci s otcom pohnu ked uvidi ze naozaj chcete odist. Co on s velkym barakom, ktory nepotrebuje? Ale on musi vidiet odhodlanie ze fakt chcete odist, nie prosikanie sa prepisu, ktory on nechce spravit

adkoalauri
19. aug 2021

Ešte mi napadlo,že ak sa niečo stane otcovi- čo nikdy nevieš bohužiaľ - tak dedíte dvaja s bratom to znam. z polovičky domu ho môžeš- budeš musieť (to len vtedy sa ukáže charakter človeka) aj vyplatiť...

ludka1402
19. aug 2021

Mne tiez z toho vyplyva, ze otec ti to NECHCE prepisat a jemu vyhovuje, ze je to este neskolaudovane a NEBUDE to menit. Kebyze chce, tak to je uz urobene, pozri na brata.
Z toho sa odraz...
Teda zmier sa s tym, ze to neprepise na teba, ale budes byvat relativne zadarmo a podla toho aj investuj do domu. Lepsie povedane radsej neinvestuj.
Ma tvoj brat rodinu? Asi este nie. Je mozne, ze tvoj otec vyckava ako sa vyvinie situacia, ale ocividne tahas a budes tahat za kratsi koniec, pretoze tvoj otec NECHCE. Neviem, preco je to tak, mozno mu nesedi tvoj chlap (mal zabezpecit svoju zenu a nespoliehat sa svokrovo), alebo jednoducho tuzi prepisat vsetko na brata alebo nova macocha.
V tvojom pripade by bola vyhra, keby ste sa dokazali s muzom uplne od otca majetkovo odrezat a riesit si kachlicky a cokolvek vo vlastnom.

oliva276
19. aug 2021

Ak by ste sa na prechodnú dobu (otcovi nemusíte povedať, že je to na prechodnú dobu) presťahovali do 2-izbového podnájmu, možno by to otca popchlo k dokončeniu... Na druhej strane, má po 50-ke, mesiac drie v zahraničí, príde domov na týždeň, a zas len drieť... kedy oddychuje? Bála by som sa, aby sa mu v jeho veku od vyčerpania niečo nestalo. Možno by mal aj tvoj muž v medziobdobí, keď je otec preč, priložiť ruku ku stavbe (možno tak robí).

Inak, toto je dobrý príklad, že prílišná ústretovosť a snaha čo najlepšie zabezpečiť potomkov (dva domy, byt, záhrada) môže byť v konečnom dôsledku kontraproduktívna. Potomkovia na dlhé roky "zamrznú" v pasívnej, vyčkávajúcej pozícii a nie sú nútení (okolnosťami) riešiť svoju situáciu aktívne a samostatne.

cacianka
19. aug 2021

Manzelkou sa môže stať behom 10 minút.
Nedajboh otec zomrie a ty budes dediť s bratom - je taky charakter že uzna tvoj nárok, podiel a zelanie otca ?
Ruku do ohna by som nedala.....
Skús - vytlačiť inzeráty na pekné byty že sa sťahujete a idete na obhliadky.

kinderzwillinge
19. aug 2021

Jasne, ze nebudu riesit vlastne byvanie, ked teraz maju luxus byvania zadarmo 🙂
Akurat, ze v buducnosti sa im to pekne vypomsti, treba mysliet 2 kroky dopredu...

ludka1402
19. aug 2021

Ako byva otec s priatelkou? Ma este dalsiu chalupu?
Mozno vas otec vnima ako "najomnikov", ktori sa mu za byvanie zadarmo postaraju o dom a este ho aj zveladia za vlastne.

mariejenka
19. aug 2021

Autorka.
Keby so mnou robil otec toto, hned po preliati pohára mojej trpezlivosti,by som s manzelom (toto tiež neberie moja hlava,ze tvoj muz, akože co?? Nechava sa viesť za ruku,...moj by rovno odmietol bývať v rozostavanom,a tobôž ked mate male deti -uraz na každom kroku!) Cize,by som s manželom dala rec, a v momente kupujem na uver,ak nemáte hotovosť byt, a casom si mozno postavili, kúpili dom.
Otcovi povedať,ze ked nechce prepísať za života na teba! Tebe ako dcére darovať (bolo by to iba tvoje,nie spoločné s tvojim manželom) ,tak ides si riešiť vlastne, spolu s mužom.

autor
19. aug 2021

Otec momentálne býva v rodičovskom dome, kde býva aj môj brat. Čiže on to nevníma z našej strany, lebo ma kde bývať poriadne. V tím dome býva aj môj dedko a je na tom čoraz zdravotne biednejsie a myslím, ze pokým on bude žiť, otec odtiaľ nebude chciet odísť, aby mu pomáhal. Muž nepotrebuje ísť do zahraničia, zarába dobre cez cca 1300€ v cistom. Len keby sme zobrali hypotéku tak -500€ a do toho energie, co robí 700€ dole a to je už cítiť. Hovorila som ešte aj s otcovou priateľkou, nech mu dohovorí, ona býva tiež v rovnakej dedine ako my a dosť nám pomáha. A ešte my chceme s otcom pohovoriť posledný krát , jednoducho, aby z každej strany počul, ze takto sa ďalej fungovať nedá a nechce nám dom ani predať, ani zatiaľ prepísať aké ani kolaudáciu nevybavuje. Až keď sa ani po tomto veci ďalej nepohnu, budeme musieť riešiť vlastne bývanie. Čo mi príde zase nefér, lebo brata zabezpečili a to nemá rodinu a ktovie, či vôbec bude niekedy mať.

autor
19. aug 2021

@mariejenka
z vnútra ma dom všetko, podlahy,nábytok, vanu, sprchovy, zábradlie, kuch. Linku, spotrebiče co sme si všetko my kúpili. Len z vonku sú tehly, lebo je bez fasády, na jeseň chodíme po blate, lebo treba zámkovú dlažbu, na dolnom poschodi ešte nie je dorobene kúpeľňa a nemôžeme z horného poschodia presunúť nábytok do dolného, lebo tam ma brat svoj nábytok, ktorý mu kúpil tiež otec( on mu ho kúpil a brat ani nevedel aký, ani sa ho neopýtal či ho chce a či sa mu páči), ktorý si momentálne nemôže zobrať, lebo tiež prerába byt a vlastne aj tam potrebuje otca. Čiže by sa to len vlieklo.

elizita
19. aug 2021

nemusi sa bat, aby ste ho nahodou nepredali.. nech ho prepisem s vecnym bremenom ak len to ma byt problem.. nikdy neinvestuj do niecoho co nie je tvoje.. vselico sa moze stat, otca zrazi auto, bude dedicske, s bratom, mamou sa nedohodnete a zostane ti hola rit..

annamalaga
19. aug 2021

Tak , keď dobre zarába už ste mali mať vlastne dávno a nespoliehať sa na otca. A vy len čakáte a darmo. Nemusí Vám to vyjsť. Žiaľ uprednostňovanie jedného dieťaťa pred druhým máš aj inde. Niesi prvá ani posledná. Len ver , že teraz na byt potrebujete 10% plus už máš 3 deti aj tie sa Vám budú rátať ku hypotéke.

autor
19. aug 2021

@annamalaga
po pravde ak byt, tak chceme 4-izbový alebo RD, a to, keď som na rodicaku neviem, či nám dajú toľko. A už som si tu aj zvykla, našla si kopu kamarátok, s ktorymi možem tráviť voľný čas, co je teraz na materskej na nezaplatenie, lebo začiatky boli o nervy rok som tu nemala s kým pohovoriť.

annamalaga
19. aug 2021

Nedajbože , že si brat nájde frajerku a ta otehotnie, tak ten otec , keď mu aj nábytok kupoval môže ešte byt predať a otec mu prepise vás dom a bude. Vymaľované.

autor
19. aug 2021

@elizita
Nevedela som, ze sa to dá aj tak. A myslím, ze ani otec nie. Mozes napísať podrobnejšie ako prebieha ten proces s vecným bremenom?

annamalaga
19. aug 2021

To chce každí. 4 izboovy byt alebo RD. Lenže nato musíš mat v dnešnej dobe aj kopec peňazí . A to vy nemáte , keď bývate a investujete do cudzej nehnuteľnosti žiaľ.

autor
19. aug 2021

@annamalaga
To by neurobil, brat ma byt a záhradku (dosť veľkú) kde keď ešte postaví časom chatu s otcom, a predá, co ma aj v pláne, tak je úplne za vodou. A brat sa nemá zle, robí s otcom v Nemecku, ma 28, zobral spotrebný na dosť drahé auto, to si už splatil.

elizita
19. aug 2021

ten kto vam bude robit zmluvu vie ako a co tam napisat.. aby mal otec predkupne pravo a dozivotne pravo uzivania.. treba sa stretnut s pravnikom a vysvetlit situaciu

annamalaga
19. aug 2021

Brat sa nemá zle. Nemáš taký pocit , že mu otec viac pomáha ako Vám. Ešte mu aj do bytu chodí pomáhať prerábať a Vám nechce prepísať nič. Keď sa nehrnul doteraz, nebude sa hrnúť ani za dalších 5 rokov a tomi ver. A navyše je dlho v zahraničí a keď príde chce mat kľud. A vy ho stále otravujete iba s prepisom.

autor
19. aug 2021

@elizita ďakujem, skúsim mu ešte povedať takýto návrh a uvidíme

autor
19. aug 2021

@annamalaga
Práveže môj otec stále potrebuje niečo robiť a prerábať. Aj keď ho priateľka volala na welness, tak nechcel, ze on ide radšej kachlickovat, na veľa ho prehovorila, aj to boli iba na deň. On to majistrovanie berie ako relax

sashabb
19. aug 2021

Mám pocit, že ty stále pretrvávaš vo svojom názore a nechceš vidieť ako to naozaj je. Jednoducho tvoje to nikdy nebude, lebo ak by to otec chcel, už by tak dávno urobil.
Viditelne brata preferuje a zvýhodňuje a ty len dúfaš, že tebe dopraje časom rovnako ako jemu. Mala by si si uvedomiť a zmieriť sa s variantou, že to tak nebude.
Odmietla by som čokolvek robiť v "cudzom" a už vôbec nie tam investovať.
Dokedy sa chceš prosiť?

katpaz
19. aug 2021

Ja normálne žasnem akí sú dnes mladí ľudia. Nemajú kúska hanby pýtať od rodičov nadobudnutý majetok. Ste mladí, chcete rodinu. Máte si bývanie zabezpečiť sami a nie naťahovať ruku k rodičovi a ešte aj ohovárať na internete. Je to otcov majetok, môže si s ním robiť čo chce, dať ho komu chce a kedy chce. Môže ho na starobu predať a užiť si dôchodok. Ak chceš bývať, staraj sa!

emmusska
19. aug 2021

Zrejme ma nejaky dovod preco to nechce dat na teba, asi je to na zamyslenie, ze co sa stalo, kde je problem. Ale ja by som to neriesila a isla si asi po svojom. Neni nad to mat klud.

ludka1402
19. aug 2021

Mozno otec preferuje brata preto, lebo je to muzsky potomok. Nemusi mat voci dcere nic konkretne. Dcera ma len tu smolu, ze je dievca, a teda je na jej chlapovi postarat sa o ich spolocne byvanie, nie na jej otcovi. A mozno preferuje brata len tak, dovod tam vobec nemusi byt.