Návrh od rodiny na starostlivosť o ich babku
Ahojte.
Som na materskej takze som doma s dcerou. Od manzelovho otca som dostala navrh ci sa nechcem za 300€ na mesiac starat o jeho mamu (85r) babka je nastastie este celkom čiperna ale niekedy sa stane , ze to uz nestihne na zachod a proste sa pokaka a toto neviem ci dam lebo to ze dcerku prebalim v pohode neznamena ze aj v podstate stareho cloveka. Stane sa to mozno raz za mesiac ale v jeden den viac krat ked ma problemy. A starostlivos sadnut si k nej na cca 2-3 hodinky denne cez den kym bude svokor v praci, a tiez zistovat ci jedla jedlo a ci si dala lieky. Samozrejme kupat ju a aj to neviem ci dam predsa je to telo statčeka a ja neviem proste.. Mali by ste na to? Mam to vyskusat? vidina 300€ sa mi velmi paci ale ci sa ulakomit na tych 300€ neviem.
Som zvedava na vase reakcie 🙂
Napíšem ti ako osoba, ktorá sa starala 2x o starších ľudí - nikdy viac. Raz to bolo iba na 3 mesiace cez leto, druhy krát mesiac cez zimu. Obe babky boli samostatne, robila som im viac menej spoločnosť.
1. Priprav sa na to, ze starí ľudia nesmierne vycerpavaju psychicky, po čase sa tam nebudeš ku nej vôbec tešiť chodiť. Aj keď môžu byt milí, tie spomalene úkony, výpadky pamäte, bývajú na starobu protivní a ufrflaní, každý jeden užíva lieky na nálady, starecka demencia, mnohi sú zvyknutí obviňovať bez príčiny, ze si im ukradla nejakú vec, ktorú práve nemôžu nájsť, atd,. Odoberá to veľa psychickej energie
2. 300€ za starostlivosť je veľmi smiešna suma, nebud hlúpa, oni dobre vedia, prečo sa o ňu starať nechcú a hľadajú nejakého hlupáčika.
3. Telo starého človeka smrdí, s dieťaťom sa to porovnať nedá, naozaj sa nespoliehať teraz na dobrý zdravotný stav, ten sa vždy zhoršuje. Mne sa pri jednej samostatnej babke zhoršil do 2,5 mesiaca na nepoznanie, po mojom odchode 3 týždne na to zomrela.
3. Priprav sa na to, ze môže odpadávať, môže byt ležiaca a problémy so záchodom sa kľudne do pol roka môžu tak zhoršiť, ze ju budeš musieť každú chvíľu prebalovat. A stolica dospelého človeka nie je nič prijemne s bábätkom to ani neporovnavaj.
4. Za každé zhoršenie zdravotného stavu budeš zodpovedná ty, ze sa o ni dostatočne nestaras, to je bežná prax aj medzi opatrovateľkami. Moja babka, ktorá bola samostatná zrazu po 2 mesiacoch začala odpadávať, 2 týždne na to prestala úplne jest, po mojom odchode pri druhej opatrovateľke 3 týždne na to zomrela. Nikdy nevieš, kedy sa stav zhorší. Samozrejme, rodina sa vyhovarala na mna, malo som ju nútila jest, veľa sa s nou prechádzala... nie každý sa dokáže zmieriť so smrťou blízkeho človeka a ze je jednoducho starý, buď pripravená, ze aj to príde.
5. Nečakaj, ze to budú vecne 2-3 hodiny. Starým ľuďom sa stav zhoršuje. Byt stále po ruke, meniť plienky, aby sa nevytvárali zapareniny, keď bude modrina a babka sa niekde buchne, aby z toho ešte svokor poza tvoj chrbát neurobil halo a ty si nebola ta najhoršia. Keď ta budú platiť, budú očakávať, ze tam budeš behať aj navyše, nie iba na 2-3 hodiny, to ti hovoria teraz, aby si to zobrala, realita je iná.
6. Ja som sa starala a to som vtedy bola single a bez záväzkov, neviem ako chceš byt na 2 miestach naraz, lebo aj malé dieťa vyvádza a potrebuje starostlivosť, aj babku okúpať, kontrolovať a mala som co robiť. Zváž to, porozpravaj sa so ženami, ktoré opatrovali, lebo vôbec nevieš, co čoho ideš a máš ružové okuliare, nech realne vieš, co to obnáša.
pomáhať je krásna vec, len na druhej strane má to aj svoje ale.... Nevieš dokedy sa budeš takto trápiť s babkou, jej zdr. stav sa môže zhoršiť behom pár dní - v nemocnici sa o takýchto pacientov dlho nestarajú - pošľú ich domov, Starí ľudia bývajú často nevrlí, podráždení, chcú aby bolo len podľa nich - horšie ako s deťmi ....
Ale ak by si aj napriek tomu išla do toho, presne sa dohodni so svokrom na čase koľko sa budeš o babku starať.... Aby si nakoniec nemala babku na krku deň - noc.
Z mojej skúsenosti je to veľká záťaž najmä po psych. stránke. A ešte nezabudni zobrať do úvahy ako ďaleko máš ku babke....chodiť 5 krát za deň do susednej dediny tiež nie je sranda....
Za spomínaných 300e by som bola ochotná sa o babku obzrieť max. 5 hod. denne - kým by bol svokor v práci, napr. 8 - 13 hod. by ti babka mohla volať keby niečo potrebovala, popr. ty by si zašla ku nej a robila jej akú takú spoločnosť aj s pomocou....
Len aby si svokor nemyslel že za 300 e sa budeš o babku starať stále a on bude mať fraj... áno za 300e ale za týždeň.... 😉
@katkami123 so vsetkym co pises suhlasim,len...predstav si ze je to o tebe..ktora je stara protivna a smrdi..a co s tebou?
@malva123 na dôchodku byť nemusia, aj kedysi žienky rodili najmä tie posledné deti po 35 tke....
@deti95060810 a tie prve deti a ich zienky,ktore isli do dochodku skor?O tom sutorka akosi mlcí.
Skôr vychová matka 6 detí ,
ako 6 detí dochová jednu matku....
slov. príslovie
@malva123 kto vie ako to tam je... môže sa stať, že majú zdr. problémy, alebo niektoré z detí sa zaviaže že dochová rodičov - matku až do smrti , a potom za odmenu zdedí po matke všetko.... bežná vec najmä na dedinách....
@deti95060810 slovenske prislovie dnesnych dní...kedysi to tak nebolo.
7. Nespoliehať sa na to, ze babka bude vždy milá a bude spolupracovať. Starí ľudia sa radi k hádajú, menia sa im povahy, alzheimer, demencia mení ich povahy na nepoznanie. Z mojej skúsenosti skôr radi hľadajú nepriateľov často a milé spravanie sa do pár mesiacov mení a radi si z opatrovníka robia svojho poskoka a sluhu a keď nie je podľa nich, tak sa sťažujú, často krát si aj vymýšľajú. Pozor na to. Ja som jednej babke pomahala s obliekaním a z ničoho nič mi išla vylepit zaucho - proste bola už dementna a vekom sa diagnoza zhoršuje. A stále mi iba hovorila - starí ľudia sú už protivní, starí ľudia sú už protivní,... aby si nebola prekvapená za pár mesiacov, kde sa podela ta milá babička.
Stale nechapem problem...mesto poskytne opatrovatelku..ked je babka ciperna...a rodina zvlast v takom pocte sa tam vie zastavit...ine je ked babka dala majetok tvojmu svokrovi....ze ju dochova...a ten sa k tomu nema...preco nejde na predcasny dochodok? 300 eur mesacne mu to vykompenzuje.
nie a určite nie za 300 € , ako neskôr bude horšie a nebudeš to zvladat, ako je to dost tažké fyzicky aj psychicky a ked niečo ty budeš najhoršia a ked neskôr povieš dost že nezvladzeš tak ty budeš za hyenu
nie a nie, ja som si to zažila a po mesiaci čo sme sa 3 starali sme to mali rozdelené som mala proste dost, vyslovene
@malva123
Ja osobne si vyberám domov dôchodcov. Toto by som od vlastných deti nikdy nechcela, aby museli podstúpiť, pripadne opatrovateľku. Príde mi to trochu aj sebectvo - som starý, staraj sa o mna. Píšem ako človek, ktorý si prešiel aj starostlivosťou o dieťa aj o starého človeka. Jednoducho starý človek nie. To sa nedá s dieťaťom porovnať a podľa mna to ani nie je adekvátna náhrada, za to, ze sa o mna starali ako o malé dieťa, ja sa postarám o starého teraz, je to z môjho pohladu 10x tak náročnejšie ako starostlivosť o dieťa, v mnohých prípadoch aj viac. Netreba sa tiež silou mocou vesat deťom na krky.
v rodine bola vnucka, ktora po dohode ostala doma a brala na jej staru mamu opatrovatelsky prispevok. starala sa, byvala dva domy vedla, ale po par tyzdnoch prislo prve frflanie od rodiny, ze ako sa stara, ze tam poriadne nic neurobi a pod. vydrzalo to par mesiacov, rodina sa s nou rozhadala lebo mala inu predstavu a tvrdila, ze vnucka bola leniva a nestarala sa. neodporucam, a popei malom dietati uz vobec nie lebo chces sa mu venovat, ist s nim na prechadzku, eskor aj na vylet a nemusiet sa kazdemu doprosovat ci mozes... nesla by som do toho aj kvoli tomu, ze 300€ je malo podla mna
Určite nie, byť pri seniorke celý deň do 16:00 je veľmi dlhý čas za 300 eur, najmä ak máš malé dieťa, bude ťa to veľmi obmedzovať. Radšej by sa deti mali poskladať na opatrovateľku, ak už nikto z nich nie je ochotný postarať sa o vlastnú mamku. Každý nech si ukrojí min. po 100 eur mesačne a budú spokojní všetci. Za 300 eur by nenašli takého s prepáčením "blba" ako si pre nich zrejme ty.
Mne to príde strašná vychcanost v tejto rodine a dať iba 300€ za starostlivosť je výsmech. Hľadajú si len takého blbečka, ktorý na to skočí. Ešte materská je podľa môjho názoru dosť vycerapavajuca, zvlášť, keď sa teraz nedá nikam chodiť, veď aj to malé dieťa ma svoj režim, kedy musí jest, kedy musí ísť spať, kedy sa chce hrať, kedy ho treba prebaliť. Autorka očividne vôbec nevie, do čoho ide. To, ze je doma pri dieťati ešte neznamená, ze ma tony voľného času ako si asi svokor mysli. Tiež dosť egoistické. Skôr by mali jej pomôcť niekedy pokocikovat a nie hádzať ešte ďalšie starosti. Hanba, veľmi čudná rodina.
smutne ze 6 deti sa nevie postarat o jendu mamu...vsak si mozu starostlivost rozdelit. A ako si to predstavuju? 300 eur za full servis? alebo iba cez den a vecer sa budu pri nej striedat?
Ked som chodila na VS, byvala u nas babka,lebo uz nemohla byt sama. Bolo to velmi psychicky narocne...v noci sa zobudila, vytrhavala si kateter, rozpravala nezmysly.....miesto na WC isla do spajze...kebyze tam niesme, tak vykona potrebu do spajze.....
za 300 eur nie....nech sa zlozia aspon na 600 eur a vybavia opatrovatelku...
Deti nech sa starajú!!! A nie nevesta a ešte tehotná!!! Babka bude musieť ísť aj tak do ústavu určite , či chce alebo nie. Keď nemajú záujem deti, tak žiaľ ty s tým nič nenarobíš!!!! A navyše v domove jej bude dobre, bude medzi svojimi. Skôr jej aj čas ubehne.
@vevapeto bolo to súkromné zariadenie, dostal sa tam pomerne rýchlo a ešte predtým mal opatrovateľku na pár hodín od mesta doma.
Ako ja len nepochopím tým počtom. Ked píšem, že za 600e v domove mal opateru + zaplatenú stravu + tam býval .... a ty tu operuješ, že zadávateľka má pýtať 600e ale babka nech si platí stravu a bývanie doma sama ...
Nikto ju nenúti tú pomoc vziať, môže to vyskúšať pár dní týždňov, ... môže napriamo požiadať úrad práce o príspevok na opatrovanie. Detto ak to nebude fungovať s nevestou, tak môže svokor požiadať mesto o opatrovateľku úplne cudziu osobu. Možnosti sú, ale strieľať tú sumu 600e lebo neviem čo je úplne mimo misu.
Ako netvrdím, že 300e je v poriadku, práve preto som v mojom prvom príspevku prilepila link, kde sú sumy ako prispieva štát na to opatrovanie.
Moja babka je v domove dôchodcov a napríklad si veľmi pochvaľuje. Len ona mala ťažký život pri mojom dedkovi alkoholikovi, domov dôchodcov bol pre ňu ako vykúpenie. Čo on po nej cely život ziapal, tam majú zakázané kričať po klientoch, aj psychicky je na tom od vtedy omnoho lepšie, zdravotný stav sa jej zlepšil. Na izbu ju dali s podobnou babkou a veľmi si rozumejú, je rada, ze sa konečne môže s niekym bez strachu normálne porozprávať.
Ešte si neviem predstaviť fungovať po takej nevyspanej noci, keď dieťaťu budú rast napríklad zúbky, ísť sa starať o babku 😀 čistá psychiatria.
ked vtacka lapaju pekne mu spievaju...
je to smutne, ale ... dnes Ti hovoria, ze by si len to a len tamto... a babka je samostatna. O tyzden ci mesiac to uz nemusi byt pravda... nehovoriac o tom, ze bude rodina frflat ze toto si neurobila, hento si neurobila a ved ti za to PLATIA... aj ked je to len "almuzna" tak oni si v podstate prehadzuju zodpovednost, teda sa jej pocitovo zbavia, lebo Ta zaplatia... takze vsetko pojde na Tvoju hlavu... stari ludia mozu byt prinosom a nic Ti nebrani pomoct a babku si z casu na cas zobrat. Ist s nou na prechadzku ci pozriet si film, zahrat karty, porozpravat. Ale nie denno-denne. Nehovoriac o tom, ze stari ludia maju svoje zvyky a Ty sa budes musiet prisposobovat. 10h30 bezi telenovela... chcela si ist s dietatom von? Mas smolu... obedovat chce presne o 12h... 12h05 a uz je zle... co na tom, ze prechadzka sa kusok pretiahla lebo bolo krasne...
Moja babka bola "putovna", bravali sme si ju vzdy na par mesiacov a deti sa prestriedali. Ale zazila som aj obdobie, ked uz bolo horsie, a nasli sme jej byt pri jej dcere. Ja som bola vtedy VS... Teta mala firmu, dve deti, aj ked uz vacsie, muza, ktory sa do starostlivosti o babku zapajal! A spominam si ako ma zarazilo to jej vecne frflanie... nikdy nebola spokojna. Nekupil dobry pripravok na riad... to ze jej znacka uz 10 rokov neexistuje jej bolo fuk... Teta jej nevenovala dost casu, popritom robila co mohla a podla mna tam chodievala casto! ... akoze chodili sme tam, ja som jej volavala... aby teta nebola na vsetko sama... a napriek tomu to bolo nesmierne vycerpavajuce :(
Ono to zneje fajn, že 300 eur a len "trosku" práce. Ale v praxi to môže znamenať úplne iné veci. Ty si na materskej, neviem koľko má, dieťa, rokov, ale predovšetkým je to "tvoja práca okolo dieťaťa". Inak povedané, dieťa chce ísť von, jest, piť, kakať, cikat, hrať sa a podobne, áno, toto je prvoradé. Ale v tom momente bude treba byť s babkou, umyť ju, sedieť pri nej, a keď sa postupne stav aj zhorší (v tom veku to môže byť aj z dňa na deň) co potom? Dieťa bude sedieť vedľa teba a v podstate bude program určovať babka, nie ty alebo tvoje dieťa. Teda surovo povedané, budeš na "materskej"s babkou. Tých 300 eur je pravdepodobne opatrovateľský príspevok, tiez som mala taký návrh, odmietla som presne z toho dôvodu. Možno to vyznie veľmi tvrdo, ale ty máš teraz inú náplň dňa, ako byť s babkou.Zrejme svokor netuší co to je byť s malým dieťaťom, tak to berie, že si doma, nemáš čo robiť, nepracujes, tak nech aspoň sa nenudís. 🙈Nie nesla by som do toho
peniaze a rodina, to nikdy nejde dokopy ;) velmi nevdacna kombinacia.
budes stale narazat na argument, ze ti platia a preto chcu este to a tamto. Ved nech normalne vybavia dennu opatrovatelku (vybavuje sa na miestnom/ obecnom urade), co k nej pride na 2-3 hodiny, okupe ju (inak to kupanie, to nie je nic hrozne, pokial nema nadvahu - posadis na sedatko a osprchujes), a bude ich to stat mozno tolko, co by davali tebe, a mozno este aj menej.
@anjelicek26 to je vsetko pekne, co pises, taka starostlivost, aku opisujes nie je problem. Nevidela by si to tak dramaticky, ani pri prebalovani? A co ak nastupi starecka demencia? Ten clovek chudak nepozna najblizsich, uteka, z domu, musis skryt kluce, noze, zapalky. Zapne plyn a postavi na horak rychlovarnu kanvicu. A v noci? Vyspis sa niekedy aj styri hodiny. Nastup je velmi rychly. Z cloveka, ktory bol viac menej sebestacny, je zrazu dieta. Kto jej zaruci, ze to v priebehu mesiaca, dvoch, pol roka nebude aj u nich? Nemusi, ale moze. To, co popisujes, ma zabezpecit jej sest deti, nie ona.
vyskusaj na 2 tyzdne, uvidis. mozno sa aj malej zapaci cas straveny s prababkou. ak to vezmes, dopredu si dohodnite pravidla, ze napr. mesiac dopredu im povies, ze to uz dalej nebudes robit.ci uz z dovodu,ze nevladzes popri malej alebo sa jej rapidne zhorsi stav alebo nastupis do prace. sestra sa stara o babku, 2x denne za nou ide, donesie jedlo, skontroluje lieky ci zjedla, prebali nohy. ked je pekne, vezme ju k nim, ona iba sedi a kuka na deti ako sa hraju alebo na telku. ak ma sprchovy kut a chodi, tak ani ta nehoda so zachodom nie je az taka strasna. plienky pre dospelych su dobra vec. vsetko zavisi od povahy cloveka a ako sa k tomu postavi. niekto by to nerobil ani za svet, a niekto s tym nema problem

@elizabet173 ja len som si matne pamätala, že kamoškin otec toľko platil kolo 600e a viem, že prispievalo aj mesto a bolo to tiež súkromné zariadenie.
Ako môj príspevok bol o tej hodnote peňazí, a tiež som priložila koľko štát platí opatrovateľom ak sú osoby odkázané na pomoc. Lebo pomoc druhému sa nikdy nedá zaplatiť.