icon

Návštevy bez alkoholu

3. jan 2026

Chodite radi na navštevy kde sa nepije alkohol? Niesom alkoholicka ani to nepotrebujem.Len ked ideme na navstevu ku svokrovcom proste ani raz za cas si nedame vino ani nic a ja som proste taka tichsia osoba ktora vela nenarozprava a proste mne to pride normalne ze pride nejaka navsteva a si dame pohar vina napr. Nemyslim tym spiť sa do nemoty ale len pohar.Aj kamaratka mi vravela ze raz za cas to patri k navsteve.Co si myslite?

anonym_48d72b
3. jan 2026

@anonym_autor a čo s tým má spoločnē ,že si tichšia ? Ja som rada keď neponúkajú lebo aj tak väčšinou odmietnem a neznášam keď ma niekto nasilu núti.Mňa tiež doma nenapadne ponúkať. Max kávu,čaj, minerálku....Sa viem rozprávať aj bez alkoholu. ..

marsmykkok
3. jan 2026
@deniseee

U nas sa nepije, cize darmo by nejaka navsteva cakala alkohol. Dokonca aj svadbu sme pred vela rokmi mali nealko. Ani kava sa u nas nepije, cize ani tu by som ti nemohla ponuknut a ani navsteva ju u nas nedostane. Ale cajov mam ako mala cajovna. Mne je zvlastne, ze u svokrovcov ocakavas pohostenie a pod. Ja chodim k svokrovcom ako domov, ako k vlastnym rodicom, kde ma nemusi nikto nicim nukat. Nepovazujem to za navstevu, kedze tie vztahy su ine, ako ked pride na navstevu kamaratka.

@deniseee Presne tak, ja si to pamätám tak aj z detstva. A či sa išlo k jedným alebo druhým starkým nečakali nás s 10timi druhmi alkoholu, s 10timi druhmi koláčov, obloženými misami a koláčmi. Ako samozrejme, nenechali nás hladných a smädných, ak vedeli že prídeme navarili aj pre nás obed a tak, ak mala babka čas upiekla buchty, ak nie tak nie, ak dostala od susedy koláče zo svadby deň predtým odložila nám, ale zase nechystala sa pred našou návštevou ako na malú svadbu, proste dali čo mali...

kristina2412
3. jan 2026

Keď sa jedná o narodeninové, vianočné , novoročné návštevy tak alkohol neabstinentom ponúkam, každému, aký má rád. U nás doma sa pije len suché víno. Podľa mňa si hostí treba uctiť a každému sa snažím vyhovieť nielen v pití, ale aj v jedle. Takže neraz som pripravovala vegánske špeciality🫣krvavý steak, pečiem koláče hoci sa u nás nejedia, kúpim aj sladké vody, hoci ich nepijeme....Pre mňa je dôležité,aby sa hostia cítili príjemne a keď moja prateta príde k nám raz za dva roky tak jej to cinzano a dobošku zadovážim, aj keby čo bolo, hoci ja nemusím ani jedno a viem sa baviť aj bez pitia.

anonym_ecc7fb
3. jan 2026

Ja alkohol tiež neponúkam, svokra naleje raz do roka, na Vianoce.

anonym_1cab26
3. jan 2026

@anonym_autor káva ti nestačí? Aj keby mi ponúkli alkohol si nedám.. Neviem si predstaviť piť na návšteve. Nepijem takmer vôbec maximálne na moje narodeniny pohár vína a na vianoce punč

denithestrange1993
3. jan 2026

@anonym_autor co ty vies aku maju alkoholovu minulost. Mne to teda nepride normalne automaticky nukat alkoholom,mozno ked je nejaky sviatok tak pripitok je logicky. To mas tak niekomu pride normalne piect pre kazdu navstevu,alebo chystat 3chodove menu,ak to ma niekto inak tak sa automaticku urazi? Ak mas chut na alko tak dones ty a hadam porozlievaju po 2dcl kazdemu (zas sme pri tom ze mozu byt anonymni alkoholici,abstinujuci...)

anonym_b653c9
3. jan 2026

Popravde som prekvapena, koľko ľudí píše, že si nedajú, nepijú, neponúkajú.. Nás núkajú na každej návšteve (v rôznych regiónoch od BA po Tatry), svokrovci ulievajú už na privítanie, my ponúkame tiež. Žiadna návšteva nie je o tom, že ideme do kolien, ale dáme si aspoň prípitok alebo pohár prosecca. A teda žiadna návšteva ani neodmietla. Samozrejme, kto nechce piť, nemusí, nenútime.

denithestrange1993
3. jan 2026
@anonym_b653c9

Popravde som prekvapena, koľko ľudí píše, že si nedajú, nepijú, neponúkajú.. Nás núkajú na každej návšteve (v rôznych regiónoch od BA po Tatry), svokrovci ulievajú už na privítanie, my ponúkame tiež. Žiadna návšteva nie je o tom, že ideme do kolien, ale dáme si aspoň prípitok alebo pohár prosecca. A teda žiadna návšteva ani neodmietla. Samozrejme, kto nechce piť, nemusí, nenútime.

@anonym_b653c9 ved dnes vela ludi ani nemoze/nechce (tehotenstvo,kojenie,lieky,abstinenti,abstinujuci alkoholici,šoferi). Viem,ze kedysi boli navstevy bez flasky bezvyznamne,ale som rada ze tato norma pomalinky opusta nasu kulturu.

anonym_ff0ad6
3. jan 2026

Mala by si si priznat pred sebou, ze ak kvoli tomu ze ti niekto neponukne pohar vina na navsteve zalozis diskusiu, nieco je vskutku zle. A to sa nemusis opijat, ale ak potrebujes alkohol k tomu aby si sa rozhovorila, alebo kazdy den pohar (vyznieva to z tvojho prispevku), potom je to naozaj zle. Zamysli sa nad tym, mozno este nie je neskoro

kristina2412
4. jan 2026

Asi je to rovnaké, ak by som podávala všetko bez lepku, za to, že ja nemôžem, alebo všetko vegánske, vegetariánske... Podľa mňa tu nejde o ten pohár vína, keďže sa autorka nejaví ako alkoholička, skôr ide o to, že nerešpektujem čo chcú moji hostia a nasilu presadzujem čo chcem ja, či už je to nútenie do pitia alebo naopak....

anonym_1b6fed
4. jan 2026

A aj donesieš nejakú fľašu, či len očakávaš že ťa ponúknu?

anonym_4012fb
4. jan 2026

@anonym_autor ze to je somarina
Ked sa tam nezvykne tak nezvykne, bodka co riesis
Otvor si sa a ked prides domov
Kamoska je tiez nejaka zakomplexovana

kiki68
4. jan 2026

@anonym_autor uplne normalka za mna, vacsinu navstev mame a aj ja absolvujem bez alkoholu. Mne to nechyba veru

valria
4. jan 2026

@anonym_autor A ak oni prídu k vám a ty im ponúkneš, odmietnu?

anonym_8276ca
4. jan 2026

@anonym_autor Čítajúc tieto komenty by som ani neverila, že žijem na Slovensku🙂). Kto potom robí tie štatistiky?🙂)

anonym_8276ca
4. jan 2026
@ameixa

@anonym_autor nepijem skodlivy alkohol, kavu ani caj, navstevam ponukam necaje alebo vodu

@ameixa No zbohom...

laila22
4. jan 2026

@anonym_autor ty máš chuť u svokrovcov na pohár vína? Veď povedz svokre, nech Ti naleje. 🙂. Ja ti teda neviem, ale rodičia nikdy nenukaju alkohol, ani nikto nečaká, že ho budú núkať. 🙂 So švagrinou si dáme pohár vína u mňa, alebo u nich, keď máme chuť, ale teda u nás sa nikto nepozastavil nad tým, že rodičia nás nenukaju alkoholom 🙂

diamand2326
4. jan 2026
@anonym_8276ca

@anonym_autor Čítajúc tieto komenty by som ani neverila, že žijem na Slovensku🙂). Kto potom robí tie štatistiky?🙂)

@anonym_8276ca Tiež sa divím... Zrazu tu nikto nepije. To máš ako tie diskusie o platoch. Priemerná mzda vieme aká je, ale podľa diskusii o platoch na modrom konikovi sa na Slovensku zarába minimálne 3 tisíc a aj to je málo 🤭

kiki68
4. jan 2026
@diamand2326

@anonym_8276ca Tiež sa divím... Zrazu tu nikto nepije. To máš ako tie diskusie o platoch. Priemerná mzda vieme aká je, ale podľa diskusii o platoch na modrom konikovi sa na Slovensku zarába minimálne 3 tisíc a aj to je málo 🤭

@diamand2326 ja na Slovensku nezijem a teda u nas sa doma nejak nepije, ak neratam u muza sem tam jedno pivo a poharik whisky po nejakom jedle, co nesadlo. Cize sa to u nas ani velmi nedrzi. A ja teda alkohol nemusim, takze muz povedal, ze to nema zmysel drzat nejake vino doma, ked to nikto nepije. Ale vacsina bab, co poznam su bud na materskej, alebo zase robia a nemozu nejak pit skrz pracu, takze to potom clovek ani radsej neponuka.

minenkaa
4. jan 2026
@anonym_8276ca

@anonym_8276ca statistiky sú priemer ,to že ja nechlascem si mysli,že niekto druhý rad a s radosťou odrovná

tilly
4. jan 2026

Fľašu vína alebo prosecca vždy otvorím. Nenutim, ale väčšina mojich hostí si dá. Keď viem, že príde niekto, kto má rád pivo, kúpim pivo, aj keď sa u nás pivo moc nepije. Aj tvrdé sa u nás nájde, aj keď ani to nepijeme.
Mne to príde, ako bežné pohostenie pozvanej návštevy, tak ako káva, koláčik, jednohubky, zelenina a ovocie. To ponúkam vždy.
A zatiaľ sa mi nestalo, že by sme prišli na návštevu a niekto mi neponúkol víno alebo niečo malé pod zub. Aj keď samozrejme na návštevu nejdem kvôli pohosteniu, ale kvôli ľuďom a vôbec by mi nevadilo kecať pri pohári vody, len teda ja by som sa pod zem prepadla, keby som nič neponúkla.

tilly
4. jan 2026

A ani na návštevy nechodim s prázdnymi rukami. Vždy prinesiem aspoň víno, niečo sladké a niečo slané.

simca06022011
4. jan 2026

@anonym_autor no pri rodine sa u nas bezne alkohol neponuka, zazila som to len parkrat, ale to je domacnost kde sa bezne pije casto a stale. Ak svokrovci alkohol nepiju, tak ho ani neponukaju. K nam ak niekto pride, nevytahujem hned flase vobec, proste nemam to vo zvyku a teda nepride mi ani "raz za cas sa patri ponuknut alkohol" ako pravidlo... nie nepatri, ak niekto nepije, nenapadne ho to... ak si chces vypit a neveis prezit u svokrovcom bez toho, lebo to potrebujes na rozhovorenie sa,a lebo aby si tam vobec vydrzala, mozes s flasou prist? ze ponuknete sa rovno... ak teda piju, co by som si s partnerom vydiskutovala. Aby som nebola za brzdu alkoholicku :DDD
U nas len moj chlap urcite navstevy hned ponuka, neponuka mojich rodiciv, zvacsa soferuju a ludi, o ktorych vieme ze nepiju, pripadne podla situacie.. ale nezvykneme s kadekym len tak si rozlievat alkohol hodikedy. Ked pridu kamosi vyslovene na vino/pivo, tak to je uplne ina situacia.
A ponukanie a obcerstvenie, ak mamae dohodnute posedenie a tak, dohodnutu navstevu = nachystam. AK je to nahododny okoloiduci, alebo rodina co chodi kazdy vikend a nebodaj tu aj prespava, tak absolutne nechystam nic, fungujem ako v beznom "rezime", ponuknem nieco na pitie, kavu, vodu a tak, pokecame a kazdy ide svojim smerom, nechystam kolace ani splasene nebeham po okoli, ze niekto ku nam za 5minut pride apotrebujem prestriet stol :D

pikachu999
5. jan 2026

@anonym_autor my sa vždy keď príde návšteva opýtame..kávu čaj víno niečo iné? A každý povie čo chce nikoho nenutime

natalka13
5. jan 2026
@minenkaa

Ja osobne by som sa hanbila návšteve ponúknuť alkohol a ani ma to nikdy nenapadne

@minenkaa hanbila? Za ponuknutie pohara vina? Za pohar caju nie?

natalka13
5. jan 2026

Ak svomrovci neponuknu asi nemaju nekupuju. respektuj to.

minenkaa
5. jan 2026
@natalka13

@minenkaa hanbila? Za ponuknutie pohara vina? Za pohar caju nie?

@natalka13 ano hanbila ,za čaj nie

nekonecna_katastrofa
5. jan 2026

@anonym_autor Chodíte rady na návštevy, kde sa nepije alkohol? -> Chodím na návštevy k ľuďom, ktorých mám rada a nemeriam radosť z návštevy množstvom alkoholu. Viem sa zabaviť aj bez a vlastne mi príde aj divné, ak mi niekto ide naliať o 1ej. Ak mám chuť na víno, tak si dám v sobotu večer doma s manželom. My alkohol máme, ale poznám aj pár, kde nenájdete ani len rum do koláčov, dokonca ani kávu (a nie sú abstinujúci alkoholici). Zato kvalitných čajov majú desiatky a hosťom ponúkajú kvalitné a chutné jedlo.

elz1920
5. jan 2026

Nepijem bezkofeínovú kávu, a napriek tomu ju mám doma kvôli konkrétnej kamarátke a každému, kto by si ju vypýtal.
Takisto s mužom nepijeme instantnú, ale máme ju doma pre strýčka príhodu.
Kávu pijem bez mlieka, ale zvyknem mať doma smotanu do kávy pre tých, ktorí ju majú radi.
Čaje mám rôzne, bylinkové sypané aj vo vrecúšku, čierny, rôzne ovocné. Hosť si môže doň dať biely / hnedý cukor, med, citrón či nič.
Kto chce jesť, dostane to, čo má rád.
Zásadne nenúkam nikomu to, čo nechce. Sama to z duše neznášam.
A aj keď sama nemám chuť na alkohol, nemám problém ním hosťa ponúknuť.

saxana000
5. jan 2026

Pri beznej navsteve sa vacsinou ponuka kava dzus mineralka..ked ideme gratulovat tak uz sa ponukne nejake pivo vinko bublinky..