icon

Návštevy malých detičiek

25. dec 2022

Predtym ako sa vychystate navstivit novorodeniatka, najskor si zistite, ci na vas vobec maju energiu. Idealne pockajte na pozvanie. Je to velka zataz pre matky - babätko a este k tomu zvedava navsteva.

Strana
z2
viestta
25. dec 2022

@nadazdi opakujem, kazdy nech sa zariadi ako chce. Pripadne choroby su v tomto ohlade len jedna z mnohych moznosti preco nie. V prvom rade by sa mal brat ohlad na to co si zela matka. Ak navstevy nechce, moze mat milion sedem iracionalnych aj racionalnych dovodov, kazdy by mal jej rozhodnutie akceptovat.

zuzulka558
25. dec 2022

@viestta ja som to mala pri prvej ešte sme nestihli bývať sami, tri mesiace sme bývali z rodinou, prišli a okolo postele okolo malej všetci ako keby umrela, a stále sme nemali pokoja jak v ZOO, sťahovali sme sa a bol pokoj a pri druhej sme návštevy zakázali na dva týždne a hotovo

letfenixa
25. dec 2022

@autorka a tí spomínaní nevychovanci chodia na MK?

snuggling
25. dec 2022

Ooo, toto je palčivá téma, ale plne chápem 🙂. Ono všeobecne nečakané a nepozvané návštevy ja neznášam, a po pôrode to bolo extrémne. Ale problém spočíva v ľuďoch, ako aj iné ženy píšu sú takí co to vyslovene vyžadujú. Problém je, že ľudia sa správajú tak, ako by chceli aby sa chovali k nim, a nie tak ako to druhej osobe vyhovuje. Chýba rešpekt a tolerancia v tom zdravom slová zmysle. Oni si myslia, že ti robia dobre, a ty to tak určite príjmeš, pretože to je dobre. Lebo oni chcú. Máš 2 možnosti. Buď to tolerovať a zaťať zuby(budeš za dobrú ale budeš stále v strese a nervózna a naštvaná, alebo normálne povedať že sa na návštevy necítiš-spôsobom ako uznáš za vhodné (budeš asi za kravu, ale budeš mat doma kľud, ale asi nie na stálo, hňupovia dolezú zas). Tak či onak, nemyslím si, že aj keď to bolo dobre myslené v zmysle ochrany práv matky a jej pohody, sama vidíš ako väčšina reagovala. Sama teda vidíš ako sa na to väčšina pozerá a akú máš odozvu. Ja ti len držím palce aby to u teba dopadlo ku prospechu tvojho zdravia. Veľa šťastia a pevné nervy

zuzanalila20
26. dec 2022

@viestta Otáčať nevyžiadané návštevy vo dverách je úloha partnera, nie čerstvej mamy. Tá má toho snáď už dosť, nepotrebuje takýto kurz asertivity.

jesenzima
26. dec 2022

Ja by som nemala energiu na takú osobu, ako si ty .... Mám dve deti, keď niekto chcel prísť nevhod, povedala som, že sa to nehodí, keď niekto prišiel neohlásene, neubudlo zo mňa, pozvala som na jednu kávu ..

h2
26. dec 2022

Nikdy k nikomu nechodím na návštevu bez pozvania, najmä nie k novorodencovi. Sranda, že je tu práve teraz táto diskusia, lebo presne dnes by sme k novorodencovi mali ísť na návštevu, na pozvanie jeho rodičov, samozrejme. Ale možno nepôjdeme ani napriek tomu, syn mal včera sopeľ. Zatiaľ ešte spí, ale ak sa to od včera nezlepšilo, nikam nejdeme.

1gabriela13
26. dec 2022

Ja neviem aký je problém keď rodina príde na návštevu,mne to absolútne nevadilo 💁ale jasné nech je to rešpektované

mamelka
26. dec 2022

Ved prečo si nepovedala, že neprijimas návštevy? Ja som uz počas pôrodu upozornila,že chcem mať šestonedelia bez návštev a aj tak bolo. Návštevu som ponúkla tak, že kto chcel vidieť Máriu tak sme išli na prechádzku alebo na terase, síce zima bola, ale úprimne? Nie som už zrovna človek,ktorý bude 5h niekoho obskakovat-byvalo to, napiekla som, uvarila, nachystala, návšteva niekedy aj o 23 išla...ale stali sa z nás introverti a mame radi kľud.
Aj teraz riešime návštevy,ze ked niekto má prísť tak sa opýtam ci du zdraví.

mamelka
26. dec 2022

@viestta pekne napísané. Ja som sa cítila dobre, síce po sekcii, mala som bolesti, ale ta eufória radosti bola neskutočná.ale nemala som silu niekoho obskakovat, chcela som si uzivat čas s bábätkom a nasimi deťmi.

aurora33
26. dec 2022

Takze nevychovanci su upozornení, neasertivne mamičky sú po prečítaní tvojho výchovného príspevku ako šibnutím čarovného prútika zrazu asertívne, čiže misia je splnená?

lasona
26. dec 2022

Ja som asi divná ale mne návštevy nevadia. Vždy sa poteším keď ma prídu pozrieť. A máme malé bábätko. Samozrejme ak by boli chori, to je druhá vec. Ale všetci majú rozum a nechodia keď sú chorí.

whatever1
26. dec 2022

Nechapem utocne komentare, autorka chcela dat len do povedomia fakt, ze sa nepatri tlacit na navstevu k novorodencovi bez pozvania. Verim ze vacsina z nas vie co sa patri a vacsina z nas by vedela pohotovo zareagovat ak by sme sa v takejto situacii ocitli. Ale stale existuju ludia co to nevedia a neuvedomuju si, ze takato navsteva moze byt neziaduca a presne pre nich je tato sprava urcena. Mozno sa najde niekto kto si toto precita a v blizkej dobe sa na takuto navstevu chystal. Moze to byt sestra, sesternica alebo kamaratka ktora nema deti, nevie co porod a poporodne komplikacie alebo hormony obnasaju. Alebo zena ktora deti ma ale nenapadne jej, ze by to dotycnej mohlo vadit, pretoze ona po porode mala uplne opacne pocity a na navstevy sa velmi tesila. Mozno keby si toto precitala, minimalne by za sa zamyslela ci to nie jej pripad. Casto sa jedna o najblizsiu rodinu co v euforii vidiet babatko ani nepomysli na to, ze by malo pytat “povolenie”vidiet ho. Najblizsia rodina sa s tazkym srdcom posiela medzi dverami do riti, co si budeme hovorit. Mozno si toto precitaju aj zeny co maju pred porodom a nenapadlo by ich, ze by niekoho napadlo prist pozriet bez pozvania, lebo “ved to sa nerobi” tak si to pre istotu vopred zariadia s rodinou tak aby ziadne prepadovky neboli.

Strana
z2